Как се храните??

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как се храните??

Мнениеот xcrider » Нед Апр 07, 2013 10:15 am

xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Alpina » Нед Апр 07, 2013 5:01 pm

Какво е диета
puleto написа:В темата няма нищо лошо ама аз все си мисля, че диетата е за шампиони и състезатели.

puleto, за мен (а май и не само) диета е всеки начин на хранене, който някой следва - дали ще е във вид на това да се угоява с разни гадости, за да постигне душевен кеф или да води здравосволен начин на живот, за да достигне не само душевен, но и физически такъв или да кажем някаква строга такава - само за последния вид - в това няма нищо лошо и не е необходимо да е само заради постигане на по-добри спортни резултати.

Защо се спазва диета
puleto написа:Понеже мен не ме влекат рекордите, не спазвам диета и си ям всичко наред.

Не е задължително някой да желае да постига рекорди, било то спортни или други, просто защото взема предвид какво яде и в какви количества. Всеки човешки организъм в уникален и това да "ям всичко и наред" може да е доста бърз и безотговорен начин да сложиш край на живота си. Всъщност да казваш "ям всичко и наред, но не ям еди какво си" е ужасно смешно - всъщност сам си противоречиш в почти последователни изречения.

До какво НЕ води следването на диета
Както и да е - писанията са ми в следвтив от следната глупост:
puleto написа:И според мен всякаква диета, веганство и вегетариянство водят до сериозни вглъбявания и психически отклонения с времето.

Няма нищо такова - само и единствено диетите, които включват в себе си пиенето на вода могат да доведат до такива сериозни вглъбявания и психически отклонения с времето.
Това е доказано и не може да се отрече. Всъщност тя дори води до смърт - рано или късно.

Какви са моите възгледи
Личното ми мнение е това, че човек трябва да се научи да слуша тялото си. То много добре може да насочи човек какво и кога трябва да яде,
За мен спазването на диети, които не са съобразени едновременно с желаните цели и индивидуалните особености на всеки един отделен човек са много вредни и за това отричам общите такива.
Минал съм както през чистото чревоудодничество, така и през следване на няколко различни диети и стигнах до извода по-горе.

А ако те е гнус да ядеш определени храни, заради съдържанието в тях и разни, спекулации, митове и легенди - по-добре не търси информация за това кое от какво е направено. :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот puleto » Пет Апр 12, 2013 6:55 pm

Alpina написа:Какво е диета
puleto написа:В темата няма нищо лошо ама аз все си мисля, че диетата е за шампиони и състезатели.

puleto, за мен (а май и не само) диета е всеки начин на хранене, който някой следва - дали ще е във вид на това да се угоява с разни гадости, за да постигне душевен кеф или да води здравосволен начин на живот, за да достигне не само душевен, но и физически такъв или да кажем някаква строга такава - само за последния вид - в това няма нищо лошо и не е необходимо да е само заради постигане на по-добри спортни резултати.

Защо се спазва диета
puleto написа:Понеже мен не ме влекат рекордите, не спазвам диета и си ям всичко наред.

Не е задължително някой да желае да постига рекорди, било то спортни или други, просто защото взема предвид какво яде и в какви количества. Всеки човешки организъм в уникален и това да "ям всичко и наред" може да е доста бърз и безотговорен начин да сложиш край на живота си. Всъщност да казваш "ям всичко и наред, но не ям еди какво си" е ужасно смешно - всъщност сам си противоречиш в почти последователни изречения.

До какво НЕ води следването на диета
Както и да е - писанията са ми в следвтив от следната глупост:
puleto написа:И според мен всякаква диета, веганство и вегетариянство водят до сериозни вглъбявания и психически отклонения с времето.

Няма нищо такова - само и единствено диетите, които включват в себе си пиенето на вода могат да доведат до такива сериозни вглъбявания и психически отклонения с времето.
Това е доказано и не може да се отрече. Всъщност тя дори води до смърт - рано или късно.

Какви са моите възгледи
Личното ми мнение е това, че човек трябва да се научи да слуша тялото си. То много добре може да насочи човек какво и кога трябва да яде,
За мен спазването на диети, които не са съобразени едновременно с желаните цели и индивидуалните особености на всеки един отделен човек са много вредни и за това отричам общите такива.
Минал съм както през чистото чревоудодничество, така и през следване на няколко различни диети и стигнах до извода по-горе.

А ако те е гнус да ядеш определени храни, заради съдържанието в тях и разни, спекулации, митове и легенди - по-добре не търси информация за това кое от какво е направено. :)

След тия диети много лично си взел моя коментар. Ако ме поканиш на гости на наденица ще ям, не съм казал че няма. Но няма да си купя от магазина за да ям или за да те черпя. Това имах пред вид "гнус". Виж ако ме поканиш на спържа, няма да ям защото имам лоши спомени, но мога да опитам. Естествено че слушам организма си. Номера с диетите е обаче някакво обсебване от идеята. Затова хора които не искат да стават шампиони или нямат наднормено тегло не виждам смисъл да се занимават. Аз съм на 45 год. цял живот ям всичко, пия концентрати, пуша по 40 цигари на ден от 16 годишен, (в началото не бяха 40), правя редовно секс, което ме кефи, спортувам умерено колело и нещо като бадмингтон, 180 см. 70 кг. Искам някой да сподели диета с която да остана вечно жив и ще я пробвам. И даже съм болен от сърце и съм освободен от казармата. Карам си спокойно по 50 км на ден с около 25- 30 км в час и не ми пука и то точно защото си слушам тялото. Ако ми се пуши с кафето си пуша с кафето в 6,00 сутринта. Понякога не ми се пуши и не пуша. Ако ми се пие в 10,00 сутринта си пия алкохол. За радост е много рядко и то след нощно препиване и игра на карти до 4.00 сутринта в някоя хижа. После следва якия шницел и кашкавал пане с бира като се спусна до София от Витоша.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот edinmilion » Пет Апр 12, 2013 8:39 pm

Как се храните??

Много добре :beer:
след време когато другите удоволствия останат на заден план, мисля да наблегна на чесъна и лютото! И те така :rofl:
edinmilion

Мнениеот THEZOGGO » Пет Апр 12, 2013 10:59 pm

Преди 3 месеца бях 91 кг и меко казано се чуствах отвратително.

В момента съм 85 и нещата вървят към подобрение просто защото идеалното тегло за мен е около 74 кг.
Някакви строги диети не спазвам. Ограничавам се в някои храни, но не съм някакъв маниак. До преди месец и половина хапвах пилешко от към месо, обаче преминах изцяло на свинско и телешко предвид някои информации в интернет за качестото на пилешкото месо, е то и за другите видове меса, човек не може да е наясно какво точно яде но все пак...
Не се тъпча обаче, а това е от голямо значение. Ако човек се храни умерено, всичко ще е наред.

Плодовете са много важни, от три месеца, не съм си слагал в чая или млякото захар, каквато по-рано ядях в ненормални количества. Та, хапвам повече плодове, разнообразявам - киви /високо съдържание на витамин Ц/, банани, портокали, мандарини, ябълки. Ябълките впрочем са нещо наистина полезно, доста добре влияят на разграждането на храната в стомаха.

От зеленчуците, една проста на пръв поглед салата, но много витаминозна:

Три глави червено цвекло
3 моркова /може и два, зависи от големината им/
1 Ябълка
Магданоз /колкото искате/

Настъргвате всичко и разбърквате. Вместо олио ползвам зехтин.

Примерно към тази салата може да се добавят и репички. Но оснвата са морковите, червеното цвекло, ябълката и магданоза. В магданоза има голямо количество витами Ц, който е много важен за организма.

Алкохол от 6 месеца не съм близвал, просто щото на 8 ми декември така се напих, че не е за разпряване.

Газирано не пия, ограничил съм го, защото много кофти се подува стомаха от него.

Друго като опит мога да споделя сленото:

Ако искате да си направите витаминозна плодова бомба, примерно за сутришна закуска, може да направите следното. Предвид обема който искате да поемете сутрин или вида плодове, аз мога да предложа слдното:

1 банан
Половин грейпфрут
2 кивита
1 портокал

Слагате всичко в пасатора, правите го на пюре и закуската ви сто процентово е много добра. Поне според мен.

Тая седмица нещо се разболях и за пръв път през живота ми не взех каквото и да било хапче, нито упсарин, нищо. Кофти ми беше много, болки в гърлото, не мога да спя и абе типично ОВИ. Карах го на висковитаминозни плодове. Експериментирах с различни плодови смеси, някоя и друга пържола, зелен чесън, домати, краставици, гъби /печурки/ и смея да твърдя, че се чуствам изненадващо добре. За справка само днес съм изял 8 кивита и два портокола + Две пържоли и разни такива неща.

За да работи добре метаболизма на организма трябва човек да се наспива. В днещно време ако се спи повече от 6-7 часа си е направо геройство, но никак не е здравословно. Трябва човек да се наспива хубаво, да се движи повече, посредством собствените си мускули, разбирайте - пеша, карайки колело.

Нещата са много просто но ние си ги правим сложни.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот did » Съб Апр 13, 2013 7:27 am

THEZOGGO написа:В магданоза има голямо количество витами Ц, който е много важен за организма.

Аха. Само дето е лееееко трудно да изядеш 1 килограм магданоз, за да се усети от организма реално това, което магданозът съдържа. По-лесно е да изядеш 1 килограм плодове, в които концентрацията на това или онова е по-ниска, но пък стават за ядене в съответните количества :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот eMcKu » Съб Апр 13, 2013 8:15 am

Аз пък спазвам пицена диета. По 2-3 пици на ден и 2-3 пъти в седмицата включвам и Макдоналдс, че не било полезно да се яде всеки ден.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот taurus13 » Съб Апр 13, 2013 8:36 am

Само да кажа на любителите на висковитаминозните коктейли от плодови сокове и фрешове, че плодовата киселина е доста агресивна за зъбния емайл и лигавицата на стомаха(еле цитрусите). Познавам няколко човека, които от ядене на плодове на гладно добре си прекараха стомасите. Освен това плодовете съдържат и доста целулоза, която дразни стомаха и червата и у някои хора увеличената и консумация предизвиква някой разстройства на чревната система.
Иначе като най-вредното нещо в моето хранене отчитам високия процент захар - спра ли захарта, отраз смъквам 10 кила. За беда съм захароман. Тая гад води почти до наркомания и рязкото и спиране предизвиква абстиненция с депресия. Единствено редовното колоездене, явно доставяйки заместители на мозъка, ми помага много за да не ми се яде сладко. Всъщност странното е, че тръгна ли да се натоварвам, ям 3 пъти по-малко отколкото като си седя в София край компютъра.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ludanik » Съб Апр 13, 2013 8:55 am

BobbeR написа:Точно четях едно интервю със Стив Пийт

MB UK: What's your favourite food to have before a ride?
SP: Fish and chips... I'm English, mate.

или BLT * 2 :D
ludanik

Рейтинг: 1100

Мнениеот ludanik » Съб Апр 13, 2013 9:26 am

За 4 месеца смъкнах 9кг без драстични диети. Спях газираното (чат пат бира) и хляба, и ходя пеша повече. Е карам доста гледам да навъртя най малко 150-200 км на седмица по черно. Но най важното правило е че това което се поеме трябва да се изгори зада няма лоши мазнини. Иначе кагато е сезонът на каранията гледам между каранията да консумирам паста, боб, ориз и тесто (пица, не хляб) и да поемам доста течности. А преди каране в момента хапвам 4 препечени филийки с масло и мед и прясно мляко. Ако ходя по-надалеч си взимам и сусамки 2-3 или стафиди (много калорични и бавно разградими). Когато се прибера удрям едно "супра вит фитнес" и съм си супер. Това с порцийте е за 80км каране по черно и за моят организъм и мускулатура. За подобро влизане във форма си вземам и някои химийки като креатин и протеин и работата става нитро :crazy2:, но не е много полезно.
ludanik

Мнениеот zImage » Съб Апр 13, 2013 10:49 am

did написа:По-лесно е да изядеш 1 килограм плодове, в които концентрацията на това или онова е по-ниска, но пък стават за ядене в съответните количества :D

Не съгласен. Плодовете съдържат полезни неща - вярно. Може да ядеш колкото си искаш плодове - грешно. Защо? Заради фруктозата най-вече (но и заради нещата които taurus13 посочва).

