въпрос за алуминий

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

въпрос за алуминий

Мнениеот MacLeod » Пет Юли 13, 2012 6:45 pm

Здравейте,
гледам по интернет различни видове рамки направени от различни видове алуминий: AL6061, Al 7005, AL7046. Търсих статии, където да ги сравняват, но не можах да намеря нищо написано от хора с опит при карането на рамки направени от различните типове метал. Това което намерих е по - скоро сравнение на химичния състав, от което нищо не разбирам. :)
Въпросът ми е, какви са предимствата и недостатъците на тези типове алуминий един спрямо друг ? Това което разбрах е, че AL6061 e по - тежък от AL7005, който пък е по - тежък от AL7046. Но за здравината на различните типове метал нищо смислено не можах да намеря.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: въпрос за алуминий

Мнениеот bio » Съб Юли 14, 2012 12:12 am

MacLeod написа:Въпрос на избор е дали ще караш 29", 27.5" или 26". Има 16 инчови рамки с 29" гуми за по - ниски хора и 22 инчови рамки с 26" гуми за по - високи хора. Има всякакви комбинации. Просто харесваш своето и караш. :)

... ами и тази работа е същата. едва ли някой е карал всички материали ... и дори да ги е карал едвали ще е една и съща рамка изработена от 3 различни материала. и всичко е строго индивидуално ... и зависи от човека ...
за теглото на 7005 и 6061 обаче бъркаш ...
едвали ще получиш отговор тук.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот Slade » Съб Юли 14, 2012 9:29 am

На мен също ми стана интересна разликата в сплавите и посъбрах малко инфо.

В 6061 сплавта пише, че основната добавка е магнезий, докато в 7005 е цинк. 6061 твърдят, че е по-евтина за производство, докато цинкът в 7005 оскъпявал.
И двете сплави били здрави, но 6061 била малко по-мека, което можело да даде отражение (негативно) на здравината на много леки рамки с тънки стени, правени от този материал. При ниския и средния клас рамки, материалът нямал толкова голямо значение. От друга страна се твърди, че рамка от 6061 поради по-голямата си "мекота", обира по-добре вибрациите и сътресенията от трасето, а 7005 би трябвало да се усеща "по-твърдо". Това се обяснява с факта, че алуминиевите рамки не са 100% ригидни при каране, а имат някаква еластичност и се "гънат" - едни повече, други по-малко.

В mtbr прочетох следните мнения:

"Both 6061 and 7005 aluminum can be made into very high quality frames...my suggestion is that you spend your time test riding and checking fit on the bikes that you are interested in and less time worrying about the differences between the two alloys. I've owned bikes made out of both and can honestly say I could not tell the difference if I was blind folded."

В общи линии човекът твърди, че има много качествени рамки и от двата типа алуминий, карал рамки от двете сплави и не е успял да открие разлика.

"The strength difference between 6061 and 7005 is so small, it makes little sense to make a buying decision on aluiminum type alone. Instead, decide by fit, features, availability and price."

Разликата в здравината на двете сплави е толкова малка, че смисълът да се избира рамка основно по типа сплав не е много голям.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот gilb » Съб Юли 14, 2012 9:31 am

Здравей :)

Аз съм карал 7005 (Scott Gambler) а сега карам 6061 (Scott Voltage FR) и моето мнение е ,че 7005 определено е доста по-здрав материал от 6061.
(и двете рамки не са за крос-кънтри,но все пак говорим за метали).
Личи му по самото му състояние след среща с камък или като започнеш да заглаждаш някоя по-дълбока деруга със шкурка.Просто 6061 е по-мекия алуминий. (таблицата по-долу подкрепя мнението ми).

За теглото не се наемам да кажа нищо,понеже Гамблъра (7005) си беше доста по-тежък от Волтажа (6061),но според мен това се дължи на конструкцията на рамката и прасешките и тръби и подсилки :lol: Въпреки всичко и аз съм чувал от майстори в града,че 6061 е по-тежък от 7005.
Но както каза bio
bio написа: всичко е строго индивидуално ...

Към 7046 нямам никакви наблюдения.

Сещам се,че и преди се е коментирала здравината на някои от тези материали във форума.Ето го мнението :
despite написа:Ето какво намерих в цифри за материалите:
Код: Избери целия код
ALUMINUM Alloy          Tensile      Proof      Elongation
Designation      Strength (psi)   Strength (psi)    (%)

6061-0         18000      8000      25
6061-T6         45000      40000      12
7005-T6         51000      42000      13
7050-T6         83000      73000      11
7075-T6         83000      73000      11

STEEL Alloy      Tensile      Yield      Elongation
Designation      Strength (psi)   Strength (psi)    (%)

4130 annealed      81250      52250      28
normalized      97000      63250      25
high T temper      118000      102000      22
low T temper      236000      212000      10

Натоварване при опън:
Tensile Strength - натоварване, при което материалът се чупи
Yield Strength - натоварване, при което материалът започва да се деформира необратимо (пластична деформация). Преди това деформацията е еластична и материалът възвръща първоначалната си структура при премахване на натоварването.
Proof Strength - натоварване, при което материалът се удължава с 0.2% и при премахване на натоварването, остава с новата си дължина. Дадено е така заради различните свойства на алуминия спрямо стоманата.
Elongation - максимално удължаване на материала преди да се счупи

