XC, Ловна хижа, екипировка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

XC, Ловна хижа, екипировка

Мнениеот bobek » Вто Апр 22, 2008 1:52 pm

Здравейте,

Като увод ще отбележа, че съвсем скоро се сдобих с по-качествена машина, custom RAM HT2.2, с цел да карам XC. Tази тема е с по-общ характер и целта и е да се ориентирам какво точно представлява XC и с каква точно екипировка да се снабдя.

В неделя минах маршрута "Панчарево – Ловната хижа", който е описан на сайта. Според описанието, това е един от най-леките XC маршрути и не би трябвало да представлява кой знае какво изпитание.
В конкретния ден, обаче, беше доста кално и нагоре почти през цялото време бутах.
Същината на темата е свързана с пускането. За мен спускането наистина беше шеметно, нарочно използвам израза използван и в описанието на маршрута. Понеже мотокросаджийте са го налазили стабилно това трасе, а описанието е от преди 2-3 години, на мен ми изглеждаше доста изорано, но понеже за пръв път карам там, не мога да преценя до каква степен, затова и въпросите ми са:

1. Някой карал ли е скоро там и трасето наистина ли е осезателно по-изорано спрямо състоянието му отпреди 2-3 години?
2. Спускането се окачествява като нормално за XC, агресивно или направо DH?
3. Следващото питане е свързано с екипировката. Според една тема в XC раздела, за XC не ми трябва повече от една челадинка. Правейки ретроспекция на пускането ми от неделя и разни клипчета от crash темата, Full face + очила + поне наколенки не ми изглежда никак пресилено. Трасето наистина ли е "загрубяло" или просто на мен така ми се струва?

Та споделяйки мнение по някой или всички от въпросите по-горе ще ми помогне да се ориентирам каква каска да си купя и само до каска ли да се огранича. Ясно ми е, че щом с full face бих се чувствал по-сигурно, то тогава е по-добре да си взема такова full face, без значение дали ще ми се смеете, ако ме срещнете някой ден там, но все пак вашето мнение и опит са ценни.

Благодаря предварително на всеки, отделил време и внимание на темата.
bobek

Рейтинг: 1305

Мнениеот 4getcredo » Вто Апр 22, 2008 2:23 pm

Здрасти,

1. Преди около две седмици минахме по частта със спускането (от изоставените военни сгради през Ловната хижа до Кокаляне) от посочения маршрут. Участъкът с черния път до Ловната хижа си беше доволно кален и с дълбоки коловози... по това време на годината това е нормалната гледка там. През лятото става по-лесно, но коловозите пак си ги има. След Ловната хижа пътеката надолу беше в чудесно състояние преди две седмици.

2. Спускането си е класическо ХC, даже с една идея по-лесно. Критерият ми за тази оценка се крие в това, че всеки начинаещ колоездач може да го мине без да слиза, скоростта може да се контролира през цялото време, няма големи неравности и препядствия. Останалото е въпрос на скорост и преценка.

3. Нуждата от съответната екипировка може да я оцениш само ти и то след достатъчно каране. Моят съвет е като за начало да се ограничиш с каска, и някакви леки наколенки и налакатници. В никакъв случай не ти трябва full-face за момента.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Вто Апр 22, 2008 3:16 pm

@bobek
Има хора, които само с full face си карат, независимо от вида каране, и носят почти винаги наколенки в раницата си (а понякога и повече). Те си знаят защо го правят, преценили са си, че карането им и рисковете, които са склонни да поемат, изискват подобна екипировка.
По същия начин трябва и ти да си прецениш, но имай предвид, че наред с повишената защита при спускане идват и някои недостатъци от моя гл.т. Например шлемът няма как да го носиш на главата си при изкачванията, т.е. трябва да го прикачиш към раницата. Това се отнася и за наколенките като цяло, поне аз не обичам да катеря с такива на краката си. Въпросната екипировка увеличава и теглото на багажа ти.
Накратко, всяко нещо си има плюсове и минуси. Универсално решение за всекиго няма.
За конкретния маршрут аз обикновено взимам наколенки, за да мога да се спусна с удоволствие и с по-висока скорост, тъй като и пътеката създава предпоставки за това, а поради малката продължителност на карането мъкненето на допълнителна екипировка не ми създава твърде голямо неудобство.
Обаче когато тръгвам за по-дълъг маршрут, да речем над 30км, включващ повече педалиране, обикновено оставям наколенките вкъщи, защото повече ми пречат. В такива случаи просто се опитвам да карам по-внимателно.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот goiko » Вто Апр 22, 2008 3:46 pm

Аз също карам от скоро.По въпросния маршрут не съм минавал,но съм си задавал същите въпроси .Засега това,което със сигурност съм установил от скромния ми колоездачен опит,е необходимостта от свобода около ръцете и лекота на гърба,които да позволяват по-добра маневреност при педалиране и особено при падания.Фулфейс в ръце не съм държал,но определено е обемен и предполагам би създал некомфорт на гърба,особено ако прибавим наколенки и налакътници.За надолу със сигурност осигурява по-голяма безопасност от челадинката.Аз засега залагам на по-голямата свобода на тялото и обмислям за добри ръкавички и малка раница, но говоря за кротко каране надолу.
" Les esthetes sont une sorte de multinational..." / MC Solaar /
Аватар
goiko

Рейтинг: 1299

Мнениеот bobek » Вто Апр 22, 2008 7:50 pm

Мерси за съветите.

Наистина с full face може би малко пресилих нещата, но със сигурност повече без каска няма да го мина - нито него, нито някое друго трасе.
Изчетох колкото намерих теми за XC каски и въпреки че силно се препоръчва челадинка заради по-доброто проветрение, смятам че по-сигурно ще се чувствам с 661 Dirt Lid или Mango X-Ride. Тия дни ще ида да ги пробвам, пък да видим.

Още веднъж благодаря.
bobek

Мнениеот z1gZag » Вто Апр 22, 2008 7:55 pm

bobek написа: 661 Dirt Lid или Mango X-Ride.

Погледна ли 661 MULLET , аз бих избрал нея :beer: .
z1gZag

Рейтинг: 1915

Мнениеот bobek » Вто Апр 22, 2008 8:17 pm

z1gZag написа:Погледна ли 661 MULLET , аз бих избрал нея :beer: .

Погледнах я, но според описанието на един от онлайн магазините ( не знам дали е коректно да споменавам конкретни имена ) Dirt Lid покрива повече стандарти за качество. Може би е пропуск в описанието, но понеже не видях кой знае какви други разлики, се насочих към Dirt Lid. Ще потърся на сайта на 661. :agree:
bobek

Мнениеот URNEST » Вто Апр 22, 2008 8:25 pm

Може би няма много да са на моето мнение, но за ХС си вземи ХС каска.
В момента аз карам...и аз не се знам какво карам, но е доста повече от ХС, понякога има и градски изпълнения - карам го с Dirt Lid, може би е правилният избор, но ако сега щях да си купувам каска щях да взема ХС каска покриваща възможно повече стандарти.
Щях спокойно винаги и навсякъде да си карам с нея. Кофти е да караш градско или нагоре с каска тип "яйце" - запарва, тежи. Като цяло мисля, че за по-спокойно планинско каране каска тип "яйце" не е най-рационалния избор, а класическата ХС каска е по-добър избор.
Аватар
URNEST

Мнениеот did » Вто Апр 22, 2008 8:30 pm

URNEST написа:за ХС си вземи ХС каска.

:agree:

и не я сваляй от главата си, когато караш!!!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Nightbringer » Вто Апр 22, 2008 8:44 pm

Качването до хижата винаги е било отврат, пътя всяка година става по-изровен, но за сметка на това спускането е супер :) Последния път пътеката беше изровена леко на места и доста кална, но това не пречеше на карането. Не бих я определил като типична XC, защото на моменти става стръмна, но определено предоставя възможност да се кара както по-бавно, така и по-бързо. Ако си държиш повече спирачките и не развиваш висока скорост една XC каска би ти свършила работа(и едни прозрачни очила ако хвърчи кал), ако предпочиташ по-бързото каране и не се чъвстваш достатъчно уверен може да добавиш наколенки(пазят и от гадната коприва, която вирее там :D )
Относно каските - XC като идея съдърва въртене на големи разстояния, понякога с последователни изкачвания и спускания, определено каска от сорта на Dirt Lid или Mullet ще запарва адски много, особено през ляото. Моя критерий е максимален брой, възможно по-големи отвори за да може да се върти спокойно без риск от топлинен удар :) Просто за пример - Bell Venture.
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот bobek » Сря Апр 23, 2008 2:31 pm

Пробвах Mango X-Ride днес - не ми беше удобна. А и след многобройните съвети да не взимам толкова затворена каска, няма как да не се съобразя. Затова се насочих към Bell Ukon или Bell Slant. Клоня към Ukon, защото е по-лека. Е, не че 90 грама са кой знае колко, но :) .
Остава да намеря къде да ги пробвам.
bobek

Мнениеот Yeti » Пет Апр 25, 2008 12:47 pm

Карал съм по този маршрут миналата година пролетта и на едно място на спускането имаше някаква клошарска колиба с кучета, дето ме подгониха. Стои ли това нещо още и има ли ги псетата?
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот bobek » Пет Апр 25, 2008 2:58 pm

Yeti написа:Карал съм по този маршрут миналата година пролетта и на едно място на спускането имаше някаква клошарска колиба с кучета, дето ме подгониха. Стои ли това нещо още и има ли ги псетата?

Там са, да. Големи проклетии, ей. Късмет, че не слязоха на пътя - щях да съм като нинджа след сблъсък с Чък Норис.
bobek

Назад към Общ форум