Промени в ОУП на София и велосипедната инфраструктура!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот shepo » Пон Фев 11, 2008 9:45 pm

@ Alpina
поредната рекламка?
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Alpina » Пон Фев 11, 2008 10:14 pm

Явно не разбираш смисъла, с който я пускам :V:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Фев 11, 2008 10:35 pm

А той е?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bodo » Съб Фев 16, 2008 6:40 pm

bikerider написа:1. Оправя се трафика чрез реконструкции на пътните артерии, изграждане на нови, и.т.н.
2. Изгражда се система от надземни многоетажни гаражи (начинание отдавна доказало се по света като печелившо).
2. София започва да се чисти като нормален европейски град.
3. "Софиянци" започват да пазят чистота, вместо да чакат някой да им рине лайната.
4. "Софиянци" започват да плащат за гаражи и престават да спират където им скимне.
5. Центъра се затваря за коли (това какво ще помогне на велосипедистите от Люлин ти ще ми кажеш).
6. Изграждат се велоалеи в предвидените за това места по време на реконструкциите на пътните артерии (на мястото на отчуждени и съборени сгради и прочие и прочие).
7. Налага се жесток контрол над спазването на ЗДП и поведението на шофьорите спрямо велосипедистите.

:agree: :agree:
Admin написа:...Начинанието за момента наистина е обречено. Доколкото знам, общината не е много навита да включва такива "екстри" в устройствените планове, защото ако го направи, после някой може да я натиска и да ги изпълни. Разбира се, нежеланието на общината е нещо поправимо, ако има достатъчен обществен натиск. Разбира се, такъв няма. Като го заима, може и да стане нещо...
Натиск няма, защото колоездачите или велосипедистите са малко, а са малко, защото не е удобно да се придвижваш с велосипед. Не е удобно, защото:
а. няма къде да паркираш безопасно
б. опасно е да караш по големите улици
в. има много неясноти в ЗДП относно велосипедистите

Според мен изграждането на паркинги за велосипеди и създаването на финансова принуда (такса за влизане с кола в центъра или друго) ще увеличи броя на колоездачите. При голям брой колоездачи общината естествено ще трябва да осигури пътища за придвижването им.
Последна промяна bodo на Съб Фев 16, 2008 6:58 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
bodo

Рейтинг: 1995

Мнениеот TOYAGA » Съб Фев 16, 2008 6:53 pm

bodo написа: Нотиск няма, защото колоездачите или велосипедистите са малко, а са малко, защото не е удобно да се придвижваш с велосипед. Не е удобно, защото:
а. няма къде да го паркираш безопасно
б. опасно е да караш по големите улици
в. има много неясноти в ЗДП относно велосипедистите

Според мен изграждането на паркинги за велосипеди и създаването на финансова принуда (такса за влизане с кола в центъра или друго) ще увеличи броя на колоездачите. При голям брой колоездачи общината естествено ще трябва да осигули пътища за придвижването им.

:idea: :agree:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот ramam » Чет Фев 21, 2008 6:55 pm

Една от най важните причини за да има повече автомобили и по малко колоездачи е:
1. Общината/Държавата не си събират таксите за паркиране на автомобили на общинската/държавната собственост.
Под споменатата собственост се разбира :
Улици, алеи, тротоари и дори паркове.
На тези места е редно да се искат суми за паркиране защото ако бяха собственост на частни лица / фирми/ организации и т.н. задължително паркиралият там ще си плаща.
Излиза практически пак комунистко/социалистката поговорка:" това е на държавата/общината следователно е на никой можем да си правим каквото си искаме".
Да ама не в нормалните държави неможе така да се паркира налагат се сериозни такси кадето е определно, че може да се паркира а за местата където е забранено глобите са солидни и полицаите не стоят да гледат как еди кой си си паркира колата на тротоара или парка.
Просто казано пари има ама не си ги вземат от паркингите и поради това излиза по ефтино на собствениците на автомобили да си ги паркират на улицата или на другите упоменати места.
Това е една от основните причини.
Извинявам се на несъгласните с моето мнение, че евентуално ще им се наложи да плащат ако се приеме едно такова решение за паркирането.
2. Просто на никой не му пука, че въздуха е замърсен, че има смог над София и предполагам другите голями градове и, че това уврежда не само нашите, но и вашите дихателни органи и здравето като цяло на хората. (тук пак комунистките изводи могат да се споменат ама мен ме мързи)

3. Също е по лесно на Бойко Борисов да обвинява, че общината няма пари за ремонти на улиците, че няма пари за незнам си какво вместо просто да си ги поиска тези пари.

4. По български имаш кола = богат си сите моми та заглеждат :) .

Да ама що не е така в другите страни се питам аз. Що има и младо и старо на колела и какви ли не други средства за придвижване? И защо под дяволите в България е опасно да се кара колело по улиците заради колите? Защо полицаите са корумпирани?
Последното не е заради ниските им заплати и липсата на пари а заради това, че не се събират пари за да им се дадат пари а тези пари се събират именно от полицаите в другите държави - така де те пишат актовете.
Сега ще се почне пак спор по някои от темите засегнати затова да предупредя - това е мое мнение по добре вместо да спорите кажете за кое сте съгласни и за кое не сте с мен.

Едит:
За да парирам контравъпроса:
Е как да отида на работа без кола?
Еми има как градски транспорт, колело или по друг начин проблема си е твой не на държавата не на общината или държавата.
Разбирам да нямаше градски транспорт но го има също и за колелата и тех ги има но трябва да се използват. Подозирам че пак ще има разни хора които не се били представяли те на колело, как така на колело то висока класа като не може с лимузина поне с кола да е.
Обобщено манталитета на българина трябва да се промени, което означава всички заедно да оставим колите и да ползваме колелата и градския транспорт кадето може това да се направи и то е в градовете. Но това е много трудно да стане именно защото има много хора с голямо самочувствие предимно жени които не искат да се напрягат физически не им се кара колело и с колата им е по приятно от колкото с рейса :(!:

5. Искам също да може да си качиш безплатно колелото в Метрото както това е направено в Германия. Това помага за решаването на транспортния проблем.
ramam

Рейтинг: 1125

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 12:09 am

ramam написа:и с колата им е по приятно от колкото с рейса

Наистина тези другарки не ги е срам! Вместо да се качат на смрадливия раздрънкан рейс, наблъскан с некъпани пенсионери, те ламтят за материални придобивки. Кола ще ми карат!!! Гнили капиталистически пачаври!

Манталитет викаш... ти имаш ли кола?
Аватар
bikerider

Мнениеот LiFo » Пет Фев 22, 2008 10:53 am

ramam написа:5. Искам също да може да си качиш безплатно колелото в Метрото както това е направено в Германия. Това помага за решаването на транспортния проблем.

1. Возенето на колело в метрото в Германия не е безплатно...
2. Тва въобще не помага за решаването на транспортния проблем. Няма да обяснявам защо. За справка можеш да изровиш една подобна тема, в която TOYAGA кристално обясни, че в западна Европа колела в метрото не се возят.
Law:
There is no law without an exception!
Exception: Murphy's law
Аватар
LiFo

Рейтинг: 1785

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 11:17 am

А пък did кристално обясни, че във всички останали видове транспорт се возят.

В този контекст имам голямо желание да ми обясниш как ще се реши транспортният проблем?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 11:54 am

Много обичам хората, които критикуват критиците за това, че критикуват ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот LiFo » Пет Фев 22, 2008 12:06 pm

В метрото не се возят, а във всички останали видове транспорт се возят. И?
Някъде да съм писал нещо за другите видове транспорт? Прочети по-внимателно изречението за метрото в поста на did.

В този контекст аз нямам голямо желание да обяснявам как ще се реши транспортният проблем, защото не съм аз този, който трябва да го решава. Не съм експерт и не ми е това работата.

Аз виждам две посоки:
1. Да набиеш в тъпите кратуни на масата маймуни с голфове и останалите пихтиести псевдомутри, че велосипедът е един прекрасен начин за транспорт на къси и средно дълги разстояния с ясни предимства не само за индивида, ами и за околните...

Това не ми се вижда да може да се реализира на практика...

2. Промяна на индивидуално ниво, където още отрано с възпитанието се залага определен тип мислене.

