Избор на спирачка...

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на спирачка...

Мнениеот xpucm0ca » Пет Май 27, 2011 7:32 am

Предполагам, че сте прочели поне десет подобни теми, но...

Avid Code Disc Brake (€152.88) или Magura Julie HP Front Brake (€88.54)...

Естествено съм наясно, че Avid-а е два пъти по-скъп - въпроса е дали ще си струва за моя тип каране. Общо взето си карам кротко XC, но от време на време ме хапят белите мишки и минавам към AM.
xpucm0ca

Рейтинг: 1280

Re: Избор на спирачка...

Мнениеот PtD » Пет Май 27, 2011 8:05 am

На карбоново колело искаш да сложиш Code??

A за Julie съм си казвал мнението многократно :evil:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот eMcKu » Пет Май 27, 2011 8:09 am

PtD написа:На карбоново колело искаш да сложиш Code??

какво карбоново колело ?
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот xpucm0ca » Пет Май 27, 2011 2:42 pm

Не, нямам карбонов диск и честно казано не мисля, че въобще ще имам нужда от такъв. Мисля да използвам най-обикновен 203 милиметров диск. Дори до скоро мислех да си карам тихо и кротко на BB7... Ако нещо не бъркам в цената би трябвало да влиза и диск, като се замислих...
xpucm0ca

Мнениеот milestone » Пет Май 27, 2011 6:23 pm

203 mm ротор за XC? Тука трябва да има по-сериозна причина от обикновени бели мишки.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот KiselotoMliako » Пет Май 27, 2011 10:03 pm

PtD написа:На карбоново колело искаш да сложиш Code??

Май бъркаш xpucm0ca с ХристоС. :lol:
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот xpucm0ca » Съб Май 28, 2011 7:28 am

milestone написа:203 mm ротор за XC? Тука трябва да има по-сериозна причина от обикновени бели мишки.

Причините са три - терена... приятел и това, че съм само 97 килограма. Терена наоколо е само за AM...
xpucm0ca

Мнениеот SenDog » Съб Юни 11, 2011 7:31 pm

Хубаво, решил си 203 ротор, ама с тия кила и тоя диаметър, вилката дали ще и понесе.Не всички вилки позволяват да им се монтира 203, провери за твойта колко е максималният диаметър който можеш да сложиш.
Аватар
SenDog

Рейтинг: 1365

Мнениеот jeep0700 » Нед Юни 12, 2011 7:50 am

xpucm0ca написа:
milestone написа:203 mm ротор за XC? Тука трябва да има по-сериозна причина от обикновени бели мишки.

Причините са три - терена... приятел и това, че съм само 97 килограма. Терена наоколо е само за AM...

В контекста на поста ти, искам да споделя и попитам: моите параметри за подобни - 100 кг., ХС стил, XCR вилка, Shimano BR-465 спирачка, 160 mm ротор. Спирането при пускане е кошмар - стискам лостчето с все сила,, осъществява се само намаляне на скоростта, а загряването и мириса на феродо е голяяямо. Проблема е - спиране няма. Дали един 185 ротор според теб би променил нещата, пренебрегвайки предписанието на XCRБ
Аватар
jeep0700

Рейтинг: 1320

Мнениеот XTR » Нед Юни 12, 2011 11:00 am

jeep0700 написа:
xpucm0ca написа:

В контекста на поста ти, искам да споделя и попитам: моите параметри за подобни - 100 кг., ХС стил, XCR вилка, Shimano BR-465 спирачка, 160 mm ротор. Спирането при пускане е кошмар - стискам лостчето с все сила,, осъществява се само намаляне на скоростта, а загряването и мириса на феродо е голяяямо. Проблема е - спиране няма. Дали един 185 ротор според теб би променил нещата, пренебрегвайки предписанието на XCRБ

Определено ще усетиш разлика с по-големия ротор. Доколкото знам ХЦР-а е до 203 ротор, или поне беше когато имах такава вилка едно време. С по-големия ротор освен, че ще спира повече няма и да загрява толкова много. Но щом наистина имаш проблем със спирането, поне за отпред мисли за някоя по мощна спирачка :beer:
Изображение
Аватар
XTR

Рейтинг: 1395

Мнениеот jeep0700 » Нед Юни 12, 2011 9:23 pm

XTR написа:
jeep0700 написа:
xpucm0ca написа:

Определено ще усетиш разлика с по-големия ротор. Доколкото знам ХЦР-а е до 203 ротор, или поне беше когато имах такава вилка едно време. С по-големия ротор освен, че ще спира повече няма и да загрява толкова много. Но щом наистина имаш проблем със спирането, поне за отпред мисли за някоя по мощна спирачка :beer:

За съжаление при натоварване със 185 ротор разхлопването се получава много бързо. С въпроса си търсех само мнение.
Аватар
jeep0700

Рейтинг: 1320

Мнениеот KiselotoMliako » Пон Юни 13, 2011 1:18 pm

XTR написа:Доколкото знам ХЦР-а е до 203 ротор, или поне беше когато имах такава вилка едно време.

От 2007 г. досега XCR е с максимален диаметър на ротора 185мм, според сайта на сънтур. Моделът от 2006 е с IS монтаж и няма данни за него, но едва ли е повече. Колко бързо се разлуфтва е друг въпрос, отговорът на който със сигурност е функция от килограмите на ездача.
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот grebo » Пон Юни 13, 2011 7:55 pm

В такъв случай не виждам друго решение, освен смяна на вилка (или да се примириш с настоящата) ако проблема ти е разлуфтването - то си е в зависимост с крайните стойности на въртящия момент, без значение каква конфигурация от диск и спирачка.
XCR с 203 ротор.. малко ме съмнява, производителя да го препоръчва, но не знам.. :dontknow:
Причината - проекцията на вектора на действащата сила трябва да пресича проекцията на "ботуша" между ушите, за да разпредели опорната реакция като натисково натоварване, и за 2-те уши, в противен случай по-близкото до оста ухо се натоварва на опън, а отдалеченото - натиск, обиквено така се огъват/ж.п. материали/ или чупят ако са от крехък материал /пр.Mg-сплавите/. В тоя ред на мисли, не ти препоръчвам голям ротор дори апарата да е по-слаб, по-добре по-малък ротор с по-мощна спирачка. Все пак виж какъв стандарт ти е монтажа - за post mount мисля че няма проблем /последната дума е на производителя.. все пак/, но за XCR с IS стандарт, изключено е >185мм ротор.
Колкото до прегряването - работата е ясна, въпроса е на какъв компромис си склонен.. :beer:
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот DonDanito » Пон Юни 13, 2011 9:20 pm

Днес плеснах на мойта "Rst Gila" ББ7 с 203мм. ротор. :bigeyes: 100% ще си *** майката, просто е въпрос на време... Иначе все си търся повод за нова вилка... е, от днес започвам да събирам пари... :rofl:
Дани, тел. 0878 808 991 :)
Аватар
DonDanito

Рейтинг: 1518

Мнениеот KiselotoMliako » Пон Юни 13, 2011 9:30 pm

DonDanito написа:Днес плеснах на мойта "Rst Gila" ББ7 с 203мм. ротор. :bigeyes: 100% ще си *** майката, просто е въпрос на време... Иначе все си търся повод за нова вилка... е, от днес започвам да събирам пари... :rofl:

Бе то в случая разлуфтването е малката беля, да ти се скъсат ушите на някое по-стръмно спускане - голямата, а ако може да се вярва на един съфорумник, който беше качил снимка на счупен на две ботуш от 203мм ротор на ХСR, ако не се лъжа, тогава ще си "*** майката".
Аз като си избирах вилка, това беше първото, което гледах, че иначе примамливите оферти за пневматични Епикони с регулации на хода и щуротии в сайта на сънтур са "max disc rotor = 185mm".
Дано да ти се окаже яка Gila-та. :agree:
Аватар
KiselotoMliako

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Юни 14, 2011 3:14 pm

100 кила живо тегло 180 диск отпред и диск отзад и си спирам повече от прекрасно с Джули хай прешър хоуз. За джулитата, идва цели якомплект, композитни материали, бързо охлаждане, голям резервоар, променлив ъгъл на маркуча спрямо калипера. Се бибитки, изкараш ли я на студенко и почва да реве. От студа протича. Производителят уверява, че проблемът вече е отстранен в модела от 2011 г., но аз не му вярвам. Като спирачна сила е чужда с оглед на ниската цена, оригиналните накладки издържат доста.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот Fujitzo » Нед Юни 19, 2011 2:02 pm

Аз да питам: какъв е проблема в загравянето на диска ? От листовките за шофьорските курсове помня въпроса "При продължително спиране и съответно загряване на спирачките, спирачната ефективност:
а)намалява
б)увеличава се
в)не се променя

Верния отговор за листовките е а) . За Формула 1 например знам, че имат оптимална температура (както и гумите) Но там материалите са съвсем различни. Може би високата температура действа като смазка ? както и да е... Аз от опит мога да кажа, че не съм усетил разлика в спирането със студени спирачки и нагряти.Дори веднъж просто от любопитство пипнах диска след спускане от златните мостове до белята вода без спиране - опарих се брутално, даже леко мазолче стана. НО със спирането нямах проблеми - може би защото съм 60кг. Иначе предната спирачка е тектро на 160мм диск пак тектро, задната е V brake. Колелото е Онтарио ТЕ. Погледнах в скриимбайкс оказа се, че моята спирачка + диск са най-евтините, дали не се заблуждавам, че ме устройват ? Винаги е по-добре да стискаш по-малко. Та се чудя дали ще мога да си купя тази http://screambikes.eu/bg/spirachki/6910-predna-hidravlichna-diskova-spirachka-shimano-br-m445l-2011.html + маркуч http://screambikes.eu/bg/diskovi-spirachki-markuchi/2767-markuch-za-diskova-spirachka-shimano-sm-bh59.html Дали трябва и още нещо ? Вилката е Suntour XCM 100mm модел 2007 мисля, на сайта пише, че новия модел е с пост маунт монтаж, предполагам и моята трябва да е така. Що се касае за отзад , май за сега съм си добре с V brake щом даже ми блокира задната чат пат при спускане и приплъзва , значи има достатъчно спирачно усилие. Дайте съвет за евтина дискова да сменя отпред и това е :agree: Може и да не е хидравлична.. даже се чудя дали да не си взема от прехвалените Avid BB7 , но не ги намирам само спирачката, без диск, че с диск отива 120лв , което ми е много (мисля и вилка да купувам в скоро време)
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Назад към Продукти за крос-кънтри