В линка долу е написано подробно на английски език:
Източник: Dirtgrinder

ето я и темата viewtopic.php?f=26&t=111874#p841174

Поздрави :beer:
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Мнениеот MacLeod » Съб Юли 14, 2012 9:45 am

А за 7046 някой може ли да каже нещо ? Най - вече за здравината. Питам защото съм си харесал тази рамка. :

http://www.on-one.co.uk/i/q/FROO26SCVD/on_one_scandal_26er_vertical_dropout_frame

Мисля да мина на нея от рам ht2, който е 6061.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот milestone » Съб Юли 14, 2012 4:43 pm

Има спец'ялисти всяк'ви, но по четири цифрички в означението на материала на две рамки, които означават само химичен състав (не ми се рови сега да търся дали е само това, тъй че може и да не съм прав тук), да се направи сравнение на якостните им характеристики ми се струва малко фантастика. Има разни "подробности" като термообработка, процеси при пластичните деформации за получаване на тръбите , качество на заварките и не знам си още какво, което си мисля, че трябва да оказва някакво влияние. Може и да греша.
Това, което си спомням от преди, когато и аз се интересувах от разни такива работи е, че примерно сплавите 6ххх имат по-голяма якост на опън от 7ххх, когато става въпрос за изпитване на плътни тела, но при тръби е обратно. (Може да беше и обратното, може и да е ставало въпрос за съпротивителен момент на огъване а не за якост на опън, не си спомням точно).
On One са сериозно име и вероятно са прилагали при конструирането анализ по крайни елементи или разрушителни методи за анализ или там каквото се прави при такъв тип конструкции, така че можем да им се доверим. Не се вманиачавай толкова, остави това на професионалистите. Не че и аз понякога не изпадам в положение зазяпан в листата да не виждам гората, но съм установил, че това обикновено не води до добри резултати ;)
Иначе малко странна геометрии вадят. "Състезателна" дължина на ЕТТ и челен ъгъл около 69.5 градуса при 100 мм. вилка... Като гледам колко очаровани от CrMo рамките им хора има (надявам се не се дължи само на внушението от доброто име), предполагам има някакъв смисъл в това.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот Falcor » Нед Юли 15, 2012 9:17 am

milestone написа:Не се вманиачавай толкова, остави това на професионалистите.
:agree:
Освен това материала не работи сам за себе си като чист материал. Голямо значение има формата на елементите и самата конструкция. С по-слаб материал и кадърна конструкция може да стане по-добра рамка, отколкото с по- добър материал и калпава конструкция. Голямо изречение написах :rofl: , надявам се ме разбра какво имам предвид.
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот andycu » Нед Юли 15, 2012 10:35 am

Falcor написа:
milestone написа:Не се вманиачавай толкова, остави това на професионалистите.
:agree:
Освен това материала не работи сам за себе си като чист материал. Голямо значение има формата на елементите и самата конструкция.

:agree: Точно.
Към автора на темата:Представи си "пътя" на силата, упражнена върху колелото, след някой скок или дроп(избирам ги, защото представяляват по-големи нятоварвания). Рамката почти винаги не е в началото му. Много други неща ще поддадат, преди да поддаде рамката.
Геометрията и обработката на метала е дори по-важна за нейнта устойчивост от самия него.
Ако нещо би могло да те притеснява, то това е натрупването на напрежение в материала(не помня точния термин :crap: ). Но предвид раздела, в който пишеш, не смятам, че този фактор играе роля в избора ти на рамка(и респективно материал за направата й).
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот dob111 » Нед Юли 15, 2012 11:52 am

Загледал съм се напоследък по рамката Scott Scale и наблюдавам следния факт - до 2009г(включително) тази рамка е правена от алуминий 7005, а след това Scott започват да правят модела Scale от алуминий 6061.

Е т'ва ми е интересно някой да ми го обясни: защо е тази промяна?!
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот andycu » Нед Юли 15, 2012 1:22 pm

dob111 написа:Загледал съм се напоследък по рамката Scott Scale и наблюдавам следния факт - до 2009г(включително) тази рамка е правена от алуминий 7005, а след това Scott започват да правят модела Scale от алуминий 6061.

Е т'ва ми е интересно някой да ми го обясни: защо е тази промяна?!

Пари, може би, 6061 се обработва по-лесно, реже се по-лесно. По-евтин е. Повечето продукти от бита, че и някои промишлени елементи се правят именно от тази сплав. А доколкото знам 7005 се използва изключително и само за велосипеди.
Scale-а, като гледам, им е главният твърдак и ако са увеличили производството, замяната с по-евтина сплав е подходящ избор(от гледна точка на печалба).
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот Шлек_народен » Нед Юли 15, 2012 6:27 pm

andycu написа:Пари, може би, 6061 се обработва по-лесно

А, може би, заради други качества на двата вида алуминиеви сплави. 7005 е по- твърда рамката, а 6061 по-добре поема вибрации...
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Назад към Продукти за крос-кънтри