Чуденка за рамка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Чуденка за рамка

Мнениеот dimochito » Пон Окт 24, 2011 6:02 pm

След много много много чудене къде точно да пусна темата, реших че мястото и е тук

Първо да кажа, че рамката няма да се жали. Ще се кара надолу, по равно и нагоре, поне до където ми стигнат силите :D
Издирвам универсална рамка, на ниска цена, като използвам максимален брой мои компоненти.

Понеже се очертава доста дълга пауза без сериозно каране на колело, реших, че ще е хубаво да започна да мисля за нова рамка.
От рамката се търси да е:
*Прилична геометрия
*Мека - желателно поне 160мм ход
*Адекватна работа на задницата
*68/73мм средно движение - за да не сменям курбели
*Щом е с "тясното" средно се предполага, че трябва да е с 135мм главина, или новия стандарт 142х12 (почти съм се прежалил за задна главина)
*Да издържи вилчок 565мм висок (Цоки 66) - :D Никакъв шанс за сменяне с по-малка
*Да може да "побере" поне 200мм колче - Ще се взима "S" размер, държа на възможността да си вдигна седалката, както се казва "до небето"
*31.6 размер на колчето (препоръчително)
*1.5 чело (препоръчително)
*Пружинен шок, с компресия, рибаунд и т.н. (препоръчително)

Прегледах какво ми предлагат родните производители, но нищо не си харесах от пръв поглед...
Drag F7 - Твърде нанагорно насочена ми се вижда, пък и вярвам, че задницата ще се сучи доста прилично. Отпада
Drag KINK - Твърде надолу насочена, широкото средно, и 150х12 задна главина, пък и не събира толкова колец, колкото желая. Отпада
ShockBlaze SKIN - Всъщност доста ми харесва, но ме притесняват височината на средното и 142х12 главината, която ще оскъпи цялата сметка с доста (оставено като план В)
RAM FR - Като работа е много зле, пък и задницата се сучи доста. Отпада
RАМ АМ - Малко ход, пък за сметка на това и не качествен. Отпада

От чуждите производители, честно казано, не съм гледал много много. Това което ми хвана окото:
IRON HORSE - Да си призная, изключително много ме блазнят 6Point и 7Point, но са с 83мм средно и 150х12 главина. Цената има скача доста.

НЕ съм тръгнал да сглобявам 11кг мекица с цена от космоса. Трябва ми нещо като евтина FR рамка с AM насоченост. Обръщам се към Вас за съвет, препоръки и предложения.

P.S.: 170см висок, 70 и малко кила в зависимост кога и колко съм ял
P.S.2: За цена нарочно нищо не съм написал. По принцип най-евтината, която покрива критериите на 90% пИчели, но окончателния бюджет ще се сформира главно около коледа/нова година.
did написа:Сега видях - всъщност желязното е пластмасово, но направено от алуминий.

Price/weight/performance my friend. Pick 2.
Аватар
dimochito

Рейтинг: 1391

Re: Чуденка за рамка

Мнениеот Bolverk » Сря Окт 26, 2011 2:12 am

http://www.bike-discount.de/shop/k325/a ... shock.html - като вариант не е точно в твоите изисквания. Ще трябва да сменяш колче и задна главина. Имам извесна чуденка как си го представяш с малка рамка, но всъщност не е мой проблем.

http://www.bikescene.co.uk/Santa-Cruz-H ... -18-0.html - друго предложение отново не съвпадащо съвсем с твойте желания, но няма как искаш доста несъвместими неща.

http://www.26bikes.com/parts/frames/rune - отиваме нагоре в цената.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот obelix » Сря Окт 26, 2011 8:08 am

Bolverk написа:http://www.bikescene.co.uk/Santa-Cruz-Heckler-Frame-2281-18-0.html - друго предложение отново не съвпадащо съвсем с твойте желания, но няма как искаш доста несъвместими неща.

По-надолен вариант на другото предложение: http://www.bikescene.co.uk/Santa-Cruz-B ... 2-0-0.html. Цената пак скача доста, главно заради промоцията на Хеклера. И двете трябва да ги има в България, тъй че може да се видят.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот dimochito » Сря Окт 26, 2011 12:28 pm

Благодаря за предложенията. Ще ги разгледам обстойно :agree:
Bolverk написа:Имам извесна чуденка как си го представяш с малка рамка
Ако става въпрос за колчето, при моя ръст максималния размер който бих взел е 17". Това съвпада с S/M стандарта на повечето производители. Вярно е, че височината на седалковата тръба не е най-важното, но до сега съм карал все ниски и малки твърдаци с сравнително дълги колчета. Не знам как точно би ми се отразило върху карането рязката смяна на размера (В момента карам 14" твърдак, с доста къс кокпит)
Bolverk написа: но няма как искаш доста несъвместими неща
Какво точно имаш в предвид?

Да добавя нещо, понеже виждам, че съм го изпуснал.
Колкото и да предпочитам нова рамка, много по-вероятно е да си взема нещо втора ръка.
did написа:Сега видях - всъщност желязното е пластмасово, но направено от алуминий.

Аватар
dimochito

Мнениеот Bolverk » Сря Окт 26, 2011 1:45 pm

Малко :offtopic:
За несъвместимите неща:
- Проблема е в това, че изискванията ти са полу FR полу АМ. Тоест неща като 1.5 чело, но с стандартно средно и 135х9 главина. Също като 160 ход, но и каране нагоре с амортисьор с пружина. Не са невъзможни както съм се изказал малко прекалено, но са трудно съвместими. Тоест каквато и рамка да си намериш, ако е за малко пари, ще трябва да направиш компромис с някой от изискванията си.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот dimochito » Сря Окт 26, 2011 7:10 pm

:offtopic:
Bolverk написа:изискванията ти са полу FR полу АМ.

Точно за това съм отворил темата, защото в този "пазарен дял" има много малко рамки. Напълно съм наясно, че няма да намеря рамка която да отговаря на 100% на това, което искам. Идеята ми беше да закупя, най-доброто което мога да си позволя в момента. :)

Ред.: Това за пружинения амортисьор може и да се пропусне... Както и размера на задната главина. Видяло се е, че ще се сменя. :peace:

Аватар
dimochito

Мнениеот Ozzie » Сря Окт 26, 2011 8:10 pm

Reign X?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот dimochito » Сря Окт 26, 2011 10:43 pm

2010 модела се доближава до това, което търся. Само не видях в сайта на Гигантита, колко е дължината на шока, но все някъде ще пише :agree: Включвам го към списъка на одобрените за нататъшно проучване :agree:

Аватар
dimochito

Мнениеот rdanev » Чет Окт 27, 2011 1:56 pm

SX Trail стария модел, като тоя, но не е с 1.5 чело.
rdanev

Рейтинг: 1222

Мнениеот dimochito » Чет Окт 27, 2011 5:41 pm

Днес гледах точно този SX Trail, както погледнах и Voltage FR. Тях също ги оставям за по-нататъшно проучване. Благодаря :beer:

Аватар
dimochito

Мнениеот hitar_potar » Чет Окт 27, 2011 7:28 pm

Струва ми се, че Волтидж ФР е решението на твоите мъки! ;) Фактически няма ограничение за вилка, 1.5 чело, може да се кара с няколко различни дължини на шока, не съм сигурен само каква е главината отзад, но си мисля, че най- би се радвал на такава рамка. :D
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот dimochito » Чет Окт 27, 2011 9:04 pm

Отзад е с 135х15 или 135х9 в зависимост от дропаута (сменяли се) Наистина ми харесва ще има 1001 настройки по рамката, пък и има мегдан за сваляне на средното.... Единствено ме притеснява теглото което е около 4.2-4.4 кг. и това как ще се кара нагоре.

Погледнах за Reign X. Много хора страдат от пукнат/счупен долен линк, което не вещае нищо добро...

Аватар
dimochito

Мнениеот SPA » Чет Окт 27, 2011 9:50 pm

Между другото ужким в Спринт-а (максбайкс) има останали бройки 7 пойнтове (информацията е от собственика). Не знам дали се продават, на каква цена и т.н., но нищо не пречи да се обадиш и да понатиснеш тук там, пък може да искочи нещо.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот hitar_potar » Чет Окт 27, 2011 10:13 pm

dimochito написа:Отзад е с 135х15 или 135х9 в зависимост от дропаута (сменяли се) Наистина ми харесва ще има 1001 настройки по рамката, пък и има мегдан за сваляне на средното.... Единствено ме притеснява теглото което е около 4.2-4.4 кг. и това как ще се кара нагоре.

Погледнах за Reign X. Много хора страдат от пукнат/счупен долен линк, което не вещае нищо добро...

4,2 - 4,4 кила е ако се кара с пружинен шок с по-големичка дължина. Инак с въздушен теглото пада на около 4 кила. А ако набараш въздушен шок без преливник, можеш да смъкнеш още някой и друг грам. Преди 2 дни нейде из форумите четох коментара на собственик на Волтидж ФР - успял да си смъкне байка до 14,5 кила, при това не с някакви ултра скъпи чарколаци. Вилката беше Фокс 36 Флоут, монтажа беше нещо от рода на Срам Х7, шока беше въздушен Фокс с преливник мисля. :dontknow:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот dimochito » Чет Окт 27, 2011 10:26 pm

@SPA Благодаря за инфото. Мойто инфо е, че има една 7-ма точка, която е на собственика, и е имало една Якудза, която били продали скоро. Ще поразпитам отново, този път по-настоятелно. :beer:

@hitar_potar Аз пък четох за рамка + шок 241 (метална пружина) = 5 кила без мънинко. Все пак настройките компенсират до някаде теглото :D За смъкването на теглото - и аз мога да смъкна тегло, само да има кой да ми налее малко ke$h и мога да сваля поне 3кг :peace:

Аватар
dimochito

Мнениеот Bolverk » Чет Окт 27, 2011 11:28 pm

Абе като те слушам ми идва това на ум. Ама ако го намериш на свясна цена свиркай че и аз искам 1
http://www.scott-sports.com/us_en/produ ... 189/221736
Иначе SX-Trail има в Bike Center в лозенец
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот hitar_potar » Пет Окт 28, 2011 8:11 am

А аз като го гледам това последното, ми се струва, че ще струва едни шантави парииии..... :shake: Все повече и повече си мисля, че искаш Iron Horse 6point. :D Само за леко издразване - вчера 1 такъв свърши в Ибей на 166 паунда - рамка с шок и колче, скоба за седалка и проходна ос. Смятам, че цената е достатъчно ниска, че да компенсира за нова главина и курбел. В Пинкбайк се продават около 300-350 паунда - ако попаднеш на свестен продавач, може и да ти смъкне малко. :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот PRobably » Пет Окт 28, 2011 9:37 am

За тоя Voltage ще се изръсиш стабилно,докато един SX мисля е по-удачен за теб варянт,пък и ще е доста по-евтин.Това е най-близкото до АМ-ФР рамка.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот dimochito » Пет Окт 28, 2011 11:04 am

@Bolverk Туй, последното като чели е с обратен шок. Аз обратни работи не харесвам :D

hitar_potar написа:искаш Iron Horse 6point... на 166 паунда...
:drool: :bigeyes2: Искам ,искам :drool: Ако излезе такова нещо около/след коледа, ще е много яко :D

В момента се продава една рамка Волтидж ФР за около 1000лв. Дали е скъпо или евтино, не знам. Никъде другаде не можах да намеря да се продава фреймсет.

ПП.: Надявам се бюджета да е около 1000 и малко лева. Преминавам на активно спестяване до края на годината :D

Аватар
dimochito

Мнениеот hitar_potar » Пет Окт 28, 2011 11:49 am

Ами... най-редовно излизат различни марки - чакалене му е майката обаче. Дадох пример с кончето просто щото такова следих от любопитство последните дни - ако не бях налазил преди седмица рамката, която очаквам сега, може би щях да му се пусна. Но аз търсех нещо малко по-различно и го добарах на още по-смешни пари (да се надяваме около Нова година да имам повод да драскам в радостта за очото ;) ). :D
Иначе постоянно излизат Рейн Х, СХ Трейл на Спешълайзд, и други по-неизвестни, но далеч не по-малко качествени алтернативи, които завършват на много под 1000лв. По спомен последния Рейн Х, който гледах, всъщност беше половин байк (липсваха капли, гуми, вилка и спирачки - всичко останало беше налице), и завърши на около 300-330 паунда. Но пак казвам, трябва да седнеш и да чакалиш - най-лесния начин е да отвориш Пинкбайк, секцията за пазарене, която да те подсеща какви модели да търсиш - аз тей правя. А докато те подсеща, току виж си попаднал на оферта направо там. ;) :beer:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот kurilo » Съб Ное 12, 2011 10:57 am

Bolverk написа:Абе като те слушам ми идва това на ум. Ама ако го намериш на свясна цена свиркай че и аз искам 1

6800 само :banghead:
Прикачени файлове
pricelist.pdf
ценовата листа
(22.89 KiB) 182 пъти
kurilo

Рейтинг: 1220

Мнениеот kurilo » Съб Ное 12, 2011 11:00 am

kurilo написа:
Bolverk написа:Абе като те слушам ми идва това на ум. Ама ако го намериш на свясна цена свиркай че и аз искам 1

6800 само :banghead:

едит 6900 за LT версията
kurilo

Рейтинг: 1220

Мнениеот dimochito » Съб Ное 12, 2011 10:38 pm

Първо искам отново да благодаря на всички включили се в темата :agree:

След улягането на идеята, долу-горе се ориентирах. Преразгледах си приоритетите в карането, и мисля че успешно си съставих една класацийка на предложенията.
След като се качих на кончето на TheUndertaker (6point, М-ка) се убедих, че това е рамката за мен. Определено ще се чакали за оферта :D. Междувременно ще видя в Спринта (Макс... нещо си :D ) за останали кончета там.
Reign X отпада, поради чупещите се долни линкове. SX Trail-а нещо не ми допада. Просто не се виждам на такава рамка. Все пак го оставям като последно спасение :D . Относно SB Skin, все още стои една ГОЛЯМА въпросителна.

Аватар
dimochito

Мнениеот newfound44 » Нед Ное 27, 2011 6:17 pm

http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=2569 Рамката и окачването, са бонбон! И нагоре, и надолу. :agree:
You only need to ride your bike, fool!
Аватар
newfound44

Рейтинг: 1145

Назад към All Mountain/Ендуро продукти