Cross GRX, PARALLAX, RIDGE

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Cross GRX, PARALLAX, RIDGE

Мнениеот theedd » Вто Май 31, 2011 3:07 pm

До притежателите на Parallax 2VB - ще споделите ли малко първи впечатления от велосипеда? Ако може да кажете и какви са гаранционните им условия, ще е перфектно!
На лов съм за велосипед в ценовия клас до 500 лв и се колебаех между Sprint Apolon и Ferrini R3, но тази промоция на Cross ми "грабна" окото. Самият дизайн на велосипеда също (идея по-красив от Спринта и Ферини-то). От друга страна компонентите са идентични, може би главините на Крос-а са по-зле, но ми се струва, че разликата от 80 лв е прекалено голяма...
theedd

Рейтинг: 1220

Мнениеот thepowerofone » Вто Май 31, 2011 6:59 pm

Здравейте! Реших и аз да се сдобия с някакво XC колело, за да мога да криввам и по черните пътеки и се спрях на GRX8-цата, с хидравлични спирачки (окомплектовката е точно както е описана в промоционалната брошура). Прилагам малко снимчици: http://thepowerofone.snimka.bg/other/cr ... 3.23710392. Рамката е 510 размер (оказа се, че е 515 мм., L размер, или 20 инча и ми е точна). Какви са ми впечатленията... ами много читава окомплектовка. Сменил съм само задната касета (защото вече имах една Sram PG830, не знам дали беше нужно, обаче), гриповете (също ги имах вече) и педалите, а добавките се виждат от снимките. Единствената ми забележка след покупката е към ухото за дерейльора. Начинът, по който ляга в леглото си в рамката, не беше идеален и рамото на дерейльора стоеше малко навътре към каплата по вертикала, както и предната част по хоризонтала. След лек напън с подходоща стяга, обаче, всичко си дойде на мястото и няма никакви проблеми. Изработката като цяло визуално изглежда добра, а и аз не го щадя по разни камънаци, въпреки че не съм про. Вилката... ами евтин Сънтур. Смазах я обилно с грес и за момента се движи плавно и все още не се е разлуфтила. Твърдичка е, въпреки че съм малко над 80 кг. Когато и ако си отиде, ще бъде подменена.
Като цяло смятам, че Крос са сътворили нещо разумно и то на много конкурентна цена. Ако някой иска да знае още нещо за модела, мога да споделя личните си впечатления.
Аватар
thepowerofone

Рейтинг: 2000

Мнениеот halfdone » Чет Юни 02, 2011 11:59 am

Здравейте,
От няколко месеца карам GRX8 и като цяло може да се каже, че съм доволен от колелото, освен няколко оплаквания.

Много дразнещо е положението със седалката, която постянно скърца. Почистваш я и след 1 излизане пак същата работа.

Другата ми забележка е към веригата, която постянно се удря в рамката и уж реших проблема с протектор. След като се спуснах веднъж по пътека на Витоша, веригата ми падна около 5 пъти от венеца. В 2 от случаите, за малко не се контузих заради това.

Също така за мене е адски дразнещо това, че постянно се чува дращещия звук на веригата в Предния дерайльор, освен може би на няколко скорости само.
Настройваха го няколко пъти, но това било положението. Нека някой друг сподели при него как са нещата.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот AntonZlatkov » Чет Юни 02, 2011 6:18 pm

На преден малък венец повече от 4ти заден не бива, на средния преден: горе долу всички трябва да си действат добре, като може би на последните 2 ще ти стърже, а на преден най-голям от 4ти нагоре (заден).
При мен поне е така и не виждам как колкото и да го настройваш това да се оправи.

И именно като караш на такива по-странни, опъващи веригата венци тя пада доста по-лесно. :peace:
0876333515
Аватар
AntonZlatkov

Рейтинг: 1187

Мнениеот Insight » Пет Юни 03, 2011 8:57 am

halfdone написа:Здравейте,
От няколко месеца карам GRX8 и като цяло може да се каже, че съм доволен от колелото, освен няколко оплаквания.

