Здравейте

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Здравейте

Мнениеот шърмър » Вто Апр 13, 2010 7:24 pm

Здравейте всички и много благодаря, че ме приехте в клуба си. Много пъти налитах на вашия клуб при търсенето на безчет факти за шосейното колоездене и затова реших направо да се регистрирам. Аз съм жена и за съжаление едвам-едвам се научих навремето да карам един Чопър, но сега ми се налага професионално да превеждам цяла дебела книга, писана от прочут американски шосеен колоездач и макар и да си търся съвестно фактите, признавам си, че разбирам много малко. Нямам проблеми примерно с безкрайно интересния за мен факт, че някои другари си пъхали сурова пържола в гащите, за да намалят проблемите с триенето на плът върху седло (европейски трик било, пише), но не съм сигурна дали произведените впоследствие ръкавици и седла са импрегнирани със специален гел или тоя гел е сложен като "хастар" отвътре или отдолу (нещо като силиконови цици на лапите и на дупето, примерно).
Та, дали може понякога да ви задавам тъпи въпроси, за да може хем обикновените читатели да разберат за какво става дума, хем и да не скандализирам някой професионалист и запален колоездач като вас?
Като за начало: „Index Shifting” дерайльорни системи?
Виждам, че вие направо си ги пишете IS, но аз трябва някак да го напиша на български и за хора, които може да знаят, но може и да не знаят какво е. Ще съм ви много благодарна за предложенията!
шърмър

Рейтинг: 1200

Re: Здравейте

Мнениеот Ozzie » Вто Апр 13, 2010 7:40 pm

шосейните колоездачи вкупом се изнесоха в един друг форум, които бил за "истинско колоездене" (според тях), но въпреки всичко продължават да четат тук
както казва Хауърд Стърн - "...едните ме слушат защото ме харесват, другите ме слушат защото не ме харесват и дебнат повод за критика..."
нещо такова беше репликата, не ми се търси в момента да я цитирам дословно

сега сериозно на въпроса
IS също се среща и като абревиатура на "International Standart" ("Международен стандарт") - един от двата разпространени стандарта за монтаж на дискови спирачки на велосипед, но до там едва ли ще стигнеш, щом говориш за шосейно колоездене

в твоя случай „Index Shifting” означава "индексирани команди" или казано разбираемо - команди с фиксирани положения. Едно щракване на командата е равно на смяна на предавката.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот шърмър » Вто Апр 13, 2010 7:43 pm

Много и сърдечно благодаря!
шърмър

Мнениеот шърмър » Вто Апр 13, 2010 8:20 pm

А защо кормилото се е увивало (или все още се увива) с някакво тиксо? Това как помага?
шърмър

Мнениеот did » Вто Апр 13, 2010 8:27 pm

Не е тиксо, а гидолин. Ти би ли искала да караш велосипед, като държиш гол метал? Поради дългите преходи, при шосето има много позиции за каране, като във всяка позиция се държи различна част от кормилото. Затова и няма малки ръкохватки, като в MTB, а това "тиксо" с което се увива цялото кормило с характерната му извивка.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот шърмър » Вто Апр 13, 2010 8:44 pm

Да, сега вече разбирам защо е нужно, благодаря! Но този "гидолин" винаги ли се е казвал така? Защото става дума за усъвършенстване на технологията във времето и изречението в книгата е нещо от сорта, че "гидолина" или "лепенката" се е усъвършенствала полека-лека, а не, че е измислена някаква съвършено нова и революционна технология. Та, не е ли възможно тогава - през 70-те години това да си е било просто тиксо (или друга дума), а сега да е гидолин?
шърмър

Назад към Общ форум