не мога да намеря подходящ багажник за колата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

не мога да намеря подходящ багажник за колата

Мнениеот Lambi » Чет Юни 17, 2010 3:10 pm

Вчера гледах едни модел, казва се Верона.
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/images/Verona.jpg
Проблема обаче се оказа че първо багажника от долу е декоративна пластмаса и кукичките не се закачат, ако се закачат могат да я счупят. Обясниха ми че имало начин да се направи. Опитахме се да закачим страничните кукички но се оказа че се преплъзват и отиват на стъклото. това озвачава че ако затегна много ремъците напрежението върху стъклото ще стане голямо и има вероятност на счупя стъклото. За мен това е най-удобния багажник и на добра цена но на практика се очазва че не е съвместим с колата ми (опел сингум).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... I_Heck.JPG
Въпроса ми е има ли начин за да закрепя по някакъв начин този багажник БЕЗОПАСНО.

Ако не става минавам на вариант за таван.
Първо ми се вижда по-грозно, второ по-времеемко. Трето сигурно е неудобно да монтираш нещо върху колата и винаги има вероятност да го изтървеш отгоре и да я надраскаш. Гледах модели по 40 лева, две стойки + напречни греди които вероятно са съм 90 лева стават общо 170 лева което идва малко по скъпичко от очакваното. Мисля да мина днес през практикер да видя няма ли някой по-евтини греди. Ако може да ми кажете ако някой е попадал на ненадеждни такива.
Ако може да ми кажете каква греди и стойки за колелета да си взема и какви са предимствата и недостатъците на варианта да се монтират отгоре върху колата

Приемам всякакви предложения и съвети.
Lambi

Рейтинг: 1205

Re: не мога да намеря подходящ багажник за колата

Мнениеот kapitanblood » Чет Юни 17, 2010 3:25 pm

Здравей,ползвам същия багажник като този,слагал съм го на BMW седан,WV POLO хечбек и Ланчия Дедра(комби),пасва идеално на всички.Има настройка на ъгъла според капака,кукичките можеш да ги сложиш само отгоре и отдолу на капака,не се притеснявай ,че ще изпуснат.
П.П. Двете куки,които са за страничното придържане,едната от горе другата долу и си ОК>.. :beer: :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот Lambi » Чет Юни 17, 2010 3:32 pm

kapitanblood написа:Здравей,ползвам същия багажник като този,слагал съм го на BMW седан,WV POLO хечбек и Ланчия Дедра(комби),пасва идеално на всички.Има настройка на ъгъла според капака,кукичките можеш да ги сложиш само отгоре и отдолу на капака,не се притеснявай ,че ще изпуснат.
П.П. Двете куки,които са за страничното придържане,едната от горе другата долу и си ОК>.. :beer: :agree:

Не намаляваме ли много сигурността ако не сложим кукички странично? от долу също не ми и много стабилно защото е пластмаса а не ламарина. С каква скорост си тествал без странички кукички
Lambi

Мнениеот kapitanblood » Чет Юни 17, 2010 3:40 pm

Возих 2 колела,скоростта беше около 100 км/ч.,захвани ги някъде където е ламарина и е стабилно,опъваш каишките до максимум и си готов ...;)
П.П.До сега гледах в нета за тоя Опел,не виждам причина да не стане??? :dontknow:
:agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот Lambi » Чет Юни 17, 2010 3:59 pm

Виж снимката.
Кукичките се слагат на нивото на емблемата но понеже другия край е на нивото на прозореца и кукичките отиват нагоре. Така като сигнат до стъклото отиват върху него (няма какво да ги спре). От там напрежението е върху самото стъкло въпреки че има някаква мека гума по края му. Къде гледа за Signum. Видя ли някъде закачен такъв багажник?
Другото което малко ме притеснява че тази част от багажника на която е номера е платмаса. Каква е вероятността да се счупи пластмасата и има ли вероятност да се спука стъклото защото едното рамо на стайката е върху него.
Lambi

Мнениеот kapitanblood » Чет Юни 17, 2010 4:09 pm

гледах това...няма ли как да ги закрепиш за капака?Номера ще се счупи според мен.Не се притеснявай за стъклото,когато няма луфт багажника,е прилепнал по стъклото,няма от какво да се притесняваш,всички такива багажници се опират в стъклото(говоря за хечбек и комби).Намери 4 опорни точки (ламарина )и затягай смело.
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот orlincho » Чет Юни 17, 2010 4:11 pm

Защо не помислиш за багажник със захващане на теглича ? Аз позлвам THULE HangOn и съм супер доволен от машинката. Спокойно носи 4 колела при скорости до 160 (проверено). Монтажа отнема малко по малко време от такъв с ленти. Модела за 2 колела се монтира в пъти по бързо от който и да е друг багажник за колела.
Изображение
Изображение
-Oly-
Аватар
orlincho

Рейтинг: 1255

Мнениеот Lambi » Чет Юни 17, 2010 4:22 pm

слагането на теглич е скъпо
Lambi

Мнениеот bikerider » Чет Юни 17, 2010 5:26 pm

Има универсални багажници на Thule за седан и хечбек, които стъпват чак долу на бронята. Като цена са доста под цената на багажник за покрив. Съветвам автора на темата да си купи истински багажник и да не рискува проблеми с колата заради спестени 50лв от багажник.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот kapitanblood » Чет Юни 17, 2010 5:33 pm

Аз от личен опит му казвам ,как може да си закрепи багажника,а той вече да си прецени дали да го сменя с истински или не.... :agree:
П.П. И този е универсален (уж)... :beer:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот Admin » Чет Юни 17, 2010 6:21 pm

@Lambi
Привет!
Принципно и аз бих ти препоръчал Thule.
За съжаление лошата новина е, че за твоята кола май само багажник за покрив е приложим при така описаната ситуация.
В сайта си Thule имат т.нар. Fit Guide и там за Opel Signum без теглич излизат само вариантите за покрив, което значи, че не може да се монтира някой от багажниците им за задна врата. (За моята кола например излизат и те като вариант, което значи, че от Thule отчитат наличието на пречки за закрепването на този тип, за задна врата, върху Signum).
Смея да твърдя, че щом не може да се закрепи за задната ти врата някой от багажниците на Thule, твърде малко е вероятно да може да стане това безопасно с някой от моделите на Peruzzo.
Така че, ако търсиш безопасност и удобство, насочи се към вариантите за покрив, или пък сложи теглич.
Имай предвид, че при вариант за покрив, отново ти препоръчвам багажниците на Thule като максимално удобни и надеждни. Сигурно няма да ти хареса цената им обаче - поне по 100 лв. на багажник (за по-евтиния модел). От опит обаче мога да ти кажа, че евтините багажници за покрив, дето са по 30-40 лв., обикновено ще ти губят много нерви и време, затова, ако ще ги ползваш често, стисни зъби и си купи качествени продукти - след това ще се радваш всеки път, когато возиш велосипедите си, че и други хора даже ще ти се радват. :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Alpina » Чет Юни 17, 2010 6:43 pm

От кой град си?
Ако е София, може да се видим някъде и да "пробваш" моя багажник и да си потърсиш такъв или някой от този тип.
В немския eBay излизат често оферти, можеш да погледнеш за "HECKFAHRRADTRÄGER UNITEC "PROFI TOP" FÜR 2 FAHRRÄDER"
http://www.markt.de/karlsruhe/Zubeh%C3% ... expose.htm

Става за 2 колела и е универсален - демек съм почти 100% че ще стане за твоята кола, защото "стъпва" на бронята и има регулиращо се рамо спрямо вида на колата.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Lambi » Пет Юни 18, 2010 8:19 am

Благодаря на всички за съветите. Вчера си взех Venecia, този от пъравата снимка, успяхме да го закрепим с шесх опорни точки като използвахме и кукички вътре в багажника които са за мрежи и ластици ца стягане на багаж. Тествах го, покарах 10-15 километра и нямаше проблем. Неудобното е че едното колело е дамско и рамката не е успоредна на земята а под наклон и като ги защкача двете колелета едното е успоредно на земята а другото под ъгъл.
Единственото което ме притеснява е че долните 2 гуми на багажника лека се суркат по него, при дупки и т.н. има ли вероятност да надраскат боята според вас
Lambi

Мнениеот veno » Пет Юни 18, 2010 12:52 pm

щом се суркат има вероятност,
а и ти казаха, че истинските багажници са THULE.
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот vlassadar » Пет Юни 18, 2010 1:54 pm

и аз карам с багажник с каиши, всеки път ми е свито сърцето да не стане проблемация, и не смея 3 цели колела да сложа. махат се гуми, натяга се, бе играчка е голяма. но пиша за друго - проблема с драскането. Понякога като взмеа служебна кола, тогава е проблема. но го решавам със залепване на ductape на всички места, където има контакт - гумите, които не са на стъкло и под куките, също и под каишите, където опират в боята. бе играчка си е и то голяма и това. Може би за теб е вариант да си купиш прозрачно дебело фолио или 2-3 слоя тънко, което да залепиш на тези точки. Или с цвета на колата.
дамската рамка я закрепвай зад седалковата тръба или пък между вилката и рамката в предната част. или и двете
Аватар
vlassadar

Мнениеот mulltex » Чет Юли 08, 2010 1:17 pm

Така, относно вида багажници закачени на задната врата/багажник - вие сваляте ли ги за да ги приберете в колата след като е зарежете някъде в планината?

Някой да е има проблем, когато не го е прибирал багажника? В смисъл да му е откраднато нещо.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Анелия » Чет Юли 08, 2010 2:18 pm

В планината не сме оставяли колата, предпочитаме в някое близко населено място да я оставим и да ходим в планината с колелета. Разбира се, багажникът за колелета винаги се прибира в багажника за кола. Все едно да оставиш 100 лв (или колкото си платил там) върху капака на колата :idea:
Аватар
Анелия

Мнениеот mulltex » Чет Юли 08, 2010 2:43 pm

А Багажниците от този тип (осъзнавам, че нямат нищо с велосипедните):
Изображение
И те ли се откачат толкова лесно?
:confused:

Мисля да взимам малка кола, ама ако след всяко ходене ми се налага да си купувам нов багажник заради някой мизерник, направо ще се откажа от идеята. Знам, че из махалите и планинските села рядко се краде, ама чат-пат там ходят и циганета-секачи и градски чада.
Аватар
mulltex

Мнениеот Alpina » Чет Юли 08, 2010 4:01 pm

Такива багажници се заключват към релсите а и релсите могат да се заключват към колата ;)
Има багажници за колела, които са за покрива и също могат да бъдат заключвани по този начин, както и колелата към тях.

Такива, които са за отзад няма как да бъдат сигурни, поради факта, че са свързани с колата посредством ленти от някаква изкуствена материя, които много лесно могат да се срежат с нож, така че няма начин да разчиташ на това, че ще си стоят там, но качването и свалянето им е доста бързо и няма какво да те притеснява някаква хамалогия :)
Този, който ползвам има заключване на захващащата скоба на външното колело, което също не е никаква гаранция, но все пак за да го/ги задигнат, трябва да дойдат с товарен автомобил или бая да си поиграят :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот mulltex » Чет Юли 08, 2010 5:19 pm

Alpina написа:Този, който ползвам има заключване на захващащата скоба на външното колело, което също не е никаква гаранция, но все пак за да го/ги задигнат, трябва да дойдат с товарен автомобил или бая да си поиграят :D

Я пак повтори :D
Изображение
Имаш впредвид нещо такова?
Аватар
mulltex

Мнениеот Alpina » Чет Юли 08, 2010 5:38 pm

Няколко поста по-нагоре съм прикачил файл IMG_2806_size.jpg на него се вижда как външното колело е хванато за седалковата тръба - вижда се и ключалката на това място :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Юли 08, 2010 8:14 pm

Lambi написа:Единственото което ме притеснява е че долните 2 гуми на багажника лека се суркат по него, при дупки и т.н. има ли вероятност да надраскат боята според вас

Гумените маншони ЩЕ изтъркат лака на боята, а после и самата боя. Последствията ще са две по-светли, матирани петна. Грозно е, от собствен опит ти го казвам. Решението е да слагаш фолио, лепенки и т.н., но имай предвид, че лепилото на някои лепенки и топлината от слънцето (още повече, ако цвета е тъмен) могат също да повредят лака на боята.
Дълго време съм ползвал багажници, като твоя. Честно казано при всяко излизане съм треперил. Ако возиш колелета с дълги вилки, ще трябва и да сваляш предната гума. Освен, ако не стои самия багажник по-високо. Не мога да си представя точно как ще стои на твоята кола.
Откакто си сложихме греди на колата и се оборудвах с багажник за покрива (най-евтиното Thule) съм пъти по-спокоен. Нито колата може да се нарани, нито се притесняваш за велосипеда. Нямаш си представа какво удобство е. Жалко, че трябва да ти го кажа след кат си си купил багажник за петата врата.

mulltex написа:А Багажниците от този тип (осъзнавам, че нямат нищо с велосипедните):
Изображение
И те ли се откачат толкова лесно?

Както каза Alpina, кутиите се захващат така, че само в отворено/отключено положение могат да се демонтират по нормалния път. В противен случай, трябва да я счупят, за да я свалят, но така става неизползваема/непродаваема. Но честно казано, не бих си оставил колата с монтирана кутия, макар и празна за повече от 2-3 дни без надзор, в някое забутано село или нещо подобно. Както сам казваш цигани и секачи - бол.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот mulltex » Чет Юли 08, 2010 10:29 pm

IVO Jordanov написа:Откакто си сложихме греди на колата и се оборудвах с багажник за покрива (най-евтиното Thule) съм пъти по-спокоен.

Значи става дума за такова нещо:
Изображение
В крайна сметка разглобяваш ли го за да го прибереш в автомобила, когато оставиш колата ?

И още един въпрос - напречните греди сваляте ли ги, когато карате градско, имайки предвид, че почти всяка събота и неделя през лятото ще се налага да се ползвате?
Аватар
mulltex

Мнениеот cholla » Нед Юли 11, 2010 4:59 am

този ми стана любим. С теглич е много удобно, повече от колкото на тавана.

и малко Video http://www.youtube.com/watch?v=Ebp4v-jD ... re=related
cholla

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Юли 11, 2010 9:50 am

Отговарям на въпросите отзад напред.
cholla написа:С теглич е много удобно, повече от колкото на тавана.

Спор няма! С теглич е най-удобно, но не всеки иска да слага теглич, а и е скъп. Обаче, ако колата има теглич, няма какво да се чуди човек...

mulltex написа:Значи става дума за такова нещо:
Изображение
В крайна сметка разглобяваш ли го за да го прибереш в автомобила, когато оставиш колата ?

Точно за това става въпрос. И не, не го разглобявам, когато оставям колата, защото си има ключалка. Всъщност има две ключалки - едната е за заключване на "багажника" към гредите, а другата е за заключване на велосипеда към "багажника".
Трябва да се имат предвид няколко неща, ако ще си взимаш точно този модел:
1. Много зависи колко дълга е вилката, какъв е размера на рамката и на шините/колелата и най-вече височината на средното, защото моя байк се захваща на косъм в най-долната част на тръбата, съвсем близо до заварката и средното. При това когато е на последната, най-разгъната степен на рамото на "багажника". Захваща си се стабилно и не се притеснявам, но трябва да се пробва, според мен преди да се купи. Принципно има начин рамото да се удължи с някаква тръба и т.н., но аз не бих си правил експерименти, само и само да спестя някой лев, защото ако стане беля може поразиите да са стократно по-големи.
2. Механизмът за захващане от вътрешната страна е с едни гуми и всъщност те се допират до рамката, когато я заклещиш в него. Не съм ползвал достатъчно дълго "багажника", за да ти кажа дали рамката страда на това място и дали боята се изтърква, да кажем. Гледам, че са пуснали нови модели, които не контактуват с рамката по никакъв начин и явно са ги пуснали точно, поради тази причина. А може и да е поредната безмислена иновация, която да продава...
3. Ако караш с висока скорост в завои, а ние често караме именно по такива пътища, возейки велосипедите, за да достигнем желаната пътека, силата, която масата на рамката упражнява върху рамото на "багажника" доста се увеличава и особено, ако велосипедът е по-тежичък. Та, не знам колко са го мислили шведите за рали състезатели :) Все пак, аз си карам съвсем нормално по завои и возя 19 килограмово конче и не съм имал проблеми. Колкото до ограничението на максималната скорост от 130 км/ч, мисля че е напълно достатъчно, а и когато си на прав участък, мисля че няма никакви грижи. Карал съм го и със 160 км/ч и пак не е литвало.

mulltex написа:И още един въпрос - напречните греди сваляте ли ги, когато карате градско, имайки предвид, че почти всяка събота и неделя през лятото ще се налага да се ползвате?

Зависи. Аз цяла зима не съм ги свалял, именно по тази причина. Свалям само кутията, зщото тя се слага за 2 минути, а и когато е празна дрънка малко, вдига разхода и най-вече, за да не я откраднат/счупят и т.н. Но през лятото гредите ги свалям, основно, защото по-често излизам само с байка, а не с кола и байка. Има и друго нещо - аз съм без рейки на покрива и гредите се захващат директно към него, като малко деформират уплътненията на вратите. Казвали са ми, че през зимата не е толкова голям проблем и наистина, когато махна гредите за един ден уплътненията възвръщат формата си, но през лятото не било много хубаво, защото под влианието на слънцето се деформирали безвъзвратно. Може това да са врели некипели, но има логика...В крайна сметка поставянето на гредите отнема около 10 минути, поставянето на "багажника" - 2 и на велосипеда - още 1. Мисля, че 12 минути по-ранно ставане не са болка за умиране. Ако си с рейки на покрива всички тези главоболия ти се спестяват и гредите няма смисъл да ги сваляш въобще.

Бахти фермана написах! Аре ;)
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот coby » Пон Юли 12, 2010 3:56 pm

Здравеите. Колата ми е Лагуна комби и имах същия проблем за закрепване на багажник. Пластмасовата лаисна отгоре на капака не ставаше за закрепване на въпросните куки. И се принудих да си сложа теглич. Все още не съм си взел багажник но тия дни вече трябва да реша какъв ще е. Колебая се между http://www.escadra.bg/багажник-за-колело-Thule-Xpress-970/i480.htm или по евтиния вариант http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... cts_id=306. Варианта с теглич мисля че е по добър отколкото с греди на тавана. Но колегата вече е решил проблема. :beer: Някои да даде някакво мнение за двата багажника които съм харесал.
coby

Рейтинг: 1200

Мнениеот orlincho » Пон Юли 12, 2010 5:31 pm

coby написа:Здравеите. Колата ми е Лагуна комби и имах същия проблем за закрепване на багажник. Пластмасовата лаисна отгоре на капака не ставаше за закрепване на въпросните куки. И се принудих да си сложа теглич. Все още не съм си взел багажник но тия дни вече трябва да реша какъв ще е. Колебая се между http://www.escadra.bg/багажник-за-колело-Thule-Xpress-970/i480.htm или по евтиния вариант http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... cts_id=306. Варианта с теглич мисля че е по добър отколкото с греди на тавана. Но колегата вече е решил проблема. :beer: Някои да даде някакво мнение за двата багажника които съм харесал.

За ТУЛЕ мисля, че Любо беше писал статия http://mtb-bg.com/index.php/products/test/313-test0019 преди време (скоро се продаваше един тук във форума за 150лв, не беше експрес но пък беше ТУЛЕ - погледни секцията "продава"). За другия - това което не ми допадна от снимката е че има ленти за закрепяне към задната врата/багажник които при ТУЛЕ ги няма. А и килограмите указани 300кг. са далеч над възможностите на теглича. Нормално един багажник за теглич е до към 60кг натоварване а самия теглич е 75-95кг натоварване посока отгоре. Натоварването на теглене вече може да е 1-2 тона.

Моето Туле го взех от СЛС преди 2 месеца - имаха 20% намаления - погледни може още да го имат.
Изображение
Изображение
-Oly-
Аватар
orlincho

Рейтинг: 1255

Мнениеот cholla » Пон Юли 12, 2010 10:35 pm

coby не си взимай евтин в никакъв случай, единствен компромис ако колелото ти е закупено от Метро или Билла. Виж моят пост малко по-горе модела който съм показал има огромна товароносимост и няколко екстри където никой др. не предлага. Има много компании освен известните Thule и Yakima, с ревюта из нетя. Ти до колко пари си готов да вкараш ?
Thule 916XT T2; Yakima HoldUp и др. http://www.bikerackshops.com/
cholla

Мнениеот mulltex » Сря Юли 14, 2010 9:58 am

Благодаря на всички и най-вече на Иво. :)
Ще се насоча към модел на багажник за закачане на теглича.
Аватар
mulltex

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Юли 14, 2010 12:38 pm

mulltex написа:Благодаря на всички и най-вече на Иво. :)

:beer:
mulltex написа:Ще се насоча към модел на багажник за закачане на теглича.

Щом си имаш теглич няма какво да му мислиш! :agree:
Аватар
IVO Jordanov

Назад към Общ форум