Много дразнещо е положението със седалката, която постянно скърца. Почистваш я и след 1 излизане пак същата работа.

Другата ми забележка е към веригата, която постянно се удря в рамката и уж реших проблема с протектор. След като се спуснах веднъж по пътека на Витоша, веригата ми падна около 5 пъти от венеца. В 2 от случаите, за малко не се контузих заради това.

Също така за мене е адски дразнещо това, че постянно се чува дращещия звук на веригата в Предния дерайльор, освен може би на няколко скорости само.
Настройваха го няколко пъти, но това било положението. Нека някой друг сподели при него как са нещата.

Има нещо гнило в твоя ГРХ. Удрянето на веригата в рамката май е общ проблем на този байк, от тук нататък нищо не е нормално... особено пък стърженето на веригата в предния дерайльор ... с каква окомплектовка е това чудо и къде ти го настройват.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот halfdone » Пет Юни 03, 2011 9:58 am

Това е точния модел http://crosscycle.com/promo/grx8.html.

Настройките ги направиха в магазина на Крос в Младост, откъдето го купих. Нали уж е в гаранция и ходя там го пипат.
Още от детските ми години знам, че не трябва да се използват всички скорости, когато късах вериги постянно :)

След като купих колелото ми казаха да се кара на:
преден малък венец - отзад на първите 4
Среден венец - отзад без първите 2 и последните 2
Голям венец - отзад последните 4

Въпросът е, че на повечето от "позволените" скорости ми стърже. Явно проблемчето е при мене и нещо не е настроено както трябва. Пак ще се ходи за настойки.

Постянното падане на веригата беше на преден среден венец и отзад на 5-ти.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот theedd » Пон Юни 13, 2011 8:49 pm

Днес минах през фирмения магазин на Крос в Младост с намерението да взема Parallax 2VB, но го нямаха в наличност за мое съжаление. Имаха единствено 2DB с дискови спирачки и една идея по-високо обурудване. Цената, разбира се, не ме устройва!

Моля, ако някой случайно е виждал въпросния модел в някой от магазините на дилърите на КРОС, да ми пише ЛС :)
theedd

Мнениеот xristo_v » Пон Юни 13, 2011 10:43 pm

Цялата работа с купуването на Крос в промоция е голяма мъка. Аз най-накрая, чрез малко връзки, успях да се сдобия с RIDGE. 510 мм е и според таблиците трябва да ми е голям(аз съм 172), но го чувствам добре... а и се очаква да порасна още 7-8 сантиметра. Досега все нямах време и карах само градско, но засега нямам забелжки. Впоследствие ще пиша, ако има нещо.
xristo_v

Рейтинг: 1200

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Юни 14, 2011 3:18 pm

Падат чукат вериги - ужасТ. Повече четене и практика трябва.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот thepowerofone » Вто Юни 21, 2011 9:49 pm

А аз качих още снимки в албума, който съм постнал по-горе. Който желае, може да ги прегледа. Все така си го джъткам щастливо... А и наскоро Трекът ми пострада, и докато чака нови шини и спици, Кросът ми е единствено колело. Няма пощада...
Аватар
thepowerofone

Мнениеот penmark » Сря Юни 22, 2011 2:42 pm

Взех гооооо :D
22062011053.jpg
(357.31 KiB) 656 пъти

Довечера по-хубав снимки с фотоапарата. :beer:
Аватар
penmark

Мнениеот theedd » Съб Юни 25, 2011 4:08 pm

penmark написа:Взех гооооо :D
22062011053.jpg

Довечера по-хубав снимки с фотоапарата. :beer:

Честито, колега!!! :agree: И аз си взех Parallax-а в същия ден, само че от София :)
Накратко впечатления - най-голямата рамка е XL и отговаря на размер L на Scott със същата гемоетрия! Аз съм 1,90м и ми пасва идеално.
Засега нямам никакви забележки и съм много доволен, но имайте предвид, че съм карал само в града. Като натрупам повече километри на планински терен, ще дам по-подробен отзив.
theedd

