Аз, такова... Shimano

Но по-подробно:
От известно време съм собственик на Shimano Zee и въпреки че велосипеда ми дойде с Formula RX вече бях пробвал дръпнатите и реших да не се връщам.
Оборудвани са с радиаторчета и Ice а-у модерни сандвич ротори и мога да заявя откровено, че тази система работи. Като човек, който влачи много спирачките разликата се усеща в тотална липса на промяна в усета след цяло по-дълго спускане (цял мега Троян например). Предишните ми спирачки (Formula k24+Goodridge маркучи, k18) си се пържеха доволно. Като минус може да се каже, че диска сякаш леко се раздува, когато загрее и създава усет за намаляне на хода... това за радиаторните технологии.
Откъм лост - Servo Wave е малко особено. В първата може би 1/4 от хода няма почти нищо. Там инжинера е сметнал, че ще използваш по-малко рамо но ще правиш повече ход на буталото за да обереш празното място между накладките и диска. След това точката на лоста се премества и ясно и отчетливо се усеща повече сила... разбирай, че лостовете оборудвани с тази система имат нелинейно/по-прогресивно усещане и реглажа на контактната точка всъщност има повече смисъл от колкото просто да ти регулира хода на лоста и дефакто оказва влиание над това къде/кога ще се случи превключването.
Та... ще се получи следното (от картинката по-горе) - ще се намали зелената зона като ще се увеличат другите 2, докато станат сравнително равни.
Та в отговор на въпроса ти - без SW на 50% ще си след средата на зелената зона. Със SW на 50% ще си в средата на жълтата.
Упорито вярвам, че системата ще ти хареса, но все пак има хора, които не го харесват и... за тях се предлага лоста на XTR без ServoWave.
Относно едно друго нещо между Shimano и Formula - лостовете:
- Formula използват двупосочните лостове
- Shimano използват еднопосочни
Като резултат лоста на Formula e центриран над оста на кормилото а този на Shimano е някак... тук:

Това за мен с късите ми пръстчета се оказва доста по-удобно защото лоста е по-объл и една идея по-тънък а позицията му дава възможност да го обхвана и да нямам момента, който имах с Formula-та да си изпускам лоста (доста неприятен).
С две думи - лоста на японците ми е по-удобен

Извинявам се за кофти рисуването и факта, че не коментирам конкретна от изброените спирачки, но лостовете на Shimano са идентични от Deore до XT - само Saint & XTR разполагат с по-джиджани такива.