Източници:
http://www.kenanoff.com/blog/archives/384
http://lubomirivanov.com/3094/
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1% ... 0%B7%D0%B0
http://www.fitnes-bg.com/%D4%E8%F2%ED%E ... 907241317/
http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose#P ... th_effects
http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/895.full
http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_i ... se_in_gout

Изводи:
зеленчуци >> плодове
дребни горски плодове >> култивирани сладки ябълки
да се ограничава фруктозата до макс. 25 г на ден (350 г. ябълки, 500 г. вишни, 700 г. портокали)

Ако се съгласим, че на човек му трябва към 500 мг витамин C на ден (мога да приложа тонове информация в подкрепа), то ще трябва доооста плодове да изяде.

За витамин C — 500 мг се съдържат във:
0.35 кг магданоз (350 грама)
0.40 кг червена чушка (4 едри чушки)
0.55 кг киви (8 средно големи кивита)
0.78 кг броколи
0.95 кг портокали (6 големи портокала)
10.00 кг ябълки

Зеленчуците категорично съдържат повече полезни вещества спрямо теглото си, спрямо калориите си и спрямо фруктозата си.
Черен дроб е любимият ми мулти минерал + мулти витамин, но е добре да не се прекалява с количеството. :D

Съня е много важен, наистина :agree:
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот xcrider » Съб Апр 13, 2013 4:21 pm

taurus13 написа:Всъщност странното е, че тръгна ли да се натоварвам, ям 3 пъти по-малко отколкото като си седя в София край компютъра.

True story... :beer:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот puleto » Съб Апр 13, 2013 5:51 pm

Може би точно в тази тема с препоръки е по- добре всеки който препоръчва диети или Недиети да казва на колко е години, ръст и т. н. Колегата споменава по- горе че от 91 кг. ще става 74 колкото трябвало, ама на мен това нищо не ми говори.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот THEZOGGO » Пон Апр 15, 2013 10:10 am

puleto написа:Може би точно в тази тема с препоръки е по- добре всеки който препоръчва диети или Недиети да казва на колко е години, ръст и т. н. Колегата споменава по- горе че от 91 кг. ще става 74 колкото трябвало, ама на мен това нищо не ми говори.

180 см. януари месец 2013 бях 91 кг, в момента съм 85. /26 години {вървя към 27]/

Гоня тегло от 74 кг. А го гоня, тъй като когато бях 74 кг., съм бил в най-добра физическа форма, в която включвам сила и издръжливост.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот natalito » Сря Апр 17, 2013 9:32 am

THEZOGGO написа: Нещата са много просто но ние си ги правим сложни.

е то магазините са пълни със сложни неща :magnify:

обаче @zImage ме кефи, ба*и фена дет е :8D: :beer:

zImage написа:Зеленчуците категорично съдържат повече полезни вещества спрямо теглото си, спрямо калориите си и спрямо фруктозата си.

е то в песничката, затова се пее: зеленчуци, който не яде :D :agree:
аз обаче под килограм плодове на ден ако падна, трябва да пукам други десерти, сладкото ми е :love:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот autosvet » Сря Апр 17, 2013 10:31 am

THEZOGGO написа:
puleto написа:Може би точно в тази тема с препоръки е по- добре всеки който препоръчва диети или Недиети да казва на колко е години, ръст и т. н. Колегата споменава по- горе че от 91 кг. ще става 74 колкото трябвало, ама на мен това нищо не ми говори.

180 см. януари месец 2013 бях 91 кг, в момента съм 85. /26 години {вървя към 27]/

Гоня тегло от 74 кг. А го гоня, тъй като когато бях 74 кг., съм бил в най-добра физическа форма, в която включвам сила и издръжливост.

Защото тези 74кг. са идеалното тегло за теб според всички медицински таблици/графики които аз съм виждал.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот PtD » Чет Апр 18, 2013 2:17 am

autosvet написа:Защото тези 74кг. са идеалното тегло за теб според всички медицински таблици/графики които аз съм виждал.

Тези графики и таблици включват ли теглото на мускулната маса? :) Понеже ми се струва, че повечкото мускули няма как да са безтегловни...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Чет Апр 18, 2013 10:55 am

Натали, обаче аз доколкото знам сладкото от плодове не е като захарозата, т.е. не предизвиква същия ефект на пристрастяване. Също не предизвиква и нсулинов бум в организма. В обши линии не съм чувал някой да се е пристрастил към сладкото от плодове(фруктоза), така както към бялата захар.
Според някви там изследвания, мазните и сладки храни с висок гликемичен индекс предизвикват чувство на задоволство в мозъка. Това нямам и как да е иначе, тъй като в ония трудни времена в които човек е живял десетки хилдяи години, това да се намуеш с висококалорична храна е означавало, че си добър...ама много добър и трябва да бъдеш възнаграден....с малко наркотици в мозъка.
В днешно време тая храна е супер достъпна за много хора и ние просто се друсаме с архаичния ефект от действието и.
Организма на човека обаче знае, че не трябва да бърза да отменя еволюционно тази придобивка, тъй като многото ядене винаги е нещо временно. В края на краищата е прав.
Иначе аз вероятно изяждам за седмица повече захар, отколкото някой преди 200 години за цял живот....(не зная кога е открита захарозата). Древните пък освен фруктоза друга и не са познавали. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот zImage » Чет Апр 18, 2013 11:16 am

Понеже първият въпрос от създателя на темата загатва, че става дума за спорт, може би трябва да се гледат и спортната и здравословната гледни точки по отделно. Защото здравето и спортните резултати често се разминават, особено при спортовете свързани с голяма издръжливост, каквито са и част от MTB дисциплините.

Например смята се, че при изразходването на над 3000-4000 ккал на седмица, спортуването престава да е здравословно и дори става вредно. Ако име интерес ще приложа материали + по-подробно разискване на материята.

Относно килограмите мога да кажа следните 2 неща:

1. По-важно е как са разпределени тези кг (body composition). Искаме повече активно тегло (мускули, органи кости) и по-малко мазнини. Потърсете в google изображения на "skinny fat" и ще се сетите какво имам предвид. Достатъчната мускулна маса има много положителен ефект върху здравето чрез повишен разход на енергия дори в покой, подобрена инсулинова чувствителност и др. Тези неща стават все по важни и с напредването на възрастта (особено след 30 години).

2. Различните спортове имат различни изисквания за максимални резултати. Щангист vs спринтьор vs маратонец vs маратонец и т.н. Вижте напр. Tour de France riders какви тънки ръчички имат...

Специфично за колоезденето: един известен треньор и автор (Joe Friel) беше писал, че в неговата практика най-добри резултати показвали състезатели със съотношение тегло/височина в диапазона 0.37 до 0.42. Т.е. за всеки см височина между 0.37 и 0.42 кг тегло. Напр. за 180 см това е между 66 и 76 кг. За шосейки коефициентът беше малко по-нисък отколкото за MTB. Като мисля ставаше дума за около 7-8% body fat.

Та така - мнооого зависи от целите, дали ще е за здраве, дали ще е за спортни постижения, в кой спорт точно, дали ще се търси някакъв баланс...
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Stanev » Чет Апр 18, 2013 11:55 am

Аз от опит най-лесно свалям килограми като променя постепенно хранителният режим. Например спазвам следните правила:

Закуска - нагладно чаша мин. вода с малко лимон и след 15 -20 минути овесени ядки или омлет с шунка и някакъв зеленчук, черен хляб може и повече. Никакви сладки или пържени неща, защото метаболизма ще забуксува след това.

Обед и следобедна закуска - месо и зеленчуци, по малко въглехидрати и предимно черен хляб, ориз, картофи, задушени заленчуци. Никакви пръжляци или сладки неща.

Вечерята остава за не по късно от 19ч. и е зеленчуци и протеини (извара, мляко, чисто месо, риба). Никакви или много малко въглехидрати. Може да хапнете дори и към 22ч. ако ви пригладнее, но само зеленчуци и протеини (месо, риба, млечни).

Три принципа за дълготрайно сваляне на килограми:

1. Ранна вечеря без много въглехидрати.

2. Добре балансираната закуска с по високо съдържание на протеини и фибри (зеленчуци и т.н.)

3. Вода, вода, вода и пак вода.

Ако ви се прияде сладко меда е чудесен заместител на целият джънк. Може и черен шоколад, горещо препоръчвам на любителите на шоколада този, който се прави в Пловдив - http://www.gaillotchocolate.com/

Принципа е пирамидално намаляване на въглехидратите от сутрин към вечер и същевременно увеличаване на зеленчуците и протеиновите блюда от сутрин към вечер.

Този режим може да се стори тежък на някои, но поне при мен имаше страхотен ефект. От близо 100кг. успях да сваля до 80кг. поетапно в рамките на няколко месеца и да ги задържа в рамките на до +5кг. през следващата година. Сега за лятото пак ще мина на режима за няколко седмици за да сваля няколко зимни килограма. :blush:
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот autosvet » Чет Апр 18, 2013 12:18 pm

PtD написа:
autosvet написа:Защото тези 74кг. са идеалното тегло за теб според всички медицински таблици/графики които аз съм виждал.

Тези графики и таблици включват ли теглото на мускулната маса? :) Понеже ми се струва, че повечкото мускули няма как да са безтегловни...

Не разбирам какво имаш предвид под безтегловни мускули? Графиките и таблиците са за обща маса на здрав възрастен човек който има нормално количество мускули, кокали, мазнини, мозък и кожа. Не говорим нито за спортисти нито за атрофирали дебелаци, а за хора които водят нормален начин на живот, каквито са повечето от нас(във форума) т.е. спортуват си за кеф и здраве и ядат тиквеник за Коледа.
Аватар
autosvet

Мнениеот natalito » Чет Апр 18, 2013 2:02 pm

zImage написа:Например смята се, че при изразходването на над 3000-4000 ккал на седмица, спортуването престава да е здравословно и дори става вредно. Ако име интерес ще приложа материали + по-подробно разискване на материята.

когато ти остане време :agree:

zImage написа:съотношение тегло/височина в диапазона 0.37 до 0.42.

това за мъжете предполагам, а за жените какво е съотношението
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот X_NRG » Чет Апр 18, 2013 2:31 pm

Stanev, много точно. Имаш +. :beer:
Ключът е в правилното хранене. :) Ето 2 много хубави статии от един мой приятел:
http://mashinata.com/?p=813
http://mashinata.com/?p=878
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот PtD » Чет Апр 18, 2013 4:46 pm

autosvet написа:Не разбирам какво имаш предвид под безтегловни мускули? Графиките и таблиците са за обща маса на здрав възрастен човек който има нормално количество мускули, кокали, мазнини, мозък и кожа. Не говорим нито за спортисти нито за атрофирали дебелаци, а за хора които водят нормален начин на живот, каквито са повечето от нас(във форума) т.е. спортуват си за кеф и здраве и ядат тиквеник за Коледа.

Става дума за това, че количеството мускули в индивида е различно, дори и при еднакъв ръст. Може при еднакво количество мазнини да тежиш +10 кг отгоре на тази "идеална" формула. В тази връзка на ръст 180см 74 килца ми се виждат изключително малко. (Да не говорим за разликите в костната структура, откъдето също могат да дойдат немалки разлики).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот ludanik » Чет Апр 18, 2013 9:28 pm

X_NRG написа:Stanev, много точно. Имаш +. :beer:
Ключът е в правилното хранене. :) Ето 2 много хубави статии от един мой приятел:

:agree:
ludanik

Мнениеот chill » Чет Апр 18, 2013 9:53 pm

X_NRG написа:Stanev, много точно. Имаш +. :beer:

Няма нито едно проучване, което да доказва, че протеинът в големи дози има какъвто и е да е негативен ефект върху човек, иначе казано ако сте клинично здрави- яжте смело!

При клинично здрави, добре, но при хора с нарушена бъбречна функция (ред.:за което те може и да не знаят), прекалено голям процент протеини в дневния прием може да доведе до сериозни проблеми.

http://www.mayoclinic.com/health/high-p ... ts/AN00847
http://www.webmd.com/diet/news/20030317 ... rt-kidneys
http://en.wikipedia.org/wiki/Protein_toxicity
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот autosvet » Чет Апр 18, 2013 11:27 pm

PtD написа:
autosvet написа:Не разбирам какво имаш предвид под безтегловни мускули? Графиките и таблиците са за обща маса на здрав възрастен човек който има нормално количество мускули, кокали, мазнини, мозък и кожа. Не говорим нито за спортисти нито за атрофирали дебелаци, а за хора които водят нормален начин на живот, каквито са повечето от нас(във форума) т.е. спортуват си за кеф и здраве и ядат тиквеник за Коледа.

Става дума за това, че количеството мускули в индивида е различно, дори и при еднакъв ръст. Може при еднакво количество мазнини да тежиш +10 кг отгоре на тази "идеална" формула. В тази връзка на ръст 180см 74 килца ми се виждат изключително малко. (Да не говорим за разликите в костната структура, откъдето също могат да дойдат немалки разлики).

Е разбери се с медицинските лица аз съм инж. и само споделям техните проучвания.
На мъж 180см вероятно за нормално тегло ще се приема в границите 70-78кг., това не значи, че не може и да е 95 и пак да е на и минимално количество мазнини, но ще рече че има повече мускули от нормалното за човек, от което обикновено спада издръжливостта. То и за това съвременния човек е много по-малко издръжлив от предците си защото тежи повече независимо дали тази маса е на мускул или на мазнини. Кокаляците не дават чак толкова съществена разлика, колкото мускулите и мазнините.
Аватар
autosvet

Мнениеот mariko » Пет Апр 19, 2013 11:05 am

От както започнах да се интересувам от диети (използвам го като режим на хранене, а не гладуване) съм пробвала доста - в крайна сметка си намерих най-доброто за мен- в никакъв случай не настоявам, че то е такова за всеки. Зарязах сметките колко протеини, витамини, соли и прочее трябва да приемам на ден, но гледам да не изпадам в крайности. Мъча се да спазвам разделно хранене. Ям по около 4-6 пъти на ден- манджички, ядки, плодове; почти винаги комбинирам яденето, което ям със салата. Закусвам плодови сокове, правени си от мен, за обяд си нося в офиса домашна храна и, когато съм имала време да я направя- салата :). Не съм се отказала от сладкото, но рядко ям купешки сладкиши (освен шоколад :love: ). Освен това нета е пълен с рецепти за ползени сладкиши.
Много рядко ям червено месо- обикновено на планина си нося, гледам да хапвам риба и варива (боб, леща, елда), зеленчукови манджички и т.н. Почти не ям хляб, освен ако не е някакъв сандвич, когато съм на преход и няма как да готвя. И гледам да изпивам около 2л вода на ден- чай и кафе НЕ са вода. За другите боклуци по магазините няма смисъл да се коментира.
Все пак смятам, че както и да яде човек, ако няма движение резултата няма да е кой знае какъв. Особено, ако целта е отслабване, а просто поддържане на теглото. Да не говорим, че след 30-те играта загрубява :evil:
Тия там калкулатори на ИТМ ме изкарват, че за ръст 164 трябва да съм между 52-66кг, но ако кача на 55 започвам да изглеждам пухеста...
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот joropc » Пет Апр 19, 2013 11:51 am

Аз пък мноО се радвам, че част от горните изказвания само потвърждават теорията, до която съм стигнал с годините - плодовете на са за ядене, за пиене са. :)
По-горе се спомена, че и пилешкото месо вече било вредно.Да, и аз съм стигнал до този извод - свински врат му е майката, никакво пилешко!
Благодаря на всички, че ме спасихте от разните му фруктози и отрови, които се намират в плодовете и пилешкото.Ще си го карам както досега.Свински врат, а за пиене ферментирали плодове.
От цялата работа само не разбрах, дали тази тема е за сваляне на килограми, за вдигане на спортното майсторство, когато е свързано с храната, или просто за калибриране на тялото по нЕкаква таблица. ;)
:wavey:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот unsigner » Пет Май 03, 2013 8:31 pm

Как трябва да се храним преди, по време и след сериозно единично натоварване, тип 100-те километра около Витоша?
unsigner

Рейтинг: 1667

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум