Тема за спирачки

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за спирачки

Мнениеот Antares » Сря Юни 02, 2010 2:27 pm

Я да ползвам аз тая тема...

Предната ми спирачка (Formula oro k18) определено не е това, което искам. Принципно искам като стисна спирачката - да може с минимален спирачен път да ми намали скоростта от 300 (или с колото съм се залетял) до скорост, позволяваща ми да премина през даден участък/завой жив.

Формулата е сякаш "намаляща" спирачка, реализираща спирачната си сила плавно, докато аз търся нещо по-зло, по-хапливо :D

Понеже опита ми със спирачки се изчерпва с bb7, k18 и едни еднобутални Hayes-ове, ще съм много благодарен, ако дадете мнения. Във форума гледам, че се продават едни кодеци (5), та се чудя дали биха били това, което търся.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот uBaH » Сря Юни 02, 2010 3:43 pm

Antares, a с какъв размер ротор позлваш формулата?

Питам, защото аз откакто смених на предната BB7 ротора от 160мм на 185мм я усещам точно като "спираща" спирачка. Не че мина кой знае колко време от смяната, че да дам по-обективно мнение, но поне така ми се струва. Или пък защото съм 60 кила :dontknow:

Миналата събота карах малко по асфалт, че нямаше с кого да се поразходя и хванах пътя сам. В едната посока само нагорнища, както се казва лостчето на спирачката не докоснах дори. Ама виж на обратно - 57 км/ч имах показание на скоростомера :D И тогава нямаше да позлвам спирачката, но пък точно след едно много дълго и стръмно надолнище имаше от любимите ми "легнали полицаи" (висок и широк) и се наложи малко аварийно да намалям скороста - е там точно усетих, че спирачката определено си спира. Още повече, че в момента иначе новата ми задна BB7 (бишва предна) не работи както трябва, защото главината не я бива и като притегна болтовете на ротора (който си е иделано прав сам по себе си) последния се изкривява. Затова и съм оставил доволно големи хлабини и от двата му края, вследствие на което, може да се каже че почти нямам задна спирачка.
Аватар
uBaH

Мнениеот Krismars » Сря Юни 02, 2010 5:56 pm

Бих препоръчал Елаксир, ако търсиш лекота. Иначе определено ще получиш това, което търсиш с Коуд 5, че даже и с 160/185мм ротор :agree: Важното е само спирачката да е настроена и накладките да не са мазни, че на моя Коуд ги омазних, опитах туй-онуй, вярно спират си, но не е както преди омазняването, пък са почти нови.
Аватар
Krismars

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 03, 2010 12:20 am

Антарес, ти не караше ли един АМ трек? ако не се бъркам, КОД 5 не е за такъв тип колело. едни еликсири доста по-добре биха му паснали, а и са по-нови като модел и вградена в тях технология. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот _SoRa_ » Чет Юни 03, 2010 5:48 am

Виж тази оферта http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=48330
Поне аз съм се насочила към тези спирачки, стига докато събера парите все още е актуална. :D
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Antares » Чет Юни 03, 2010 7:44 am

С 200mm ротор съм. Няма на къде повече.

Да, Trek fuel x7 (120) карам, с Vanila R отпред (140). Какво означава, че тези спирачки не са за това колело?

П.П. Все още не целя смъкването на кила на всяка цена, спирането ми е по-важно.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот psixopat » Чет Юни 03, 2010 5:28 pm

Ами колегата е имал в предвид, че код уж са спирачки да DH, FR.А твоя стил на каране явно е друг.Иначе http://www.actionsports.de/Brakes/Disc- ... 25373.html тук елексирите са малко по-евтини.Доста познати правят поръчка от там и нямат проблеми. :agree:
Успех с избора и покупка. :)
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот joropc » Чет Юни 03, 2010 6:08 pm

Това със спирачките за DH или FR е доста относителна работа.Американска фирма производител на велосипеди, никога няма да сложи на AM колело, спирачки FORMULA-THE ONE(200/180).Германците от CANYON, обаче си ги слагат.Такова е и моето .Всеки трябва да определя вида на спирачката и ротора, според нужната му сила на спиране.От там нататък е теглото.

П.П.
Пешо(@Antares), понеже не си споменал нищо за бюджет, мисля, че THE ONE e твоята спирачка.. ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот psixopat » Чет Юни 03, 2010 6:43 pm

И RX е решение.По евтина е от The one.Всъщност има ли значение марката спирачка, или.... :dontknow:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот trix » Нед Юни 06, 2010 2:31 pm

някой карал ли е с тези http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=47542 спирачки да даде отзиви.
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот _SoRa_ » Сря Юни 09, 2010 10:00 am

Понеже мисля да си поръчам Avid Elixir 5, в сайта са посочили, че предната е с маркуч 80см, а задната със 160см. Като дължина макучите дали ще са по мярка за Iron Horse MK3 Elite `15 или трябва да взема ролетката и да меря :dontknow: И има ли нещо специфично при монтирането им?
_SoRa_

Мнениеот eMcKu » Сря Юни 09, 2010 11:20 am

_SoRa_ написа:Понеже мисля да си поръчам Avid Elixir 5, в сайта са посочили, че предната е с маркуч 80см, а задната със 160см. Като дължина макучите дали ще са по мярка за Iron Horse MK3 Elite `15 или трябва да взема ролетката и да меря :dontknow: И има ли нещо специфично при монтирането им?

Няма специфично, ще ти паснат, даже предния може малко по-дълго до дойде. :agree:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Ozzie » Сря Юни 09, 2010 2:33 pm

и задния е достатъчно дълъг
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот edinmilion » Сря Юни 09, 2010 11:06 pm

trix написа:някой карал ли е с тези http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=47542 спирачки да даде отзиви.

Днес карах с valsto който е поръчал, скоро се надявам да има отзиви, иначе за момента подробно инфо намирам само тук:
http://forums.mtbr.com/showpost.php?s=2 ... stcount=16
и отзивите са много добри за тази цена :agree:
edinmilion

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 10, 2010 2:36 am

да си позволя да коментирам - спирачките на Va.sto стоят на 3 метра от мен, в кашончето с бумагите от CRC - утре ше му ги пращам... или то вече е днес. :boggled: лостчето ми изглежда малко дървено, но калипера е 1 път - страшно секси, много разчупен дизайн някак, изглежда много по-добре отколкото на тия снимки. определено ще го накарам да напише фийдбек, след като ги покара малко.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот _SoRa_ » Пон Юни 14, 2010 6:28 pm

eMcKu написа:
_SoRa_ написа:Понеже мисля да си поръчам Avid Elixir 5, в сайта са посочили, че предната е с маркуч 80см, а задната със 160см. Като дължина макучите дали ще са по мярка за Iron Horse MK3 Elite `15 или трябва да взема ролетката и да меря :dontknow: И има ли нещо специфично при монтирането им?

Няма специфично, ще ти паснат, даже предния може малко по-дълго до дойде. :agree:

Т.е. слагам спирачката и карам? Няма нужда от центровка/настройка на калипера :dontknow:
И кой номер отверка се развиват болчетата на ротора?
_SoRa_

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 14, 2010 7:10 pm

Болтчетата на ротора не се развиват / завиват с отвертка, а с торкс (популярен и като "еврейска звезда").
Конкретно на теб ти трябва "торкс Т 25". Ако си поръчала нови спирачки, някои от производителите имат навика да слагат такъв ключ в комплекта към спирачките. Например "AVID". :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот _SoRa_ » Пон Юни 14, 2010 7:22 pm

И аз така си мислех, че ще има в комплекта, но няма.
Утре ще търся тази "торкс Т 25". Тази която имам на джобните инструменти е малка :crap:
_SoRa_

Мнениеот uBaH » Пон Юни 14, 2010 7:48 pm

_SoRa_, аз си взех такова именно заради болтчетата на спирачката. Пише T35, но са го сгрешили - T25 е.
Едва ли ще тръгнеш да си взимаш комбимиран инструмент само заради Т25-то, при все че вече имаш такъв, но и цената не е кой знае каква. Вече няколко пъти ми се е налагало да стягам това-онова в полеви условия - определено си върши работата. Още повече, че на моите BB7 отстоянието на вътрешната накладка се регулира отново с Т25 (разбира се и "на ръка", но понякога не успявам да завъртя колецето :) ).

ПП: did така е, във всеки случай е по-добре да се натяга според изискванията, но поради липса на сервизи наоколо, нямаше как ползвах ... признавам си, нещо като комбинирана отвертка с такъв накрайник. Разчитах на чистите резби на отворите в главината и новичките болтчета на спирачката, намацани с малко loctite.
Последна промяна uBaH на Пон Юни 14, 2010 7:59 pm, променена общо 1 път
Аватар
uBaH

Мнениеот did » Пон Юни 14, 2010 7:51 pm

Болтовете на ротора не се завиват с ръчни тулчета или някакви никакви инструменти. Идете да ви ги завият в сервиз, където имат динамометричен ключ и качествен накрайник!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот _SoRa_ » Вто Юни 15, 2010 6:17 am

А ако в сервиза нямат такива :dontknow:
_SoRa_

Мнениеот skiman » Вто Юни 15, 2010 8:40 am

_SoRa_ написа:А ако в сервиза нямат такива :dontknow:

Тогава би следвало да поставиш думичката сервиз в кавички.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот _SoRa_ » Вто Юни 15, 2010 8:59 am

Като ми слагаха ББ7, ми взеха 20лв, но не знам дали за ползвали въпросния ключ.
Сега не ми се дават 20лв, при полежение, че може да са ги затегнали с обикновен торкс.
:offtopic:
_SoRa_

Мнениеот hitar_potar » Вто Юни 15, 2010 10:55 am

did написа:Болтовете на ротора не се завиват с ръчни тулчета или някакви никакви инструменти. Идете да ви ги завият в сервиз, където имат динамометричен ключ и качествен накрайник!

с риск да отнеса минус, ама не виждам проблем и сам да си сложа роторите... както всъщност правя. досега, за 2 години не съм имал нито 1 проблем в това отношение, при положение, че си смъквам, сменям, монтирам роторите под път и над път. имах няколко торкса, всеки един от тях дойде в комплект със спирачката. динамометричния ключ е голяма благинка, ама не виждам проблем в затягането на болтчетата без него, ако се знае горе долу колко да се затяга. :agree:
колкото до тия 20лв. за монтиране на 1 кьорава спирачка - ебати дрането на кожа. :crazy: за 20лв. ще ми направят профилактика на половината колело.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Crimson » Вто Юни 15, 2010 11:14 am

На вас па баба ви цел живот с динамометричен ключ е затягала. Ай стига сте се превземали а :crazy:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот Stanev » Сря Юни 16, 2010 3:10 pm

did написа:Болтовете на ротора не се завиват с ръчни тулчета или някакви никакви инструменти. Идете да ви ги завият в сервиз, където имат динамометричен ключ и качествен накрайник!

За това ли в комплекта на Avid BB7 има точно такова Avid - made Т25 "никакво тулче" за монтиране на диска ? Подобно е на това на снимката и се дава в комплект със спирачката.

Изображение
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот _SoRa_ » Сря Юни 16, 2010 3:12 pm

В моя комплект спирачки такъв инструмент липсваше.
Но както и да е, спирачките вече са монтирани :D
_SoRa_

Мнениеот uBaH » Сря Юни 16, 2010 7:32 pm

_SoRa_, честито. Да споделиш по-нататък как са в сравнение с BB7-ците :agree:
Аватар
uBaH

Мнениеот FREERIDE RIDER » Сря Юни 16, 2010 9:49 pm

Специално за @Antares и за иВаН . първо карах с бб7 от пред достатачно мощ с 185 диск ,бях много доволен от нея ,след нея си закупик к18 с 220 ротор те определено беше по слаба като сила ,но имаше голяма модулация ,този сезон карах к18 ката с 203 диск shimano deore xt( който е идентичен с saint/xtr ,но е на IS) силата ми беше определно по- малко и не ме задоволяваше спирачката .
Днес ми пристигна новата спирачка AVID ELEXIR 5 -веднага ми направи впечетление ,че имах настройка на контактната точка и за сметна на формулата аз вече исках спирачка с по- малко модулация и повече мощ , е авида ме задоволява напълно много по- мощна и с най- вацните настройки ,и btw я карам с шиманския ротор за който споменах по- горе .
Мнението ми е на възоснова АМ фр дх Каране .
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот _SoRa_ » Сря Юни 16, 2010 10:05 pm

Настройката на контактната точка, онази черна врътка до лостчето ли е /една такава с дупки и до нея на лостчето пише reatch in/ ? :dontknow:
_SoRa_

ПредишнаСледваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти