SR Suntour Duro FR

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: SR Suntour Duro FR

Мнениеот THEZOGGO » Съб Апр 04, 2009 11:59 am

Искам да споделя малко информация относно вилката.
Дължина на стержен - фабрично - 249 мм
От ляво и от дясно има метални пружини.
В десния крак се намира масления патрон, отдолу на десния крак е врътката за рибаунда.
Тъй като никъде в интернет не намерих детайлни снимки на Дуро ФР реших да направя няколко и да ги пусна тук. Според мен е важно да има детайлни снимки на този продукт:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=360849
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот GECKO » Съб Апр 04, 2009 12:44 pm

THEZOGGO написа:Искам да споделя малко информация относно вилката.
В десния крак се намира масления патрон, отдолу на десния крак е врътката за рибаунда.
Тъй като никъде в интернет не намерих детайлни снимки на Дуро ФР реших да направя няколко и да ги пусна тук. Според мен е важно да има детайлни снимки на този продукт:

Сега следва да развиеш лявата капачка и да премериш вътрешния диаметър, както и резбата на капачката. Сравняваш много бързо с един Lyric, и следващата покупка ти е U-Turn пружина и хоп, боунс хем по-леко хем настройка на хода. Разбира се може да не съвпаднат, но аз съм оптимист. Още по-голям оптимист съм за пружина от Domain за 160мм ход без реглаж. Автоматично разкарващ втората пружина и олекваш приятно.

Ако имаш възможност да отвиеш дясната капачка и да премериш вътрешния диаметър на масления патрон (ако е същия като при старото Duro трябва да се отвори и той като отвиеш капачката). Ако вътрешният диаметър там съвпада.... :liplick:
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Capoeira » Съб Апр 04, 2009 1:07 pm

ако е като старото дуро Е , рибаунда регулира от нищо към по голямо нищо, демек разлика няма. Дано поне това да са оправили че аз друга вилка с толкова малък "реглаж" не съм срещал(то практически няма реглаж)
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот THEZOGGO » Съб Апр 04, 2009 7:12 pm

Capoeira написа:ако е като старото дуро Е , рибаунда регулира от нищо към по голямо нищо, демек разлика няма. Дано поне това да са оправили че аз друга вилка с толкова малък "реглаж" не съм срещал(то практически няма реглаж)

Съгласен съм. Реглажа почти го няма. За съжаление все още нямам главина за да мога да тествам вилката и да разбера за какво точни иде реч. Карал съм Дуро Е модел 2005 год и мисля че там имаше рибаунд, поне според мен имаше някаква настройка.
Врътката за рибаунда се състои от две части - Изображение
Незнам при другите вилки Дуро ФР как е, но при моята в долната част тоест 2 рата спрямо първата има луфт тоест има едно леко движение на ляво и надясно. Първата част си е явно за шиша и тя стои неподвижно, а долната - втората има леко движение на ляво и надясно и това незнам как може да се оправи. Мен лично ме дразни. Някои може ли да предложи нещо?
Освен това незнам защо в скриим байк са променили информацията за вилката като хода и от 160 е станал на 150 е поне така пише и в сайта на Сънтър но съм абсолютно убеден че пишеше 160 мм. Може ли вилката да е с 150 мм ход при положение че има следните размери:
Изображение
150 мм идват според мен доста под короната докато 160 мм е добра дължина на тръбите. Вие как мислите вилката с колко ход е?
Няма да е зле хората които карат такава вилка да споделят впечатления. Аз лично съм объркан относно хода й.
@GECKO
Да предположим че размерите за които говориш съвпаднат, колко ще струва пружината с настройката от Домейна?
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот mirelay » Съб Апр 04, 2009 7:23 pm

Ботушите никога не стигат до короната. При моя Травис остават поне 4 см :)
Аватар
mirelay

Рейтинг: 1881

Мнениеот GECKO » Съб Апр 04, 2009 8:11 pm

mirelay написа:Ботушите никога не стигат до короната. При моя Травис остават поне 4 см :)

Travis-а е доста характерен в това отношение. Конструкцията му е такава. На моето Duro имаше 1см над праховото уплътнение до короната.

