Привет,
имам близък приятел, който покрай мен се заинтересува от планинско колоездене. Все още не си е купил собствен велосипед, за сега пробвахме няколко пъти да караме, като аз му услужвах с мой байк. Проблемът е, че той е висок 198см, тежи 120кг+, докато аз съм само 183см/70кг. Едно, че като размер, моите велосипеди не са му съвсем по мярка (РАМ АМ 18" и РАМ ндуро 18.5"), освен това... стигнахме до следния опит:
1) с РАМ АМ, вилка RS Lyrik 2step air, шок Монарх 4.2 - и вилката, и шока максимално напомпани, всички настройки на макс трърдо. Още като седне и сгъна шока на 50%, а при всяко спиране вилката имаше известен ход, който водеше до накланяне напред. Проблем е и че примерно на Лирика таблицата с налягане в зависимост от тегло стига максималната си стойност при тегло на велосипедиста 99+кг. Вероятно част от проблемите ни се дължат на малкия размер рамка спрямо височината на човека, но започнах да се замислям че въздушните вилки/шокове може би не са предназначени за чак толкоз едри / тежки хора? Или може би самият РАМ АМ не е подходящ като геометрия за чак толкоз едър човек?
2) РАМ ндурото повече се хареса на моя приятел. Въпреки че шока му е RS Ario 2.1 (10x Reactor), а вилката RS Pike dual air, то велосипеда поначало се чувства по-твърд, окачването има много по-малко ход, и като напомпахме шока и втърдихме вилката като че ли нещата си дойдоха горе-долу на мястото. Но с предната вилка пак имахме проблем свързан с макс допустимото налагяне. Въобще отново се засили подозрението ми, че въздушни компоненти не са много подходящи в случая.
Въобще чудя се какво колело би било подходящо за него. Човека още не е много запален и не иска да инвестира чак толкоз, да речем за бюджет до 2К лв какво колело би било подходящо и надежно за човек като него? Твърдак? Или мекица? И с какви компоненти. Предварително благодаря за вашите отзиви.