Избор на шина за предна капла?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на шина за предна капла?

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Ное 30, 2010 8:53 pm

Предстой ми наплитане на нова предна капла, поради това се колебая относно шината, с която да бъде наплетена.
Ситуацията до момента:
-твърда рамка, вилка 140мм;
-главина на 36 дупки;
-дискова спирачка;
-автомобилен вентил;
-тенденция шината да бъде бяла;
-старата шина е Mach1 Nitro /470гр/;
-бюджет около 50лв +/- 20лв за шината;
-външни гуми 2.3-2.5
-ще се кара до Черни връх и обратно/пътеката за велоралито е показателна/ с тенденция за по-тежък терен, скокове, на стълби в града не слизам...

Шините които гледам до момента са:
Mach1 MX Disc / 560gr / 33lv
Mach1 Magma / 715gr / 42lv
WTB Laserdisc DH / 655gr / 69lv
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Избор на шина за предна капла?

Мнениеот did » Вто Ное 30, 2010 9:10 pm

Всъщност, ти търсиш капла за предно колело.

Шина = капла.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Ное 30, 2010 10:12 pm

Не си ли мисли за WTB LaserDisc FR? Достатъчно здрава, в същото време не толкова тежка... Или за Mavic EN321?
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот Bolverk » Вто Ное 30, 2010 10:21 pm

Абе както го гледам човека баш шина си търси.

MX не е за описаното от теб каране. Слабичка е по мой лични наблюдения а аз съм я карал само ХС без скокове. Колкото до останалите Нитрото май го няма по магазините както и другата шина на Mach1 - Mad която бих ти предложил на база описанието (даже се зачудих как не си я сложил наред с другите особенно след като я има и бяла). Иначе WTB-то е май най-здравата от изброените шини. Няма бяла от нея.

Надявам се да съм помогнал с нещо.

Поздрави
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот hitar_potar » Сря Дек 01, 2010 2:02 am

did написа:Всъщност, ти търсиш капла за предно колело.

Шина = капла.

Ъъъ, така ли е по принцип? Аз знам, че капла и колело са едно и също, а шината е само обръча без спици и главина. :dontknow:
Онтопик - погледни в CRC, има страхотни намаления. Тук в Русе поръчах на 1 приятел шини (по моята дефиниция) Brave Big Foot за 21 паунда парчето, намалени от 51. :eek3: И качеството им си личи! Не се ограничавай само с познатите марки и модели!!!
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот markovo » Сря Дек 01, 2010 6:17 pm

hitar_potar написа:
did написа:Всъщност, ти търсиш капла за предно колело.

Шина = капла.

Ъъъ, така ли е по принцип? Аз знам, че капла и колело са едно и също, а шината е само обръча без спици и главина. :dontknow:
Онтопик - погледни в CRC, има страхотни намаления. Тук в Русе поръчах на 1 приятел шини (по моята дефиниция) Brave Big Foot за 21 паунда парчето, намалени от 51. :eek3: И качеството им си личи! Не се ограничавай само с познатите марки и модели!!!

Шината(на тех.английски rim-опорен пръстен) или джанта на български(на джантите за колите,също им викат rims).Само обръча е шина.
Аз карам с магма(отзад) и съм абсолютно доволен.Със спици дт чемпиън.Дупките за спиците на магмата не са в една линия,а са разположени на зиг заг,което си мисля,че е по-добре?!?
Аватар
markovo

Рейтинг: 1227

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Дек 01, 2010 6:29 pm

Благодаря Ви за активното участие!
За момента затвърдихте отказа ми от МХ-а.
MAD е прекалено тежка за мен, свалям 400гр от вилка, не виждам смисъл да ги кача от шина.
WTB FR е интересна шина, но къде се предлага в България, понеже по наблюдения от CRC излиза по-скъпо. Пример е WTB FR - предлага се с намаление за 76лв в CRC, а WTB DH, която е попринцип по-скъпата от двете шини във Веломания е 69лв. За момента везните клонят към WTB DH, очаквам още мнения :beer:

ПП. did се включи отново навреме с вярна информация. Потвърждавам - 'rim' (от англ.) се превежда точно като "капла", но смятам, че използвайки 'шина' или 'обръч' също се разбира за какво иде реч :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот uBaH » Сря Дек 01, 2010 6:51 pm

EccentricMOTION, не знам колко е налична, но може да пробваш - цък

Един въпрос уж по темата, ако ми позволите ... :praying: Във Веломания има едни нови шини на Mach1 - NEO :D , които са доста леки (450 gr), пък уж се водят АМ/Enduro ориентирани. Някой да има отзиви за тях?
Аватар
uBaH

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Дек 01, 2010 7:12 pm

Иване, тези шини до миналата седмица все още ги нямаше по магазините, незнам дали дори сега са ги пуснали. Мога да предположа по характеристиките им, че са доста сходни с Нитро-то, което вече го няма. То се оказа доста корава шина, аз карах нитро поне 2 години, без никакви поражения.

@hitar_potar очаквам мнението ти за Brave шините. Хващат окото с цена :)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Krismars » Сря Дек 01, 2010 10:28 pm

Погледни EN321, карах такава като задна на колело за спускане и не мръдна. Малко тесничка идваше, но шината си е достатъчно здрава и подходяща, определено я препоръчвам :agree: Цената не помня колко беше обаче и не съм сигурен, че ти влиза в бюджета :dontknow:
Аватар
Krismars

Мнениеот Bolverk » Сря Дек 01, 2010 11:02 pm

Всъщност без да бъда груб ама вие WTB-то защо го търсите по затънтени места. Надявам се да ви е извесно че официалният вносител на тази марка е Bike Center и там би трябвало да търсите тези шини. За справка:
http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 406&lang=2

Колкото до Brave-a и аз чакам отзиви много са ми интересни тези шини :) .

П. П. Абе тази шина Нео много добре ми изглжда ама не е ли малко тясна по описание не виждам да се сложи повече от 2.3 гума на нея.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот uBaH » Чет Дек 02, 2010 8:19 am

Bolverk е де, и на мен ми е интересна Mach1 Neo :)
Ще си кажа и защо - карам вече 7 месеца Mach1 2.30, като предна и не е мръднала откакто съм я сложил. Мисля да сменям предната главина скоро и ще ми трябват две еднакви шини, като задължително едната с 32, а другата с 36 дупки за спици и сериозно се замислям за тези. Още повече, че не смятам да използвам гуми, по-широки от 2.25.

Но така или иначе EccentricMOTION си търси нещо по-здраво, така че Neo-то не е неговата шина.
Аватар
uBaH

Мнениеот bio » Чет Дек 02, 2010 4:10 pm

uBaH написа:Bolverk е де, и на мен ми е интересна Mach1 Neo :)
Ще си кажа и защо - карам вече 7 месеца Mach1 2.30, като предна и не е мръднала откакто съм я сложил. Мисля да сменям предната главина скоро и ще ми трябват две еднакви шини, като задължително едната с 32, а другата с 36 дупки за спици и сериозно се замислям за тези. Още повече, че не смятам да използвам гуми, по-широки от 2.25.

Но така или иначе EccentricMOTION си търси нещо по-здраво, така че Neo-то не е неговата шина.

само искам да вметна че Mach1 2.30 ги дават една идея по-слаби от Mach1 MX. все пак аз точно на последните се спрях. за съжаление ... не съм ги карал и не мога да кажа нищо за тях освен, че наистина тежат повече от в спецификацията.
успех ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот botroid » Чет Дек 02, 2010 11:20 pm

bio написа:само искам да вметна че Mach1 2.30 ги дават една идея по-слаби от Mach1 MX...

Обратното е, Mach1 MX е за крос-кънтри, а 2.30 за Ендуро. За справка производителя.
Последна промяна botroid на Чет Дек 02, 2010 11:42 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот uBaH » Чет Дек 02, 2010 11:32 pm

botroid, предполагам че bio е имал в предвид нещо, което учуди и мен, когато сравнявах двете шини преди месец - виж по-долу:

Изображение

Само предполагам, че по-ниския профил на 2.30 я прави по-податлива на усукване/деформации :dontknow:
Аватар
uBaH

Мнениеот botroid » Чет Дек 02, 2010 11:48 pm

Шините с по-надолна предназначеност са по-ниски и широки от кънтристките, именно за да не са толкова податливи на сукане и кривене :) И аз съм за 2.30, лека, здрава и доказана в практиката.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот bio » Пет Дек 03, 2010 8:39 am

макар да избягахме малко от темата ... ще си позволя да ти опонирам.
1. показах нещо, което е казал самият производител ... за двете шини. без да го коментирам ...
2. това, че двете шини са с различна насоченост не пречи MX да е по-здрава. а това сравнение може да го направи само човек, който е карал и двете шини при еднакви условия.
3.
botroid написа:Шините с по-надолна предназначеност са по-ниски и широки от кънтристките, именно за да не са толкова податливи на сукане и кривене :) И аз съм за 2.30, лека, здрава и доказана в практиката.
.... това е все едно да имаш двама противници ... нисък и висок ... и ти винаги да залагаш на ниския. не желая да споря с теб, ако имаш някаква физика в разсъжденията изкарай я наяве, ако се дължат на някакво визуално усещане за сигурност - това е друга бира.
и до тогава остава в сила информацията от сайта на Mach1, макар и с грешни тегла ....
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот hitar_potar » Пет Дек 03, 2010 9:04 am

EccentricMOTION написа:@hitar_potar очаквам мнението ти за Brave шините. Хващат окото с цена :)

Хммм, отзиви, отзиви, колко да са отзиви, като не аз ги карам, а само съм ги поръчвал. 36мм широки, не са екстремно леки, но не са и тежки, изглеждат здрави шини, собственика им кара наистина мъжката твърдака си и е много доволен засега. Може да ви се струва смешен розовия цвят, но да ви кажа - в пъти по-добър е от кафевия. Само тези 2 цвята съм поръчвал засега, другите не съм ги виждал. Според мен, ако не ви бърка розовото (което не е бомбоненото розово, ами по- бие на кво беше, пепел от рози ли беше - абе приятно е), тая шина най- си заслужава парите. А ако се вижда на автора прекалено DH-насочена, има и по-лек модел с 32мм ширина, който е и баш АМ насочен - външно изглеждат почти идентични, така че... :agree: Аз гласувам за 1 от двата Brave-а. :) Пък най-приятния вариант е да вземеш 2 такива шини - ако се насочиш към розовия вариант, 2 шини ще ти излезнат около 95лв. ;)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот rsf » Пет Дек 03, 2010 10:11 pm

Ако бях на твое място бих заложил на Mavic EN 521. Малко по скъпа e, но си струва.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот hitar_potar » Пет Дек 03, 2010 10:44 pm

rsf написа:Ако бях на твое място бих заложил на Mavic EN 521. Малко по скъпа e, но си струва.

Подкрепям и този вариант - аз самия тероризирам 2 такива шини. Типичните АМ шини, които обаче въобще не се дават лесно на коренаците и камънаците, а в същото време са и сравнително лекички - около 540-550г. бройката. Цена - 77лв. Кусура им е, че се предлагат само в черно. Но иначе са чудесен избор!!!
Аватар
hitar_potar

Назад към All Mountain/Ендуро продукти