Промени в ОУП на София и велосипедната инфраструктура!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Alpina » Сря Авг 20, 2008 11:34 am

bikerider написа:Бъдещето на велоалеите в София (снимките са от Варна)

http://absurdi.com/view/288.html

Ми такова ще е, като всички си мълчат!!!!!!!!!!!!!!!!!
Що не подгреят няколко човека телефон 165 заради това???
Дали има основание - това, както и бус лентите са специализирани такива и всеки различен от тях няма място там, независимо какво прави.

И аз знам да смимам до толкова.....

Ей за това не искам и да има велоалеи, защото всички само ще се оплакват и никой няма да направи нищо по-различно.
Никой няма да тропне с крак и да каже "това е за мен - намери си друго място"

Пълно е с какви ли не институций, в които може да си търсим правата, но докато не го направим, никой няма да ни обръща внимание.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот fifffka » Сря Авг 20, 2008 11:45 am

Така е, доста годинки трябва да минат докато у нас просъществува чудото, наречено гражданско общество :V: Имаше една случка, не помня в коя страна беше, завишили им цената на прясното мляко без да предупредят гражданите и без някаква реална причина. Хората почнали да купуват млякото и да го изливат демонстративно пред магазините. На другия ден върнали старата цена на млякото. Така че наистина всичко си е в наши ръце, докато не започнем масово да се оплакваме масово на институциите (не само някакви отделни оплаквания) ще има доста да си чакаме да се случи нещо от самосебе си :nono:
Незаконното ще свършим веднага. Неконституционното изисква малко повече време.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот PtD » Сря Авг 20, 2008 12:07 pm

:agree:

Лично аз действам за промяна на съзнанието на пешАходците, които гилат по велоалеята на Витошка :D Като си карам с 35 и който не успее да се дръпне... сорка батенка :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Авг 20, 2008 12:24 pm

Точно така :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kikon » Сря Авг 20, 2008 12:27 pm

PtD написа::agree:

Лично аз действам за промяна на съзнанието на пешАходците, които гилат по велоалеята на Витошка :D Като си карам с 35 и който не успее да се дръпне... сорка батенка :popcorn:

А по велоалеите на Витоша :D
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот bikerider » Сря Авг 20, 2008 12:29 pm

Искам да видя коментара на nebe_to за варненските велоалеи, но ще си остана с искането... :popcorn:

:offtopic:
@kikon:
Там сме на:
нагоре - "добър ден, може ли да се разминем", "заповядайте младежи, само внимавайте да не паднете"
надолу - "оп, оп, оп, оп, благодаря, трима сме, приятен ден". отговора не се чува щото е далеч назад :D
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Сря Авг 20, 2008 12:45 pm

Към последното, малко офтопик де, но нека добавя - дори и да има достатъчно място за разминаване при спускане - добре е да се предупреждават хората, най-малкото за да се спести стреса, а и да се предотвратят неочаквани маневри от страна на туристите...

Иначе за велоалеите... не знам какво може да се каже. То няма тротоари за пешеходците, някои улици вече изискват максимално познаване на габаритите на превозното средство и прибрани огледала, за да се премине, да не говорим за места за паркиране... Едва ли някоя от умните тикви ще обърне внимание за проблемите с велоалеите, след като не обръщат внимание на горепоменатите проблеми.

Иначе аз избягвам да карам колело из града. Предпочитам пеш, така по-малко си отварям дробовете за прекрасния софийски въздух...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот jivkonik » Сря Авг 20, 2008 3:05 pm

Трабва да си подготвим злобни стикери (еххх още имам топли спомени от стикерите, които лепяха на предните стъкла в Бизнес Парка.... :D ). Един добре залепен стикер на предното стъкло точно пред водача с подходящ надпис "защо аджеба е залепен" би трябвало да охлади до някъде паркинг ентусиазма на шоферите....

Истинския проблем, е ЧЕ ТУК ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ КАРАТ ДОСТАТЪЧНО ВЕЛОСИПЕДИ В ГРАДА :bawling: :bawling: :bawling: - визирам алеята на Борис 3-ти. Всеки ден съм там и освен пълчищата пешеходци, хора разхождащи серящите си по алеята кучета и паркирали коли друго не виждам- от Бъкстон до Несторов я се размина с 2-3 велосипеда, я не.... Няма я "критичната маса" (колкото и клиширано да звучи), която ДА ЗАЕМЕ полагащите и се АЛЕИ и с присъствието ДА ОТСТОЯВА правото си да е там!

Е това е! ДА СЕ НАПЪЛНЯТ ТИЯ АЛЕИ с ВЕЛОПОТОК, да може като теглиш една майна на ходещия там пор с кучето си и той ти се изрепчи до теб да ревнат още 5 човека с колела, минаващи от там в този момент и да видим каква ще му е реакцията!!!! :^:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Alpina » Сря Авг 20, 2008 3:36 pm

:agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Capoeira » Сря Авг 20, 2008 3:45 pm

на Цар борис не се кара, особено в началото до красно село е толкова прашно и задимено, недай си боже да мине някой товарен автомобил тип "нафтова печка" и аз припадам. Велоалеите трябва да са по улици по който, не минава градски транспорт и не минават Пътни Превозни Средства със собствено тегло над 3.5 тона.
Аватар
Capoeira

Мнениеот jivkonik » Сря Авг 20, 2008 3:47 pm

Capoeira написа:на Цар борис не се кара, особено в началото до красно село е толкова прашно и задимено, недай си боже да мине някой товарен автомобил тип "нафтова печка" и аз припадам. Велоалеите трябва да са по улици по който, не минава градски транспорт и не минават Пътни Превозни Средства със собствено тегло над 3.5 тона.

Ти току що прати велоалеите само в парковете, а там така и така се оправяме и без да ги има?!
ЧЕ то по главните улици ако няма - къде да има?! :dunno: :popcorn:
Аватар
jivkonik

Мнениеот kikon » Сря Авг 20, 2008 3:50 pm

jivkonik написа:
Capoeira написа:на Цар борис не се кара, особено в началото до красно село е толкова прашно и задимено, недай си боже да мине някой товарен автомобил тип "нафтова печка" и аз припадам. Велоалеите трябва да са по улици по който, не минава градски транспорт и не минават Пътни Превозни Средства със собствено тегло над 3.5 тона.

Ти току що прати велоалеите само в парковете, а там така и така се оправяме и без да ги има?!

В Унгария, например, велоалеите са разположени от външната страна на тротоара. И от там НЕ минават пешеходци, за тях има друга алея, успоредна на вело-то.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот Alpina » Сря Авг 20, 2008 3:51 pm

jivkonik, ти пък не се ли сещаш за широките, безпрашни и ненатоватени улици, с които е изпълнена София :D

kikon, хайде да не си говориме къде как, защото или трябва да се преместиме там, или за сринеме целия град из основи, да го построим на ново и вътре да се допускат хора прочели инструкция за употреба на града и подпосали се, че ако не я спазват ще им режат крайник.

Живееме тук и сега, как е някъде другаде не важи при нас, освен за някакви надежди или мечти.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Quiz » Сря Авг 20, 2008 4:04 pm

Alpina написа:Живееме тук и сега, как е някъде другаде не важи при нас, освен за някакви надежди или мечти.

Ти пък! Много рано си спрял да мечтаеш... поне не отнемай на останалите това приятно чувство. ;)
Аватар
Quiz

Мнениеот Alpina » Сря Авг 20, 2008 4:08 pm

Aз не спирам да мечтая и да гоня мечтите си, друго обаче е реалноста и "тук и сега" :beer:

Всъщност гледам мечтите ми да са реално осъществими ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот pascoff » Сря Авг 20, 2008 4:28 pm

jivkonik написа:

И аз съм за това алеите да НЕ минават по главни/натоварени улици и булеварди, основно заради замърсения въздух в близост до тях. Когато имаш ясна дестинация, няма нужда да минаваш по главните булеварди, дори маршрута да е по-дълъг и заобиколен. Предпочитам да загубя 10-15 мин. но да дишам по-чист въздух :) И мога да заявя, че има много варианти за велоалеи, независимо от състоянието на по-голяма част от улиците в София. Въпрос на търсене и проектиране ...
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот bikerider » Сря Авг 20, 2008 9:07 pm

Глей ся, ти нищо не разбираш от градоустройство. За колоездене да не говорим :D:D;):beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Сря Авг 20, 2008 11:39 pm

Aз от колоездене може да не разбирам много, ама виш - за градоустроиство не е така :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот pascoff » Чет Авг 21, 2008 11:43 am

bikerider написа:Глей ся, ти нищо не разбираш от градоустройство. За колоездене да не говорим :D:D;):beer:

Дет викат "добре, че не съм колоездач, че кви работи трябваше да правя" :) (по повод на приказките на един ПРО, който обясняваше какво и как трябва да прави един колоездач) ... та добре, че и от градоустройство не разбирам, че сигурно велоалеи ще искат да им проектирам :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот Cu0 » Чет Авг 21, 2008 3:13 pm

макар и да сте прави към момента, аз си все си мисля, че трябва да се направят въпросните алеи, и колкото по-скоро, толкова по-добре. Така рано или късно ще почнат да се използват по предназначение и в един момент, когато колоездачите станат >= от пешаците, всеки ще си намери мястото на тротоара. Същото важи и за колите, които паркират. До тогава обаче ... трябва време и здрави нерви :)
Аватар
Cu0

Рейтинг: 1777

Мнениеот Alpina » Чет Авг 21, 2008 3:21 pm

Bиж - и така и не така.
Варна - за пример с коли и пешеходци (не знам как са като изпълнение, надявам се да разбера скоро)
София - Аз знам само две велоалеи - на Ал. Стамболийски (паркинг) и тази покрай Борис III (дори в общината вече не го наричат така явно), другото, което го представят за такива е просто пародия.

Какво ще представляват - метър широка лента по тротоара, като на нея има знаци, рекламни билбордове и кошчета - не мерси!!!
Метър широка лента на пътното платно - не мерси.
Докато не се достигне определена бройка от колоездачи в града, така че да са достатъчно заети и използвани - едно че няма смисъл от гледна точка на безсмислено пропилени на момента ресурси, едно че само ще се стеснят улиците и ще бъдеме гледани много по-лошо и от момента, едно че ще станат паркинги и няма да има кой да се противи на това... всъщност достатъчно е.

По-добре вместо да си мият ръцете с правене на велоалеи - нека с тези пари направят 5-6 "гари за колела" в центъра и да знаеш, че на 100% ще си намериш колелото, където ще можеш да се преоблечеш и измиеш и т.н.
Пък да видиме, дали няма да привлекат повече хора към колоезденето в града от колкото излишните велоалеи.
Ако нямах стая в която да мога да се преоблека и махна потните/калните дрехи, да оставя колело (кално дори) и т.н. - нямаше да го карам през всички сезони до работата, ами щях да ходя само с кола :idea: Имам късмет обаче, съм от малкото които разполагат с това "удобство"
Нека има няколко такива места из центъра и съм убеден, че доста хора ще предпочетат колелото, понеже няма да е "пречка" пред тях да са с официални дрехи в работата или евентуалната прогноза за дъжд няма да е вече проблем.

Освен всичко това, какво пречи да има малки сервизи в тях, така и ще припечелват пари от наем, за да ги инвестират след това в велоалеи, от реклама по сградата, вътре в нея...

Аз с кеф бих си плащал и нещо като месечна/годишна карта, ако знам че колелото ми ще бъде охранявано от човек там и това ще служи и за застраховка в случай на "евентуална кражба".

Колко хора биха отишли така в центъра - на заведение, малък пазар, кино, театър, ако можеха да си оставят колелото някъде необезпокоявани за неговата съдба...

Това е много, ама много по-добра инвестиция (по мое мнение) от някакви велоалеи!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sky_Knight » Чет Авг 21, 2008 7:41 pm

@Alpina Това е... хммм ... утопия. Страхотно звучи, :agree: но е невъзможно за реализация, а и едва ли е най-удачното решение.

София (ако говорим конкретно за нея) е проектирана със "звездна" инфраструктура. Център и лъчи водещи извън него, покрай които се оформят кварталите. Тук е и първият проблем. Центърът е с ограничен и непроменяем капацитет. Т.е. градът може да расте, обаче центърът - не. Въпреки това, всички хора се бутат там, защото всички важни за бизнеса институции са там, а и защото да си в центъра е "престижно"... Решението за мен е да се преместят всички административни сгради на ново място в другите квартали. Министерства и т.н. Грешно се изразих всъщност - да се построят нови сгради извън центъра и всички да се преместят там. Старите сгради ще останат като ... "културни" забележителности, а може и висшата администрация да остане там. Но и това е невъзможно, макар че има такива проекти.

Изобщо велоалеите в момента са ни последната грижа ми се струва, но е добре да се вдига джангър... ей така, за да не се забравя, че има хора, които използват колелото за основен транспорт.
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот Alpina » Чет Авг 21, 2008 8:08 pm

Няма град, който да е на толкова години и да е проектиран по различен начин. Съвременните мегаполиси също имат недостатъци и изобщо всеки тип пътна мрежа се характеризира с различни преимущества и недостатъци които могат да се подсилят от гражданите, дали ще се окаже повече предимство зависи само и единствено от тях.

На мен не ми звучи като утопия 6 сгради в центъра да се превурнат в такива места, то даже не е нужно да е цяла сграда, а може 2 етажа от нея ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sky_Knight » Чет Авг 21, 2008 8:14 pm

Е, айде бе, нали от градоустройство не разбираше :D ... или чакай - май беше за колоезденето :nuts:

Прав си - възможно е. Никой, обаче, няма да го направи.
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот Alpina » Чет Авг 21, 2008 8:59 pm

Sky_Knight написа:Е, айде бе, нали от градоустройство не разбираше :D...

Обратното бре :D

Sky_Knight написа:... или чакай - май беше за колоезденето :nuts: .

:D :agree:

Sky_Knight написа:Прав си - възможно е. Никой, обаче, няма да го направи.

Щом е възможно, защо си мислиш, че никой няма да го направи :dunno:

P.S. Kрай, амбицира ме да се кандидатирам за кмет, щом някой хора за MASTER ADMIN-и се гласят толкова смело, аз защо не може да стана просто кметче на столицата :D и вместо велоалеи, ще направя велогари и ще изненадам всички :idea:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Чет Авг 21, 2008 9:31 pm

Alpina написа:вместо велоалеи, ще направя велогари и ще изненадам всички :idea:

велогара централна, велогара подуяне, велогара искър...

а от продадените релси, на мястото на които ще минат велоалеите, ще вземеш пари за бензин за джипа.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Чет Авг 21, 2008 9:54 pm

Бъркаш гараж с депо ;)
Гара не значи релси :nono:

Но си взимам бележка :agree:
До кандидатурата ще намеря точния термин, но велопаркинг не ми се връзва :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Чет Авг 21, 2008 9:57 pm

Alpina написа:Бъркаш гараж с депо ;)
Гара не значи релси :nono:

още не е избран, а вече шикалкави...
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Чет Авг 21, 2008 10:10 pm

Тренирам от сега :D

И все пак:
"Гарата е комплекс от съоръжения, предназначени за обслужване на различни транспортни средства. "

В моята идея ще е велопаркинг, със съблекални, сервиз и още няколко помещения. Включващо и охрана. Т.е. комплекс - гара :)

Депо се нарича и гаражът за съхранение на релсови машини - трамваи и локомотиви, и вагони.

:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sky_Knight » Пет Авг 22, 2008 8:39 am

@Alpina

Защото просто не вярвам, че някой изобщо ще вземе такова решение, че и да го изпълни.

И велопаркинг ми звучи съвсем нормално. Гара не ми харесва. По-скоро само "Велокомплекс - Центъра", "Велокомплекс Младост" и т.н. :D Но според мен проектът трябва да е по-грандиозен. Може да се изградят такива спортни центрове, чиято първоначална функция (паркирането на колелата на първите 2-3 етажа (подземни!)), да се допълва с фитнес салони, спортни зали (за трениране на различни спортове), които ще се наемат от разни клубове, и естествено бани и тоалетни поддържани от отделна частна фирма (с такса), защото аз лично не бих си .... измил и ръцете в обществена баня, в която влизат всякакви. Единствено паркингът отдолу да бъде общински и да е с минимална такса и да е охраняван.

Ако го обещаеш ей това, смятай, че си взет за кмет. Пък did не го слушай, той не ти е от електората :D

P.S. И никого няма да изненадаш, щото вече се издаде :^:
?
Аватар
Sky_Knight

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум