Конкурс?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Конкурс?

Мнениеот sergeh » Пет Юни 08, 2012 11:06 am

Конкретният повод за това предложение е един разказ на taurus13, на който аз попаднах със закъснение, макар че съм пряко "засегнат". :D

Той ме връща към едно мое старо предложение, което преди доста време обсъдихме бегло с Admin и което получи принципно одобрение, но по различни причини не се разви - най-вероятната е липса на време.

Така или иначе - някой постове в нашия форум са нещо повече от изразено мнение по дадена тема и имат литературни качества. Тези интересни четива се губят из хилядите мнения на форума и постепенно потъват в историята и да попадне човек на тях е повече въпрос на случайност. Аз се заех с реализацията на идеята си и с течение на времето събрах няколко, заслужаващи си според мен, такива разказа в един блог, който може да се види на адрес j.mp/mtbgold (съкратен адрес, важно е да се напише с малки букви), но едва ли съм попаднал на всички интересни, а и прехвърлянето им в блог е досадна техническа работа поради различията във форматите (например - всички изображения трябва ръчно да се превъведат).

И други потребители на форума са изразявали идея, че някой постове заслужават да се отделят в отделна тема, в която да няма коментари и по този начин да се оформи една "христоматия" с интересни разкази, за които няма да е нужно човек да ровичка из теми и архиви.

Началото на активния сезон е подходящо време да помислим и обсъдим доколко е жизнена идеята за провеждане на Конкурс за разказвач. Премислих разни варианти: Литературен конкурс, Конкурс за пътепис, но първото е много претенциозно, второто - малко ограничаващо, затова ми се струва най-подходящо това наименование.

Целите на подобен конкурс биха били точно тези, за които говорих - отделяне и съхраняване на стойностни и интересно поднесени впечатления от MTB-ежедневието. Технологията на провеждане може да е предмет на една по-широка дискусия, но за да не се ангажират поддържащите сайта прекалено много с него, аз мисля, че може да се формира една малка група от 3-5 души (как?), които да селектират предложения от потребителите, за разкази, достойни да се включат в номинациите. Това може да продължи, примерно, до февруари следващата година, след което в рамките на 1 месец (март) всеки да има право да избере един от номинираните разкази. Ако се намери желаещ спонсор, може да има и награди, но по-важното за всеки автор ще бъде неговото произведение да остане в темата за номинациите за конкурса - нещо като "годишник" или "сезонник" :D на форума.

Надявам се, че не съм единственият, подкрепящ подобна идея и очаквам вашите мнения по въпроса.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Re: Конкурс?

Мнениеот kvelikov » Пет Юни 08, 2012 2:25 pm

Сергей, не си единствен, но сме малцина.
Тук не говориш ли за рамки, вилки и спирачки, евентуално за Чък Норис и Кой кого видял - ник'ъв шанс... :D
Или ще те обвинят в политиканство, или в педерастия.
Бай Ганьо е жив повече от всякога и отдавна е пребил автора си.

В подфорума на С.К.А. опитах с "ВъзрожденС.К.А." и веднага се намериха четирима "юнаци", които лиснаха кофата с лайната без дори да са я прочели.
Даже услужливо ми я прекръстиха на kvelikovС.К.А. :smash:
Ама нали народът е казал, че по-умният отстъпва, та и аз...

Ти имаш достъп до подфорума - заповядай да пускаш там интересни и стойностни неща, че сам ми е скучно. :blush:
Гаргите "наплашиха" останалите и сега хората си мислят, че само аз трябва да си пиша там.

Успех! :beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот 4getcredo » Пет Юни 08, 2012 3:25 pm

Единственото общо между тази тема и kvelikovС.К.А.-та е твоята компенсаторна мания ;) :D Не ме взимай на сериозно, моля те! :beer:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Мнениеот mover » Пет Юни 08, 2012 3:38 pm

Сергей, поздравления за идеята!
Надявам се Любо и Политбюро те подкрепят, а майсторите на мтб-перото да се стимулират да пишат.
Дори и да не се стигне до конкурс, а само да се съберат на едно място стойностните неща, пак ще е много ценно.
А те, стойностните неща, наистина заслужават да се четат от повече хора.

Искам да предложа един разказ за колекцията: viewtopic.php?f=9&t=77635 - той е повече мт отколкото мтб, но е писан през очите на колоездач.

Според мен идеята да се описват мтб-преживявания е заразителна, но трудно се удава на всеки: пример от днес: viewtopic.php?f=49&t=115067
Като се стигне до конкурс ... мисля, че мога да бъда полезен, напр. да прегледам и редактирам "творбите", за да се премахнат правописни и др. досадни грешки.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот xcII » Пет Юни 08, 2012 8:59 pm

Надявам се, че не съм единственият, подкрепящ подобна идея и очаквам вашите мнения по въпроса.

