С какви дрехи карате през зимата?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

С какви дрехи карате през зимата?

Мнениеот vlassadar » Пон Дек 22, 2008 4:58 pm

Въпросът ми е малко общ, но ми се иска да избистря 2-3 неща. Вариантите са няколко - въртене в стил ХС; спускане; комбинация от двете; елементи на бутане
При спускането (като на Драгалевския лифт) нещата са най-ясни и лесни - обличаш се като ескимос и вятърът нека да си духа колкото иска. След спускане обикновено си достатъчно загрял за до половината от лифта нагоре.
Обаче при въртене ми е особено неприятно - най-често в началото ми е студено, след това се изпотявам, обаче ако сваля нещо, ми става истински неприятно заради потенето - хем горещо, хем студено. Искам да ми е (достатъчно) топло и да не се потя по възможност. Може да се постигне с някакво умерено проветрение или специални дрехи?
Раницата при въртене обикновено не ми е на гърба, но зимата ще е по-трудно това, така че и тя трябва да се сметне
При бутане пак имаме голяма активност, но ниска скорост - т.е охлаждането работи по друг начин. Ама това айде - горе долу е ОК
Обувките са планински, с гети, каращите с маратонки и без гети честно не мога да ги разбера, а автоматите са в графа "зазимени чарколяци"
Аватар
vlassadar

Рейтинг: 2000

Мнениеот TheAnimal » Пон Дек 22, 2008 5:09 pm

за да не се получава момента с изпотяването аз използвам следната комбинация: термо бельо+полар(според времето различна дебелина) и най-отгоре съм с яке с мембрани, проветрения и т.н. и нямам оплаквания, поне при мене действа тази комбинация.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот Sky_Knight » Пон Дек 22, 2008 5:15 pm

Ами принципно зимата не се кара много, но когато това е факт най-удачно за мен е: Термобельо - първи слой, термобельо или някаква памучна блуза (носи се поне 1 резервна) с дълъг ръкав и стабилно яке с проветрения (ципове и прочие). Аз лично не карам с гети. Но карам с 5.10. И панталон за мотокрос. И дълги зимни термочорапи.

Според мен е твърде субективно това, защото всеки се поти различно и си има различна степен на загряване и т.н. Трябва да се пробват различни варианти.

Бтв - не смятам, че поларът е много удачен материал за зимно каране, поне за мен. Спарва много.
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот EAGLE95 » Пон Дек 22, 2008 5:23 pm

През зимата: два чифта чопапи. Дебел анцунг. Блуза с дебел ръкав, над нея яке, което не пропуска вятър. И газ надолу. :)
EAGLE95

Рейтинг: 1203

Мнениеот PtD » Пон Дек 22, 2008 5:53 pm

A за да няма неприятния момент "с яке - горещо, като се съблечем и сме мокри и ни е студено", трябва при потегляне да ни е леко студено. Неприятно, ама... зима.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот vlassadar » Пон Дек 22, 2008 6:01 pm

При изкачване положението е пак по-добре, може при дадени условия и по шорти и тениска да се кара, но с по-високите скорости и на сянка положението е неприятно. Носа ми тече постоянно - нещо много близко до вода. Ще се правят опити, ясно е, но си мисля, че ветровката прави мизерията. освен ако не е много ветровито, един полар-жилетка май ще свърщи доста добра работа. + шалчета, ленти, шапки, маски... само с едни поларени ръкавици се кара прекомфортно до -5, та мисля да пробвам. С яке в раницата разбира се.

Това термобельо само добри неща съм чувал, откъде може най-разумно да се закупи - блуза с дълъг ръкав+може би клин?
Също и чорапи от такава материя
Аватар
vlassadar

Мнениеот TheAnimal » Пон Дек 22, 2008 6:09 pm

vlassadar написа:Това термобельо само добри неща съм чувал, откъде може най-разумно да се закупи - блуза с дълъг ръкав+може би клин?
Също и чорапи от такава материя

от магазините на ТСМ можеш да си вземеш на разумна цена термобельо. аз лично съм с друга марка, но за ТСМ-ското до сега лош коментар не съм чула. много го хвалят.
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот papi007 » Пон Дек 22, 2008 6:29 pm

Миналата зима не слязох от колелото, дали като ходех до техническия, или като сходих да се пързалям по Витошата..
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=6749441
, като за себе си определено съм доволен от скиорското си дрехи на диел - При катерене гащеризона е много удобен, защото при педалиране якето понякога се "хлъзва" нагоре, като ми излага кръста на студ, а това при мен зарад сецване преди време се усеща доста.. диша поне за мен доста добре, на фона на някакви скецани грейки, купувани оттук-оттам. При спускане се представя адски добре като не пропуска вятър , и се чувствам адкси добре с него! Якето пак диелско, има отвори под мишниците , нагоре отварям ги , и си връткам спокойно.. като под якето мога да съм и по тениска и някакво леко пуловерче, защото надолу, също като грейката е доста вятъроустойчиво. Единствения им проблем е такъв, че ако се заседите по-дългичко на едно място, доста бързо ще ви застудее. Ръкавици лично аз правех така- нагоре едни, надолу - други, по простата причина че мойте ръце доста се потят, за това 2рия чифт ръкавици да е относително сух като пускам, да не замръзнат пръстетата (въпреки че с V-brake , 2.1 някви смешни гуми , нямах много възможност да се "раздам"). Всъщност да похваля диелското яке, защото имах доста груби падания не само на сняг, ами и в парка на асфалт - много е здраво копелето! Обувките - високи да не влиза сняг, шапка - задълже , въпреки че като нахлузя и челадинката отгоре не изглеждам привлекателен , но Safety first.
:offtopic: Да се похваля че тогава Бях Коректен "шофьор" и карах само на светнато предно фарче :^:
Аватар
papi007

Мнениеот Sky_Knight » Пон Дек 22, 2008 7:10 pm

@vlassadar Отиди в кой да е магазин за екипировка в София и ще видиш голям избор от чорапи и термобельо. Принципно на Helly Hansen нещата са добри, на Endura също. Има и едни по-евтини комплекти на rucanor - не са лоши и те. Варианти много, в магазините ще те ориентират.

Важното е да си с повечко тънки слоеве, вместо с един дебел - като лукова глава.

Но както и PtD каза - зима е. Просто карането на колело не е нещо, което е максимално приятно в зимни условия. Затова се налага да се търпят някои неудобства.

А и още нещо - по време на самото каране постоянно трябва да има процес на събличане/обличане. Например катериш без дебелото яке, само с дишаща ветровка. Спираш и слагаш якето. Надолу слагаш всичко де що имаш, че по-добре да се потиш отколкото да те духа. Такива гимнастики са неизбежни. Обаче пак казвам - усети сам тялото си и ще си направиш мисля правилните изводи.
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот trex » Пон Дек 22, 2008 7:37 pm

Тази зима сам карал с любимите си седем осми протектори и суичер, а когато става по хладно пр. слагам още един суичер ;) :rofl: :jumpref:
Аватар
trex

Рейтинг: 1102

Мнениеот bobiracing059 » Пон Дек 22, 2008 7:51 pm

trex написа:Тази зима сам карал с любимите си седем осми протектори и суичер, а когато става по хладно пр. слагам още един суичер ;) :rofl: :jumpref:

Едно клинче,малкие протектори,късите гащи за отдолу.
Тениска с дълъг ръкав,някакъв суичър(но да ми е лепнал) джърсито и едно елече за отгоре.
Обувките ми са обикновенните Файв Тен или Адидаса за клипсови педали.
Каската и маската достатъчно ми топлят на главата.
Едни зимни ръкавички имам подарък и с тях си карам.

Интересно ми е термо бельото дали запарва и запотява много? :beer:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот azsa-bachinito » Пон Дек 22, 2008 8:09 pm

Най-евтиния вариант - панталони - шушляк с полар-подплата за 15 лв от пазара. (Учудващо дишат и не спарват). Като се върти по плоско или нагоре тениска лека, блузка с дълъг ръкав и леко яке тип анцунг (в моя случай горнище на анцунг, но не шушляково) (ако е много студено може и един хавлиен потник:) ). За спускане има едни рекламни на пазара якета (около 25 лв) отвън вода и вятър не пропуска лошото е, че и от вътре (то за тва и за спускане се ползва само). Тва е. А и резервна тениска и блуза (с голямо деколте - не се знае де ще ми излесе късмета).
За справка днеска 2 часа карах с рекламното яко и отдолу тениска до 17 часа без да ми е студ. :)
А и шапка под каската. За спускане моге едно шалче тим "Мидъл Ийст нинджа".
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот outfaced » Пон Дек 22, 2008 8:42 pm

Интересно ми е термо бельото дали запарва и запотява много?

не, ако е хубаво ...
и другато хубаво му е, че дори и потен пак ти е топло ... е стига да не те духа пряко вятър :) ... така че термобело+полар+ветровка и се издържат сериозни студове.
А вече ако има баир за катерене, аз съм катерил на 0 градуса по къс ръкав :D ... ии буквално вдигам пара :rofl:
Аватар
outfaced

Мнениеот SpoileR » Пон Дек 22, 2008 8:54 pm

От +15 градуса до +5 градуса това:

Изображение
[с разлики във фланелката (със или без) според зависи]

От +5 градуса до -5 градуса това:

Изображение

От -5 до -15 това:

Изображение

*На снимките не съм сложил брони, нагръбници, наколенки и тн, че ще стане мазало.... иначе каквото имам от протекцията и него слагам...
Зимата не си е работа, не ми пука, че ще приличам на Киборг...

Най- студено съм карал на -18... на по студено не съм карал до сега... комбинациите перфектно се съчетават от температурата която генерирам от въртенето и външната температура, така че да съм с постоянна телесна такава и да не се потя. Разбира се си контролирам и въртенето...ако си дам зор или се забавя нещо, или почва да ми става студ или да се потя...няма начин.

На - 18 с 3тата екипировка ми беше ЧУК кеф :)

Пробвах и със клин веднъж (не специализиран за колоездене за съжаление...)

НЕма такъв ужас... изпотиш ли се и да ти се залепи клина, нЕма въртене после... умораа уморааа :V:

Едит1: Важното при клинчавото време е да не се задържаш на едно място, а да въртиш постоянно... застоиш ли се става сложно... аз гледам да се застоя чак като си стигна обратно в нас...

Едит2: Чанта на гърба помага много! Но и изпотява много, ако се спира не е оферта да се сваля, освен ако не се ремонтира гума или нещо...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот rarekin » Пон Дек 22, 2008 10:06 pm

По принцип е толкова специфично това какво Е ДОБРЕ да се носи, че е почти невъзможно да се уцели универсална рецепта. За теб може една конфигурация да е добре, но за друг да е убийствено топло/студено.
Ми зависи си:

-какъв ти е метаболизма, физиологичните реакции и пр.
-къде, по колко и как караш
-какви са конкретните метеорологични условия

В конкретния случай това как се чувстваш може да се влияе както от качеството на екипировката (самият факт, че питаш за термобельо -откъде, какво и т.н. говори, че досега не си обръщал много голямо внимание на това с какво караш и какво искаш да постигнеш с него) така и от правилната преценка за самия теб като организъм.

По принцип когато условията са нормални за зимата ( ок. 0 по Целзий) слаб до умерен вятър (до 10-20 м/с) и лек снеговалеж/липса на снеговалеж би трабвало да можеш да се оправиш (говоря за ниската планина, отидеш ли над 1300-1500 м. смятай, че ти трябва пълна екипировка. Дори и да е "ясно като за гледане на Бяло море")
със нещо от сорта:

Вариант 1:

1) дебело термобельо (клас 3/4 Wool/Capilene на Patagonia, нещо над 185 на Ortovox)
2)Softshell с прилична като дебелина подплата или по-тънък Softshell + тънък/дебел полар от някоя от материите Polartec/Tecnopile или друга подобна
3) накаква компактна ветровка (ако може с ципове под мишниците) в случай, че нещата станат наистина много мокри и се налага допълнителна защита.
4) ветроустойчив клин + леко дълго бельо или Softshell панталон

Вариант 2:

1) термобельо клас 2/3 Wool/Capilene на Patagonia, 135 на Ortovox
2) специализирана колоездачна зимна фланелка с дълъг ръкав с Windstopper/ Windblock или друг спиращ вятъра материал, която да има проветряващи отвори на гърба и много зипове за проветрение
3) Връхно колоездачно яке, което е обикновено някакъв technical shell - мембрана, DWR или друго, което е силно водо-, ветро-, мърльоустойчиво
4) по-плътно термобельо + Лек панталон от ветроустийчива/леко водоустойчива материя

Ако нещата станат много груби -класиката:

1)термобельо с дебелина в зависимост от нуждите на конкретния човек
2)полар с дебелина в зависимост от нуждите на конкретния човек или лек Softshell
3)яке с Gore-Tex/Gore-Tex XCR/Pro, eVent или друг вид мембрана, ламинат, DWR с колкото се може повече ципове
4) плътно термобельо + панталон от някоя от материите изброени към третия слой дрехи за горната част на тялото.

Естествено ръцете, главата и краката са не по-малко важни, но ти си отбелязал това, а и питането май е за дрехите по тЕлОтО.
Вариантите са многобройни.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Quiz » Пон Дек 22, 2008 10:54 pm

Четейки темата се мислех да изпадна в подробности, но rarekin май изчерпа въпроса :) :agree:
TheAnimal написа:от магазините на ТСМ можеш да си вземеш на разумна цена термобельо...за ТСМ-ското до сега лош коментар не съм чула. много го хвалят.

Хм...ето, вече чуваш.
За зимата в планината се опитай да избегнеш памука по всякакъв начин. Особено за термобельо.

P.S. И няма начин да пропуснеш разсъбличането в различните етапи на каране. Колкото и да е неудобно. :)
Аватар
Quiz

Мнениеот cholla » Вто Дек 23, 2008 1:06 am

кецове с дебели, високи чорапи на краката. Леко шушляково долнище, спиращо вятъра задължително, ако е на сняг си слагам компенсираща лента, притискаща крачолите около глезените.
Отгоре: 1слой къс ръкав вело тениска; 2 слой дълаг ръкав тънко термо горнище; 3 слой зимно вело горнище с дишаща материя задължително; 4 слой само при спускане ветроустойчиво елече или яке според това колко е студено. Винаги карам с раница, добре е тя да има т.н. дишащ гръб; За главата само ако е много студено си слагам лента пази ми челото и ушите и ми е супер дори и на -20С'. Ръкавици полар с шушляк отгоре за по-студено време инак нормални с цели пръсти.
При много студено време дъвча дъвка - сещаш се защо...
cholla

Мнениеот Admin » Вто Дек 23, 2008 1:48 am

Владо, течът от носа при мен е неизбежен и не се дължи на това, че ми е студено, а че само на носа ми му е студено :rofl:

rarekin написа чудесно общо мнение по темата. Споделям го напълно, като само искам да наблегна на това, че индивидуалните особености при усещането на студа си имат голямо значение. Аз явно понасям по-добре студа, защото при мен вариантите са малко по-леки като защита.

Обикновено при температири между 0 и 10 градуса, ако е сухо, карам само с мрежеста блуза (не е баш термобельо, защото си ползвам летните блузи, но върши работа за първи слой) и отгоре с т.нар. softshell, който ме пази от вятъра и топли в някаква степен. Надолу съм само с ветроустойчив клин, който ми върши чудесна работа.
Ако завали, добавям над плътната блуза (може би така се превежда softshell?) и тънко яке от Gore Tex, а на краката си добавям тънък панталон, който е водоотблъскващ до известно време.

В раницата винаги нося и една допълнителна блуза (може би не е точно softshell, но от този род), която при големи студове слагам между тънкия първи пласт и плътната блуза.

Както каза PtD, преди тялото да позагрее от движението, ми е хладно, понякога дори студено. Същото е и ако спра за по-дълго време. Доколкото знам, подобни дрешки точно така са ефективни - докато се движиш, но не и да кибичиш на едно място.

И друго вече ти казаха - без преобличане не се минава. Зависи и от терена, де, но ако имаш дълги изкачвания, последвани от дълги спускания, не е комфортно и в двете посоки да си с едно и също количество дрехи.

Препоръчвам ти да имаш някакъв елек (от полар или друга подобна материя). При мен плътната блуза може да става на елек и това ми е много полезно, защото понякога (като сложа и якето отгоре) само на ръцете ми става по-топло от необходимото и е хубаво, когато мога да оправя това, махайки дебелите ръкави.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот rarekin » Вто Дек 23, 2008 6:14 am

Admin написа:... над плътната блуза (може би така се превежда softshell?)...

Softshell си е концепция за обличане, породена от специфичните изисквания на скалните катерачи. С нея се търси замяната на класическата система на layering, която има недостатъци, изразяващи се в прекалено тромавите конфигурации, характеризиращи се с високо тегло, ограничаване на свободното движение на тялото поради естеството на мембраните/ламинатите ( сравнително неразтегливи ) и относителната насоченост на системата за обличане, която при Softshell - концепцията е насочена приоритетно към дишаемостта, топлината и износоустойчивостта, за разлика от хардшеловете, които са ориентирани към цялостна защита при лоши атмосферни условия с всички произтичащи от този факт последици.

Като цяло, идеята на Softshell - а е да замени средния и горния слой в класическата система (и по-рядко и в случай на нужда - да изпълнява ролята на среден слой). По-малко водоустойчив е, а ветроустойчивостта му е по-ниска (сравнено с класическите връхни дрехи с висока степен на защита). Търси се добра дишаемост и това идва на цената на понижен комфорт по отношение на топлозадържащите качества на дрехата. Все пак Softshell -а по принцип е по-топъл от хардшел, но (лично мнение) не е никъде близо по отношение на топлозадържащи качества, до хардшел + полар. Все пак голямата му дишаемост и устойчивостта му го правят (донякъде) подходящ за MTB. Проблемът е, поне аз както го виждам, че истински софтшелове, които да се произвеждат с идея да се използват в планинското колоездене И в нормални условия същевременно НЯМА (поне не от класическите материи за планинари. Такива производители като Assos си имат собствено мнение по въпроса. Производители като Sugoi с модела Firewall са от малкото, които предлагат най-близкото като концепция. Montane имат интересни неща, но, от това, което съм пробвал за малко, са прекалено проветриви, а и eVent - а НЕ Е softshell материал). Поради тази причина липсват някои елементи, които биха превърнали един softshell в истинска находка за всеки колоездач - обикновено на softshell дрехите липсват достатъчно ципове (като особено много липсват тези под мишниците), качулките, под които може да се носи каска (обикновено съвсем никакви нямат), компресиращи ленти (за панталоните), достатъчно дължина откъм гърба (за по-приведената ни стойка на колелото) и донякъде проветрението откъм гърба (тук е малко по-добре, защото вече голяма част от softshell -овете използват различни материи за различните части на дрехата в зависимост от това какво се очаква да върши съответната част) и други по-дребни детайли. Проблема при мен е, че няма да си купя нещо, което да не мога да нося НИКЪДЕ другаде, освен по време на каране в планината, поради което търся нещо компромисно, което да удовлетворява повече изсквания. Засега не съм го открил :^: , но издирванията (включително и експериментите със Softshell (от 4 години и все по-голям привърженик) концепцията) продължават.

Softshell - идеята е доста популярна, но доста хора използват тази дума да описват и дрехи, които не отговарят на оригиналната концепция, която засяга основно начина, по който е осигурена защитата, предлагана от дрехата, а именно - чрез плетка на изкуствени влакна с различни качества, за разлика от т.нар. technical shells, които разчитат на мембрана ( в последно време се появиха и някои softshell - ове със смесена концепция, но основната защита е все така полиестерна плетка, съчетана с някакъв DWR). Качествата на softshell - а се осигуряват, като основния работен слой на дрехата се изплита от полиестерни влакна с определена гъстота (колкото по-гъста плетка толкова по-висока ветро- и водоустойчивост, но и по-ниска дишаемост) за устойчивост, ликра или друг тип разтегливи тъкани за осигуряване на разтегливост/гъвкавост на дрехата + влагоотвеждащи свойства. За мен нещо, което не може да издържи на 1 часово ръмене, без да пропусне, и не осигурява минимален комфорт след навлизане в зоната на средно натоварване при активна аеробна дейност не може да се нарича софтшел. Естествено, както вече казах технологията на материите трябва да е също съответна, а теглото - ниско.

P.S. По принцип от известно време ми се върти една идея: защо да не направим отделна тема (направо в тази ???), в която тези, които карат колела през зимата, не пишат с какво са карали в конкретен ден. Имам предвид да опишат подробно дрехите,с които са карали. Това, съчетано с малко информация за температура, вятър, влажност и маршрут/тип каране биха помогнали на други хора, да се ориентират каква екипировка биха могли да ползват самите те при подобни/същите условия. Такава информация би могла да служи и като груб съвет при закупуване на съответната екипировка, като (ако е обективна) ще спести на хората разходи. Ясно е, че един отделен човек не може да натрупа толкова информация, колкото би могла по-голяма група хора - просто тази екипировка е твърде скъпа за продължително експериментиране по метода "Проба-Грешка". Информацията в такава тема ще се различава от, да речем, информацията в тази тема дотук с това, че връзката конкретни метеорологични условия, натоварване - екипировка ще бъде много по-конкретна, а оттам, при достатъчно натрупване, и по-прецизна. Мисля, че би могло да е от полза. :)
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Admin » Вто Дек 23, 2008 10:29 am

@rarekin
Благодаря за подробното обяснение. Беше ми от полза, защото досега не ми е оставало време да се задълбочавам в наименованията на типовете дрехи, обличане и т.н. и за някои неща със сигурност нямам точна представа. Softshell беше едно от тях, сега вече ми е доста по-ясно.
:beer:

Що се отнася до идеята ти за подобна тема, имаш пълната ми подкрепа. Особено ако й измислиш и заглавие, направо я пускай! :D Не съм сигурен дали ще проработи по желания начин, но нищо не пречи да се пробва. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот vlassadar » Вто Дек 23, 2008 10:34 am

хора, много благодаря за съветите. От написаното от вас разбирам, че карам свръхнавлечен, и затова повечето време разкопчавам якета, потят ми се ръцете (под якето) и тялото и изобщо играта с преобличането е постоянна, а не както каза Любо - нагоре с един вариант, надолу - с друг. Досега съм карал винаги с памучни дрехи, а за термобельото си мислех, че името му е рекламен трик и едва ли не е голям памучен гащеризон. Както и да е.
В зависимост от условията, карам с тънък вълнен, а при голям студ - с по-дебел поларен клин. Отгоре - тънък шушляк или по-плътна материя, пак зависи от времето. Понякога като изкачвам Черни връх при тихо и слънчево време, свалям всичко и съм само по шорти + тениска, а надолу слагам де що имам. Основния ми проблем е наистина потенето на тялото, понякога просто прогизвам, а тениската става на мокър парцал. явно поларът отгоре + якето топлят достатъчно, но е наистина неприятно усещане и ако отворя ципове и т.н става вече опасно.
Основната ми идея беше не как да ми е топло като карам (винаги имам достатъчно дрехи за това), а как да ми е комфортно, т.е да не мръзна и да не се потя, с минимални по тегло и обем дрехи. Изчетох снощи и една статия за принципите на задържането на топлината и разбрах защо слоевете са по-важни отколкото 1 дебела дреха, за памука - защо напълно го отричат, и защо "термо" материите не задържат водата и оттам топлят в пъти по-добре, така че ще се преориентирам с екипировката. Не съм склонен да давам по 300-400 лв за яке, отделнодругите неща са мин. по 100лв/парче. Макс бих заделил 150-200 лв, защото като количество дрехи имам достатъчно, и липсват 1-2 съществени елемента
Идеята всеки да сподели с какви дрехи кара е интересна, аз лично като чета всеки от вас как се облича, съм изненадан от възможностите и че и тук има такава разлика между хай-тек и low-end дрехите и материите. За системи само съм чувал, и ми звучаха като необходимост едва ли не за алпийски изпълнения само
:beer:
Аватар
vlassadar

Мнениеот Admin » Вто Дек 23, 2008 10:49 am

Владо, не е нужно наведнъж да се ръснеш с няколкостотин лева, особено когато ги нямаш. Вярно, че това е най-бързия и добър начин да се облечеш подходящо, но от финансова гл.т. не е лек. Аз лично съм трупал екипировката си постепенно, някои неща са ми подарък, в други случаи съм започвал от нещо по-евтино (на TCM да речем) и после съм си купувал по-скъпо. И много от елементите на екипировката ми са далеч от върховото ниво, но важното е, че вършат по-добра работа от памучните тениски, блузи и панталони, които и като кройка/функционалност не са предвидени за колоездене.
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Вто Дек 23, 2008 11:20 am

Аз също съм пример за подхода, който спомена Admin-а.
Владо, дори да започнеш с евтините варианти от TCM, ще усетиш качествена разлика в сравнение с досегашния ти подход (памук и пр.)... подмяната с по-качествени, скъпи продукти също се усеща, но по-скоро в дългосрочен план.

Ще споделя и моя начин на обличане през зимата досега... (отскоро разполагам с някои нови неща, които още не съм използвал ;))

- непамучно бельо ("гащи" :D), имам и едни къси клинове, които също ползвам за тази цел;

- фланелка с дълъг ръкав отново от изкуствена материя (имам няколко такива, които са за джогинг по принцип);

- отгоре водоустойчиво яке (TCM, уж дишаща материя, но спарва доста), което разполага с поларена подплата; когато карам ногоре се чувствам достатъчно добре само с фланелката и якето, а като дойде време за спускането, просто обличам и подплатата; Въпросното яке пази много добре от дъжд... , но спааарва, както казах.

- в долната част съм с двуслоен термо клин (TCM пак), върху който в зависимост от температурата слагам зимен, импрегниран панталон (някакъв български е... при силен дъжд подгизва, но за сняг и лек дъжд върши работа).

- за главата ползвам една "кърпа" (пак от TCM, ликра), която има най-различни приложения - шал, качулка, шапка. Не е никак обемна, не се усеща под каската, а топли добре. Много добро попадение.

- проблем са ми обувките... туристическите ми обувки са неподходящи за зимата и се оглеждам за нещо по-уместно.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот vlassadar » Вто Дек 23, 2008 3:18 pm

взех, че си взех топли термочорапи, понякога на лифта имам чувство, че краката ми са ледени бучки в обувките, видях и термоблузите, цените са от 45 до 75 лв, има тънки, има дебели, направи ми впечатление, че съдържат ок. 45% памук, нали трябваше да го избягваме? Чорапите не съдържат, тези които разгледах, имат акрил и мерино и разни ликри.
Може би варианта на 4getcredo ще гледам да го сглобя, като начало. Ако се окаже както с колелата, че е много по-хубаво с хай-тек дрехи, ще инвестирам повече.
Абе има един алуминиев прах (съединение е), който планинарите използват преди зимата или преди големи експедиции, от който спира потенето на краката (втрива се известно време). Дали има в БГ и къде може да се търси? И как се казва тук ако има търговско име?
Аватар
vlassadar

Мнениеот did » Вто Дек 23, 2008 4:27 pm

vlassadar написа:Абе има един алуминиев прах (съединение е), който планинарите използват преди зимата или преди големи експедиции, от който спира потенето на краката (втрива се известно време). Дали има в БГ и къде може да се търси? И как се казва тук ако има търговско име?

По спомен:

Стипца се казва. Калиево-алуминиев сулфат додекахидрат. Продава се по аптеките и магазините за химии.

Предупреждавам! Не съм пробвал тази рецепта с краката, но отнякъде и аз съм я чувал!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот chill » Сря Дек 24, 2008 1:01 pm

vlassadar написа:видях и термоблузите, цените са от 45 до 75 лв, има тънки, има дебели, направи ми впечатление, че съдържат ок. 45% памук, нали трябваше да го избягваме?

Без въпросителна. Никакъв памук (освен където не се пОтиш). Полиестер или мерино.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот trix » Сря Дек 24, 2008 3:30 pm

Има едни немски,яке и панталон за колоездене,материя с тефлон и някаква мембрана.Има ги по TCM-ите,общо са ок 30лв.За големи студове може под панталона да се обуе друг,като закопчаването става по цялата дължина отстрани на крачолите.Якето и панталона предоставят достатъчен комфорт за зимно каране,разбира се с блуза и т.н.
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот vlassadar » Чет Дек 25, 2008 9:10 pm

Хорааа! Вчера и днес превърнах въпросите в тестове. Ето какво се получи:
Тръгнах да качвам Половрак (който впоследствие ми стана полувраг) с един куп дрехи с идеята да сменям различни варианти. В обувките бях с явно твърде топли чорапи. Краката ми се изпотиха в един момент и стана неприятно. На краката имах един къс велоклин, върху него един дълъг клин от нещо средно между полар и ликра, който диша много. Отгоре една мембрана която е за дъжд, но диша. Само след 1 км ми стана твърде топло и тази мембрана отпадна. Нагоре бях с велотениска, тънко поло от изк. вълна, поларена жилетка и едно зимно шосейно яке, което пропуска откъм гърба много влага навън, а отпред има по-плътна подплата. В първите 15-20 мин спирах сигурно 3-4 пъти да свалям това и онова, оставах с полара, ама имаше пориви, и още 2-3 комбинации. Накрая останах само с велотениската и това специално яке и така до върха. На ръцете ми беше много топло само с поларени еднослойни ръкавици, имах лента на главата и шуфа на врата (нещо като шал за врата, но като лента) Беше ок. -5 а баланса беше перфектен - не се потях (много) и не мръзнех. През цялото време катерех по черните пътища нагоре с доста ниска скорост заради формата ми, която също се оказа под нулата :) Но опита си струваше.
Толкова, че и днес се качих до Железница с идеята да мина по обиколната до Княжево. Само че доста малко хора бяха минавали и средната ми скорост беше около 7! А на нанадолнищата забавях, защото дрехите ми бяха в същите. Върху тениската (днес бях с новата си вълнена такава - оказа се идеална "термо" тениска - не задържа вода и изсъхва за едно 2-минутно спиране) и якето слагах и една супер тънка мембрана-горнище, която много диша, но вдига 2-3 градуса и е идеална. Днес беше по-студено - -8, и без слънце. Но пак единствения проблем бяха мокрите ми крака. Така че ще търся това алу прахче и ще споделям впечатления после.
Изображение
Изображение
Аватар
vlassadar

Мнениеот 25thframe » Пет Дек 26, 2008 1:30 pm

Снимките тук показват екипировката с която карам.
От горе надолу:

TSG Stealth Full Face, Bolle Sharkfin Blue Fade Goggles,
Etnies Sherwood Jacket, Burton Hood,
Rescue Team Long Underwear, Brunotti T-Shirt,
Burton Pack, Sixsixone FX-1 Gloves, Babe Lucci Pants
, Dainese Knee Guard Freestyle, Vans Thrasher Boots,
Rip Curul TML S01 Boots.

С тези дрехи съм карал при темеператури
до -5 градуса и нямам ядове, не ми е студено,
не се потя повече от нормалното, хубавото е че
блузата над тениската не запарва, якето има
мембрана за вода и въздух. Преди да потегля
ми е съвсем леко хладно, но повъртя ли 20тина минути,
чувствам добра телесна температура. На по-ниски
температури не съм карал, но мисля че до -10 няма
да имам проблеми, ако се движа интензивно.
При по-мокро време карам с кожените кецове
иначе с другите, като съм обул обикновенни
термо чорапи за 5лв. от белия пазар.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Назад към Общ форум