Един въпрос за заключващ механизъм

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Един въпрос за заключващ механизъм

Мнениеот misho81 » Пет Авг 29, 2008 12:49 pm

Значи след като ми откраднаха последното колело, въпреки сериозният заклюючващ механизъм който бях сложил, явно не съм си избрал правилната верига.
Въпроса ми е: кажете какво да си купя за да заключвам новото колело? Кое е най- доброто?
Не че има спасение но поне да знам че съм опитал всичко.
п.с. пробвах с търсачката но ми изкара милион теми без никакво съвпадение
misho81

Рейтинг: 1220

Мнениеот Pirate » Пет Авг 29, 2008 1:22 pm

Аз съм взимал от Байкцентъра в Младост заключнащо въже за 16лв на Sekura като беше фи 8 дебелина, обаче това фи 8 се има предвид заедно с шлауха така че само метално въже вътре е по тънко. Имаше и по 21лв на същата марка на-дъбълия им вариант, който се води фи10.

Имай предвид, че колкото и дебело въже да ползваш за връзване на колелото /а дебелите са и тежки, затова аз лично не взех най-дебелия вариант/ пак остава възможнвостта да се отвори ключалката от средно към ниско опитен ключар или специалисто по тези работи.

Затова за скъпо колело не е много смислено оставянето му за повече от 5 минути без надзор, камо ли редовното му заключване на едно и също място пред някой магазин докато пазаруваш и т.н.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот outfaced » Пет Авг 29, 2008 1:36 pm

нещо като това (метална скоба)
Изображение

или метални цилиндърчета нанизани на въже
Изображение

водят се уж най сигурните решения (ако въобще може да се говори за някаква сигурност тука :dunno: ), но тежат и струват доста

наполследък и това е на мода ... http://www.abus-bordo.de/gb/default.htm

и само гледай да не прекалиш
Изображение
:)
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Пет Авг 29, 2008 2:05 pm

Метална скоба или въже през гумата и рамката и колелото макс за 3 мин, или само пред очите. Така че някой ако иска да го краде да трябва да го носи. Т.е. когато по принцип не би го заключил дори (влизане в махазина за фафла или нещо такова)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот misho81 » Пет Авг 29, 2008 2:49 pm

Да интересно е това на Аbus, но надеждно ли е? и кой вариянт и на коя фирма е най качествен от всичко на пазара.
misho81

Мнениеот outfaced » Пет Авг 29, 2008 3:13 pm

Abus Varedo 47/150 и Abus Steel-O-Flex 950/100 обират точките по тестовете ... 40-50 € (картините от първия ми пост ...)
имам съмнения, че ще ги намериш в БГ обаче :dunno:

освен това тестовете се базират на 3минутна интервенция от профита с преносими инструменти ... има някаква статистика, че ако до 3мин. крадеца не успее да разбие ключалката се отказва.
т.е. все едно пак нищо ... колкото да влезеш и излезеш от някой магазин :dunno:

интересно, че никъде не видях да тестват с преносими горелки ... само ножовки, флексове, ножици и прочие.
Иначе това сгъваемото уж и то е в челните места на тестовете, ама там нещо много на реклама намирисва работата. За скобите се знае от доста време, че са най сигурната, но пък и най неудобнота защита.
Аватар
outfaced

Мнениеот misho81 » Съб Авг 30, 2008 7:59 am

Лошото е че нито едно от тези неща не можах да намеря в магазините в София, има само плетени вериги до 15мм,прешлени има но са доста къси само 85см като тези http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... cts_id=354 ако някой знае къде има нещо друго, или къде мога да поръчам да ми доставят ще съм много благодарен.
misho81

Мнениеот Bikersteam » Съб Авг 30, 2008 11:11 am

misho81 написа:Лошото е че нито едно от тези неща не можах да намеря в магазините в София, има само плетени вериги до 15мм,прешлени има но са доста къси само 85см като тези http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... cts_id=354 ако някой знае къде има нещо друго, или къде мога да поръчам да ми доставят ще съм много благодарен.

