Инициатива "Велопоколение"

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Инициатива "Велопоколение"

Мнениеот sergeh » Пет Окт 15, 2010 10:11 am

Уважаеми колеги,

В рамките на темата "ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!" възникна една дискусия, която реших да изнеса като отделна тема и нарекох условно с работното заглавие Инициатива "Велопоколение" - звучи сухо и неатрактивно, но не можах да измисля нещо по-подобаващо, а не заглавието е най-важно. Все пак ще се радвам с ваша помощ да измислим нещо по-подходящо. Времето ще покаже има ли смисъл и дали ще се развие до постигане на конкретни резултати. Надявам се, че проблемът е дотатъчно актуален и ще намерим и други привърженици. Всички мнения са добре дошли, включително и скептичните и отричащите нуждата от действия в избраната посока, но молбата ми е да се придържаме към толерантен тон и да уважаваме всички гледни точки.

Предлагам за начало кратко повторение от горната тема, както и ЛС от Stanev, което, надявам се, той няма против да публикувам:

sergeh написа:

Чудесен пример, заслужава да се замислим за оформяне на една секция на сайта от подобен тип - място, на което да е събрано АБВ-то на колоезденето с насоченост към най-младите. И сега има статии по въпроса, но една логически подредена и по-цялостна секция е нещо по-различно.

Разбира се, изисква се много работа и мисъл, за да се направи нещо наистина полезно, но обединените усилия на нашето велообщество могат да се справят с подобно предизвикателство. Един елементарен пример - в Youtube има безброй полезни и добре направени клипчета, които биха могли да бъдат полезни в тази насока, но за повечето деца и младежи английският език е бариера - ако се изберат десетина-двадесет, дублират се или преведат със субтитри и се сложат на отделно място на сайта, това може да е началото на тази секция. Времето, което трябва да се отдели за обработката на един такъв 4-5 минутен клип не е прекалено голямо и много хора биха могли да отделят час за подобна кауза.

Имаме и собствено "производство", макар и с по-тясна насоченост "планинско колоездене", но пръснато из форумите - уроците на Любо (Admin), които са заснети. Могат да се редактират (посъкратят или направят на части) и също да се включат в подобна секция.

Изпратено на: Пет Окт 15, 2010 9:35 am от Stanev
Аз съм съгласен да се захванем с нещо подобно. Трябва само да се изясни концепцията и таргет групата / групите. Какво мислиш по въпроса?
Поздрави

Не съм мислил сериозно по въпроса, идеята ми дойде в процеса на обсъждането, но наистина трябва да се започне от някъде - като виждам колко много са направили хората по света и какви грижи полагат за популяризиране и възпитание на велосипедистите, разбирам че и тук сме на светлинни години назад.

Хубаво ще е да има отговор и от администрацията на сайта - дали има желание да се действа в тази посока, защото това не е точно MTB, но съм почти сигурен, че Любо (Admin) ще подкрепи такова начинание.

Що се отнася до таргет група/и - може би наистина е най-смислено да се започне с подрастващи - почти няма дете, което да не обича и да не кара колело. И тук в сайта има много ученици от най-различни възрасти - това ще помоогне да се видят нещата и от техния ъгъл и да се разчупят и направят по подходящ начин. А после винаги могат да се разширяват в различни посоки.

Струва ми се, че възможностите, които предоставя интернет за колективно творчество и работа, както и океана от информация в нета, ще помогнат за по-бързо постигане на резултат. Но за да не се отнесем в излишно умуване е най-добре да се започне с нещо конкретно и дребно - точно затова дадох примера със селекция и адаптация на подходящи клипчета. Не съм се занимавал с подобна дейност досега (обработка на клипове), но съм сигурен, че не е непостижимо трудно да се научи и че има доста хора, за които това няма да е нещо ново и биха се включили.

Разбира се, това е само една от многото възможни идеи. Сигурен съм, че има хора и клубове с конкретен опит в това направление - чувал съм например, че "Крива спица" са имали или имат дейности по обучение на деца - такива хора или клубове могат да изкажат виждания, базирани на практиката си, а не са база на теоретични умозаключения, като моите.

