All Mountain Full Suspension 29er - възможно ли е?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: All Mountain Full Suspension 29er - възможно ли е?

Мнениеот Demetrii » Съб Юли 28, 2012 9:17 pm

Не съм го мерил с кантар все още :) Но е по-леко от Hardrock-a. По спецификации 13,45 без педали. Устройва ме чудесно. Днес качих Черни връх от х. Морени, после през Ветровала, Кумата, Момина скала, Боянско езеро. Геометрията си казва думата. Много добре се справя надолу.

Нямам много снимки, карам повечеко :)
Тук една направих на пробата след работа към 9 вечерта.
Прикачени файлове
2012-07-18-365.jpg
(486.57 KiB) 528 пъти
Demetrii

Рейтинг: 1305

Мнениеот vafi » Нед Сеп 23, 2012 7:46 pm

Днес го видях на Дедо мацо - изглежда много приятно :agree:
Нека не те предава никога :peace:
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот Demetrii » Пон Окт 01, 2012 4:17 pm

Мдам. Това ми беше първото каране след аварията. Лека-полека навлизам във форма, че близо 2 месеца само гледах планината.
Вчера направих още едно загряващо преходче от Бояна до Кладница и после към Златните и пускане към Бояна пак. Все повече ми харесва. Само с дългите курбели не мога да се разбера нещо, но може би трябва малко техника за каране по тесни пътеки.
Demetrii

Мнениеот Demetrii » Пон Юли 28, 2014 1:31 pm

Чудех се дали да драсна едно кратко ревю на байка. Събирах доста време смелост и най-накрая се престраших.

Това ще е мнението ми след почти 3 сезона с него. Грубо имам около 2000 км, но това е много грубо. Обикновено карам събота-неделя, понякога ходя и на работа, рядко правя и вечерни разходки по равното на Витоша. Тази година пообиколихме Родопите 2 пъти, веднъж по Трансродопския маршут, втория път по началните етапи на Байкария от Белово до Момчиловци. Впоследствие почти всеки уикенд съм в района на Беглика. По-равничко е, но много ми харесва. Миналата година карах предимно на хоум маунтина.

Това колело не е за обиколката на Витоша. Поне не с тези гуми. Не, че не може да се справи там, но просто мястото му не е там. От това което съм карал досега мисля, че спускания от типа на Черни връх през Ветровала към Момина скала, после Бояна или Княжево много повече му прилягат. Съответно и с качването до там се справя много добре. Дълги курбели, с които трябва да се внимава малко повечко защото закачат често, малки предни венци и големи задни, заключване на шока + ниска предница... какво повече му трябва на човек.
Ниската предница в началото ми беше доста неудобна и за известно време карах с по-високо кормило, но след като сложих едно малко по-широко всичко си дойде на мястото. Вече не искам да сядам на друго колело. :)

Седалката ми е много удобна. Трябваше малко време да свикна с нея, защото само като я гледах и нещо в мен ме се свиваше.

Водач за верига - задължителен. Не знам защо точно в моя модел не бяха сложили (Shinobi 1 и 3 имат). Карам с MRP 2X. Много приятна машинка. Върши си добре работата, но имам лек проблем с нагласянето на водача. Ролките на водача опират в рамката при "по-натегнато" положение. Не мога да махна "стоковия" башгард, защото веригата ми пада при качване на голямата плоча към външната страна. Това дали е въпрос на настройка на предния дерайльор или защото голямата плоча е само 32. По този начин като махна башгарда, който на практика се явява 3-та плоча, "клетката" на дерайльора седи на около сантиметър над зъбите и няма начин да слезе по-надолу.
Малко сложно звучи, но така или иначе карам без да ми пада веригата, просто мисля, че може и по-добре да се нагласи този водач... или ми трябва по-голяма плоча (36 зъба) или друг дерайльор, който да може да слезе по-надолу по рамката.

Гумите - бавни и тежки, но за спускане и катерене са ми идеални. Дойде време за смяна на задната, защото се позахаби и някои от страничните грайфери изпадаха. Мисля един Ardent да сложа. Може и пак да си остана с Nevegal. В предната има още поне година-две живот.

Спирачките и скоростите са на Sram, което за мен означава - на следващото колело ще са Shimano. Бачкат, но за класа и парите си според мен не са това което трябва да бъдат.

Вилката и шока са без забележки. Мисля, че си работят много добре. Не бих отказал още 1-2 см ход на задницата… и отпред.

Рамката изглежда все още добре, въпреки че доста камъни я удряха отдолу. Не мога да кажа, че съм от тези които пазят нещата си, но за сега белезите от употреба са незначителни. В комбинация с 20-ка ос на предницата и 12-ка на задницата поне за мен се държи стабилно. Въпреки, че усещам на моменти някаква "алтавост", но все пак 29"...

До сега казвам какво ми хареса, сега какво не:
- SRAM системата
- лагерите по окачването се позахабиха още първата година, но това беше заради отхлабването на болтовете им (най-вероятно).
- дългите курбели - трябва да се внимава повечко с тях, защото закачат. Но пък това е плюс при изкачванията.
- смених два пъти ос касетата - струва ми се, че трябва да е по-издържлива, но пък с тази кал навсякъде...

Като обобщение да кажа, че това е един приличен байк за цялата планина. Дневни преходи от 50-60 км с 1000 м денивелация са добре дошли. Не харесва равното, не се плаши от спусканията и изкачванията. Обича да скача при всяка възможност.

Май това е за сега. Въпреки, че съм много доволен от байка, все повече се заглеждам към нещо от типа на 27,5" с 160 мм ход. Имам нужда от малко повече здравина и стабилност, защото имам склонност към повече адреналин.

Дано да има полза от цялото това писане. :D
Demetrii

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти