AM/Enduro велосипед за едър човек

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

AM/Enduro велосипед за едър човек

Мнениеот LandShark » Съб Май 23, 2009 8:35 pm

Привет,

имам близък приятел, който покрай мен се заинтересува от планинско колоездене. Все още не си е купил собствен велосипед, за сега пробвахме няколко пъти да караме, като аз му услужвах с мой байк. Проблемът е, че той е висок 198см, тежи 120кг+, докато аз съм само 183см/70кг. Едно, че като размер, моите велосипеди не са му съвсем по мярка (РАМ АМ 18" и РАМ ндуро 18.5"), освен това... стигнахме до следния опит:
1) с РАМ АМ, вилка RS Lyrik 2step air, шок Монарх 4.2 - и вилката, и шока максимално напомпани, всички настройки на макс трърдо. Още като седне и сгъна шока на 50%, а при всяко спиране вилката имаше известен ход, който водеше до накланяне напред. Проблем е и че примерно на Лирика таблицата с налягане в зависимост от тегло стига максималната си стойност при тегло на велосипедиста 99+кг. Вероятно част от проблемите ни се дължат на малкия размер рамка спрямо височината на човека, но започнах да се замислям че въздушните вилки/шокове може би не са предназначени за чак толкоз едри / тежки хора? Или може би самият РАМ АМ не е подходящ като геометрия за чак толкоз едър човек?
2) РАМ ндурото повече се хареса на моя приятел. Въпреки че шока му е RS Ario 2.1 (10x Reactor), а вилката RS Pike dual air, то велосипеда поначало се чувства по-твърд, окачването има много по-малко ход, и като напомпахме шока и втърдихме вилката като че ли нещата си дойдоха горе-долу на мястото. Но с предната вилка пак имахме проблем свързан с макс допустимото налагяне. Въобще отново се засили подозрението ми, че въздушни компоненти не са много подходящи в случая.

Въобще чудя се какво колело би било подходящо за него. Човека още не е много запален и не иска да инвестира чак толкоз, да речем за бюджет до 2К лв какво колело би било подходящо и надежно за човек като него? Твърдак? Или мекица? И с какви компоненти. Предварително благодаря за вашите отзиви.
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Рейтинг: 2000

Re: AM/Enduro велосипед за едър човек

Мнениеот codename47 » Съб Май 23, 2009 9:24 pm

аз съм май с подобни парамети и бях намислил АМ едно време но от БАС ми казаха че няма да издържи моите кила..
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот taurus13 » Съб Май 23, 2009 10:31 pm

Твърдак според мен, с по-сериозна вилка. Някои модели се предлагат и с по-твърди пружини. Също и сериозни шини. Проблема идва ако трябва да се кара и надолу на по-голям наклон - при това положение си трябва и спирачка за ДХ. Аз съм над 100кила с екипировката и едва откакто сложих мощна спирачка ( и по-скъпичка) мога да контролирам колелото си ефективно. То едно е някой тинейджър дето с мокри дрехи тежи 65кила, друго е улегнал и уяден екстремист с 90-100+кг. :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот endkuro » Нед Май 24, 2009 12:03 am

Е ако няма големи спускания и екстремизъм, ендурото би трябвало да е надеждно(с по-голяма размер на рамката). Чел съм, че на скот рамките са много здрави...
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот endkuro » Нед Май 24, 2009 10:11 am

endkuro написа:Е ако няма големи спускания и екстремизъм, ендурото би трябвало да е надеждно(с по-голяма размер на рамката). Чел съм, че на скот рамките са много здрави...

Бях тръгнал да пиша "с по-голяма рамка", но реших да уточня и да напиша размер на рамката и съм пропуснал да поправя.. все пак беше 1часа през нощта, извинявам се за грешката и благодаря за отрицателния вот :dontknow:
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот Bolverk » Пон Май 25, 2009 9:52 am

MM с риск да прозвуча глупаво понеже не разбирам много от стиловете и задни окачвания, нито се приближавам до килограмите на карача само, ще подхвърля едно колело, което ми се вижда издържливо за условията, които са описани.

http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... 22&lang=2&

Единственото ми притеснение е че няма описание за височината на рамката а тук говорим за висок човек.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот LandShark » Пон Май 25, 2009 10:09 am

@Bolverk: Тази рамка подозрително ми прилича на стария РАМ АМ...
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Мнениеот Bolverk » Пон Май 25, 2009 10:12 am

Без да казвам, че разбирам много мисля, че е точно тази рамка. Това се дължи на това, че видях тази рамка, на която пишеше точно името на производителя, от които доставят РАМ (а май вече и Спринт) в сайта на Спринт ама май са я махнали :)
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот yavka » Пон Май 25, 2009 10:14 am

Рамките са на http://www.astrobikes.com.br/
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Назад към All Mountain/Ендуро продукти