GPS

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ако не искате да бъдете престъпници :)

Мнениеот stilyssk » Сря Май 20, 2009 11:17 am

Значи вариянта са софтуерче към телефона ( трябва просто да има java) изтеглете си mgmaps супер програмка ( има вариянт да сваля карти от нета дирекнто и обърнете внимание на вариянта http://www.opencyclemap.org/ карта единственият недостатък е че не можете да си записвате пътя ( но имат планове и за това). Полезна опция е че може да праща позицията ти на един сайт и ако имаш в къщи хора който се притесняват за тебе могат да те следят къде си сега и как се движиш. Пък и ако стане някоя беля ще те знаят къде си ( стига да има обхват на GSM опреатора)
Забравих да кажа програмата е тотално безплатна :)
Аватар
stilyssk

Рейтинг: 1290

Re:

Мнениеот Дизел » Сря Май 20, 2009 12:54 pm

silvertm написа:Не успях да разбера от предишната тема за GPS дали все пак някой е изпробвал eTrex Vista?

Аз имам eTrex Vista HCx, какво те интересува?
Много добра машинка. Перфектна за МТВ. Гармин имат и специализирани вело-GPSи, но eTrex серията е класика, a Vista HCx е топ-модела.
Какво да кажа още? Здрав и стабилен корпус, супер-чувствителна вградена антена, лесна употреба.
Между другото, на стандартни алкални батерии кара по-дълго, отколкото обещава производителя (25 часа).
Взех го за 200 евро без карти.
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Re: GPS

Мнениеот feb » Сря Май 20, 2009 3:15 pm

Единствен "проблем" на всички етрекси е разкапването на смотаното лепило, което държи гумената лента около корпуса. Супер неприятна работа с неясно точно решение, 'щото дори и гаранционна смяна да има, проблемът само се отмества във времето, а гаранционната смяна доколкото чета форумите иска време и нерви. Някъде четох и за юзърско решение с лепилце от онези с които можеш да "висиш" по тавана...

badeff написа:...според мен най-добре е да се огледаш за Garmin ETrex или за Garmin Vista 60CSx втора ръка. ETrex е по като за ходене, понеже бутоните са му отстрани и е неудобен на стойка...

"Леко" си намотал моделите. Vista-та е Etrex и бива поне 2 модификации, а GPSMAP 60CSx е малко по-друга бира. ;)
"И задниците носят маски. По обясними причини."
Аватар
feb

Рейтинг: 1280

Мнениеот azsa-bachinito » Пет Юни 19, 2009 5:49 pm

Добър ден, за да не пускам нова тема ще питам тук, па дано някой види. Искам да си взема някакво ги пи ес-4е елементарно, само за сверяване от време на време като се кара по пътеките и градските околности.
Спрял съм се на този модел http://get.bg/catalog/product_info.php? ... s_id=36079
и понеже нищо не разбирам от Жи Пи Ес-и, никога не ми се е налагало, ви питам дали горепосочения апарат става за планинско колоездене??? Дали на него могат да се качват предварително изготвени планински маршрути и дали въпросното устройсво може да прави такива.
Мерси предварително.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот LandShark » Пет Юни 19, 2009 6:50 pm

@azsa-bachinito: този модел мяза на автомобилен GPS. Неудобно ще е закрепването на колело, но да речем че може и в раницата да го сложиш. Второ - батерията му издържа едва 2.5ч, което е прекалено малко за велосипед, за кола няма проблем - защото обикновено го включваш към запалката.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пет Юни 19, 2009 6:55 pm

Не е само това. Автомобилните приемници не работят с тракове, което ги прави неизползваеми в планината. Дизайнът е тотално непригоден, не са водоустойчиви и удароустойчиви, тежки са, батериите им държат малко, ...

С две думи: не става!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот azsa-bachinito » Пет Юни 19, 2009 7:03 pm

Колко бързо. Мерси.
А ако работи с тракове става ли? Този модел е примерен, другият е подобен.
А някаква ниско бюджетна алтернатива?
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот did » Пет Юни 19, 2009 7:05 pm

Защо просто не си вземеш нормален туристически GPS, който си е мислен и предвиден за планинска употреба?

В момента в България един 60csx е под 600 лева нов, а употребявани се намират доста по-евтино.

Ако търсиш приемник, който да е използваем и в кола, и в планината с колелото, откажи се. Няма такива.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот doodko » Пет Апр 22, 2011 2:47 pm

Продължавам темата, близо 2 години след последния коментар, надявам се с актуални мнения (и се извинявам предваително ако някъде е разисквана - търсих, но не намерих), а и цените трябва да са поспаднали :eyebrow: . Та търся GPS с добро съотношение цена/качество, да си качвам разни маршрути като обикалям с колелото, може и в редки случаи за пешеходен туризъм да го ползвам. Не искам да давам много пари, въпреки че съм се убедил, че евтиното излиза скъпо :smash: Та с 2 думи - нещо читаво. А! И да не му е прекалено сложен софтуерът, че не ми се занимава много :D
Благодаря!
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот tisho » Пет Апр 22, 2011 8:17 pm

http://www.garmin.bg/?s=5&i=69

Това ми върши работа повече от година. Мисля, че е идеален вариант цена/качество/функционалност,
както за вело, така и за пешеходен туризъм.

Можеш да потърсиш мнения и ревюта из интернет, защото едва ли аз съм най-подходящият човек да дава
каквато и да било пълна оценка. Поинтересувай се и дано си харесаш нещо наистина добро!
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот outfaced » Пет Апр 22, 2011 8:22 pm

tisho написа: Мисля, че е идеален вариант цена/качество/функционалност,

забрави и тегло :eyebrow: ... един от най леките

Чудна машинка, ако се търси универсалност в компактни размери и приемлива цена.

Въпреки че темата е на 2 години, уви на GPS фронта нищо ново :(!:
60csx продължава да е класика що се касае за надеждност, обхват и държаливост на батериите.
Новите орегон, дакота и прочие за чудни играчки с тъчскрийна и разните други екстри, но пък са по скъпи, по капризни и лакоми за ток.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот sailman » Съб Апр 23, 2011 10:34 am

Напълно подкрепям казаното от Владо. :agree:
Аз самият ползвам Etrex Vista HCx доста време и нямам абсолютно никакви оплаквания от машинката. Ако разполагаш с повече средства или се ориентираш към втора употреба приемник, можеш да се насочиш към 60 CSx. Наистина е по-добър, но има и един недостатък - теглото и размера. За мен това не е малък фактор, при положение, че досега Вистата напълно задоволява потребностите ми.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот subritual » Съб Апр 23, 2011 12:37 pm

Мен пък, теглото и размера на 60-ицата не ме притесняват толкова много,колкото ме дразни бавния му процесор.
Като сложа и от руските карти, независимо дали е показана или не,чакам по 2 секунди да ми смени екрана когато местя стрелката. Предполагам и с Етрекса е подобно положението.
Иначе подкрепям мненията ви.
Аватар
subritual

Мнениеот doodko » Вто Апр 26, 2011 8:58 am

Благодаря ви за мненията! Бях си определил бюджет 200-250лв., но явно сте единодушни, че това няма как да се случи. :evil: Мислех си, че освен Garmin има и други, по-икономични варианти, обаче...
Гледах един модел на Holux http://www.holux.com/JCore/en/products/ ... sp?pno=349 , но май не върши работа. По отношение на Legend - има ли функции като изминато разстояние, скорост и т.н.?
Аватар
doodko

Мнениеот doodko » Вто Апр 26, 2011 9:16 am

doodko написа:Благодаря ви за мненията! Бях си определил бюджет 200-250лв., но явно сте единодушни, че това няма как да се случи. :evil: Мислех си, че освен Garmin има и други, по-икономични варианти, обаче...
Гледах един модел на Holux http://www.holux.com/JCore/en/products/ ... sp?pno=349 , но май не върши работа. По отношение на Legend - има ли функции като изминато разстояние, скорост и т.н.?

P.S. Пропуснах и още нещо: ако си го купя от САЩ, ще имам ли някакви проблеми, като го ползвам в БГ?
Аватар
doodko

Мнениеот tisho » Вто Апр 26, 2011 9:35 am

Моят дойде от САЩ и до сега никакви проблеми не съм имал. Единствено с кирилизирането на апарата може да имаш малко ядове, но само до толкова, че да се информираш как точно трябва да стане, иначе е възможно. Аз не държа на кирилицата и си карам така. Картите на България ги има и двата варианта, така че няма да имаш проблеми.
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот PtD » Вто Апр 26, 2011 11:13 am

doodko написа:P.S. Пропуснах и още нещо: ако си го купя от САЩ, ще имам ли някакви проблеми, като го ползвам в БГ?

Базовата карта ще е за САЩ (и евентуално Северна Америка).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот sailman » Вто Апр 26, 2011 12:45 pm

tisho написа:Моят дойде от САЩ и до сега никакви проблеми не съм имал. Единствено с кирилизирането на апарата може да имаш малко ядове, но само до толкова, че да се информираш как точно трябва да стане, иначе е възможно. Аз не държа на кирилицата и си карам така. Картите на България ги има и двата варианта, така че няма да имаш проблеми.

В тоя ред на мисли, ТУК има разни полезни нещица по въпроса. В офроуд форума също има доста подробна информация.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Вто Апр 26, 2011 8:21 pm

Аз ползвам Nokia E71 (235 лв - втора ръка, пълен комплект) + Sports Tracker за тракове...
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот outfaced » Вто Апр 26, 2011 10:18 pm

subritual написа:Мен пък, теглото и размера на 60-ицата не ме притесняват толкова много,колкото ме дразни бавния му процесор.
Като сложа и от руските карти, независимо дали е показана или не,чакам по 2 секунди да ми смени екрана когато местя стрелката. Предполагам и с Етрекса е подобно положението.
Иначе подкрепям мненията ви.

e ти ако си мислиш, че има ГПС с процесор способен да размята руските карти :D ... споко и другите са така, просто това не са нормални карти. Иначе на моята Дакота съм и махнал светлосенките, понеже ми лагва като ги рисува. Орегоните са по-добре. Те и 3Д показват, но единодушно решихме, че от тая хава полза няма :D

Единствената причина да сменя вистата беше тъчскрийна. Просто много тегаво ми идеше с джойстика. Иначе моята също беше от САЩ и си я кирилизирах със съответния фърмуер. Там вече чести ъпдейти на фърмуера няма, така че не е болка за умиране.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот PtD » Вто Апр 26, 2011 10:32 pm

outfaced написа:e ти ако си мислиш, че има ГПС с процесор способен да размята руските карти

Moeто телефонче може :eyebrow: :eyebrow: :eyebrow:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот outfaced » Вто Апр 26, 2011 11:21 pm

PtD написа:
outfaced написа:e ти ако си мислиш, че има ГПС с процесор способен да размята руските карти

Moeто телефонче може :eyebrow: :eyebrow: :eyebrow:

тва е една друга работа дет не я проумявам ... на фона на цялата технологична революция GPSите имам чувството, че се правят тъпо и упорито с хардуер от времето на студената война. Дисплеи, процесори, софтуер и възможности за къстъмизация ... трагедия. Дет викаш, всеки телефон вече има повече, че струва и по малко. Е, телефоните малко им куца надеждността и точността за хардкор офроуд преживявания, но при тях GPSa e с акцент пътна навигация. Ама кеф ти софтуер, кеф ти хардуер и дисплей кат слънце ... :banghead: ... че онлайн и google earth има.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот subritual » Вто Апр 26, 2011 11:54 pm

outfaced написа:дисплей кат слънце ...

Точно,ама да го ползваш без друго слънце :D
Та и аз съм между тия 2 стола като карам. Едното се е търкаляло няколко пъти по пътеките и му няма нищо, а и се вижда кво показва,ама като почна да умувам по околния релеф и ме хващат дяволите.
Другото джитка убаво ама на сянка, батерията отива,та накрая не мога и по телефона да се обадя.
Аватар
subritual

Предишна

Назад към Продукти за крос-кънтри