Конкретно моето мнение е, че чак от конкурс нема баш нужда. Все пак тва не е сайт за Мистър/Мис Еди Кво си :D ed. Хората немат нужда от конкурс за да разберат какво ги кефи кат пътепис, а авторът на пътеписа много бързо разбира дали пътеписите му кефат хората по коментарите за него.. нали.. :)

Има нужда обаче от по-добро съотношение "пътеписи"(gps маршрути)/"вилки", ако мога така да се изразя.. Щото аз когато имам нужда от тек инфо и мнения съм забелязал, че скромните ми познания по английски ми дават повече ползи от мнения в англосаксонски форуми, отколкото в тук.. са сори, ама си е така, при тва обективно е да е така.. :D :agree:

P.S. В Bikeradar.com или Pinkbike.com може да намеря много повече отговори на много повече въпроси, отколкото тук, (кат изключа коментари за чисто БГ mtb продукти, най вече рамки, дефакто), НО там а и навсякъде другаде, нема как да намеря по-горе посочения пътепис на роден български и за родни български маршрутчета.. което мисля, че прави уникален този сайт в сравнение със свето.. :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот PtD » Съб Юни 09, 2012 1:23 am

xcII написа:Конкретно моето мнение е, че чак от конкурс нема баш нужда.

+1

Все пак може да се поразрекламира секцията "По пътеките" в сайта. Такива пътеписи ще си дойдат идеално на мястото там. В момента е някак си позабутано през девето меню в десето...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот sergeh » Нед Юни 10, 2012 10:30 am

Може би със заглавието сложих неправилен акцент на темата - същността му е въпросителната накрая, а не думата конкурс. Идеята ми не е да търсим кой е по-по-най, а да намерим начин участниците във форума да отличат заслужаващи си разкази и да селектираме най-добрите от тях на място, където могат да бъдат по-лесно намирани. Как да се "поразрекламира секцията "По пътеките" в сайта"? Да пуснем рекламни банери ли? Да не говорим, че тя в голямата си част е доста технически-описателна, което е и нейното основно предназначение. Трябва да има и повече чисто техническа информация - за вилки, болтчета, шокчета и каквото още се сетите. Но освен всичко това, освен въртенето, потенето, техниките на спускане и качване, супербайковете, планинското колоездене е емоция. Някой запазват тази емоция за себе си, други имат способността да разкажат за нея увлекателно и заразяващо - за последните ми е думата, как да направим така, че разказите им да не потъват в морето от постове. Ако формата не е конкурс - ОК, предложете друго, но едва ли има много хора тук, които не са се кефили на хубав разказ за някое каране - стига да са попаднали на него!
Аватар
sergeh

Мнениеот b1k3ra » Нед Юни 10, 2012 11:30 am

А не е ли най-логично просто да си има подфорум "Пътеписи" ?
Малко странно ми се вижда такива стойностни разкази като например тези на Борис, на Райко и т.н. да са заедно с всичко останало в "Общ форум".
Много пъти съм искал да почета точно нещо такова, но намирането е направо кошмарно.
Не знам до колко сложно би било за реализация от страна на модераторите, но според мен всякакви разкази и пътеписи би трябвало да са на отделно място.
А за напред пишещите ги да си създават нови теми в този раздел, вместо да са като нови мнения в първоначалната тема за уговаряне на карането например сред още 3 страници коментари (повечето безсмислени).
В последствие наистина стойностните неща могат да се копират и на самия сайт в "По пътеките".
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 10, 2012 11:40 am

b1k3ra написа:А не е ли най-логично просто да си има подфорум "Пътеписи" ?

Твърде е вероятно скоро да има и такъв. Admin му се върти нещо в главата.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот mover » Нед Юни 10, 2012 2:21 pm

(процедурно)

Колеги, според мен, след поста на @xcII дискусията хвана неправилната пътечка. С последните постове се коментират "пътеписи"(gps маршрути), "всякакви разкази и пътеписи", "По пътеките"...

В оригиналната идея на Сергей акцентът е само върху разкази с литературни, т.е. художествени качества и тяхното събиране на подходящо място:

sergeh написа:... някои постове в нашия форум са нещо повече от изразено мнение по дадена тема и имат литературни качества.
... заслужават да се отделят в отделна тема, в която да няма коментари и по този начин да се оформи една "христоматия" с интересни разкази.
... Конкурс за пътепис ... е малко ограничаващо
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот b1k3ra » Нед Юни 10, 2012 5:11 pm

Явно не бях разбран правилно.

