Динамометричен ключ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Динамометричен ключ

Мнениеот rarekin » Нед Апр 12, 2009 7:42 pm

Търся съвет относно избора на динамометричен ключ.

Приложение: За затягане на дребни детайли по велосипед, които не изискват големи стойности на прилаганата сила.

Изискванията ми към него са горе-долу следните:

1. Да измерва стойности от порядъка 0-20 N - m (задължително да има скала в N - m)
2. Приемливо отклонение от зададената стойност - от +/- 3 до +/- 6%
3. По възможност да бъде от вида, при който достигането на зададената стойност е съпроводено с клик-ване, звуков сигнал или освобождаване на механизма от по-нататъшно прилагане на сила върху затягания детайл.
4. По възможност да може да работи както по посока на часовниковата стрелка, така и в противоположната посока (това е наистина само препоръчително, тъй като основната цел, за която ще се ползва, са детайли с нормална резба (по часовниковата стрелка) и в редки случаи - такива с обратна резба :lol2: )
5. Цената - варира, спрямо предложенията/аргументацията, но предложения от сорта на 400 + лв. т.е. екзотични, трудни за намиране, трудни за поддържане и т.н. ключове най-вероятно ще бъдат по-скоро за разнообразие в темата.

Ориентировъчни са тези варианти (цените им биха могли да са НЯКАКЪВ ориентир, за средната цена, която съм готов да платя, за такъв тип ключ):

http://www.syntace.com/index.cfm?pid=3&pk=377 и
GEDORE-Dremotec TORCOFIX K 4549 - 02 Torque wrench

Моля за мнение всички, които имат опит с динамометрични ключове/притежават такива, за тяхната препоръка относно евентуален избор. Ако някой смята, че типа динамометричен ключ (т.3 от изискванията ми), който съм избрал, страда от съществени недостатъци и/или мисли, че друг тип динамометричен ключ би бил по-практично или ефективно решение за търсеното приложение - моля да сподели това, което мисли по въпроса.
Предварително БЛАГОДАРЯ на ВСИЧКИ, които биха могли да допринесат, за по-качествения избор в този случай.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Re: Динамометричен ключ

Мнениеот Stancho » Нед Апр 12, 2009 9:53 pm

Извинявам се, че не мога да изкажа някакво мнение, но имам наблюдения, че Park Tool са добри и доста надеждни.
Ето този техен ключ го има в ChainReactionCycles.com и е малко над 180 паунда.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот teodorteo » Нед Апр 12, 2009 10:18 pm

@rarekin
Здравей,

Понеже работя във фирмата която е официален представител на Gedore (Rahsol Dremotec), мога горещо да ти препоръчам модела на Gedore, към който си се насочил. Модела е от 2 до 25Nm , с максимално отклонение +-3% , и отговаря на DIN EN ISO 6789.
Всеки динамометричен ключ идва с калибрационен сертификат и може да бъде проверяван безплатно 2 пъти в годината в нашият сервиз.
Ето малко повече инфо с цени: http://www.handtools.euromarket-group.c ... age_14.pdf
Ако искаш повече инфо или желаеш да си купиш, пиши ми на: [email protected]
Поздрави,
Теодор
teodorteo

Рейтинг: 1225

Мнениеот Pirate » Пон Апр 13, 2009 5:42 pm

Здравей, като цяло добре си се насочил към типа динамометричен ключ, т.е. такъв със кликване при достигане на желаната сила. Според мен не дръж на опцията за работа с леви резби, освен ако предварително не се сещаш за достатъчно такива приложения. От друга страна при някой ключове - без значение евтини-скъпи го има, а при други го няма. Тези стойности на отклонение, които си написал като критерии спокойно се покриват и от по-евтини марки ключове от този тип. Имай предвид, че за сили под 10Нм има динамометрични отверки, които са по-подходящи.

Аз ще ти дам може би най-евтиното предложение, което в никаквъ случай не е некачествено. Става въпрос за динамометричен ключ на марката Force. Малкия им размер е с присъединителен квадрат за вложки 1/4" и по-спомен скалата му е от 5-25Nm. Продават се в евромаркет на цена ~60лв. Евромаркет имат магазин-изложбена зала в Младост 1 кадето улицита до посолствата се пресича с линията на автобус 88. Тези инструменти - Force са на приемливи цени и качеството им е съвсем съизмеримо с други по-скъпи марки. Ползвам тресчотки и други инструменти с тази марка от няколко години и нямам никаква забележка засега, което не може да се каже за други известни марки като Tona, които изнесоха производството си в Китай.