Иначе не знам колко струва пружина за Domain.
Аватар
GECKO

Мнениеот FREERIDE RIDER » Нед Апр 05, 2009 7:04 pm

GECKO написа:
THEZOGGO написа:Искам да споделя малко информация относно вилката.

Сега следва да развиеш лявата капачка и да премериш вътрешния диаметър, както и резбата на капачката. Сравняваш много бързо с един Lyric, и следващата покупка ти е U-Turn пружина и хоп, боунс хем по-леко хем настройка на хода. Разбира се може да не съвпаднат, но аз съм оптимист. Още по-голям оптимист съм за пружина от Domain за 160мм ход без реглаж. Автоматично разкарващ втората пружина и олекваш приятно.

Ако имаш възможност да отвиеш дясната капачка и да премериш вътрешния диаметър на масления патрон (ако е същия като при старото Duro трябва да се отвори и той като отвиеш капачката). Ако вътрешният диаметър там съвпада.... :liplick:

:offtopic: Като ти прочетох мнението и се замислих колко ще е хубаво ако тази модификация стане и............. отидох и премерих с шублер и така вънпен диаметър на тръбите 35мм вътрешен диаметър е 31мм което показва че подпорите са дебели 4мм , освен това махна пружината от крака на който пише d (не казвам ляво или дясно защото всеки гледа от различна страна ) и вилката беше много мека и лесно извади около 150 мм ход и като се здобия с глвина ще направя кръкче и ще кажа дали е прекалено мека . Това е от мен и пак казвам външен диаметър 35мм ,а вътрешен 31мм . Това което видях е че на настройката прелоад че когато е на "+" вилката е по твърда затова ако искате да е мека давайте я на "-) :beer: :agree:

Моля GECKO или някой друг да кажа колко би струвал такъв "тунинг" .Ще съм много благодарен !!!!!!! :beer: :beer: :beer: :beer:
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот lubo_90 » Пон Апр 13, 2009 9:29 pm

Дуролукс :),с такава съм и нямам никакви проблеми,обира доста малки дупчици,а за големите да не говориме.
lubo_90

Рейтинг: 992

Мнениеот qnipenchev » Пон Апр 27, 2009 9:51 pm

Имам горепосочената вилка вече около месец и сам доста доволен карам я с рамка драгомир ц2 и сам доста доволен, мога да кажа че ребаунда си работи добре .. горе настроикете също, зех я за 210 лв и за тези пари е идеална, а ако беше на цената 350 лв, щях да си зема някое марцочи, аз сам много доволен които си я купи на цената от 210 лв ще си остане доволен а по късно мисля да и направя тунинг, като сменя пружините и маслото, с нещо по качествено, които я има да си я кара и да не и мисли много много, :beer: , като кажем че е със 160 мм ход и на мене си ми ги пални 150 мм като си имаме например че сам 65 - 67 кг , също в плус е това че е със 20 мм куха ос и това не пречи да и се сложи 203мм диск , за мен тва е идеална вилка, няма да ви разочарова, ако има грешки се извинявам искренно , или сам изнервил някои с повторенията си сорри. :beer: :eyebrow: :erm: :nuts:
Прикачени файлове
384.jpg
За това колело става въпрос
(327.59 KiB) 482 пъти
qnipenchev

