Гуми за ам

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Гуми за ам

Мнениеот surr3a1 » Вто Дек 23, 2014 11:22 am

Здрасти,
Не искам предната да е 2.35 а задната да е 2.25. Не съм сигурен дали правилно съм се изразил. Изглеждат различно и чисто визуално не ме радва, плюс нито един от познатите ми опитни велосипедисти не се изказа добре за такава комбинация.

Вчера взех гумите, а утре се качвам някъде да ги тествам :).
Моят красавец: TITUS El Guapo
Аватар
surr3a1

Рейтинг: 1243

Мнениеот bio » Вто Дек 23, 2014 12:22 pm

повечето хора биха предпочели по-широка/агресивна предна гума, и по-тясна/бърза задна.
визуално/вербално и прочие неща не играят при колоезденето.
успех и весели празници !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот surr3a1 » Вто Дек 23, 2014 1:28 pm

: ), напълно съм съгласен, че повечето хора са така, само дето аз не съм от тях.
Никога не бих карал грозно колело пък ако ще да е и 10000лв. Визията е всичко! Ако не е красиво, не става и тн.

Весели празници и на теб :)
Аватар
surr3a1

Мнениеот penmark » Вто Дек 23, 2014 1:47 pm

Че сложи една снимка да го видим красивото колело.
Весели Празници!
Аватар
penmark

Мнениеот natalito » Вто Дек 23, 2014 1:48 pm

surr3a1 написа: предната да е 2.35, а задната да е 2.25.
. . . нито един от познатите ми опитни велосипедисти не се изказа добре за такава комбинация.

Ок.
А какви са им съображенията?
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 23, 2014 3:44 pm

penmark написа:Че сложи една снимка да го видим красивото колело.
Весели Празници!

Цяла тема е пуснал човека.
viewtopic.php?f=31&t=166515
:santa2:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот bio » Вто Дек 23, 2014 4:30 pm

МАМКА МУ И ПРАСЕ !!!
туй колело си го карай както искаш. нищо не мога да кажа, само благородно да завиждам.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот surr3a1 » Вто Дек 23, 2014 5:21 pm

Благодаря на колегата, който е споделил темата, наистина се получи прилично.
Що се отнася до ширината, това са няколко съображения (без визуалната част):

+ задната носи повече тежест
+ когато е по-тънка се вкопава повече
+ по-големия балон вози по-меко и обира повече
+ можем да си позволим да я помпаме по-малко
- по-тежка
- по-бавна

Бих се радвал, колегите да споделят техните. Винаги е полезно да се научи или да се вземе пред вид нещо, за което не се замисляме.

Мерси!
Аватар
surr3a1

Мнениеот bio » Вто Дек 23, 2014 6:09 pm

предна vs. задна:
-основно предната гума завива (макар да се опитвам да завивам с тяло). ако предната гума изтърве, дори не разбирам как съм паднал, задната успявам да я контролирам някакси.
-основно предната гума спира, със задната обирам/контролирам скорост.

"+ когато е по-тънка се вкопава повече" - това не винаги е вярно, никога не съм затъвал с 2.2 задна.
"+ задната носи повече тежест" - това също невинаги е вярно, защото при спускане тежеста минава напред ... а при спиране още повече минаваш напред.
това с налягания и по-мекото возене пак е много общо казано.

отделно аз обичам да въртя и не ми се слагат големи/тежки галоши отзад (2.35 максимум). така, че твоя избор не е лош ... откъм размер.

отделно видях, че ползваш шини 21mm - ето ти една статия за по-широките шини.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Дек 23, 2014 10:38 pm

При спускане тежестта трябва да е там, където ездача реши за конкретния момент, а при катерене е добре да е разпределена равномерно между двете гуми най-вече, за да не се губи енергия с излишно дигане на предницата. Преди доста години от немското списание Bike бяха направили тест на гуми от една серия с различна ширина и налягане - изводът беше, че широка гума и малко налягане и трябва по-малко енергия да бъде задвижена по пресечен терен (това се дължи на факта, че по този начин малки препятствия, примерно чакъл, се "изкачват" по-лесно сравнено с по-тясна гума с по-голямо налягане). От опит също така съм се убедил, че най-голямо влияние върху лекотата на въртене оказва първо теглото на задната гума и после вече шарката и сместа й. Като всичко при планинското колоездене, човек трябва да открие компромиса, който го устройва най-много - за мен е гума с тегло 700-800 гр. (карам тюблес), агресивна шарка (спирам повече време със задната спирачка на спускане и ми харесва да имам сцепление на задницата) и ширина около 2.35.

Сега карам с Fat Albert 2.4 отпред и отзад (съответно Trail и Pace Star шарки и смеси), и предната ми е супер, но задната ми идва малко тегава за нагоре. Следващата ми задна гума няма да е толкова агресивна : - ) При 21 мм шини аз лично не виждам смисъл да си вземаш гуми по-широки от 58 мм ETRTO, защото не могат да направят хубав балон на толкова тясна шина.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот mentalhead » Вто Дек 23, 2014 11:34 pm

Pr3d4t0R написа:При 21 мм шини аз лично не виждам смисъл да си вземаш гуми по-широки от 58 мм ETRTO, защото не могат да направят хубав балон на толкова тясна шина.

Тук ще възразя. Моите шини са 20мм и на тях Hans Dampf си правят точно 60мм широчина, колкото се и водят.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Admin » Сря Дек 24, 2014 11:40 am

mentalhead написа:Тук ще възразя. Моите шини са 20мм и на тях Hans Dampf си правят точно 60мм широчина, колкото се и водят.

То не е въпрос само за широчината, а и за формата, която добива протекторът. Ако се сложи една и съща гума на тясна и на широка капла, формата на протектора ще бъде различна - по-закръглена при тясната капла и по-плоска при широката. Това пък, в зависимост от конкретната шарка, може да доведе до по-добро или по-лошо поведение на гумата при едни или други условия - не може да се обобщава лесно. :agree:
Аз обаче също се присъединявам към съвета за по-мека смеска отпред и по-твърда отзад - това е разумен компромис от гледна точка на разходите, като осигурява по-добре сцепление там, където е най-нужно -предната гума.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот surr3a1 » Сря Дек 24, 2014 4:12 pm

Направих днес маршрута до ловната хижа и обратно. При това състояние на гумите, не съм сигурен, че ширината на шината има значение : ).
Като трактор съм направо.

гума: Hans Dampf 26x2.35 Evo Trail Star Snakeskin + много кал

Изображение
Аватар
surr3a1

Мнениеот vpravov » Сря Дек 24, 2014 4:22 pm

Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот mentalhead » Сря Дек 24, 2014 4:37 pm

Admin написа:То не е въпрос само за широчината, а и за формата, която добива протекторът.

Съгласен. И все пак профилът на балона при мен си е достатъчно плосък на вид, макар че самата гума по принцип има леко закръглен профил. Иначе има доста голяма разлика в сцеплението при повече и съответно по-малко напомпана гума, но това си е съвсем естествено и не го отдавам на тясната шина. Може би действително Ханс-а е гума, която се държи добре и с тесни шини. Всъщност повечето от днешните гуми съществуват отпреди манията по широките шини да добие такива размери. При мен комбинацията шини/гуми е заводска и не съм имал проблеми от никакво естество включително и при каране с много ниско налягане в гумата (имал съм snakebite де, така че горното вероятно не е съвсем вярно). Тук е важно да подчертая, че аз карам само с вътрешни. В посочената по-горе статия се изтъкват предимствата на по-широките шини при тюблес варианта. Иначе по-широките шини по всяка вероятност намаляват и вероятността от snakebite, но както и да е, въпроса не е за и против широките шини. Тук две мнения май няма. Мисълта ми беше, че голямата гума си е голяма гума и на тесни шини. Поне Ханс-а няма проблем в това отношение. Даже си мисля, че колегата surr3a1 може да е малко шашнат в началото, ако вземе Ханс, тъй като гумата изглежда огромна, ако не си свикнал с подобен размер гуми. Поне аз не бях :D

Ето обаче нещо от статията на Pinkbike, което все пак в голяма степен ме оборва:
Schwalbe calls the Hans Dampf a 2.35-inch tire. Mounted to an XC width 24-millimeter rim, the casing measures 2.25 inches, and the width of the tire at the edging blocks is 2.35 inches on the money. Mounted to all-mountain-width 28-millimeter rims, the casing measures a full 2.35 inches while the outer blocks measure only slightly wider, at 2.37 inches.

В момента не мога да измеря размера на балона без грайферите при мен. С грайферите съм го измервал 2.35

Edit: Виждам, че колегата вече е взел Ханс и даже го е тествал.

surr3a1 написа:Направих днес маршрута до ловната хижа и обратно.

Аз пък направих едно каране на стената. Тюх, на косъм съм бил да го видя на живо тоя звяр. По-стръмната пътека ли слезе, че преди около месец беше цялата в паднали (или съборени) дървета и съвсем некараема?
Аватар
mentalhead

Мнениеот surr3a1 » Сря Дек 24, 2014 4:52 pm

По стръмната слязох и на няколко места имаше много ниски дървета паднали/надвесени над пътеката. Нагоре имаше доста големи локви на места, но колкото повече се изкачвах, толкова по-сухо ставаше.
За щастие, на връщане пъеката беше суха и само тези ниско надвесени дървета създаваха проблеми.

Що се отнася до гумата, да леко е шокираща, понеже е грубо с около цял сантиметър по-широка от RaceKing-a 2.0. Шуми доста по твърда настилка. Като цяло ми вдъхва някаква увереност, която по-тясната гума няма как да ми даде.

Ето и една снимка от началото, когато съм все още чист... :)

Изображение
Аватар
surr3a1

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти