Bиж - и така и не така.
Варна - за пример с коли и пешеходци (не знам как са като изпълнение, надявам се да разбера скоро)
София - Аз знам само две велоалеи - на Ал. Стамболийски (паркинг) и тази покрай Борис III (дори в общината вече не го наричат така явно), другото, което го представят за такива е просто пародия.
Какво ще представляват - метър широка лента по тротоара, като на нея има знаци, рекламни билбордове и кошчета - не мерси!!!
Метър широка лента на пътното платно - не мерси.
Докато не се достигне определена бройка от колоездачи в града, така че да са достатъчно заети и използвани - едно че няма смисъл от гледна точка на безсмислено пропилени на момента ресурси, едно че само ще се стеснят улиците и ще бъдеме гледани много по-лошо и от момента, едно че ще станат паркинги и няма да има кой да се противи на това... всъщност достатъчно е.
По-добре вместо да си мият ръцете с правене на велоалеи -
нека с тези пари направят 5-6 "гари за колела" в центъра и да знаеш, че на 100% ще си намериш колелото, където ще можеш да се преоблечеш и измиеш и т.н.
Пък да видиме, дали няма да привлекат повече хора към колоезденето в града от колкото излишните велоалеи.
Ако нямах стая в която да мога да се преоблека и махна потните/калните дрехи, да оставя колело (кално дори) и т.н. - нямаше да го карам през всички сезони до работата, ами щях да ходя само с кола

Имам късмет обаче, съм от малкото които разполагат с това "удобство"
Нека има няколко такива места из центъра и съм убеден, че доста хора ще предпочетат колелото, понеже няма да е "пречка" пред тях да са с официални дрехи в работата или евентуалната прогноза за дъжд няма да е вече проблем.
Освен всичко това, какво пречи да има малки сервизи в тях, така и ще припечелват пари от наем, за да ги инвестират след това в велоалеи, от реклама по сградата, вътре в нея...
Аз с кеф бих си плащал и нещо като месечна/годишна карта, ако знам че колелото ми ще бъде охранявано от човек там и това ще служи и за застраховка в случай на "евентуална кражба".
Колко хора биха отишли така в центъра - на заведение, малък пазар, кино, театър, ако можеха да си оставят колелото някъде необезпокоявани за неговата съдба...
Това е много, ама много по-добра инвестиция (по мое мнение) от някакви велоалеи!!!