Надявам се, че тази тема може да послужи за формиране на група, която да работи по съдържанието на подобна секция в сайта MTB-BG.COM или друго подходящо място в интернет, а на нейна основа може да се направи и електронна или хартиена брошура, ползата от която за мен е очевидна. На определен етап от работата може да се поканят и други заинтересовани организации, съпричастни с тематиката. Предполагам, че е правено вече нещо по въпроса, не съм проучвал, но се надявам и това да се изясни с помощта на съфорумци.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Re: Инициатива "Велопоколение"

Мнениеот Stanev » Пет Окт 15, 2010 10:54 am

Както коментирахме и в темата за инциденти, наужда от активност има, фактите са много. Важното е да не се отказваме преди да сме започнали, само защото можем и да не успеем.

Както казах и преди, аз съм пълен реалист за това как "стоят нещата", но това не би ми попречило да се захвана сериозно с една такава инициятива. :beer:

Искренно се надявам да намерим съмишленици, както в лицето на Админ, така и в съфорумците. А аз съм сигурен, че това може да стане :beer:
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот v.zarev » Пет Окт 15, 2010 6:27 pm

Те децата ще четат ли подобна тема? И изобщо ще имат ли интерес какво някой напълно непознат им казва да правят? Щото май само възрастните ще си я четат и ще цъкат.
пп може да пуснете анкетка във форума за анкетки която да отговори на въпроса колко деца посещават форума :beer:
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот Admin » Пет Окт 15, 2010 7:28 pm

Доколкото разбирам, идеята е насочена към максимално широк кръг колоездачи и най-вече към обучение по безопасност на придвижване с велосипед, т.е. наистина няма много общо с планинското колоездене. Поради това смятам, че ако се разработи сериозно темата, мястото й не е в MTB-BG.com поради тясната специализация на сайта и аудиторията му - извън обхват ще останат по-голямата част от хората, които се нуждаят от подобна информация, тъй като те едва ли знаят изобщо за съществуването на MTB-BG.com.
Според мен за подобно нещо си трябва не секция към нашия сайт, а съвсем отделен сайт, който да е направен и с мисъл за бъдещо разрастване и добавяне на нова информация. Към такъв сайт с удоволствие бих сложил и връзки, и банери, така че и нашата аудитория да бъде подсещана често за него.
Разбира се, докато идеята стигне до този етап, съм готов да ви съдействам с каквото мога. След това също. Като се стигне до самото създаване на сайта, вероятно също ще има нещо, с което ще мога да съм полезен. :)
Относно създаването на съдържание за подобен проект, в момента не ми остава много време, но се надявам, че през зимните месеци положението ще е по-различно. Ако не друго, поне мога да помогна с редактиране или добавяне на отделни неща.
Ще следя темата, пък и вие ми пишете на ЛС, ако има нещо конкретно, с което да помагам. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот sergeh » Пет Окт 15, 2010 11:57 pm

Да, най-вероятно мястото на подобен сайт не е в рамките на MTB-BG. Може би тук ще се намерят достатъчно хора с полезни идеи, които да поставят начало - все пак тук членуват хора с най-много познания на тема колоездене. Не може да се очаква, че в някоя чиновническа душа ще се появи желание за подобни народополезни и недоходоносни дела. Нека да чуем повече мнения и времето ще покаже има ли идеята живот или ще е поредната мъртвородена инициатива.

Очевидно сме мноооооооооого далеч от (съответно приведено към нашите мащаби):

So far, more than 250,000 young cyclists have been trained and hundreds of thousands of coveted Bikeability badges have been awarded. The aim is for half a million children to be Bikeability trained by 2012 and the ultimate vision is that no child should leave primary school without the opportunity to take part in Bikeability training.

(Обучени са повече от 250 000 млади велосипедисти и са спечелени стотици хиляди Bikeability-значки. Целта е до 2012 година да бъдат обучени половин милион деца и общото виждане е че нито едно дете не трябва да напуска началното училище без да е имало възможност да участва в обучение).

И да поясня за тези, които на се разглеждали сайта http://www.bikeability.org.uk - съвсем не става дума за просто четене на суха материя, а за достъпна, полезна и подходящо поднесена от инструктор практическа информация в три нива, покриването на всяко от които се удостоверява с получаване на съответната значка.
Аватар
sergeh

Мнениеот Admin » Съб Окт 16, 2010 6:47 am

Ето това начинание ми изглежда по темата:
viewtopic.php?f=3&t=78243
Само че, за да се организира подобно нещо, дори да не е по европейски проект, е хубаво да има някаква организация (НПО), която да стои зад него. Поне така си мисля.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Съб Окт 16, 2010 1:45 pm

Да не попарвам много ентусиазма и моля да не се разбира, че съм против. Напротив, приветствам всеки който би се заел с това. Трябва да има такова място където децата да се учат и информират. Най правилно би било да мине и по някой европейски проект с съответното инвестиране, за да може да се разгърне идеята. Полза все ще има. Най малкото ще е добър пример.

Проблема обаче мисля всички си го знаем ... това е полезно, когато има правила и те се спазват. Когато кажеш на детето, че като кара по еди какъв си начин и всички ще го виждат и ще го пазят. Че се прави еди как си, за да не пречиш и за да не пострадаш. У нас обаче правилата не се спазват ... каквото и да правиш, карането по улиците в градовете е оцеляване в джунгла и колкото и правилно да се държиш няма никаква гаранция, че няма да те отнесат.
В такава обстановка не знам дали даже не е опасно, да кажеш на някой, че би имал някаква сигурност, ако спазва определени правила. :dontknow:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Stanev » Съб Окт 16, 2010 1:59 pm

Остава да се съберем и така можем поработим върху финалната идея. Ще пиша в темата за евентуална среща, когато имам малко повече информация.
Изображение
Аватар
Stanev

Мнениеот Stanev » Съб Окт 16, 2010 2:04 pm

:agree:
Изображение
Аватар
Stanev

Мнениеот sergeh » Съб Окт 16, 2010 6:53 pm

http://velocamp.info - ето че има, макар и скромен опит в това направление, макар че целевата група тук е студенти. Предполагам, че ще се появи информация и за други подобни дейности - далеч съм от мисълта, че откриваме топлата вода.

Аз си мисля, че на този етап е по-осъществим проект по схема подобна на Crowd computing - най-общо казано: формиране на "виртуален" екип за акумулиране на идеи и създаване на съдържание в интернет с определена цел.

Проблема обаче мисля всички си го знаем ... това е полезно, когато има правила и те се спазват. Когато кажеш на детето, че като кара по еди какъв си начин и всички ще го виждат и ще го пазят. Че се прави еди как си, за да не пречиш и за да не пострадаш. У нас обаче правилата не се спазват ... каквото и да правиш, карането по улиците в градовете е оцеляване в джунгла и колкото и правилно да се държиш няма никаква гаранция, че няма да те отнесат.
В такава обстановка не знам дали даже не е опасно, да кажеш на някой, че би имал някаква сигурност, ако спазва определени правила.

Далеч съм от мисълта да правим курс по безопасност на движението в класически вариант (досаден, скучен е неефективен) - по-близо до моето виждане са материали от този тип http://www.youtube.com/watch?v=rhC5cLI8LNA&feature=related. Не е необходимо да казваш на никой, че би имал сигурност - по-полезно е да му покажеш опасностите, да се дискутират, преди да се е срещнал с тях, да знае как би могъл да реагира и да е подготвен за тях. Правилата няма как да започнат да се спазват от утре - ще трябва да се сменят няколко поколения, за да има поне малко напредък в положителна посока. Но тези поколения трябва да са поне с една идея по-дисциплинирани от предшествениците си - за това трябва да опитваме да направим нещо.
Аватар
sergeh

Мнениеот sergeh » Пет Окт 22, 2010 1:53 am

Такааааа .... Активността по темата секна. Бях си определил една седмица за "опипване на почвата" във форума, тя измина и понеже смятам, че прекаленото умуване е безполезно, минавам към (макар и дребни) практически действия, като каня всички желаещи да се присъединят кой с каквото може.

Повече подробности на: http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=79030
Аватар
sergeh

Назад към Общ форум