Рейтинг: 1160

Мнениеот dibo92 » Пон Апр 27, 2009 10:27 pm

Такаа...
Реших,че е време за смяна на маслото при моята и ето как става в общи линии:
Първо обръщате колелото, хващате врътката за rebound-a и просто я издърпвате.Открива се легло за шестограмен ключ 8мм.Отвивате болта малко и го натискате за всеки случай,за да се убедите,че шиша не е заклинен(в този случай леко почуквате с нещо по болта).След това отвивате болта до край и обръщате обратно колелото.Сега ви трябва камък за тресчотка 27мм и тресчотка(може и глух ключ,но не ви съветвам да използвате обикновен ключ).
Изображение
Развивате капачката обратно на часовниковата стрелка.
Изображение
След това натискате вилката и просто издърпвате целия патрон.
Изображение
Внимателно и бавно изваждате пружината,защото е потопена в маслото и от нея капе.
Изображение
Следва да си намерите подходящ съд и да изсипете маслото в него.Хванете шиша и раздвижете буталото,за да изтече и маслото,което е зад него.
Ето и как изглежда старото и новото масло.в случая използвах Castrol 5w synthetic fork oil.
Изображение
Следва наливането на новото масло и връщането на пружината.
После вкарвате внимателно целия патрон в крака на вилката,докато шиша стигне до долу.
Слагате капачката отгоре,като внимавате резбата да не тръгне накриво.
Накрая затягате болта,който сте извадили по-рано от долу и връщате врътката за rebound-a.
Това е цялата операция.Елементарна е и не е проблем да се извърши в домашни условия,стига да имате инструменти.
Ако на някой му е интересно какво представлява вътрешността на патрона може да разгледа тук: http://dibo.pinkbike.com/album/Parts/ .
Сега имам един въпрос:
Какво правите със старото масло,защото аз мисля,че не е хубаво просто да го изсипя в канала или пред блока?
За сега си го пазя във една стъклена бутилка.
Аватар
dibo92

Рейтинг: 1985

Мнениеот pe60t0 » Пон Апр 27, 2009 10:32 pm

хаха, мда, само дето в България аз поне не знам да има място, където принципно би трябвало да се изхвърлят такъв тип отпадъци...както и много други за жалост. България...страна на абсурдите както беше заглавието на една тема :crazy: .
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот THEZOGGO » Вто Апр 28, 2009 11:19 pm

Колеги вие направо ме хвърлихте в трета глуха. Рибаунда го има само в крайни позиции - това е моето наблюдение предвид че съм карал с по качествена вилка. Изключително твърди пружини. Моето Дуро ФР не съм успял да го вкарам повече от 140 мм, а съм 80 кг.
@dibo92
Евала за описанието как се разглобява вилката и се сменя маслото, Съгласен съм че вилката не струва повече от 210 лв. и аз лично не бих дал повече занея от тези пари.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот FREERIDE RIDER » Сря Апр 29, 2009 9:06 pm

THEZOGGO написа:Колеги вие направо ме хвърлихте в трета глуха. Рибаунда го има само в крайни позиции - това е моето наблюдение предвид че съм карал с по качествена вилка. Изключително твърди пружини. Моето Дуро ФР не съм успял да го вкарам повече от 140 мм, а съм 80 кг.
@dibo92
Евала за описанието как се разглобява вилката и се сменя маслото, Съгласен съм че вилката не струва повече от 210 лв. и аз лично не бих дал повече занея от тези пари.

Рибаунт почти не се усеща ,за мен хич го няма ,а за хода аз съм изкарвал 150 ,а съм около 66кг. :evil: ,но повече неще .Сега много пъти докато си карах си мислех че за 210 ле е добра покупка ,но 350 лв за нея не си струват .

@dibo92
Сега с новото масло по- бърза ли е как е ,питам те защото си мисля дали да смения маслото и аз (имам я от около 3-4 седмици ),но неради нещо друго а за да я направя по- бърза.Бях говорил седин приятел който беше направил същото с едно волкано (сложил по- дядко масло),и той каза че настойките почти няма да се усещат ,но при тази вилка кво ми пука те фабрично не се усещат .Тааа...... въпросат ми е с това масло по бърза ли е за да знам по- рядко ли да си тръся. :beer: :beer:
Аватар
FREERIDE RIDER

Мнениеот THEZOGGO » Сря Апр 29, 2009 9:41 pm

Според мен на Дуро ФР масло с вискозитет по голям от - 2.5 идва прекалено за тази вилка.
Черпя опит от Дуро Е. Явно Сънтърите си работят с по рядко масло и това си е. Но за Дуро ФР само 2.5 масло. :)
Не може да имаш големи очаквания от масления патрон. :)
При тези твърди пружини колкото по тънко масло толкова по добре.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот FREERIDE RIDER » Пон Май 04, 2009 7:05 pm

Направих видео как работи вилката без една от прожините си (ако искате да го видите пишете ми Л.С. ) също така след като махнах една от прожините направих Bottom out .И незнай как вилката искара ход 155мм ход :confused: (направих снимка драснете едно лс за да ви дам повече инфо)
Аватар
FREERIDE RIDER

Мнениеот rufu » Вто Май 05, 2009 1:16 pm

Масълцето от вилките го занесенете в някой сервиз за смяна на масло... Повечето от тях връщат преработеното масло на Приста оил, която после знае какво да прави с него :):)

ПАЗЕТЕ ОКОЛНАТА СРЕДА !
Only one bike can broke the barriers...Изображение ...the one....
Аватар
rufu

Рейтинг: 1178

Мнениеот THEZOGGO » Чет Май 07, 2009 11:31 pm

FREERIDE RIDER написа:Направих видео как работи вилката без една от прожините си (ако искате да го видите пишете ми Л.С. ) също така след като махнах една от прожините направих Bottom out .И незнай как вилката искара ход 155мм ход :confused: (направих снимка драснете едно лс за да ви дам повече инфо)

Това е идея да се махне едната пружина от вилката, но каквото и да правиш в случая хода не е толкова решаващ. При последното ми кратко каране надолу от Тихия кът към Княжево преди няколко дни, се оказва че вилката наистина не обира големите камъни, камо ли малките неравности. Незнам но за мен тази вилка става само за височина на колелото. Дори не става за АМ каране както е отбелязано на лепенка на десния крак на вилката. Пружините са си бая твърди а за рибаунд почти не може да говорим и след като слезнах в Княжево, китките на ръцете ми ме боляха зверски. Тук искам да попитам все пак дали може да се направи някакъв тунинг на вилката за по финна настройка.
Може ли да се намерят по меки пружини за Дуро Фр и ако може, от къде може да се намерят?
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот FREERIDE RIDER » Пет Май 08, 2009 9:52 pm

До колкото знам в София има фирма която изработва пружини :idea: .Доста хора са си правили пружини за "твърдите " си вилки ,и казват ,че имало ефект! Но дори и да е с по- меки прожини няма да се подобри работата й ,защото както аз си направих едно кръкче (по път с дупки което е равно на едно леко спускане :D ) вместо вилката да потъне като я натисна да потъне 2 см ,тя потъваше 6 и тва е същатата работа. :(

НАКРАТКО НИЕ СМЕ ПРЕЦАКАНИ
Аватар
FREERIDE RIDER

Мнениеот DTD » Пет Май 08, 2009 11:40 pm

Със пръдня боя НЕ СТАВА ,има скъпи и хубави ,работещи вилки и евтини и съответно скапани вилки, всички се мъчим да направим тунинг на сънтура си поради липса на средства за нещо по-добро, но накрая почти всички стига медо извода ,че няма смисъл :dontknow: ,колкото по-рано го разбере човек ,толкова по-добре,по-малко ядове и повече време. Ако през 2-та дни ,през които се е занимавал един човек със подобряване на работата на един сънтур ,е бачкал повечко,можело да си купи рок шокс ,така че няма смисъл :V:
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот qnipenchev » Нед Май 10, 2009 12:15 pm

И аз имам горепосочената вилка и не съм толкова доволен изкараите малко маслко ама малко не мн така ще стане малко по мека
а моя проблем е такъв че има 1 пукане когато спирам със спирачна авид бб5 сум 160 мм би трябвало да няма проблем щотото нали е с 20мм куха ос :dontknow: незнам защо пука, все 1 ще се счупи на 2 ще се пръсне такова усещане имам не е от чашките, колелото си го зех с чисто нови компоненти и го имам вече месец и вилката пука махнах малко масло стана по мека. а това масло което във вилката не е хубаво сложете някое 2.5 тва което е вутре е като вода и се пени а доколкото чувам не е хубаво 1 масло да се пени, да става на мехурчета.. нз кажете тва пукане от какво е? Ам и като кача някои малак тротоар без да вдигам предницата се чува 1 пук, и това нз от какво е все 1 е била залепнала и се отлепя, с 2, 3 думи вилката е 1 голям боклук. :agree: помогнете ми готов съм да направя всичко, само да не се чува това пукане докато спирам .. мерси :beer:
qnipenchev