Под пътепис имах предвид стандартното значение на думата:
"Пътепис е сравнително кратко литературно произведение (проза), описващо пътуване до определено географско място, град, планина и др."
Никакви ГПС следи или описания от типа "След 1,23км завивате на дясно до чешмата".
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот Admin » Пон Юни 11, 2012 6:47 am

Като цяло решението, което поне за мен се избистри в последните месеци, е следното:
1. Отделен раздел за разкази, пътеписи, описание на маршрути и GPS следи - да, всички тези на едно място, както по-литературните, така и по-техническите, защото информацията е преплетена. Често в края на разказа/пътеписа има и GPS следа. Често един публикуван маршрут може да накара някой добър разказвач да кара в същия район и да напише хубава история. Често в една и съща група един поема ролята на описател, а друг на разказвач.
Вече е решено да има такъв раздел, въпросът е да стигна до техническото му създаване, за което ми пречеше наличието на няколко важни статии, които исках да завърша - в момента се пише последната такава и след това ще мога за момент да се заема и с други задачи.
Както казах и в другата тема, където беше предложението за такъв раздел, от вас очаквам да ме подпомогнете с изравянето на поблукуваните досега разкази, пътеписи, описания на маршрути и GPS следи, за да напълня с тях този нов форум. Знам, че много от вас харесват и следят подобни теми, някои дори са им автори, така че моля всеки заинтересован да запрати на ЛС към мен списък с връзки към теми, в които е публикувал свои материали, а също и към други теми, които е чел. Няма смисъл да се напрягате да изравяте всичко - ако няколко души споделят списъка с теми, за които те се сещат на прима виста, броят им няма да е никак малък.
2. Отделно от този форум, в секцията "По пътеките" в сайта ще направя една "статия", която просто ще съдържа списък с връзки към избрани теми от новия форум, т.е. най-вече към тези с литературни качества. Когато се появява нова такава, даже може да пускам линк към нея и от началната страница, от "Най-новото", защото такива четива си струва да достигнат до повече хора. Иначе "статията" ще се казва "Форумни разказвачи" и ще има изцяло систематизиращ характер, т.е. няма да "препечатвам" нечии разкази в сайта, просто ще ги събера в един списък, за да са лесно достъпни и да не се губят с годините. Защото дори в новия раздел след 5 години старите разкази вече ще са далеч назад.

Иначе, факт е, че най-добра платформа за подобни разкази си остава сайтът, като структура той е подходящ за систематизиране, а не форумът, ама явно всички приемат сайта като някаква "моя" запазена територия, а форума като "своя", та затуй се налага такива ценни разкази да ги търсим сега надълбоко из Общ форум. Не го казвам с укор, разбира се - щом така го усещат авторите и така им е удобно, така ще е. :beer:

Що се отнася до конкурс, организирането на такъв не е невъзможно, но е твърде заобиколен начин за постигане на най-важната цел, която е систематизиране и лесно намиране на споменатите четива. Той би бил полезен по-скоро за стимулиране на вдъхновението, макар че от скромен опит зная, че най-важното за вдъхновението е хубавото каране и наличието на свободно време след това. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот sergeh » Пон Юни 11, 2012 9:37 am

Идеално, мисля, че това отговаря на идеята, която имах с пускането на темата, така че очакваме всичко това да се случи и в реализацията (с предложения за селекцията) да се включат повече хора, за да е най-пълно.
Аватар
sergeh

Мнениеот xcII » Пон Юни 11, 2012 10:01 pm

Admin написа:...Отделен раздел за разкази, пътеписи, описание на маршрути и GPS следи - да, всички тези на едно място, както по-литературните, така и по-техническите, защото информацията е преплетена.. Често в края на разказа/пътеписа има и GPS следа. Често един публикуван маршрут може да накара някой добър разказвач да кара в същия район и да напише хубава история. Често в една и съща група един поема ролята на описател, а друг на разказвач....

Добре казано. Важно е разграничението м/у "описател" и "разказвач" и още по-важно е да не правим конкурси с литературни качества, защото идеята е да се трупа споделени карания, с или без GPS трак, с кратко описание за терен и т. н. или в допълнение с пътепис. Издигането в култ на пътеписа чрез конкурси би отрязало хора, които биха искали да споделят някой маршрут, без да имат дар словото на разказвачите, а те (разказвачите) в този Форум нямат и дузина, от аршина с който аз поне меря..

Та в тая връзка, мисля че решението ти (ви) за една секция/раздел и за двата типа описание е това, което много потребители на Форума биха се радвали да видят :agree: .
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Назад към Общ форум