Това може да се реализира на практика, но иска време...
Law:
There is no law without an exception!
Exception: Murphy's law
Аватар
LiFo

Рейтинг: 1785

Мнениеот TOYAGA » Пет Фев 22, 2008 12:07 pm

PtD написа:А пък did кристално обясни, че във всички останали видове транспорт се возят.

Всъщност да, масово се наблюдават европейци, които возят велосипедите си, велосипедирайки...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 12:12 pm

@LiFo, за София виждам един-единствен начин - да се направи карането на кола в центъра финансово обременяващо.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 12:15 pm

А средата?
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Пет Фев 22, 2008 12:16 pm

PtD написа:@LiFo, за София виждам един-единствен начин - да се направи карането на кола в центъра финансово обременяващо.

Добрутро! :) Кви реотани ползвате? Албански? :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот ramam » Пет Фев 22, 2008 12:36 pm

@bikerider не нямам кола нито автомобил.
Ама ще си купя автомобил но за да минавам растояния от примерно 30-40 километра по магистралата където е забранено за велосипеди.
А в града и село София ще си карам безмоторното двуколесно - и не защото немога с колата а защото не изкам да си тровя нервите с некадърните шофери и още по некадърните общинари.
И сега си карам безмоторното в София и съм много доволен даже и в снегът и ледът си карах преди месец е добре че свърши.
Колко от вас с "колите" караха колело януари месец? не за друго питам а за това че разбираш ли изведнъж изчезнаха всички задръствания даже и на Орлов мост.
ramam

Рейтинг: 1125

Мнениеот Ayrton Senna » Пет Фев 22, 2008 12:40 pm

За да се стигне до изграждането на сериозна мрежа от велоалеи на много хора трябва да им стане ясно предимството на колелото. Почти 99% от хората които познавам и биха искали да се придвижват с колело, но ги е страх от трафика, няма никога да тръгнат да карат колело в тези условия.

За да започнат трябва или трафика сериозно да намалее, или да се изградят велоалеи, но как може да има велоалеи по тези тясни улици, които не могат да поемат трафика, а пък да не говорим за лента за колоездачи. Същевременно все повече хора избягват градския транспорт по ред обясними причини ..../аз лично правя всичко възможно само и само да не се наложи да го ползвам че тогава става страшно. Нямам намерение да обяснявам тук милионите причини поради които градския транспорт е най-неефективен, най- бавен, най-некомфортен, тъпкан и колко пъти ми е провалял плановете защото поредният трамвай липсва от разписанието или закъснява безбожно, и след това задръстванията довършват перфектната картинка на софииската идилия/ ...

И така получава се затворен кръг - все повече коли, все повече задръствания, все повече градския транспорт е блокиран, все повече хора нямат никакво намерение дори да си помислят за колело. Предполагам само радикални мерки могат да обърнат хода на нещата. Но кой изобщо ще ги приложи? Колелото като срество за придвижване още не е навлязло широко в България /поне не и в главите на народонаселението/, въпреки че е измислено по-миналия век.

Дори някой да иска да пътува с колело /примерно някой колега до факултета ми/ следваща пречка е къде ще го остави. Внасянето на колела пък дори и зад стълбището където нито някой ги вижда, нито на някой пречат, е забранено. А когато им кажеш, че вън се крадат /и е имало не един и два случая/ бодигардовете ти се подиграват и ти казват да си наемеш личен бодигард. Казват ми да си идвам с рейса, но със СКГТ ми отнема 2 ПЪТИ повече време придвижването... е накрая и аз ще съм принуден да ходя с кола, виждате просто няма друг изход - или всеки ден ще се разправям, или накрая ще се возя комфортно и макар да е по-скъпо от колело и малко по-бавно /и все пак МНОГО по-бързо от СКГТ/ "системата" ме принуждава. Пък и ми е писнало да карам разлуфтено си тежко градско колело но и през акъла не ми минава мисълта да отида с лекото си колелце, защото ще ми го тафят веднага.

Не, не виждам как може да се промени всичко това за кратко време, не и в тази държава. Трябва да минат много години. Или да се приложат радикални мерки. Но каквито и да са те ще има МНОГО ПОВЕЧЕ недоволни, отколкото доволни...
Shadow fingers rise above
Iron fingers stab the desert sky
Oh, behold the power of man
Are your minds ready for the fall
Ayrton Senna

Рейтинг: 1207

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 1:06 pm

PtD написа:@LiFo, за София виждам един-единствен начин - да се направи карането на кола в центъра финансово обременяващо.