Рейтинг: 1160

Мнениеот THEZOGGO » Сря Май 13, 2009 8:53 pm

Колега, тва е кур капан. При мен го има същото пукане. Проблема не е в твоя телевизор, просто си объркал рейса пич. Пукането явно идва от някакъв луфт вътре при пружините. При мен няма луфт на тръбите нито на чашките. Най вероятно луфта е вътре при пружините, може да се получава някакво усукване. Карал съм Дуро Е и ако не се лъжа и при него имаше някакво такова притропване като минеш през бордюр или през по голяма дупка. Най вероятно повечето Сънтоур вилки го имат тоя проблем. Най - добре отиди до магазина където си я купил вилката и искай да ти направят профилактика заради това нещо. Обясни за какво иде реч, дай им да тестват и виж какво ще ти кажат.
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот FREERIDE RIDER » Чет Май 14, 2009 2:59 pm

Аз мойта я продавам ,не защото има някъв дефект ,а защото искам нещо с по малък ход.
Аватар
FREERIDE RIDER

Мнениеот THEZOGGO » Вто Апр 06, 2010 4:38 pm

One years later...
Здравейте.
Скоро мисля да направя смяна на маслото и греста на Дуро Фр-то и реших да се допитам до Форума каква нова грес да използвам за стеншъните на вилката. Моля ви, предложете някоя хубава грес която става за целта.
Kакво е оригиналното масло което върви за рибаунда на вилката, 2.5 или 5 w?
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот apExa » Пон Дек 06, 2010 8:11 pm

здравейте , прочетох тази и друга тема относно вилка дуро е , имам два въпроса ! първият : пълният процес за смяна на масло и ваобще профилактика на вилката само със смяната на маслото в десние ботуш ли е ? нещо прави ли се с левия ботуш ? Колко мл масло се слагат при една смяна да знам колко да поръчам от нета ? ще ви бъда благодарен ако ми отговорите на въпросите :)
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Аватар
apExa

Рейтинг: 1156

Мнениеот mtb_pm » Пон Дек 06, 2010 8:44 pm

apExa написа:здравейте , прочетох тази и друга тема относно вилка дуро е , имам два въпроса ! първият : пълният процес за смяна на масло и ваобще профилактика на вилката само със смяната на маслото в десние ботуш ли е ? нещо прави ли се с левия ботуш ? Колко мл масло се слагат при една смяна да знам колко да поръчам от нета ? ще ви бъда благодарен ако ми отговорите на въпросите :)

Да само в левия и до колкото за маслото виж снимката на двете чашки със старото и новото масло. Дано съм ти помогнал!!! :beer:
Аватар
mtb_pm

Рейтинг: 965

Мнениеот apExa » Пон Дек 06, 2010 8:57 pm

искаш да кажеш десния ? десния е този с патрона ,нали ?
Аватар
apExa

Мнениеот zafirovp » Пон Дек 06, 2010 11:01 pm

Има значение от къде гледаш вилката. На снимките се вижда, че патрона е на ботуша БЕЗ уши за спирачка.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот apExa » Пон Дек 06, 2010 11:22 pm

ми да , този на който е ребаунда* :) благодаря ви , дано да се справя със смяната и да нямам ядове , мисля да използвам това масло - http://www.prospeed.bg/bg/product/4831
Аватар
apExa

Мнениеот mtb_pm » Вто Дек 07, 2010 2:51 pm

Вместо по нета да купуваш отиди до някой сервиз в града ти и помоли да ти дадът наливно ,то за толкова малко еднва ли ще ти вземам пари ;) :dontknow: :beer:
Аватар
mtb_pm

Рейтинг: 965

Мнениеот apExa » Вто Дек 07, 2010 3:04 pm

ходих ,но ми казха че имат 10w, а мен не ме устройва,пък и не беше наливно, ся ще питам баща ми къде има на друго място освен там където аз ходих,и междудругото си развих тапата която е над масления партон да видя как е маслото и се оказа че е същото като на снимката едно такова черно ае на няма 3месеца, един приятел ми каза че няма смисъл да сменям масло преди зимата ,вие какво ще кажете?аз мисля да го сменя !
Аватар
apExa

ПредишнаСледваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти