Той ме връща към едно мое старо предложение, което преди доста време обсъдихме бегло с Admin и което получи принципно одобрение, но по различни причини не се разви - най-вероятната е липса на време.
Така или иначе - някой постове в нашия форум са нещо повече от изразено мнение по дадена тема и имат литературни качества. Тези интересни четива се губят из хилядите мнения на форума и постепенно потъват в историята и да попадне човек на тях е повече въпрос на случайност. Аз се заех с реализацията на идеята си и с течение на времето събрах няколко, заслужаващи си според мен, такива разказа в един блог, който може да се види на адрес j.mp/mtbgold (съкратен адрес, важно е да се напише с малки букви), но едва ли съм попаднал на всички интересни, а и прехвърлянето им в блог е досадна техническа работа поради различията във форматите (например - всички изображения трябва ръчно да се превъведат).
И други потребители на форума са изразявали идея, че някой постове заслужават да се отделят в отделна тема, в която да няма коментари и по този начин да се оформи една "христоматия" с интересни разкази, за които няма да е нужно човек да ровичка из теми и архиви.
Началото на активния сезон е подходящо време да помислим и обсъдим доколко е жизнена идеята за провеждане на Конкурс за разказвач. Премислих разни варианти: Литературен конкурс, Конкурс за пътепис, но първото е много претенциозно, второто - малко ограничаващо, затова ми се струва най-подходящо това наименование.
Целите на подобен конкурс биха били точно тези, за които говорих - отделяне и съхраняване на стойностни и интересно поднесени впечатления от MTB-ежедневието. Технологията на провеждане може да е предмет на една по-широка дискусия, но за да не се ангажират поддържащите сайта прекалено много с него, аз мисля, че може да се формира една малка група от 3-5 души (как?), които да селектират предложения от потребителите, за разкази, достойни да се включат в номинациите. Това може да продължи, примерно, до февруари следващата година, след което в рамките на 1 месец (март) всеки да има право да избере един от номинираните разкази. Ако се намери желаещ спонсор, може да има и награди, но по-важното за всеки автор ще бъде неговото произведение да остане в темата за номинациите за конкурса - нещо като "годишник" или "сезонник"

Надявам се, че не съм единственият, подкрепящ подобна идея и очаквам вашите мнения по въпроса.