Този модел на Force ти го давам като пример, защото би вършил работа за конкретните дейности по колелото, но като цяло има доста по-хубави и по-скъпи инструменти. Една от разликите при по-евтините като този е скалата. Тя не е от най-удобните, но пак не е трудна за настройка.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот teodorteo » Вто Апр 14, 2009 12:11 am

@pirate
Динамометричният ключ на Force, който посочваш е доста "хоби вариант". Вярно е че цената му е ниска, но тук в никакъв случай не можем да говорим за професионален инструмент, какъвто колегата предполагам иска. Освен това към него няма калибрационен сертификат, тоест няма гаранция че това, което показва скалата е действително истина - отклоненията могат да бъдат наистина големи! Казвам го, защото съм правил проверка с тестер на динамометрични ключове на подобни "хоби инструменти", и резултатите са плачевни - имал съм отклонения от по 15-20% на нови инструменти, което си е наистина МНОГО.
@rarekin
Ако цената която се вижда в линка , който съм дал те устройва, съветвам те да си купиш професионален инструмент, който ще ти служи дълго време и има осигурен гаранционен и следгаранционен сервиз за него. Можеш да го ползваш както за лява така и за дясна резба(само се обръща присъединителния квадрат)
Поздрави
teodorteo

Рейтинг: 1225

Мнениеот rarekin » Вто Апр 14, 2009 1:15 am

@ pirate

Благодаря за включването. Ще се запозная с вариантите на Force на място. Що се отнася до конкретното предложение - опасявам се, че скала 5-25 N - m няма да ми е от голяма полза. Част от детайлите, за който ще се използва ключа, изискват стойности под 5 N -m, а, тези, които са МАЛКО над тази граница, също биха могли да пострадат, както поради допуска в отклонението от зададената стойност, така и от факта, че ОСОБЕНО инструменти, които не са строго професионални/добре поддържани, имат тенденцията да дават най-големи отклонения в показанията именно в краищата на диапазона им на действие.

За точността на такъв клас инструменти - явно teodorteo е по-запознат, но, лично за мен, идеята на това, да се ползва динамометричен ключ, е, да си колкото се може по-близо до стойностите, които искаш да постигнеш (когато спазваш указанията за монтаж на производителя). Ако ще ползвам динамометричен ключ искам да съм СИГУРЕН, че, при правилна работа с него от моя страна, ще ми дава верни стойности. Според мен, само тогава си струва инвестицията в подобен инструмент. Поради това и приемам въпросите по калибрирането и поддръжката за не по-малко важни от самия инструмент.

Прав си, че, за по-ниските стойности, може да се използват динамометрични отвертки. Проблема е, че аз търся нещо, което да е по-универсално и, съчететано с един подобен ключ, който да покрива диапазона 20/25 - 300/400/600 N-m (ма т'ва за в бъдеще, щото иначе ще ме изгонят от вкъщи :fight: ) да покриват всички стойности, които са ми необходими по колелото. Динамометричните отвертки са обикновено с диапазон между 2 и 10 N-m, което не е задоволително, а и не навсякъде можеш да работиш спокойно с тях. Да не говорим, че цената на една отвертка на - да речем Wiha - e, колкото на приличен професионален динамометричен ключ. Предимство, доколкото аз мога да го преценя като такова, е, че, при динамометричните отвертки, механизма освобождава, след като се достигне зададената стойност, което не е така при ключовете от типа, към който като че ли по принцип съм се насочил.

@ teodorteo

Благодаря и на теб за включването. Имаш Е-mail.

@ Stancho

Park Tool се славят с добро качество. :agree: Все пак, както виждаш, за ценовата категория, в която се намира техния ключ, конкуренцията може да се окаже непосилна за него. :D
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Rtor » Пет Мар 22, 2013 9:40 pm

Темата е доста стара, но въпреки това ми е интересно какъв диапазон на динамометричния ключ е най-необходимия и за какво точно се прилага? Това 300/400/600 Nm не е ли прекалено много? Къде се ползва?
Rtor

Рейтинг: 1220

Мнениеот bio » Съб Мар 23, 2013 10:34 am

Rtor написа:Темата е доста стара, но въпреки това ми е интересно какъв диапазон на динамометричния ключ е най-необходимия и за какво точно се прилага? Това 300/400/600 Nm не е ли прекалено много? Къде се ползва?

ами разгледай си частите на колело пише с колко се притяга всяка. направи си сам извода. големите усилия са за големи свързващи елементи и големи машини. да речем автомобили автомобил /макар да не съм сигурен там какви са силите на затягане/.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот iPop » Пет Фев 07, 2014 2:03 pm

Виждам че отдавна не е писано в темата, но искам да ми препоръчате динамометричен ключ, който да ползвам за велосипеда и по възможност да не струва кон и вол :D
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот bio » Пет Фев 07, 2014 2:23 pm

iPop написа:Виждам че отдавна не е писано в темата, но искам да ми препоръчате динамометричен ключ, който да ползвам за велосипеда и по възможност да не струва кон и вол :D

къде точно възнамеряваш да го ползваш този ключ ?!? карбонови компоненти ?!? защото в противен случай не си заслужава инвестицията.
преди си играех за ползвам кантарче с кука. обаче точно 2 пъти и ми писна и си затягам всичко на ръка. иначе 5Nm са 0.5kgm - демек 0.5kg при рамо 1m, ако рамото ми е 10cm трябва да затегна с 5kg.
чисто и просто, и много тъпо.
динамометричните ключове трябва да се калибрират през определен период, което ... за лични нужди малко обезсмисля цялата схема.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Общ форум