замислял ли си се вместо да търсиш само една скъпа заключвалка да си вземеш примерно 3 по обикновенни?
Дали ще се мъчи с една скъпа да я отвори 3 минути или с 3 с които има по минута на всяка да ги отвори същото е.... А тези металните пръстени не са надежни както ии този Abus... ако си виждал какви инструменти има най надежното нещо си е многожилена заключвалка със стоманено въже и здрав патрон.при тези Абус като им гледам изработката има елементарен начин да ги отвориш бързо и лесно.... с портативен винтоверт с една бургиика да им разпробиеш нитчетата които държат звената.предимството на заключвалките със стоманено въже е че самите нишки вътре при опит за рязане с каквото и да било с изключение на флекс се огъват и смачкват но не се прекъсват.Особено с ножовка е Ад да режеш подобно нещо а със резачки за арматура има да си го дъвчеш с тях доста време докато отрежеш всички жила вътре... така че се ориентирай към нещо от този тип ;)

изказаното мнение е базирано но моя опит и тест да срежа такова стоманено въже което ме взе нервите :bigeyes: а като се сетя какви желяза се режат с клещи за арматура :bawling:
Аватар
Bikersteam

Рейтинг: 1405

Мнениеот WrathChild » Съб Авг 30, 2008 11:34 am

Между другото, ако някой си купува закопчалка със стоманени цилиндърчета, още в магазина да провери, дали с дърпане може да отдели звената от ключалката на достатъчно разтояние, че да се покаже тънкото въженце , на което са нанизани (виж картинката).

Изображение

Един приятел имаше такава за 25 евро и беше много неприятно изненадан, когато без много усилия с дърпане заголих около 12-14мм от хилавото 5 милиметрово въже, което държеше звената и само чакаше клещите секачки !
Sometimes the same is different but mostly it's the same.
Аватар
WrathChild

Рейтинг: 1711

Мнениеот jd » Съб Авг 30, 2008 1:11 pm

Стига бе!
Аз от вчера съм с такава, ужким за по-сигурно си я взех.

Ужас, добре че не го оставям никъде за повече от 10мин.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот pibsi » Съб Авг 30, 2008 4:03 pm

Явно т'фа ще се окаже най-здраво а ? :popcorn:
Изображение
Изображение
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот demony » Съб Авг 30, 2008 4:37 pm

eто това е истината

http://metaltrade-ltd.com/metal/page9.html

вземаш стоманено въже с две ушички в края като на снимките

което при Ф40 ще е с подобна дебелина

http://www.ship-technology.com/contract ... draht5.jpg :hbang2:

ее после взимаш такъв катинар

http://www.citymarket.bg/products/0732_big.jpg

прекарваш стоманеното въже през колелото пъхаш двата края като ушички тук и заключваш?! Този катинар няма как да се бръкне с клещи или каквото и да било дори флекс за да му прережеш сърцевината.Е с флекс може да си го режеж но трябва буквално да го прережеш на две... а стоманено въже Ф40 ВЕРВАЙ ми бая ще се озориш да го срежеш :beer: има такива въжетта които са и по тънки а издържат по 120 тона

иначе ето как ще изглежда катинарчето

http://i.data.bg/08/08/30/1127405_orig.jpg
Аватар
demony

Рейтинг: 1200

Мнениеот outfaced » Съб Авг 30, 2008 7:38 pm

а издържат по 120 тона

на опън :idea:
Аватар
outfaced

Мнениеот rarekin » Нед Авг 31, 2008 1:52 am

@misho81

Качествените решения по отношение на заключващи механизми за велосипеди ще трябва да търсиш извън България. Поне такива са моите наблюдения. Препоръчвам ти да обърнеш внимание на три производителя:

Abus
Kryptonite и
Axa Basta

От Abus погледни за ключалки от серията им Granit X-Plus, от Kryptonite заслужаващи най-голямо внимание са New York Fahgettaboudit® U-lock и Kryptonite New York 3000 а от Axa Basta - Secucity Plus. Поне според мен, това са най-добре представящите се по тестовете заключалки за велосипеди. Познавам хора ползващи ключалки от Abus и Kryptonite от посочените от мен серии, които са доста доволни от работата им. Според мен, U-lock ключалките са отличен избор и имат някои предимства пред кабелите и веригите. Единствения им по-сериозен недостатък е теглото им, което обикновено е над 1 кг, а често клони към 2кг. Другия "недостатък" на ключалките от конкретните производители е, че са доста скъпи.

