Plamen_EM написа:...
За въртенето на няколко вериги. Идеята е, че веригата се разтяга, което води до преждевременно износване на венците. Когато се въртят две или три вериги се удължава живота на верижния тракт.
...
Шлек_народен написа: ... Така че, за любителско каране, мисля, че 3х9, и дори и 3х8 са по-удачните варианти. ...
Rtor написа:Сори, че продължавам да не разбирам, но това не е ли същото като да имаш една верига и просто да я бракуваш (сменяш) след по-къс експлоатационен период. Самото редуване на няколко вериги на по-къси интервали, дава ли някакво предимство за удължаване на техния живот?
Rtor написа:Самото редуване на няколко вериги на по-къси интервали, дава ли някакво предимство за удължаване на техния живот?
Plamen_EM написа:Пример: Касета 500 лева, верига 100 и предни венци 200 лева. Всичко - 800 лева. На цената на още две вериги 200 лева, спестяваш минимум една смяна на всичко. Т.е. пестиш 600 и повече лева. На теория би трябвало да спестиш две смени, което в моят случай са спестени 1400 лева.
П.П. Колко интересно! Касетата не струвала 500, ами 800 лева. Изобщо, яко пестене!
botroid написа:Колкото до това, че имало вериги, които изкарвали по 8000-10000 км.(!) това са някакви шосейни истории, неприложими в планината.
Ще съм много благодарен, ако някой обясни как живота на две вериги (и другите части на задвижването) се удължава, ако ги редуваш? Винаги съм си мислел, че 1+1=2, така че не разбирам какво значение за износването оказва редуването. Ако верига се разтяга с 1% за 2000 км, ми се струва че две вериги ще осигурят 4000 км. пробег, независимо от това дали ги сменяш на всеки 1 километър или на всеки 1000 километра? Не съм специалист по съпромат, но всички тези приказки за редуването ми се струват доста фантасмагорични... Все пак тук сте доста опитни и допускам, че нещо ми убягва, така че ще съм ви страшно благодарен, ако ми разкриете ключа към загадкатаbotroid написа:По тази схема резултата е, че използваш веригата само в половината й живот. Веригата е използваема до 1.0%, а с редуване през определени км. също се избягва прескачането на венците.
Rtor написа:Ще съм много благодарен, ако някой обясни как живота на две вериги (и другите части на задвижването) се удължава, ако ги редуваш? Винаги съм си мислел, че 1+1=2, така че не разбирам какво значение за износването оказва редуването. Ако верига се разтяга с 1% за 2000 км, ми се струва че две вериги ще осигурят 4000 км. пробег, независимо от това дали ги сменяш на всеки 1 километър или на всеки 1000 километра? Не съм специалист по съпромат, но всички тези приказки за редуването ми се струват доста фантасмагорични... Все пак тук сте доста опитни и допускам, че нещо ми убягва, така че ще съм ви страшно благодарен, ако ми разкриете ключа към загадката![]()
Лично аз си мисля, че щом темата ти е в "Продукти за крос-кънтри" и нямаш много опит, е по добре да ползваш нещо с такова предназначение. Дали ще е 3х8, 2х9, 3х9, 2х10 или 3х10 си е твоя работа, но нещо от тези! А ако с времето забележиш че не ползваш една от предните плочи винаги можеш да направиш някаква промяна. Тъкмо до тогава ще разбереш какво ти е нужно. А плочите се махат бързо. Винаги можеш, да си купиш курбел с три и да махнеш двете...Rtor написа:А сега по-темата. Възможно ли с произвежданите (от Shimano/SRAM) към момента части, да се изгради система 1х9 ? Нещо не открива курбели с една плоча за 9 скоростния стандарт (предполагам че нещо с плоча 39 или 42 ще е подходящо за моите цели). Според вас тази идея много тъпа ли е (ако допуснем, че няма да се минава през много сложни терени)?
Rtor написа:Ще съм много благодарен, ако някой обясни как живота на две вериги (и другите части на задвижването) се удължава, ако ги редуваш? Винаги съм си мислел, че 1+1=2, така че не разбирам какво значение за износването оказва редуването. Ако верига се разтяга с 1% за 2000 км, ми се струва че две вериги ще осигурят 4000 км. пробег, независимо от това дали ги сменяш на всеки 1 километър или на всеки 1000 километра? Не съм специалист по съпромат, но всички тези приказки за редуването ми се струват доста фантасмагорични... Все пак тук сте доста опитни и допускам, че нещо ми убягва, така че ще съм ви страшно благодарен, ако ми разкриете ключа към загадкатаbotroid написа:По тази схема резултата е, че използваш веригата само в половината й живот. Веригата е използваема до 1.0%, а с редуване през определени км. също се избягва прескачането на венците.
Rtor написа:Лично аз бих избрал 42/28, но при мен предназначението е малко по-различно - Леки терени и междуградско по шосе.
vafi написа:Дотук добре, изборът е 39/26 отпред и 11/28 отзад.
Сега искам да попитам за декланшора среден/дълъг/къс - предимства и недостатъци ??
vafi написа:Дотук добре, изборът е 39/26 отпред и 11/28 отзад.
Сега искам да попитам за декланшора среден/дълъг/къс - предимства и недостатъци ??
Rtor написа:Предимствата достатъчно ясно са описани в старите теми, но ако трябва да се обобщят накратко - по-никса дълготрайност.
Назад към Продукти за крос-кънтри
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта