Admin написа:... над плътната блуза (може би така се превежда softshell?)...
Softshell си е концепция за обличане, породена от специфичните изисквания на скалните катерачи. С нея се търси замяната на класическата система на layering, която има недостатъци, изразяващи се в прекалено тромавите конфигурации, характеризиращи се с високо тегло, ограничаване на свободното движение на тялото поради естеството на мембраните/ламинатите ( сравнително неразтегливи ) и относителната насоченост на системата за обличане, която при Softshell - концепцията е насочена приоритетно към дишаемостта, топлината и износоустойчивостта, за разлика от хардшеловете, които са ориентирани към цялостна защита при лоши атмосферни условия с всички произтичащи от този факт последици.
Като цяло, идеята на Softshell - а е да замени средния и горния слой в класическата система (и по-рядко и в случай на нужда - да изпълнява ролята на среден слой). По-малко водоустойчив е, а ветроустойчивостта му е по-ниска (сравнено с класическите връхни дрехи с висока степен на защита). Търси се добра дишаемост и това идва на цената на понижен комфорт по отношение на топлозадържащите качества на дрехата. Все пак Softshell -а по принцип е по-топъл от хардшел, но (лично мнение) не е никъде близо по отношение на топлозадържащи качества, до хардшел + полар. Все пак голямата му дишаемост и устойчивостта му го правят (донякъде) подходящ за MTB. Проблемът е, поне аз както го виждам, че истински софтшелове, които да се произвеждат с идея да се използват в планинското колоездене И в нормални условия същевременно НЯМА (поне не от класическите материи за планинари. Такива производители като Assos си имат собствено мнение по въпроса. Производители като Sugoi с модела Firewall са от малкото, които предлагат най-близкото като концепция. Montane имат интересни неща, но, от това, което съм пробвал за малко, са прекалено проветриви, а и eVent - а НЕ Е softshell материал). Поради тази причина липсват някои елементи, които биха превърнали един softshell в истинска находка за всеки колоездач - обикновено на softshell дрехите липсват достатъчно ципове (като особено много липсват тези под мишниците), качулките, под които може да се носи каска (обикновено съвсем никакви нямат), компресиращи ленти (за панталоните), достатъчно дължина откъм гърба (за по-приведената ни стойка на колелото) и донякъде проветрението откъм гърба (тук е малко по-добре, защото вече голяма част от softshell -овете използват различни материи за различните части на дрехата в зависимост от това какво се очаква да върши съответната част) и други по-дребни детайли. Проблема при мен е, че няма да си купя нещо, което да не мога да нося НИКЪДЕ другаде, освен по време на каране в планината, поради което търся нещо компромисно, което да удовлетворява повече изсквания. Засега не съм го открил

, но издирванията (включително и експериментите със Softshell (от 4 години и все по-голям привърженик) концепцията) продължават.
Softshell - идеята е доста популярна, но доста хора използват тази дума да описват и дрехи, които не отговарят на оригиналната концепция, която засяга основно начина, по който е осигурена защитата, предлагана от дрехата, а именно - чрез плетка на изкуствени влакна с различни качества, за разлика от т.нар. technical shells, които разчитат на мембрана ( в последно време се появиха и някои softshell - ове със смесена концепция, но основната защита е все така полиестерна плетка, съчетана с някакъв DWR). Качествата на softshell - а се осигуряват, като основния работен слой на дрехата се изплита от полиестерни влакна с определена гъстота (колкото по-гъста плетка толкова по-висока ветро- и водоустойчивост, но и по-ниска дишаемост) за устойчивост, ликра или друг тип разтегливи тъкани за осигуряване на разтегливост/гъвкавост на дрехата + влагоотвеждащи свойства. За мен нещо, което не може да издържи на 1 часово ръмене, без да пропусне, и не осигурява минимален комфорт след навлизане в зоната на средно натоварване при активна аеробна дейност не може да се нарича софтшел. Естествено, както вече казах технологията на материите трябва да е също съответна, а теглото - ниско.
P.S. По принцип от известно време ми се върти една идея: защо да не направим отделна тема (направо в тази ???), в която тези, които карат колела през зимата, не пишат с какво са карали в конкретен ден. Имам предвид да опишат подробно дрехите,с които са карали. Това, съчетано с малко информация за температура, вятър, влажност и маршрут/тип каране биха помогнали на други хора, да се ориентират каква екипировка биха могли да ползват самите те при подобни/същите условия. Такава информация би могла да служи и като груб съвет при закупуване на съответната екипировка, като (ако е обективна) ще спести на хората разходи. Ясно е, че един отделен човек не може да натрупа толкова информация, колкото би могла по-голяма група хора - просто тази екипировка е твърде скъпа за продължително експериментиране по метода "Проба-Грешка". Информацията в такава тема ще се различава от, да речем, информацията в тази тема дотук с това, че връзката конкретни метеорологични условия, натоварване - екипировка ще бъде много по-конкретна, а оттам, при достатъчно натрупване, и по-прецизна. Мисля, че би могло да е от полза.

Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!