@misho81
Качествените решения по отношение на заключващи механизми за велосипеди ще трябва да търсиш извън България. Поне такива са моите наблюдения. Препоръчвам ти да обърнеш внимание на три производителя:
Abus
Kryptonite и
Axa Basta
От Abus погледни за ключалки от серията им Granit X-Plus, от Kryptonite заслужаващи най-голямо внимание са New York Fahgettaboudit® U-lock и Kryptonite New York 3000 а от Axa Basta - Secucity Plus. Поне според мен, това са най-добре представящите се по тестовете заключалки за велосипеди. Познавам хора ползващи ключалки от Abus и Kryptonite от посочените от мен серии, които са доста доволни от работата им. Според мен, U-lock ключалките са отличен избор и имат някои предимства пред кабелите и веригите. Единствения им по-сериозен недостатък е теглото им, което обикновено е над 1 кг, а често клони към 2кг. Другия "недостатък" на ключалките от конкретните производители е, че са доста скъпи.
Личния ми опит се ограничава до няколко различни продукта, но общо взето обхваща и трите категории най-често срещани заключвачки: U - lock, кабели (подвид кабели с прешленчета) и вериги. От изцяло готовите решения до този момент съм най-доволен от U-lock ключалките и след това от веригите. От кабелите съм останал с най-лоши впечатления, но все пак трябва да се има предвид, че съм ползвал главно такива от нисък клас и наблюденията ми не са достатъчно представителни за да се направят изводи за всички продукти от този тип.
От около година използвам Abus Granit Plus 51 и мога да кажа, че имам само положителни впечатления от тази ключалка. За времето, през което съм я ползвал, ключалката не ми е създавала никакви проблеми. Поддържам я според инструкциите и за момента няма видими промени по нея и в работата и, освен козметичното олющване на облицовката на заключващия механизъм. Самата заключвачка идва с карта с код, който може да бъде използван (в случай че човек е достатъчно отнесен да изгуби и двата ключа идващи с ключалката) за да се изискат от Abus ключове за конкретната заключвачка.
Модели на Kryptonite мисля , че имаше в E-магазина Chainreactioncycles, а предполагам, че и другите също могат да се поръчат чрез интернет.
Все пак тези ключалки са сигурни само дотолкова, че да спасят колелото от злонамерени действия в рамките на няколко минути.
@demony
Варианта със стоманеното въже и катинара също върши работа, но има два потенциални недостатъка: 1. възможно е да тежи повече, отколкото специализирано решение за велосипед и 2. Изработката на достатъчно късо въже с уши в двата края може да е проблем. Дори и да се изработи такова остава въпроса с пренасянето му тъй като огъването на Ф40 в достатъчно малки спирали (за да бъде евентуално прибрано в раничка или монтирано по подходящ начин към рамката може да бъде проблематично. Проблема с оголеното въже и драскането на рамката се решава с подходящ "ръкав" от някаква гъвкава пластмаса или гума. По-удачно решение, според мен, е ключалка + верига от подходящ материал (облечена в защитаваща повърхността материя), които могат спокойно да бъдат прибрани в кутия или нещо подобно.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!