Един от компонентите, който реших, че би ми било от голяма полза да заменя това лято е задния shock на моята RAM XC2 рамка. В момента съм със стандартния за този модел BAR 2.1, който работи чудесно и не ми трябва по принцип нищо с по-голям ход, но усещам вече, че ми липсва сериозно възможността за lockout. Затова започнах да се оглеждам за варианти, като дори предпочитанието ми е да има поне опция (ако не е включен в комплекта) за ползване на PushLock комплект. Сериозно предимство на самия shock ще е да е не по-тежък от 250 гр. Моделите, които за момента открих и отговарят на изискванията ми са RockShox Ario 2.R (който обаче не намерих в продажба на нито едно достъпно за мен място - ако се спра на него окончателно, ще питам специално в BAS дали и кога ще могат да го имат), RockShox Monarch 4.2 и странната (за мен) марка Kind Shock - моделът е ReFocus KS-588. Сякаш най-много клоня към Ario за момента, но пък този KS-588 ми направи впечатление, че ми предлага същото, а е доста по-евтин (почти 2 пъти). От друга страна - Monarch 4.2 е най-лек от всичките... всъщност, не държа на модели и марки, а на най-ефективното за цената си решение (не съм професионален състезател - 500-600 лв. за мен са абсолютната горна граница, в случая), което да отговаря на изискванията ми, така че и всяко предложение извън посочените от мен е „добре дошло“ и ще бъде разгледано с внимание, както и всяко мнение в полза на някой от споменатите амортисьори ще бъде оценено.
P.S: Може и да е имало подобна тема за 165mm RS, но аз нещо не намерих - извинявам се, ако съм създал излишно нова такава.