Мнениеот thepowerofone » Пон Юни 27, 2011 7:27 pm

На моят днес му монтирах Епиконче, не че ХЦМ-а си беше тръгнал, ама крастата... http://media.snimka.bg/8894/024042692-big.jpg?r=0 Еми друга бира, наистина. Ама наистина.
Имах и едно старо като модел, но ново хт рд-м751 за отзад, та го сложих. Моднал съм го без горна пружина, фиксирано е като положение там, като все още може да се регулира с B-tension болта отстоянието на горната ролка до венците. Един вид емулира идеята на Шадоу дерейльорите. Същото съм го направил и на Деоре рд-м531. Ефектът е повече от задоволителен. Това обаче е тема за другаде, скоро сигурно ще го снимам и опиша.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот xristo_v » Пон Юни 27, 2011 9:59 pm

Здравейте,
покарах няколко дни над Локорско, Кремиковци, Войнеговци... и вече добих доста по-голяма представа за колелото. Като цяло съм доволен. :agree: Скоростите работят доста добре и почти няма комбинации на които да стърже. Веригата не ми е падала и не съм усещал оптегача да чука в рамката, но това може би е така, понеже не карам бързо на първа. Удрянето на веригата в рамката е доста дразнещо, но според мен това става само в случеи, когато стила надхвърла крос-кънтри. Друго... досега карах основно с V-brake, които по никакъв начин не могат да се сравняват с тези спирачки - усилието при спиране е много по-малко и винаги може да им разчиташ. Последния път объркахме пътя към Локорско и попаднахме на някаква гадна пътека, която на практика си беше леко DH, но XCR-а се държа задоволително и да чукна на дърво, още няма признаци за разлуфтване. :D ... май това е всичко. А да и да попитам как се казва това, което омекотява удара на веригата в рамката? Thepowerofone го има.

П.П. Ако искате мога да кача снимки. :)
xristo_v

Мнениеот xcrider » Пон Юни 27, 2011 10:12 pm

xristo_v написа:Здравейте,
покарах няколко дни над Локорско, Кремиковци, Войнеговци... и вече добих доста по-голяма представа за колелото. Като цяло съм доволен. :agree: Скоростите работят доста добре и почти няма комбинации на които да стърже. Веригата не ми е падала и не съм усещал оптегача да чука в рамката, но това може би е така, понеже не карам бързо на първа. Удрянето на веригата в рамката е доста дразнещо, но според мен това става само в случеи, когато стила надхвърла крос-кънтри. Друго... досега карах основно с V-brake, които по никакъв начин не могат да се сравняват с тези спирачки - усилието при спиране е много по-малко и винаги може да им разчиташ. Последния път объркахме пътя към Локорско и попаднахме на някаква гадна пътека, която на практика си беше леко DH, но XCR-а се държа задоволително и да чукна на дърво, още няма признаци за разлуфтване. :D ... май това е всичко. А да и да попитам как се казва това, което омекотява удара на веригата в рамката? Thepowerofone го има.

П.П. Ако искате мога да кача снимки. :)

Нарича се протектор за рамка. Можеш да го закупиш от тук http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=3072&product_cat=904&lang=2 :beer:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот ng14 » Вто Юни 28, 2011 8:27 am

thepowerofone написа:Ако някой иска да знае още нещо за модела, мога да споделя личните си впечатления.

Ами реших да питам и аз, пък дано събера скоро пари за ново колело...
Казваш, че L ти е точен размер - колко си висок?
Имаш ли спомен какви са оригиналните съотношения на венците? В статията за Крос пишеше "Shimano ACERA FC-M311 (42x34x24T)" за предните, за задните не пишеше нищо.
С какви вентили идват вътрешните гуми - стават ли за автомобилна помпа?
Рязал ли си стрежена на твоето колело?

Това е засега:)
Аватар
ng14

Мнениеот thepowerofone » Вто Юни 28, 2011 8:48 am

ng14 написа:
thepowerofone написа:Ако някой иска да знае още нещо за модела, мога да споделя личните си впечатления.

Ами реших да питам и аз, пък дано събера скоро пари за ново колело...
Казваш, че L ти е точен размер - колко си висок?
Имаш ли спомен какви са оригиналните съотношения на венците? В статията за Крос пишеше "Shimano ACERA FC-M311 (42x34x24T)" за предните, за задните не пишеше нищо.
С какви вентили идват вътрешните гуми - стават ли за автомобилна помпа?
Рязал ли си стрежена на твоето колело?

Това е засега:)

Здравей, висок съм 185 см. Това е груба преценка, знаеш, че се мери разстоянието от чатала до стъпалото и се изчислява по формулка.
Предните венци са 42-32-22 зъба, а задната касета е CS-HG30-8i в конфигурация 11-32 зъба. Аз съм си сложил 11-28, тъй като вече я имах (по-лека е), като 28-те зъба не са ми проблем, заради малкия 22-зъбов преден венец.
Вентилите, с които дойде, не са автомобилни и се помпят с накрайник за преста. Не са и преста, обаче. На външен вид много приличат на старите вентили с чревце, но не са - имат си хубаво клапанче с малка пружинка.

Стержена съм го рязал, да, обичам по-ниска стойка (навик - карал съм досега основно по-шосе), а и за катерене ми е по-удобно с приведена стойка, иначе по стръмните пътеки предницата ми "отлита". В момента е 200 мм., като стандартно новите вилки идват с 255 мм., доколкото знам.
Последна промяна thepowerofone на Вто Юни 28, 2011 8:56 am, променена общо 1 път
Аватар
thepowerofone

Мнениеот ng14 » Вто Юни 28, 2011 8:55 am

thepowerofone написа:Здравей, висок съм 185 см...

Благодаря за информацията, смятам, че ще ми е полезна.
Аватар
ng14

Мнениеот xristo_v » Вто Юни 28, 2011 5:31 pm

На какво се дължи чукането на веригата при моделите на Крос? Другите марки колела и конкретно по-добрите(Drag, Ram...) от същия ценови клас, справят ли се с този проблем и как аз бих могъл да се отърва от него... със смяна на оптегача :D ?
Благодаря предварително! :)
xristo_v

Мнениеот Bace_kz » Сря Юни 29, 2011 4:43 pm

Веригата или дерайльорът се удрят в рамката при преминаване през неравности. Можеш да намалиш шума от удара и да предпазиш самата рамка чрез слагане на вътрешна гума и примерно закрепването и със свински опашки, да си купиш предпазител от някакъв плат, които се продава по вело магазините или пък да импровизираш с нещо друго :)
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот xristo_v » Сря Юни 29, 2011 8:10 pm

Bace_kz написа:Веригата или дерайльорът се удрят в рамката при преминаване през неравности. Можеш да намалиш шума от удара и да предпазиш самата рамка чрез слагане на вътрешна гума и примерно закрепването и със свински опашки, да си купиш предпазител от някакъв плат, които се продава по вело магазините или пък да импровизираш с нещо друго :)
Да аз в началото си мислех и за изолирбанд... :D Въпроса ми е дали в бъдеще (като събера пари за ъпгрейди) да сменя дерайльора с някой по-качествен или би било по-разумно да вложа парите в някоя друга част от велосипеда.
xristo_v

Мнениеот thepowerofone » Сря Юни 29, 2011 9:11 pm

Чукането на веригата при неравности е нещо напълно нормално. Няма нищо по-различно в Кроса като конструкция спрямо аналогични твърдаци, което да предразполага повече към чукане. Освен в чейнстей тръбата (там, където съм сложил въпросния протектор), веригата чука основно и в плочите на курбелите - когато е на най-малкия венец удря в средния, a когато е на средния, удря в големия. Ако се използва по-често най-големият венец, чукането е по-малко, но не трябва да се кара на кръстосващи веригата предавки - голям отпред и отзад едновременно. При използване на големите венци се изпъва и рамото на дерейльора и неговата пружина по-добре, съответно и опънът на веригата се увеличава, с което се намаля удраянето ѝ. Да не говорим, че се отдалечава малко нагоре от чейнстей тръбата. А хората ненапразно са измислили водачи за вериги, каквито аз не съм виждал за 3 предни венеца (ако бъркам, ме поправете), освен едни доста неудачни ролчици, които се слагат на чейнстей тръбата.
За да се намали чукането, се слага протектор на чейнстей тръбата, но е хубаво да е дебеличък и мек, за да има ефект - тоест, разни изолирбанди или тънки вътрешни гуми не са най-удачното решение, макар че дебеличък текстилен пад за мишка не звучи зле. :D Купешките са от сравнително дебел неопрен с текстилно покритие. Другото, кото може да се направи, е да се използва заден дрейльор, който е с ноподвижна част откъм болта - тип Shadow на Shimano (модели RD-M592, RD-M662(3), RD-M772(3)...) или общо взето всички на Sram, които се слагат при велосипеди RAM. Аз с моят съм се опитал да го емулирам това нещо и според мен доста успешно, но чукането си остава проблем, макар и по-малък. Като цяло по-високите класове дерейльори имат по-стегнати пружини и те изпъват веригата в по-голяма степен. Но това не води до кой знае каква разлика, за съжаление. Карал съм с хора с най-разнообразни велосипеди и веригите се удрят и това си е.
Като за начало, можеш да натегнеш леко болта за B-tension на дерейльра (няколко оборота), най-малкото за да не блъска много горната му ролка във венците или пък дерейльора в чейнстей тръбата, но не прекалявай с това, за да не се влоши превключването. http://lh5.ggpht.com/_rA9PHMEXw0Q/TJhnJ ... 5B3%5D.png

След толкова чуакане, дано да се е родило нещо полезно. :look:

P.S. А ето го и въпросното модифициране, което съм споменал: viewtopic.php?f=4&t=92984
Аватар
thepowerofone

Мнениеот xcrider » Пет Юли 01, 2011 2:51 pm

Някой може ли да ми каже дали още някъде мога да намеря cross ridge на промоционалната цена от 709лв. :agree:
xcrider

Мнениеот penmark » Пет Юли 01, 2011 6:38 pm

Аватар
penmark

Мнениеот xcrider » Пет Юли 01, 2011 8:38 pm

penmark написа:http://www.escadra.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4-Cross-Ridge/i394.htm

Сигурен ли си, че цената е още такава? :beer:
Долу пише : Нормална цена: 809 лв. с ДДС. Специална цена Cross Кампания: 709 лв.с ДДС. Интересува ме да го намеря някъде за 709лв. Утре все пак ще звънна в ескадра да питам. Иначе твоя крос от там ли си го взе?
xcrider

Мнениеот penmark » Пет Юли 01, 2011 9:09 pm

От спортделиръри взех моя. Звънни и питай ескадата за цената утре. :)
Аватар
penmark

Мнениеот Insight » Пет Юли 01, 2011 11:07 pm

thepowerofone написа:Чукането на веригата при неравности е нещо напълно нормално. ...

:agree:

Вярно, че е нормално, но за някои е дразнещо ... не че няма логика, но за мен реален проблем би бил ако веригата пада или има проблем със смяната на скоростите, което не се случва.... проблема се драматизира излишно, а пък е лесно решим.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот thepowerofone » Съб Юли 02, 2011 3:17 pm

Insight написа:
Вярно, че е нормално, но за някои е дразнещо ... не че няма логика, но за мен реален проблем би бил ако веригата пада или има проблем със смяната на скоростите, което не се случва.... проблема се драматизира излишно, а пък е лесно решим.

Така е, чука си и това е, голям праз. Чука и в предния декланшор, това пък как ще се избегне.

