В рамките на темата "ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!" възникна една дискусия, която реших да изнеса като отделна тема и нарекох условно с работното заглавие Инициатива "Велопоколение" - звучи сухо и неатрактивно, но не можах да измисля нещо по-подобаващо, а не заглавието е най-важно. Все пак ще се радвам с ваша помощ да измислим нещо по-подходящо. Времето ще покаже има ли смисъл и дали ще се развие до постигане на конкретни резултати. Надявам се, че проблемът е дотатъчно актуален и ще намерим и други привърженици. Всички мнения са добре дошли, включително и скептичните и отричащите нуждата от действия в избраната посока, но молбата ми е да се придържаме към толерантен тон и да уважаваме всички гледни точки.
Предлагам за начало кратко повторение от горната тема, както и ЛС от Stanev, което, надявам се, той няма против да публикувам:
sergeh написа:rarekin написа:... http://www.bikeability.org.uk/what-is-bikeability/ ...
Чудесен пример, заслужава да се замислим за оформяне на една секция на сайта от подобен тип - място, на което да е събрано АБВ-то на колоезденето с насоченост към най-младите. И сега има статии по въпроса, но една логически подредена и по-цялостна секция е нещо по-различно.
Разбира се, изисква се много работа и мисъл, за да се направи нещо наистина полезно, но обединените усилия на нашето велообщество могат да се справят с подобно предизвикателство. Един елементарен пример - в Youtube има безброй полезни и добре направени клипчета, които биха могли да бъдат полезни в тази насока, но за повечето деца и младежи английският език е бариера - ако се изберат десетина-двадесет, дублират се или преведат със субтитри и се сложат на отделно място на сайта, това може да е началото на тази секция. Времето, което трябва да се отдели за обработката на един такъв 4-5 минутен клип не е прекалено голямо и много хора биха могли да отделят час за подобна кауза.
Имаме и собствено "производство", макар и с по-тясна насоченост "планинско колоездене", но пръснато из форумите - уроците на Любо (Admin), които са заснети. Могат да се редактират (посъкратят или направят на части) и също да се включат в подобна секция.
Изпратено на: Пет Окт 15, 2010 9:35 am от Stanev
Аз съм съгласен да се захванем с нещо подобно. Трябва само да се изясни концепцията и таргет групата / групите. Какво мислиш по въпроса?
Поздрави
Не съм мислил сериозно по въпроса, идеята ми дойде в процеса на обсъждането, но наистина трябва да се започне от някъде - като виждам колко много са направили хората по света и какви грижи полагат за популяризиране и възпитание на велосипедистите, разбирам че и тук сме на светлинни години назад.
Хубаво ще е да има отговор и от администрацията на сайта - дали има желание да се действа в тази посока, защото това не е точно MTB, но съм почти сигурен, че Любо (Admin) ще подкрепи такова начинание.
Що се отнася до таргет група/и - може би наистина е най-смислено да се започне с подрастващи - почти няма дете, което да не обича и да не кара колело. И тук в сайта има много ученици от най-различни възрасти - това ще помоогне да се видят нещата и от техния ъгъл и да се разчупят и направят по подходящ начин. А после винаги могат да се разширяват в различни посоки.
Струва ми се, че възможностите, които предоставя интернет за колективно творчество и работа, както и океана от информация в нета, ще помогнат за по-бързо постигане на резултат. Но за да не се отнесем в излишно умуване е най-добре да се започне с нещо конкретно и дребно - точно затова дадох примера със селекция и адаптация на подходящи клипчета. Не съм се занимавал с подобна дейност досега (обработка на клипове), но съм сигурен, че не е непостижимо трудно да се научи и че има доста хора, за които това няма да е нещо ново и биха се включили.
Разбира се, това е само една от многото възможни идеи. Сигурен съм, че има хора и клубове с конкретен опит в това направление - чувал съм например, че "Крива спица" са имали или имат дейности по обучение на деца - такива хора или клубове могат да изкажат виждания, базирани на практиката си, а не са база на теоретични умозаключения, като моите.
Надявам се, че тази тема може да послужи за формиране на група, която да работи по съдържанието на подобна секция в сайта MTB-BG.COM или друго подходящо място в интернет, а на нейна основа може да се направи и електронна или хартиена брошура, ползата от която за мен е очевидна. На определен етап от работата може да се поканят и други заинтересовани организации, съпричастни с тематиката. Предполагам, че е правено вече нещо по въпроса, не съм проучвал, но се надявам и това да се изясни с помощта на съфорумци.