Аз пък виждам друго - да се направи возенето в градския транспорт финансови изгодно, вместо предлагания от теб вариянт?
;)

И преди да контрираш - ако намалят цените на билетчетата на 50ст. А увеличат глобата на 500лв и има постоянна контрола - ето ти ползата от него. Сега ги вдигат, защото е много по-изгодно да се возиш без билет и да си плащаш глоба веднъж в месеца, защото толкова често проверяват, а не съм само аз тоя дет се е сетил за това и от там са им загубите, както и хулиганските прояви.

P.S. did, много си прав и тъкмо това допълвах :)
Последна промяна Alpina на Пет Фев 22, 2008 1:12 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Пет Фев 22, 2008 1:07 pm

Alpina написа:

А защо не се направи возенето в градския транспорт финансови изгодно, вместо предлагания от теб вариянт?
;)

само с моркови няма да стане. трябва и TOYAGA!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 2:32 pm

@TOYAGA, че аз някога да съм твърдял нещо друго? :dunno: За говедата, дето са ни съграждани, други патрони няма открити, няма открити.

Alpina написа:Аз пък виждам друго - да се направи возенето в градския транспорт финансови изгодно, вместо предлагания от теб вариянт?

Не виждам колко по-изгодно може да се направи. Не сме 70-те години, нафтата вече не е 10 стотинки. Затова пък цената за минаване/паркиране в центъра може (и трябва) да се направи толкова висока, че за 90% от шофьорите да е непоносима за ежедневно придвижване.

В края на краищата придвижването с автомобил е лукс, а не конституционно право.

П.П. За мен лично появата на велоалеи ще е повече в ущърб, защото ще бъда принуден да карам по тях, вместо да практикувам сегашния си стил, който до съвършенство докарва шофьорите в истерия. Но за благото на останалите 95% (потенциални) колоездачи, бих подкрепил всяка инициатива за създаването им, вкл. финансово.

П.П.П. @Ayrton Senna, придвижването с градски транспорт щеше да е много по-бързо от личен автомобил, ако просто няколко шишковци със светещи жилетки и палки-хранилници по 8 часа всеки ден одрънкват по 1000 лева от тия нехранимайковци, дето карат в BUS лентата и по трамвайната линия.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 2:51 pm

@ramam: айде тогава ако обичаш първо си купи кола и после говори за неща, с които нямаш опит.

Глупости :)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 2:58 pm

Посочете текст в конституцията, обуславящ неотменимото Ви право да ползвате автомобил, моля? :popcorn:

Глупости на Вашите "глупости"! :D
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Пет Фев 22, 2008 3:03 pm

Да, трябва да е платено "возенето" из центъра, но БЕЗ НИКАКВИ изключения. Коли, превозващи/зареждащи стока по магазини, таксита, али-бали... щото ще стане пак като с паркиращите инвалиди. Бах тая инвалидна държава, бах...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 3:09 pm

PtD написа:П.П. За мен лично появата на велоалеи ще е повече в ущърб, защото ще бъда принуден да карам по тях, вместо да практикувам сегашния си стил, който до съвършенство докарва шофьорите в истерия.

Браво :crazy:
После защо било такова отношението им към нас
БРАВО!!!

Alpina написа:Аз пък виждам друго - да се направи возенето в градския транспорт финансови изгодно, вместо предлагания от теб вариянт?

Не виждам колко по-изгодно може да се направи. Не сме 70-те години, нафтата вече не е 10 стотинки. Затова пък цената за минаване/паркиране в центъра може (и трябва) да се направи толкова висока, че за 90% от шофьорите да е непоносима за ежедневно придвижване.

[/quote]

Мисля, че съм го написал и ако обичаш го прочети пак. Вместо да вдигат цената на билетчетата, за да си избият загубите от нередовни пътници, на гърба на редовните, да вземат да направят едни съвсем прилични глоби и да почнат да ги събират. А не да минава контрола веднъж на вусокосна и да пропуска циганите!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 3:18 pm

Alpina написа:Браво :crazy:
После защо било такова отношението им към нас
БРАВО!!!

За отношението на шифьорите към мен ще започна да се притеснявам едва когато един цял ден не се случи да не видя никой да се предрежда на светофара отдясно, да мине в насрещното, да пресече на червено, да отнеме предимството на пешеходците.

Дотогава, да ми гризкат задния грайфер!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 3:20 pm

Страхотен пример !!! :beer:
Желязна логика!!! :beer:

Всъщност сега ми станаха ясни думите ти

PtD написа:
Alpina написа:
PtD написа:@Alpina, широко ти е около врата... Като те бутне 2-3 пъти кола, да видим дали така войнствено ще отричаш тротоарите. ;)

Там е работата, че не карам така, че да ме бутне някоя кола ;)

:rofl: Наивник! :) Пак ще си говорим по въпроса след време (не дай Боже!).
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 3:44 pm

@PtD: Другарю, моля не тълкувайте Конституцията като дявола евангелието. Правото на частна собственост е записано някъде доста в началото май. Оттам нататък тълкуванията кое е лукс и кое не и дали е хубаво или не да се стремим към лукс са Ваши субективни тълкувания и нямат правна легитимност.

Освен това, държа на напомня, че закона не е на разрешителен режим. Това е основно положение и би трябвало да го знаете ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 3:51 pm

Нищо не тълкувам; което не е записано като твое право в Конституцията се явява бонус, т.е. никой не ти го дължи. В тази графа спада и придвижването с автомобил.

@Аlpina, с "Наивник" имах предвид, че е кажи-речи невъзможно да се опазиш от шифьорите, ако нямаш голяма доза късмет. Мен ме е бутала кола НА ТРОТОАРА, и са ме засичали пак НА ТРОТОАРА. Освен да летиш, не знам как може да се подсигуриш да не те бутнат... Но дори и тогава ще се намери някоя патица с "Голф", дето не е видяла знака "Излитането забранено".
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 4:05 pm

PtD написа:Нищо не тълкувам; което не е записано като твое право в Конституцията се явява бонус, т.е. никой не ти го дължи. В тази графа спада и придвижването с автомобил.

Че защо трябва някой да ми дължи нещо, за да се придвижвам с автомобил, когато ми потрябва??? Нещо ти е сбъркана логиката. Разбирам какво казваш, но опростяваш нещата и изобщо не си прав в контекста на това твърдение.

Относно транспортната инфраструктура - имам право да я ползвам и да изисквам подобрението й като страна в обществения договор. Защо можеш да се сетиш и сам. Затова е и тая тема.

Самоизяждането едва ли е решение за проблеми като този. Шофьорите не са виновни за положението. Може да се влиза и паркира в центъра - влизам и паркирам. Оттам нататък Конституцията е изцяло на моя страна, защото имам право на частна движима собственост (автомобил) и права да използвам тази си собственост както пожелая в рамките на правилата и законите на територията на РБ. Ако някой не е доволен от това - да промени средата. Знаеш, че съм холист и застъпвам мнението, че средата е нещо повече от сбора на съставните си части.

Ся, че инфраструктурата е претоварена, че е остаряла, че е неадекватна - това не е мой проблем - това е общ проблем, следователно решението не е в ничии отделни ръце. Оттам нататък тези проблеми следва да бъдат решени от легитимни регулаторни органи на местната или държавната власт, а не да призоваваме всеки отделен шофьор да не кара кола в центъра. И двамата знаем решението - трябва ВЛИЗАНЕТО в центъра да струва поне 20лв. Но това ИЗОБЩО не означава, че шофьори, които плащат са лоши, щото влизат в центъра. Така поне разбирам аз репликата ти.
Последна промяна bikerider на Пет Фев 22, 2008 4:12 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 4:09 pm

PtD написа:Мен ме е бутала кола НА ТРОТОАРА, и са ме засичали пак НА ТРОТОАРА.

Хубаво си го отбелязал - за това са си казали в закона, че мястото на велосипеда е на пътното платно, а не НА ТРОТОАРА, ама кой да чуе.

И искам да отбележа, че не защитавам смотаняците, които се качват на тротоара, но за мен колелото там е на равно с колите ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум