Shimano XT M8000, Magura MT5 Carbotecture или Formula R1?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Shimano XT M8000, Magura MT5 Carbotecture или Formula R1?

Мнениеот Yash » Пет Сеп 30, 2016 7:37 pm

Ще подменям спирачките и изборът ми се свежда то тези три:
Shimano XT Disc Brake BR-M8000
Magura MT5 Carbotecture
Formula R1

Ако може да споделите мнение за трите.
Благодаря.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Re: Shimano XT M8000, Magura MT5 Carbotecture или Formula R1?

Мнениеот outfaced » Пет Сеп 30, 2016 8:33 pm

Значи и аз съм в тая дилема и вече я реших ...

Първо обаче не с R1 накрая. При формула не бих взел нещо друго освен RO.
Или в тая редица попадат вече и formula cura.
Срам guide също.

Всичко обаче с плюсове и минуси.
ХТ отпадна защото а)имат бройки с много ясно изразен дефект лостчето да "захапва" на различно място във хода и б)все още са on/off сравнено с коя да е от другите спирачки. Това разбира се не значи че спирачката не спира. Кара се масово, дизайна е добър, лостчето ми е едно от любимите като усещане, сервизира се най лесно от всички, опции за накладки бол. За справяне с а) помага само ако се купи нова и гаранционно се смени (това поне би трябвало да става без проблем), но все пак е адски досадна разправия. С точка б) ... свиква се :). Разбираш какво ти липсва като пробваш друга спирачка с добра модулация.

Магурата ... спира наравно или даже по добре от ХТ. Има по добра модулация ако се ползват слепените накладки. Минуси - грозни и не особено удобни лостчета (голяма доза лични препрочитания тука), маркучите стърчат напред, захвата за кормилото сравнено с останалите се чупи лесно при падане (пластмасов е), което при кофти стечение на обстоятелствата те остава без спирачка, а после заради прецакана резба примерно се налага да взимаш цялата част горе нова. Накладките са екзотични и скъпи - няма много опции. Почти толкова лесна за сервзииране като ХТ. Немалко хора слагат лостчета на ХТ на магура апарат. Остава риска обаче с точка а) ... елиминира се проблема от точка б)

И серията с минерални спирачки продължава с cura ... за които обаче има прекалено малко инфо все още и не посмях да рискувам, да съм от първите тестващи. Иначе на хратия всичко е ток и жици. Дизайна също е доста прибран.

С Дот ...
Срам гайд е добър и универсален избор. По добра модулация от ХТ, сходна сила накрая. Тегаво обезъвздушаване обаче. Опции за накладки бол. Прибран дизайн. В крайна сметка обаче същите плюсове и минуси ги има и формула RO, с тая разлика, че все пак с още една идея по добра модулация и по спираща. Та затова последно се спрях на нея. Това е обаче е и най скъпия избор.

Ако се гони и цена или отношение цена/качество ... ХТ и МТ5 са без конкуренция. Вече и двете се намират за по 200€ комплекта без дисковете.

п.п. карал съм 5 години две генерации ХТ-та
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alexi » Съб Окт 01, 2016 6:45 am

в Merlin има комплект XTR 9020 за 200 паунда ,струва ми се изгодно ако търси човек нещо около тая цена
Аватар
Alexi

Мнениеот kawasuna » Съб Окт 01, 2016 10:03 am

Аз преди около 1 месец си взех ХТ и съм доволен спрямо старите.Но ZEEEEEEEE ще е нещо друго.Просто нямаха когато вземах моите
Аватар
kawasuna

Рейтинг: 1240

Мнениеот Alexi » Съб Окт 01, 2016 12:12 pm

ZEE за ХС ми се струва овъркил на мене ,ако загледаме кръговете от световния шампионат никой не кара с подобни спирачки ,дори никой не кара със 180 диск отпред
Аватар
Alexi

Мнениеот demeus » Съб Окт 01, 2016 1:46 pm

Ето малко статистика :
http://enduro-mtb.com/en/best-mtb-disc- ... an-buy/16/
В момента чакам МТ5-ците да дойдат от Байк дискаунта,където сета е 170 евро,с тях ще сменя ХТ-785 (които доколкото четох са почти еднакви с м-8000),от които мога да кажа,че не останах много доволен.За спиране-спират,но са непостоянни и изискват постоянно да им се обръща внимание.
Ето и какво изчетох за Магурата :
повече спиарачна сила,почти,колкото Сейнта (на стенд),по-добра модулация,то май при ХТ-то хич я няма,по-леки са,единственият минуси са дизайна на лостчето,за който според мен Шимано е безспорният лидер и по-бързото износване на накладките.
Прикачени файлове
Capture-brakedecel.PNG
(130.63 KiB) 138 пъти
“ The more you Learn, The more you Earn ”
Аватар
demeus

Рейтинг: 1320

Мнениеот Alexi » Съб Окт 01, 2016 2:32 pm

МТ5 са 4-брутални нормално да спират повече от ХТ обаче са ми много грозни на мене ,като на стар модел Шимано нисък клас са лостчетата
Аватар
Alexi

Мнениеот demeus » Съб Окт 01, 2016 2:45 pm

Е,чак пък толкова грозни :D
Прикачени файлове
IMG_8500-1-2.jpg
(483.9 KiB) 214 пъти
Аватар
demeus

Мнениеот moridinbg » Съб Окт 01, 2016 10:33 pm

Аз съм с Magura MT5. Писал съм и преди за тях, при това малко по-надолу на тази страница в този раздел.
Лостчетата на мен изобщо не ми се струват грозни, но имат едно много голямо преимущество - самото лостчене не е захванато за буталото. Детайлът, който натиска буталото (пъпката над надписа МТ на снимката в горния пост), само опира в него и ако лостчето се върне назад не изтегля цялото бутало, ами просто се отдалечава. Самото лостче има свободен ход, при който може да го избуташ надалеч от кормилото и се отделя от натискалото на буталото (пружината го връща обратно на място, като спреш да буташ лостчето). Това се убедих колко е полезно при едно сериозно търкаляне, при което лостчето ми се закачи и се изтегли навън. На магурата й няма нищо. По този начин съм съсипвал шиманска спирачка...

ХС не карам, но съм с Магура МТ5, преди това бях с SLX, по-преди това с Avid XX. Карал съм малко и Zee. Определено магурата ми е любимата спирачка с много. Минах през 4 чифта накладки (по 2 отпред и отзад) вече, износват се абсолютно равномерно. Нула проблеми с гълтане на въздух, при все, че нормално държа колелото обърнато наопаки у нас.
Имат чудесна модулация, за разлика от шиманотата, поне на нивото на ХХ-а, ако не и по-добра.
Спират много. То се вижда от лабораторните тестове, практически колкото сейнт. Това, с добрата модулация, всъщност се оказва доста голямо предимство, защото съвсем леко може да се пипа лостчето за добро и прецизно спиране.
Направил съм им около 600км до сега, от тях 400-450 са агро в Алпите.

Със Зее не можах да се сработя изобщо. Добра спирачна сила, но отива подяволите с шиманското on/off изпълнение.

Изхабих първо тея, които идват в комплекта, които са по две плочки на спирачка, след това сложих такива за МТ7, които са по 4 - по една накладка на бутало, от тях съм използвал по ~10% отпред и отзад. Съществена разлика не виждам. Мислех си, че би имало смисъл, ако се изхабяваха неравномерно, но не се оказа така.
Доста им е добра системата за закрепване на накладките - на магнити са - пъхаш накладката в калипера и тя директно си лепва на мястото, без наместваници.
Лостчето аз го стискам с по 1 пръст - просто му трябва съвсем леко погалване и то при положение, че през повечето време карах DH трасета.

По принцип дисковете на Магура са 2мм, докато всички останали са 1.8мм. Аз карам с Shimano IceTech RT86 и няма проблеми.

Единственото нещо като минус, което съм забелязал до момента е, че когато остане много малко накладка - 10-15% и буталата излязат много навън, модулацията намалява чувствително и става като Шимано.
Лостчетата са симетрични - могат да се обръщат и стават и отляво и отдясно. По тоя повод комплектът от предна и задна е от 2 спирачки с по 2200мм маркуч :bigeyes: Както установихме в един сервиз, системата за обезвъздушаване изглежда като на старите Магури, но дупката, където се завива спринцовката в лостчето е по-плитка и кит за старите магури не става, защото не може да се завие до край...
Аватар
moridinbg

Мнениеот Yash » Съб Окт 01, 2016 11:50 pm

В крайна сметка се спрях на Магурата. Въпреки, че един приятел много настоятелно ме убеждаваше да си взема Формула.
Понеделник, най-вероятно ще ги поръчвам.

Благодаря на отзовалите се с мнения.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот demeus » Нед Окт 02, 2016 8:23 am

Ще използвам темата да попитам " moridinbg "откъде си пазарува накладки (ако може линк) и ,ако има представа-вместо "Royal blood oil"-а,може ли да се ползва шиманско масло за обезвъздушаване
Аватар
demeus

Мнениеот moridinbg » Нед Окт 02, 2016 1:10 pm

Ползва се, накладки взех от дискаунта. Тия, дето са за МТ7 взех едни на Магура и едни на някакви Quarx, за да сравня - съществена разлика не забелязах.
Аватар
moridinbg

Мнениеот outfaced » Нед Окт 02, 2016 6:00 pm

demeus написа:Ето малко статистика :
http://enduro-mtb.com/en/best-mtb-disc- ... an-buy/16/
...

Tоя тест ми е леко странен (да не кажа леко купен) ... ама както и да е.

Днеска карах 50км доста интензивно гайд ултимейт. Bite point-a има огромен диапазон за настройка. Това яко. Все пак лично на мен не ми допадна съвсем модулацията. Има си я, но сравнявайки ги пак с формула - на RO е по линейна. Ултимейта накрая "рамп-ва", което ми костваше едни кълбета на първия песъклив участък, на който се наложи да спирам малко рязко. После се научих :D Сигурно се свиква с това, пък на някой сигурно му и допада така. Просто е хубаво да се знае.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Назад към Продукти за крос-кънтри