Ето какво снимах днес, за темата с модифицирането е: http://www.youtube.com/watch?v=p0nKNXEsNxg (звуците от мен... :rofl: )
И малко свежи снимки: http://thepowerofone.snimka.bg/other/cr ... 092369.big
Мисля да го оставя в тази конфигурация.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот xcrider » Нед Юли 10, 2011 1:09 am

xcrider написа:Някой може ли да ми каже дали още някъде мога да намеря cross ridge на промоционалната цена от 709лв. :agree:

Ескадра нямало да получават кросове скоро време и цената не знаели каква ще е, така че отново питам ако някой знае къде мога да го намеря за 709лв. :agree: Знам, че 100лв не са толкова много пари, но бях мислил да дам - 6-700лв и над 800 вече ми идва много. :nono:
xcrider

Мнениеот not_guilty » Вто Юли 12, 2011 1:39 pm

Здравейте,

Аз съм собдственик на стария модел Parallax. Историята с покупката е доста дълга. В крайна сметка си купих нещо, по-добро от това, което търсех... Всичко почна с желанието да си купя велосипед до 250лв с алуминиева рамка. Взех че се поразрових из онлайн магазини, на място ходих и в метро с надеждата да намеря нещо евтино и точно там се отказах да го търся. Реших, че е по-добре да дам 200лв отгоре, но да си купя "колело", което да става и за извън асфалтираните паркови алеи.

Промених си критериите, реших, че е ми трябва вилка различна от Зуум, по-нормален клас скорости и понеже имам на село един драг и един крос, които живуркат вече повече от 6 години без ремонт, се насочих към тези производители. Седмица-две търсих упорито нещо задоволително за 450лв и случайно попаднах на сайта на крос, където имаше някаква промоционална кампания. Имаше Parallax 2VB за 419лв. и ми хареса. Естествено преди това плакнах малко очите си по Онтарио Про, ама доста отгоре ми идваше. Съгласих се на по-занижените характеристики, но най-вече на изгодната цена. Поръчах си аз колелото и вече бях супер доволен. Обаче, на следващия ден ми се обаждат от сайта, казват, че е невъзможно изпълнението на поръчката, защото производството на рамката било спряно. Имало М размер, а като за мен (180+ см) само L би трябвало да стане.

Да намеря това колело се превърна в моя фикс идея. Отидох на място в магазина на крос в младост. Имаше само М. Пробвах го, много ми хареса. Но да, малък си беше. Производството на рамки било замразено. Почна звънене из всевъзможни магазини из цялата страна. Говорих дори с администрацията на ЗАВОДА - пак същото. Случано реших да звънна в Първомай и там ми излезе късмета. Аз съм от София и щяха да ми го пратят с куриер, казах им, че ще звънна след 2 часа да потвърдя. Отдъхнах си! Бях пропуснал един магазин до Попа в София ("Близнаците"). Обадих им се и те казаха, че имали по-добро предложение.

Хукнах натам и за 20 мин бях в магазина. И какво ми предложиха те за същите пари - http://cgi.ebay.de/MOUNTAINBIKE-MTB-FAH ... 0412617968
Само, че с вилка SR XCR-LO. Разликата между този и модела за 2011 е голяма. 24 срещу 21 скорости и главини на шлиц, а не на резба в полза на стария. Евтина и долна седалка, а не SR Viper, някакви евтини спирачки, а не Shimano - като минус. E как да не си го купя? Веднага го капарирах и на следващия ден вече бръмчах пред НДК.

Вече го карам близо 2 месеца и се справя идеално като за хардтейл. Редовно го карам из пътечките между дърветата в Западния парк. Никакви проблеми. Обтегача шляпа по рамката, ама е Altus все пак. Само една дискова спирачка до 100лв ще сложа, че на предната не мога да разчитам. Купих си седалка SR Rio Royal Gel и се насочих към педали-платфолма на VP за 20лв. И тук ще спра! Ако вземе, че ми хареса много ще дам повече пари. Хвърлиx око на Dragomir Rush... Рано е още.

На всички хора, които са сдобили с промоционалния Parallax им казвам евалата за усилията, ако е било тежко! Струва си! Карайте си ги със здраве!
not_guilty

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри