Хоризонтален дропаут ... фиксатори за главина?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди, предназначени за тези по-специфични видове каране, които се практикуват предимно в градска среда, както и за компоненти и екипировка за тях. Може да се обсъждат и теми, свързани с BMX.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Хоризонтален дропаут ... фиксатори за главина?

Мнениеот TENDER » Сря Юли 01, 2009 12:30 pm

Насочил съм се към NS Suburban 26'. С исключение на някои дреболий, имам всички части за да сглобя и подкарам байка. Проблемът обаче е че задната ми капла е с главина на QR. Главината е Formula с набити лагери. Попитах във Веломания за плътна ос за такава главина, но нямат. Има вариянт да си поръчам оста на стругар, но ще падне голямо чакане, а и за тази главина май не си стува средствата. Следващите 3 седмици се очертава да имам повечко свободно време и ми се иска като купя рамката, бързо да сглобя и подкарам байка. Чух за някакви фиксатори които се слагат на сингъл спийд главини, и държат главината стабилно, за да не се приплъзва каплата напред, и от това да се разхлабва веригата. Ако има такова чудо, може ли поне временно да ми свърши работа докато сменя главината? В момента пари и за главина няма, също така не съм и достатъчно запознат с тази материя за да направя правилен избор. Не ми се ще да си купя някоя Formula само защото е ефтина, за да мога по-скоро да карам. Така че, спасявайте положението. Разчитам изключително много на вашите съвети.
TENDER

Рейтинг: 1823

Re: Хоризонтален дропаут ... фиксатори за главина?

Мнениеот bikerider » Сря Юли 01, 2009 1:13 pm

Фиксаторите често са просто две винтчета навити в дропаутите, а оста опира в тях. Предполагам, че може да се измъдри нещо, което се закрепва на главината (нали така искаш?), а не в рамката, но и то ще включва стругаро-фрезистки услуги.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот CrateEngine » Сря Юли 01, 2009 3:44 pm

така наречените фиксатори си идват с рамката ;)
Аватар
CrateEngine

Рейтинг: 1304

Мнениеот TENDER » Чет Юли 02, 2009 12:49 pm

Вчера ходих в "Спортракс". Видях че с рамката идват уши за V-brake и един фиксатор, който се монтира от дясно, и не позволява на главината да се движи напред. В магазина момчетата мисля че го нарекоха обтегач, не съм съвсем сигурен. Посредством навиване на един болт, главината се изтегля назат докато веригата се изпъне. Това е чудесно, но трябва да се сложи нещо и от лявата страна. Ако въпросните фиксатори за които съм чувал е това нещо чрез което се изпъва веригата, значи ще трябва да импровизирам от лявата страна. Така че ако някой има опит, моля да го сподели.
TENDER

Мнениеот picco » Чет Юли 02, 2009 12:59 pm

един приятел си сглоби същата рамка през пролетта и има такива фиксатори и от 2те страни, не знам дали са били с рамката (колелото го сглоби при иван каймата)
Аватар
picco

Рейтинг: 1198

Мнениеот assgiver » Чет Юли 02, 2009 3:41 pm

TENDER написа:Вчера ходих в "Спортракс". Видях че с рамката идват уши за V-brake и един фиксатор, който се монтира от дясно, и не позволява на главината да се движи напред. В магазина момчетата мисля че го нарекоха обтегач, не съм съвсем сигурен. Посредством навиване на един болт, главината се изтегля назат докато веригата се изпъне. Това е чудесно, но трябва да се сложи нещо и от лявата страна. Ако въпросните фиксатори за които съм чувал е това нещо чрез което се изпъва веригата, значи ще трябва да импровизирам от лявата страна. Така че ако някой има опит, моля да го сподели.

Точно това е. Иначе имаш 2 вариянта. Единият е да импровизираш или потърсиш още един такъв "обтегач", "фиксатор" или каквото друго име си му избереш:) (ако ще търсиш, попитай Слави или Мич в СПОРТРАКС дали немогат да ти намерят (което е почти сигурно, че могат:))). Другият ти вариянт е (предупреждавам, че е самоделие и ако искаш можеш да го сметнеш за вулгарно и аграрно ;)) да обтегнеш главината, колкото е нужно, и да положиш и на 2та дропаута нещо (тук е мястото за изява на индивидуализма) в свободното пространство между началото на дропаута и оста на главината.

Според мен донякъде би издържало и само с един такъв "обтеач"
не става само със спамене и пари !Трябва каране И АКЪЛ!!!.....
Аватар
assgiver

Рейтинг: 1960

Мнениеот TENDER » Чет Юли 02, 2009 4:29 pm

picco написа:един приятел си сглоби същата рамка през пролетта и има такива фиксатори и от 2те страни, не знам дали са били с рамката (колелото го сглоби при иван каймата)
Говорих с Иван. Това което е сложил е същото нещо което се слага от дясно (страната на веригата), и служи за хубаво изпъване на веригата. Ако главината е на гайки с плътна ос, не виждам смисъл да се слага и от другата страна. А ако е с QR, това нещо не държи главината да не се приплъзва назад. С каква главина кара твоя приятел?

@assgiver, доколкото видях, този обтегач, просто избутва главината назад за да се изпъне веригата. По никакъв начин не възпрепятства приплъзване на главината назад.

Schizophrenia написа:Вие тука намесихте 2 различни работи...кое ви трябва,да изпъва веригата или да държи главината да не ходи напред? :dontknow:
Защото са две различни работи...и да не стане някакво объркване... :)
Да не ходи нито напред нито назад.
Последна промяна TENDER на Чет Юли 02, 2009 5:00 pm, променена общо 1 път
TENDER

Мнениеот Schizophrenia » Чет Юли 02, 2009 4:48 pm

Вие тука намесихте 2 различни работи...кое ви трябва,да изпъва веригата или да държи главината да не ходи напред? :dontknow:
Аватар
Schizophrenia

Рейтинг: 1181

Мнениеот TENDER » Чет Юли 02, 2009 8:29 pm

Още един "проблем" viewtopic.php?f=29&t=56954 Ако Маджестито си струва, ще се заредя с търпение.
TENDER

Мнениеот CYBER » Пет Юли 03, 2009 12:09 am

TENDER написа:
picco написа:един приятел си сглоби същата рамка през пролетта и има такива фиксатори и от 2те страни, не знам дали са били с рамката (колелото го сглоби при иван каймата)
Говорих с Иван. Това което е сложил е същото нещо което се слага от дясно (страната на веригата), и служи за хубаво изпъване на веригата. Ако главината е на гайки с плътна ос, не виждам смисъл да се слага и от другата страна. А ако е с QR, това нещо не държи главината да не се приплъзва назад. С каква главина кара твоя приятел?

@assgiver, доколкото видях, този обтегач, просто избутва главината назад за да се изпъне веригата. По никакъв начин не възпрепятства приплъзване на главината назад.

Schizophrenia написа:Вие тука намесихте 2 различни работи...кое ви трябва,да изпъва веригата или да държи главината да не ходи напред? :dontknow:
Да не ходи нито напред нито назад.

Според теб хората са го измислили,но ти явно си измислил по-добър начин да го направиш,така ли?И освен това И на тази тема говорихме дълго преди 2 седмици на НДК...И ти казах какво можеш да направиш.Какво,не можеш да се базираш на опита и съветите ми?Добре,и тук ще ти го кажа,и доста хора ще го потвърдят,за да си спокоен.Вместо да си даваш парите за по-скъпата рамка,купи си с 50 лв повече една главина НС,с която няма да имаш подбни проблеми.Ако пък нямаш намерение да го направиш и системата с обтегача не ти изглежда надеждна,вземи си твърда ос за 20 лв.
CYBER

Рейтинг: 1539

Мнениеот Sadist_bg » Вто Юли 07, 2009 9:06 pm

Само искам да добавя че стрийт или дърт с кофти главина - забрави ... С други думи доста от прогреса се влияе от главината ... Ако искаш през 5 минути да оправяш капли или да чупиш оси или да ти се мести каплата и да ти пада веригата , тогава това е твой проблем ! Затова наистина послушай другите и си купи събърбан и хубава главина ( не е нужно да е NS !
Sadist_bg

Рейтинг: 1240

Назад към Продукти за Trials, Street, Urban, Dirt Jump, 4X