Вилка за ram ht3 2013

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Вилка за ram ht3 2013

Мнениеот stefanovr » Пон Юли 14, 2014 7:31 pm

Бюджета е до 1000лв. До колкото знам хт3 2013 ги продаваха и със 150мм вилки? Какво можете да ми препоръчате? Карам от доста време, но съм слабо запознат с тези неща.
stefanovr

Рейтинг: 1250

Re: Вилка за ram ht3 2013

Мнениеот moridinbg » Вто Юли 15, 2014 12:05 am

За 1150 можеш да вземеш Pike RCT3 - http://www.bike-discount.de/en/shop/pike-5224/o-preis която за момента няма конкуренция в този сегмент вилки. RC версията има по-малко настройки, но е със същите карантии вътре, би трябвало да е по-евтина, може би и около 1000лв. Единственото конкурентно като работа би бил съвсем новият Fox 36, но там цената ще е жестока и безсмислена.
Или ако 1000лв е абсолютната граница - Revelation RC или RCT3 според желанието за настройки. В дискаунта са по 400-450Е. Преди бяха със същите дампери и пружини като Pike, но в по-кашкавалено шаси, сега вече и технологично са ги разделили. Със стария Motion Control дампер е, който на мен лично не ми харесва много. За г/д същите пари върви X-Fusion Velvet, но тук пряк опит нямам.

Колкото и да ми се иска да препоръчам Fox, просто не мога да си обясня ценовата им политика за нови вилки, отделни от готов велосипед :crazy:
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот stefanovr » Вто Юли 15, 2014 10:46 am

moridinbg написа:За 1150 можеш да вземеш Pike RCT3 - http://www.bike-discount.de/en/shop/pike-5224/o-preis която за момента няма конкуренция в този сегмент вилки. RC версията има по-малко настройки, но е със същите карантии вътре, би трябвало да е по-евтина, може би и около 1000лв. Единственото конкурентно като работа би бил съвсем новият Fox 36, но там цената ще е жестока и безсмислена.
Или ако 1000лв е абсолютната граница - Revelation RC или RCT3 според желанието за настройки. В дискаунта са по 400-450Е. Преди бяха със същите дампери и пружини като Pike, но в по-кашкавалено шаси, сега вече и технологично са ги разделили. Със стария Motion Control дампер е, който на мен лично не ми харесва много. За г/д същите пари върви X-Fusion Velvet, но тук пряк опит нямам.

Колкото и да ми се иска да препоръчам Fox, просто не мога да си обясня ценовата им политика за нови вилки, отделни от готов велосипед :crazy:

Благодаря за отговора!

1000лв не е абсолютна граница ако си струва инвестицията. Идеята е вилката да е подходяща и за мека рамка, защото след време може да реша да сменя ht3-ката. Макар че за сега съм много доволен от ht3.

А някой може ли да даде мнение за marzocchi-350-cr ?
stefanovr

Мнениеот moridinbg » Вто Юли 15, 2014 4:46 pm

Е какво мнение, Marzocci-то е пуснато преди 2 месеца...
Аватар
moridinbg

Мнениеот hitar_potar » Сря Юли 16, 2014 11:10 am

Прочети в Пинкбайк ревюто на Маниту Маток. Интересна алтернатива на Пайк е, в някои аспекти отстъпва, но в други е по-добър.
Из немските онлайн-магазини го има и като Про версия за около 1200лв, и като Експерт версия за около 1000-1050лв. Повече настройки от Пайк, по-добър цялостен пакет според пинкбайкаджии. :)
И може да се кара и на 160мм (за 27,5 версията), а дори и на 170мм (за 26 версията). А по форумите се говори, че двете версии без проблем поемат и другата големина капли и гуми, офсета само мъничко се различавал. :) :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот moridinbg » Сря Юли 16, 2014 11:08 pm

Ей го ревюто: http://www.pinkbike.com/news/manitou-ma ... -2014.html
Много интересно. Честно казано, така и не го четох като излезна. Manipoo, какво да им гледам... Но като прегледах и други ревюта, хората са доволни. Надявам се наесен да има колела за тестови карания с нея в Германия или Англия и да пробвам, заедно с новата 36ца.
Аватар
moridinbg

Мнениеот hitar_potar » Сря Юли 16, 2014 11:56 pm

moridinbg написа:.... Manipoo, какво да им гледам...

Ей такива мнения най обичам да чета! И после да се хиля безрезервно. Много хора са доста далеч от мисълта, че Маниту са на нивото на Фокс/Рок Шокс/Марзочи (а дори и може би пред тях в някои отношения) още от 2009-2010-а.... ;)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Sunshinemtb » Чет Юли 17, 2014 7:58 pm

hitar_potar написа:
moridinbg написа:.... Manipoo, какво да им гледам...

Ей такива мнения най обичам да чета! И после да се хиля безрезервно. Много хора са доста далеч от мисълта, че Маниту са на нивото на Фокс/Рок Шокс/Марзочи (а дори и може би пред тях в някои отношения) още от 2009-2010-а.... ;)

То до 2010 е развитието на манитоу от тогава много малки промени.
Отделно че изостават по тегло и покритие със сигурност.
За хидравлика може и да са на едно ниво.
Не са пред конкуренцията нямат нищо по добро.
Рок шок и фокс водят в момента следвани от марзочи.
Заради точно тези неща на които манитоу не обръщат внимание.

Пайка споменат по горе е доста добър избор.
Бих вметнал тези допълнения :
http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisiorni/9953-amortisiorna-vilka-x-fusion-trace-rl2-2014.html
http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisiorni/7160-amortisiorna-vilka-marzocchi-44-micro-ti-qr15.html
Аватар
Sunshinemtb

Рейтинг: 1180

Мнениеот hitar_potar » Чет Юли 17, 2014 10:53 pm

Мда, малки промени, защото няма кво да му се променя толкова на Дорадото. До 2013-а ситуацията "каращ Фокс 40- преминава на Дорадо- остава доволен от смяната" беше често срещана, докато обратното беше адски рядко и в повечето случаи хората после съжаляваха. ;) Тва за покритието нали не си налапал въдицата, че видиш ли, Кашимата е някаква манна небесна, дето е равносилна на спасението Божие? :evil: Тва е маркетинг-отдела на Фокс.
Отделно, че Фокс чак през 2014-а, изкарвайки въздушния 40, минаха напред откъм тегло. Преди това бяха винаги с по 150-200г отгоре. ;) А боксера че е лек, лек е - ама откъм работа, сервиз и качество беше мнооооооого далеч назад. Сега с новия Чарджър дампър не знам как ще е ситуацията. :)
Марзочи винаги са били мазнотийка отвсякъде, която се нуждае от адски рядка поддръжка. За сметка на това обаче отворената баня тежиииии, а вилката (говоря за 888, макар че и в еднокоронни модели съм го срещал) потъва безконтролно в завои, виражи, при спирания, няма го тоя съпорт в средата на хода, който го има при други марки.
Аз пак казвам - в ревюто в Пинкбайк си написаха хората, че в много аспекти Матока отстъпва на Пайк и 36. Но и в много други е напред, което спомага да е един цялостно по-добър продукт (не само откъм работа, ами и откъм настройки, откъм устройство, откъм екстри). :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот msniki » Пет Юли 18, 2014 10:15 am

Принцип не пиша в този форум, ама пък дразнещо е да казваш нещо че е по добро само защото го караш. А не защото наистина е по добро.
Васко за рок шок няма се разберем така. Светлини години айде ве, ти боксер карал ли си ?
Паднаха ти сигурно ръцете. Аз съм доволен от боксер, но фокс-а е по напред. Манитоу става. Дорадото с нищо повече не ме впечатли от примерно тотем рц2. Защо казвам тотем, ми защото е мисион контрол като боксер-а и съм го карал повечко време.
Огледай се в Русе колко боксер-а има и сигурно всичките казват че са гадни.
Дородото върши работа и това е. Тежи колко марзочи. Пък за потъването на хода на марзочи, не си карал явно 888 рц3 ата.
Да видиш прогресията каква е, без типичния праг на въздушните пружини. До 2010 това марзочи е най доброто на което съм се качвал.
Знаеш не съм фен голям фен на марзочи и няма ги похваля ей тей.
Една шегичка : Тей като твърдението ти е че манитоу е най доброто и няма кво да му се прави.
Манитоу като ладата : Съвършенството не му трябва променя. :D
http://photo-zona.net/images/user11238/album2293/preview/1267825015_llhn8654_Lada_vs_BMW.jpg
Да не съм офтопик и аз бих препоръчал тази :
http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisiorni/7160-amortisiorna-vilka-marzocchi-44-micro-ti-qr15.html
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот hitar_potar » Пет Юли 18, 2014 11:16 am

Къде си ме видял да карам Маток? Щото аз отначало почнах да говоря за него. Вземи отвори ревюто и го почети, да видиш хората, дето са го карали реално, какво казват.
И да, пробвал съм Боксер (както Тийм 2009 и ВеЦе 2009, така и всичките версии от 2010 нататък) - някои на пътека, други на стълби. Не казвам, че не работят добре, напротив, работят си доста добре. Но не толкова добре като 1 Дорадо! :D Е къде е разликата, Ники. ;)
А относно теглото, Дорадо е 3 кила. Фокс преди 2014 е 3150- 3200г. Марзочи, ако не е титаниево, е 3300 и нагоре - титаниевото е около 3 точно.
В Русе има много Боксери не щото са много велики вилки, ами щото хората нямат пари за нещо по-добро. Да не мислиш, че Мъро не би налазил 1 Фокс при първа възможност, ако има парички? Или че Енчо не правеше едни планове да разкара Боксера точно, за да се докопа до Дорадо? ;)
А относно сравнението ти на Дорадото с Тотема - пак ти е крива сметката. Нито съм ти давал да пробваш Дорадото по сериозна пътека, нито пък е за твоите килограми настроено (някъде по средата между мен и Енчо е - което са много кг над теб). Ама айде стига сме офтопикирали темата на човека, че пак взема да те обхваща дървената философия, пък ме знаеш, че в такива случаи ме сърби клавиатурата да споря с тебе. :rofl:
Онтопик - бюджет от 1000лв, евентуално и повече, предлага изключително сериозен избор. Моя съвет е да не гледаш старите модели - Лирик, 55, 36 преди 2013. Насочи се към новите предложения, които са бъкани с най-новите технологии и решения, които носят най-малко тегло със себе си, които са най-модерно изглеждащите - Маниту Маток, Рок шокс Пайк, Марзочи 350, Фокс 34, Ек Фюжън Слант, Бос Девил (който е скъпичък и профилактиката и резервните части са малко трън в задника, но пък работело уникално), вилката на MRP. Това са все вилки със 160мм ход, всичките на 15мм ос, всичките чувствително под 2 кила, и адски разноцветни като избор. Отвори форумите, почети малко мненията на хората на запад, които вече са пробвали тези модели. Дадох ревюто в Пинкбайк като един пресен пример - има и други. :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот msniki » Пет Юли 18, 2014 12:21 pm

hitar_potar написа:В Русе има много Боксери не щото са много велики вилки, ами щото хората нямат пари за нещо по-добро. Да не мислиш, че Мъро не би налазил 1 Фокс при първа възможност, ако има парички? Или че Енчо не правеше едни планове да разкара Боксера точно, за да се докопа до Дорадо? ;)
А относно сравнението ти на Дорадото с Тотема - пак ти е крива сметката. Нито съм ти давал да пробваш Дорадото по сериозна пътека, нито пък е за твоите килограми настроено (някъде по средата между мен и Енчо е - което са много кг над теб). Ама айде стига сме офтопикирали темата на човека, че пак взема да те обхваща дървената философия, пък ме знаеш, че в такива случаи ме сърби клавиатурата да споря с тебе. :rofl:
:

Тей тей има нещо такова.
Мъро въобще какво го смяташ ? Няма си представа какво става по света и говори само ТИ каквото му кажеш ама 1 към 1 .
Пробвай да му кажеш че РСТ е най доброто да видиш как ще иска РСТ. :lol:
Енко мина на боксер тематика като видя 2015 и какво представлява.
Пък и Енко кара достатъчно, знае какво иска от 1 вилка, ако иска манитоу значи манитоу е по добре за него.
Въпрос на вкус.
Знам че те сърби клавиатурата, то това му е забавното. Винаги научавам нещо ново като споря с теб.
:D
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот moridinbg » Пет Юли 18, 2014 8:35 pm

Какви дорадота, какви боксери?? All Mountain/Ендуро продукти

Каква читава и конкурентна вилка в тази дисциплина имат Маниту до преди да изкарат матока?
Аватар
moridinbg

Мнениеот Pesho dh » Съб Юли 19, 2014 2:49 pm

На хт3 макс за вилката е 130 и евентуално ако няма да го мъчиш много 140 ход и аз съм със такава рамка и ме е яд че ни взех хт2 :banghead: ако сложиш 150 ход или повече ще се специ челния ъгъл е голям поне така и казаха от 3 веломагазина (най големите във варна)
Pesho dh

Рейтинг: 1160

Мнениеот stefanovr » Съб Юли 19, 2014 8:31 pm

Pesho dh написа:На хт3 макс за вилката е 130 и евентуално ако няма да го мъчиш много 140 ход и аз съм със такава рамка и ме е яд че ни взех хт2 :banghead: ако сложиш 150 ход или повече ще се специ челния ъгъл е голям поне така и казаха от 3 веломагазина (най големите във варна)

HT3 по едно време ги продаваха със 150мм вилки, не мога да изкопам някой каталог в момента. Питах и в магазина от където го купих, 150мм е ок. Аз лично съм много доволен от рамката. Лека е, доста по-лека от ht2, и ми е удобна (чувствам се стабилен).

В крайна сметка се спрях на fox 36 float 160 fit rlc като планирам скоро и рамката да сменя с подходяща за АМ. Хем с останалите пари ще накупя лисваща екипировка, че днес на прехода като по чудо не паднах на един участък. :praying: Както се бяхме засилили ако се бях изтърсил на тоя каманяк без протектори щеше да стане лошо, каската нямаше да помогне много :crazy:

Фокса не е лош, чувал съм и съм чел хубави неща за него, а разпитах доста. Ок, няма да се възползвам от някои глезотии на новите вилки, но и без това не съм дорасъл за тях. Макар че не съм сигурен какво повече бих искал на този етап. Тези дни ще пратя снимки, няма кой да ми я сложи през уикенда, защото трябва да се сменя и главината :D
stefanovr

Мнениеот moridinbg » Съб Юли 19, 2014 8:58 pm

Фоксът е як, аз съм със същия талас, но те обикновено вървят към по хиляда лева втора ръка. Освен ако не го взимаш на някаква супер по-оферта, все пак бих взел пайка (:
А по-горе някой обърка HT2 с HT3.
Аватар
moridinbg

Мнениеот outfaced » Съб Юли 19, 2014 9:08 pm

Мдам ... щях и аз да те питам за главината ;)

След като карах за сефте пайка днеска (деа времето, пак ме валя :(!: ) мога да кажа, че вилките са с отчетливо различен характер. Не бих казал, че някоя от тях е по добра или по лоша. Но след 2 години на float-a определено ще ми трябва време да свикна с пайк-а.

При твоя случай, след като все още така или иначе нямаш изграден стил и много специфични желания, пък и рамка ще се сменя принципно по добрия подход беше да се спреш на нещо читаво 2ра ръка. Винаги при възможност съм правил така и не съм съжалявал. :agree: Най гадното е да се изръсиш мега много пари за нещо ново и да установиш, че не ти е точно по вкуса :banghead:
Инак ако предницата ти идва прекалено висока можеш да намалиш хода на фокс-а с едни спейсъри.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот hitar_potar » Съб Юли 19, 2014 9:21 pm

moridinbg написа:Какви дорадота, какви боксери?? All Mountain/Ендуро продукти

Каква читава и конкурентна вилка в тази дисциплина имат Маниту до преди да изкарат матока?

Мда, тва за Дорадотата и Боксерите си беше чисто :offtopic: -иране, съжалявам. Инак допреди Маток имаха само сносна трейл-АМ вилка: Минет 2012/2013 със 140мм. Таман преди 2-3 седмици я продадох - сработваше си прекрасно и нямаше какво повече да се желае от нея. :)
Инак другото, което можеше да мине за чиста АМ/ендуро вилка, бе Никсън, щото имаше версия със 160мм - но тя е прекалено стара като модел вече. Маток е големия рестарт на марката в АМ сегмента като цяло. :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 19, 2014 9:40 pm

stefanovr написа:HT3 по едно време ги продаваха със 150мм вилки...

Силно се съмнявам, уважаваща себе си фирма като "RAM bikes" да пусне на пазара рамка за ХС с вилка със 150 мм. ход.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Nocturne » Нед Юли 20, 2014 7:50 pm

Силно ти препоръчвам ако ще сменяш и рамката и вилката..да си купиш ново колело. Казвам го защото аз смених абсолютно всичко и ми излезна доста солено. При мен това стана в продължение на 3 години и ми беше кеф постепенно да го правя, но все пак го имай в предвид.
Засилил си се за вилка за 1000лв. и за рамка ако дадеш горе долу толкова...

Ако си решил все пак, съветвам те да потърсиш вилка с dual position, 130-160мм или 120-150мм, за да може да си караш на малкия ход ht3-то, докато смениш рамката.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот hitar_potar » Пон Юли 21, 2014 2:14 pm

Да де, ама той е казал бюджет 1000лв, с евентуална възможност за още някой лев отгоре (което се подразбира като още 100-200лв). За тия пари няма как да смени цялото колело. Пък и ние не знаем ХТ3-то му с какви части е и колко са износени. Да, хубаво е да имаш от среден клас нагоре по целия байк (демек от SLX нагоре), но и DEORE/Sram X5 съвсем не са за изхвърляне - ако са нови и неизносени, няма смисъл да сменя - байка като цяло би бил добра база за ъпгрейд и логичната стъпка е точно вилка. :)
Автора на темата - как върви избора на вилка с оглед развитието досега на темата ти? )
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Nocturne » Пон Юли 21, 2014 2:42 pm

Абе 1000лв. само за вилката, а за рамката колко? Нали го виждам, че както е тръгнал ще смени всичко..
Не става въпрос, затова колко са му износени частите, а за добра преценка на парите.

Иначе, съвсем по темата-авторът може да погледне и X-Fusion Vengeance.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот hitar_potar » Пон Юли 21, 2014 6:03 pm

Именно - ако сглобката му е сносна и сравнително нова, няма нужда от ъпгрейд там. А щом рамката го устройва засега и си е намислил да похарчи 1000лв за вилка, да си ги харчи. Тъкмо ще й свикне, докато събере пари за рамка, а и ще има възможност да разбере каква точно рамка му е нужна. :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот stefanovr » Пон Юли 21, 2014 9:22 pm

hitar_potar написа:Автора на темата - как върви избора на вилка с оглед развитието досега на темата ти? )

По-нагоре споменах, че се спрях на fox 36 float 160 fit rlc :D Също така outfaced беше така добър да ми изпрати доста допълнителна информация. Иначе сериозно се бях замислил за пайк, но прецених да си накупя малко липсваща екипировка с останалите пари и за това се насочих към втора ръка. Пък и в началото не успявах да си избера нищо от пазара. :dontknow:

hitar_potar написа:Да, хубаво е да имаш от среден клас нагоре по целия байк (демек от SLX нагоре), но и DEORE/Sram X5 съвсем не са за изхвърляне - ако са нови и неизносени, няма смисъл да сменя - байка като цяло би бил добра база за ъпгрейд и логичната стъпка е точно вилка. :)

Окомплектовката е Sram X5, а колелото го купих ново от РАМ. Карам всеки ден до работа, но това не се брои. :) По преходи ходя само през уикенда, без извращения. Ще изкара бая време.

Проблем беше вилката, защото xc28 си е дърво и исках да променя малко геометрията. В момента с фокса ми е супер, поне за сега ми харесва. Дори не мисля да я свалям на 120мм за постоянно. Все пак ще покарам 2-3 уикенда и с по-малък ход за да направя сравнение. Остава да си поиграя с настройките :beer:
stefanovr

Мнениеот moridinbg » Пон Юли 21, 2014 10:30 pm

Не знам къде държиш колело с 36ца на работа, но се надявам да е вътре в помещението, а не вързано по гаражите ((:
Аватар
moridinbg

Мнениеот stefanovr » Пон Юли 21, 2014 11:49 pm

moridinbg написа:Не знам къде държиш колело с 36ца на работа, но се надявам да е вътре в помещението, а не вързано по гаражите ((:

Вътре в офиса е и няма как да го изнесе някой без да видим. Патил съм вече с гаражи. А и при нас за щастие няма проблеми с кражби и подобни истории. Хората в ИТ сме си добряци :D
stefanovr

Назад към All Mountain/Ендуро продукти