Личния ми опит се ограничава до няколко различни продукта, но общо взето обхваща и трите категории най-често срещани заключвачки: U - lock, кабели (подвид кабели с прешленчета) и вериги. От изцяло готовите решения до този момент съм най-доволен от U-lock ключалките и след това от веригите. От кабелите съм останал с най-лоши впечатления, но все пак трябва да се има предвид, че съм ползвал главно такива от нисък клас и наблюденията ми не са достатъчно представителни за да се направят изводи за всички продукти от този тип.
От около година използвам Abus Granit Plus 51 и мога да кажа, че имам само положителни впечатления от тази ключалка. За времето, през което съм я ползвал, ключалката не ми е създавала никакви проблеми. Поддържам я според инструкциите и за момента няма видими промени по нея и в работата и, освен козметичното олющване на облицовката на заключващия механизъм. Самата заключвачка идва с карта с код, който може да бъде използван (в случай че човек е достатъчно отнесен да изгуби и двата ключа идващи с ключалката) за да се изискат от Abus ключове за конкретната заключвачка.

Модели на Kryptonite мисля , че имаше в E-магазина Chainreactioncycles, а предполагам, че и другите също могат да се поръчат чрез интернет.
Все пак тези ключалки са сигурни само дотолкова, че да спасят колелото от злонамерени действия в рамките на няколко минути.

@demony

Варианта със стоманеното въже и катинара също върши работа, но има два потенциални недостатъка: 1. възможно е да тежи повече, отколкото специализирано решение за велосипед и 2. Изработката на достатъчно късо въже с уши в двата края може да е проблем. Дори и да се изработи такова остава въпроса с пренасянето му тъй като огъването на Ф40 в достатъчно малки спирали (за да бъде евентуално прибрано в раничка или монтирано по подходящ начин към рамката може да бъде проблематично. Проблема с оголеното въже и драскането на рамката се решава с подходящ "ръкав" от някаква гъвкава пластмаса или гума. По-удачно решение, според мен, е ключалка + верига от подходящ материал (облечена в защитаваща повърхността материя), които могат спокойно да бъдат прибрани в кутия или нещо подобно.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот misho81 » Нед Авг 31, 2008 7:47 am

Мерси за всички отговори, от прочетеното до тук и прегледаните модели механизми, стигнах до извода че U lock е най- качественото, но за съжаление при мен е неприложимо(където работя го заключвам колелото за едно дърво, и няма U lock с такъв диаметър, а друго място за заключване няма)така че се насочвам към останалите вариянти. Ще пробвам да си доставя нещо отвън, но ако трябва да чакам доста, на първо време кажете къде в БГ мога да намеря качествени заключващи механизми.
misho81

Мнениеот Daniel Panev » Нед Авг 31, 2008 7:56 am

Момчета - не искам да ви разочаровам, ама като гледам тука какви варианти се обсъждат... То не са корабни въжета ф40, то не са чудеса.
А действителността е малко по-различна: Една система е толкова сигурна, колкото сигурно е най-слабото ѝ звено. ОчевАдно никой няма да тръгне да реже стомамено въже ф40, както и да реже/разбива катинар с тегло малко над 2 килограма. Остава какво - ключалката на катинара. Да, сигурен съм, че и тя е защитена срещу разпробиване, ама нека ви разкажа една скорошна случка с един мой колега.
Та въпросният колега си купи ново жилище и инвестира солидна сума в подсилена врата и много специална ключалка. Спеше си той спокойно до момента, в който приятелката му беше в чужбина, а ключът му - останал в багажа на негов приятел на морето. Та притиснат от обстоятелствата (стои си той пред апартамента, пишка му се, а не може да си влезе) се обажда на ключар. След малко идва един чичка, оглежда бравата, вади две сплеснати велосипедни (ирония, а?) спици и навежда се над ключалката. След няма и 10 секунди се изправя, натиска дръжката на вратата и... тя се отваря.
Та това са моите $0.02 по темата.
P.S. След 2 дни моят колега си направи застраховка на апартамента и отново спи спокойно. За съжаление тоя челен опит не е приложим за нас...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот hitar_potter » Нед Авг 31, 2008 9:12 am

Все пак не мисля, че велосипедните краджи са се специализирали точно в разбиването на ключалки... Тия дето разббиват ключалките, правят други работи ;)

Офтопик: Ако ооставиш клча си, пъхнат наполовина от вътрешната страна на вратата, е почти невъзможно да се разбие ключалката ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот misho81 » Пон Сеп 01, 2008 8:05 am

Колеги, както и предполагах ми казаха че за доставка до БГ трябва да чакам почти 10 работни дни(общо 14), а две седмици без колело, е доста аз се придвижвам само така :) . Дайте идея от къде да да купя нещо временно в софия, но все пак да е качествен заключващ механизъм.
Благодаря за всички мнения бяха ми полезни.
misho81

Мнениеот Bikersteam » Пон Сеп 01, 2008 2:26 pm

Ами Мишо по добре се въздържай от каране в такъв случай или не оставяй колелото без надзор.. иначе си играеш с дяволчето.. да не стане така че да ти дойде готината заключвалка ама ти да си останал без колело... както ти казаха Хубава и сигурна ключалка няма... има просто прилична на външен вид ии малко по прилична но ЗАБЕЛЕЖИ на Външен вид ;) моята идея с въжето е наистина Брутална но знам ли може би само вида на бруталното изделие може да озадачи някой крадец......... засега от мен приятен ден и да се надявам че ще намериш подходящата заключвалка за колелото ти пък А дано да не се наложи да я тестваш :agree:
Аватар
Bikersteam

Рейтинг: 1405

Мнениеот lanzz » Пон Сеп 01, 2008 4:12 pm

hitar_potter написа:Офтопик: Ако ооставиш клча си, пъхнат наполовина от вътрешната страна на вратата, е почти невъзможно да се разбие ключалката ;)

това е меко казано невярно, тъй като точно по такъв начин се бях заключил навън (с ключ от вътрешната страна), и ключар отвори вратата точно за 30 секунди, без никакви щети по патрона.
Аватар
lanzz

Мнениеот hitar_potter » Пон Сеп 01, 2008 4:33 pm

Предполагам, за различните ключалки е различно :) при мойта лично, е така...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот vlassadar » Пет Сеп 05, 2008 10:00 am

Да си оставиш ключа вътре си е най-простия вариант за влизане през вратата. По този начин патрона е в отключено положение и остава само да се завърти. Има си инструменти за всичко. Професионалистите ще се изсмеят на почти всички варианти и в момента има много малко такива, които не могат да се отворят. Та по въпроса с крадците на колела - всеки може да се научи да отваря всякакви ключалки и преди да тръгне за колела ще бъде подготвен от някой "приятел" а няма да търси отвързано и оставено колело. точно ключалката е най-слабото звено по принцип. Така че най-сигурния начин е колелото да ти е по възможност пред очите. За съжаление е така. Нали видяхте репортажа
Ако си горе-долу близо до колелото когато го връзваш в същата сграда), можеш да си прекараш едно кабелче и просто да вържеш уеб-камера насочена към него, от достатъчно близко разстояние. Оставяш камерата на запис и с едно око поглеждаш. Ако си с достатъчно здраво заключване, не могат да го вдигнат преди да си излязъл.
Аватар
vlassadar

Назад към Общ форум