Повреда по пътя!КАКВО ПРАВИМ СЕГА...?!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Повреда по пътя!КАКВО ПРАВИМ СЕГА...?!

Мнениеот krach » Чет Яну 03, 2013 11:57 am

did написа:Точно тези не стават за нищо, освен за залепване на дупка от малко трънче.

Не че нещо но от какво най - често пукаш гуми? Snake и тръни. Е ако забиеш пръчка с диаметър колкото палеца ти в гумата...и с други лепенки резултата ще е под въпрос.
До сега вече половин година си карам с залепена гума и от двете споменати от мен по - горе дупки и не са мръднали. Но явно съм уцелил някакъв луд късмет. :agree:
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот boevvw » Чет Яну 03, 2013 1:45 pm

аз да ви кажа че лепенките може да си мислите че имате късмет ако карате гумите си на 10 атмосфери ... по принцип карам с много меки гуми и резултата с лепенките не се получава :) така че е много относително с тия лепенки :)
boevvw

Рейтинг: 1163

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Яну 04, 2013 8:51 pm

Занятието беше проведено повторно и този път успешно. След като получих достатъчно съвети- ето и един от мен -от поредицата "Советы со всего света"- при липса на машинка за верига , пина може да се избие с гвоздей или или опашка от счупено свредло -2-3 мм като се подложи гайка 6 мм. Сглобката м/втулката и пина е с такава стегнатост, че позволява да се извърши при полеви условия, но как- при сняг, кал и много нерви -това е друга тема. Благодаря на всички отзовали се на въпроса ми!
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ , ВЕСЕЛИ И ЩАСТЛИВИ ПРЕЗ НОВАТА 2013 ГОДИНА! :wavey:
Прикачени файлове
DSCN0340.JPG
(403.44 KiB) 143 пъти
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот taurus13 » Пет Яну 04, 2013 11:27 pm

:) А гайка на задна касета може да се отвие с демонтирана права отвертка от мултитул, камък и велосипедна верига.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcII » Пет Яну 04, 2013 11:50 pm

така си е. гореописаната техника е класическа и напр. на сайта на ПаркирайИнструмента.ком е детайлно опсисана. Ако се не лъжа, камък-инструнента им бе 20-25$. Идьоти, че то камъни колкото искаш по трасето :dontknow:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот xargs » Съб Яну 05, 2013 1:11 am

По въпроса с лепенките - тези последните показани от krach определено са гадни.
Онези разтегливите от 3М-ския материял нямат грешка.
Аватар
xargs

Мнениеот halcor » Съб Яну 05, 2013 12:50 pm

Аз съм си каширал един комплект самозалепващи лепенки на Lezyne залепяйки го с дъкттейп близо до оста на задната гума така, че да не пречи на нищо. Просто да си седи там, но не разчитам на него, само за резерва ;)
Аватар
halcor

Мнениеот yanevch0 » Съб Яну 05, 2013 9:16 pm

Сега дойде мой ред да ви разкажа какво стана :D . Тъй като имам крос и от време на време го изкарвам да му разкарам маслото, че все пак студ сгъстява се :D . Инцидента стана преди около седмица и 2-3 дена. Бях се подготвил да отида в Калофер и нагоре по балкана да покараме с още един приятел от Казанлък. Срещнахме се до с. Шейново (Казанлъшко) и от там 18-19км до .сТъжа го минах със 2 литра бензин което ми се стори доста защото мотора не харчи много. Не го сметнах за много важно и си долях бензин и си продължихме по пътя стигнахме Калофер без инциденти. Тръгнахме нагоре по пътечките и след около 3 часа изкачване стигнахме една чешмичка и си викам да се прибираме, че стана късно. Тъй като моя човек трябваше да продължи към Карлово за да преспи там ме изпрати до края на града и айде към Карлово. Аз тръгнах към Казанлък и малко преди с. Манолово спрях да долея последния бензин който ми остана във едно шишенце от бира 2л. Налях го запалих и тръгнах. Реших обаче да карам от Тъжа до Скобелево по пресечен път за да не си хабя гумата защото все пак на асфалт се хаби доста повече от черен път. Хванах пътя и тъкмо излизам от селото мотора започва да си вдига оборотите без да давам газ и си викам нещо има след 10 секунди започна да загася и дотам беше. Мислех си, нещо да е задръстило карбуратора. Ритах около 5 минути заболя ме крака не пали започнах да бутам, няма братче върнах се в селото намерих една малка стръмна уличка пуснах се по нея даже не припали. Отварям резервоара няма една капка!?!?!?! Викам си аз ли не съм в ред 2 литра бензин за 15 минути няма как да изгори. Почнах да го бутам към най-близката бензиностанция която беше на около 10км, че може и повече, и докато бутам виждам, че нещо ми капе по ботушите, поглеждам от къде капе и кво да видя. Преди карбуратора имам едно кранче за да спирам горивото, и след него маркуче което явно от студа се е напукало и имаше доста стабилна дупка през която ми е текъл бензина през цялото време. И сега как да процедирам като нямам една капка бензин, телефон беше в мен, но беше изключен (нямаше батерия) и най-близката бензиностанция на 10км. За около 3 часа стигнах, но като имаме предвид че бутам 100кг мотор който няма абсолютно никаква инерция и то на места имаше байр. Направо беше ад!!! Знам, че не става дума за колела, който иска да не чете и ако искат модераторите да изтрият поста ако нещо не им харесва. Просто исках да споделя една случка от която доста си патих. И преди да тръгна надалеч с мотора винаги паля и докато загрее оглеждам за нередности за да няма пак като тази случка. Дано на никой не се случи, че направо лудница. Поне не ми беше студено все пак да бутам тая машина не е много лесно, че и даже се потях :D
Аватар
yanevch0

Рейтинг: 1200

Мнениеот xcII » Съб Яну 05, 2013 10:11 pm

хех, забавна случка.. е, отстрани де.. :) аз, ако бях кросаджия, винаги щех да меткам по 500мл. бензин в една пластмасова бутилчица (така де, там не въртиш ти, а мотора) + бързозалепващи се лепенки :)))..
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот Yavkata » Нед Яну 06, 2013 8:17 am

xcII написа:хех, забавна случка.. е, отстрани де.. :) аз, ако бях кросаджия, винаги щех да меткам по 500мл. бензин в една пластмасова бутилчица (така де, там не въртиш ти, а мотора) + бързозалепващи се лепенки :)))..

Хм, ами ако беше кросаджия щеше да знаеш, че си носят и по повечко от 500мл бензин в бутилки :eyebrow: В горния случай колегата си е носил , но и той му е свършил.
По темата- при очакване на по-сериозни карания проверявам дали всички болтове и Кю-ари са добре затегнати. Нося резервни накладки за спирачките (два пъти аварийно съм сменял) и резервно ухо за дерайльор (веднъж ми се е налагало да го ползвам). Резервни гуми , лепенки , лепило са задължителни. При очаквано зачукване ,комбиниран ключ за касета и спици от компактния модел, две резервни спици (за щастие още не са ми трябвали), резервно бързо звено за верига (веднъж ми е влизало в употреба), малко масълце за вилки с което смазвам и веригата и още няколко дреболии освен тулчето и клещичките.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот krach » Нед Яну 06, 2013 10:44 am

Yavkata написа:
xcII написа:хех, забавна случка.. е, отстрани де.. :) аз, ако бях кросаджия, винаги щех да меткам по 500мл. бензин в една пластмасова бутилчица (така де, там не въртиш ти, а мотора) + бързозалепващи се лепенки :)))..

Хм, ами ако беше кросаджия щеше да знаеш, че си носят и по повечко от 500мл бензин в бутилки :eyebrow: В горния случай колегата си е носил , но и той му е свършил.
По темата- при очакване на по-сериозни карания проверявам дали всички болтове и Кю-ари са добре затегнати. Нося резервни накладки за спирачките (два пъти аварийно съм сменял) и резервно ухо за дерайльор (веднъж ми се е налагало да го ползвам). Резервни гуми , лепенки , лепило са задължителни. При очаквано зачукване ,комбиниран ключ за касета и спици от компактния модел, две резервни спици (за щастие още не са ми трябвали), резервно бързо звено за верига (веднъж ми е влизало в употреба), малко масълце за вилки с което смазвам и веригата и още няколко дреболии освен тулчето и клещичките.

Мммм да смазка за веригата е силно препоръчително при дълго каране. Лятото правехме едно двудневно каране и през толкова реки и прашни пътища минавахме че накрая веригата можеше да седи изправена до стената. Налагаше се да я "смазвам" с водата от шишето за да мога да превключвам скорости.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот taurus13 » Нед Яну 06, 2013 1:00 pm

Абе колегата с ендурото - що не остави мотора някъде в селото и да идеш пеша до тая бензиностанция. Дори в някои храсталаци да го маскираш можеш, ако си нейде в полето. Явно ти се е е бутало. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот yanevch0 » Нед Яну 06, 2013 4:20 pm

Оооо да с тея тежки ботуши яко ми се буташе :D , мина ми през акъла да го оставя някаде и да вървя без него ама то не е ендуро ами крос и няма никакви защити, а и нямах катинар или нещо такова да го завържа някаде и не познавам никой от селото, че да го оставя там. Ако го зарежа някаде ще мине кола с ремарке или кон с каруца и човека ще се сдобие с нов мотор :D . Слиза качва го и заминава и после вари го търси. Нямаше как да стане тая работа
Аватар
yanevch0

Мнениеот taurus13 » Нед Яну 06, 2013 6:57 pm

:) Каква вяра в човека... :) - хората по селата не са лоши като тия в София и големите градове...особено в тоя край. Винаги можеш да се заговориш с някого и да му обясниш каква неволя те е налегнала....току виж вземе, че те и закара до някоя бензиностанция или ти даде литър бензин.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот yanevch0 » Нед Яну 06, 2013 9:34 pm

Просто работата е такава, че в днешните дни да нямаш вяра на никого!!! Айде стига с мен дайте още някоя интересна случка, че ми стана интересно някой друг да сподели някое преживяване.
Аватар
yanevch0

Мнениеот taurus13 » Нед Яну 06, 2013 10:06 pm

Ми ето една поучително-ремонтна история. Некъде 2002 година са спусках със спринта си от ЧВ към Златните мостове. По едно време направих една човка, прескочих кормилото и се отървах. Обаче велосипеда, се тръсна в некви скали, каплата се покриви безобразно и тъй като бях с V спирачки, очевидно беше, че няма как да спирам повече с тях. Аз обаче реших да се добера до близката хижа и подкарах надолу. Точно две натискания трябваха, за да изядат колодките гумата ми и тя да се цепне. Оттам гръмна и вътрешната гума. Честито на глупаците.
Последвалия ремонт се състоя в следното - разхлабване на спиците, използване на един стоманено-решетъчен ел. стълб, като стенд за приблизително придаване на каплата на кръгла форма. Следва натягане на спиците и центровка в полеви условия - кривината я докарах до приемлива стойност, която би позволила спиране с V спирачка. Вътрешната гума я залепих. Проблем оставаше външната гума, защото имаше цепка около 4 см и не можеше да се залепи. Тогава ми дойде на акъла да я зашия. След един предишен случай в който останах по почти по гащи, поради разкъсан панталон, вече си носех конци и игли. Та за 5 минути гумата бе зашита и аз можах да си сляза от Витоша карайки. Тая гума после изкара много време в това си състояние и накрая бе изхвърлена поради износване.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Slade » Пон Яну 07, 2013 4:21 pm

Супер историйка :clap:
Както се оказва спасението е в нещата, които носиш със себе си.
От голяма полза, поне за мен, ще е ако имам едно списъче от неща, които могат да помогнат при различни аварии на пътя. Мултитула, машинката за верига, свинските опашки, лепенките и помпата, а сега и игла и конци вече са ми в списъка. Какво още може да се добави? Ключ за спици?
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот xcII » Пон Яну 07, 2013 10:21 pm

taurus13 написа:.. вече си носех конци и игли.
:rofl: :lol: :lol:

хахахааааа... тея от паркирайинструмента.ком как не са се сеТили още да ги предлагат :lol:
Аватар
xcII

Мнениеот xcII » Вто Яну 08, 2013 12:14 am

абе то той @taurus13 си се гъбарка, ама тва с кита "игла и конец" може би не толко откачена идея! напр., на мен мрежата на протекторите ми пуска бримки, не ми изглежда много естетично, а и Колегите само ме е*ават.. та в тая връзка, май майтапа :D настрана, игла и конец си требва май.. :crazy:
Аватар
xcII

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 08, 2013 1:29 am

Всъщност не се гъбаркам...зашил съм много гуми оттогава. :D Освен това здрав конец и игла вършат много работа, а не тежат нищо. Всъщност дори съм документиран как шия гуми.
тук, тук и разбира се, за да върви шева прав....

Това беше последното ми голямо шиене на гуми - после пратих две марки гуми в забвение и оттогава май не ми се е налагало.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Яну 08, 2013 8:13 am

taurus13 написа:Всъщност не се гъбаркам...зашил съм много гуми оттогава. :D Освен това здрав конец и игла вършат много работа, а не тежат нищо. Всъщност дори съм документиран как шия гуми.
тук, тук и разбира се, за да върви шева прав....

Това беше последното ми голямо шиене на гуми - после пратих две марки гуми в забвение и оттогава май не ми се е налагало.

Два допълнителни въпроса:

1. С каква бира се шият гумите най- добре?
2. По колко бири на шев са необходими? :dontknow:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 08, 2013 12:44 pm

Всъщност една от горните снимки дава един възможен отговор на въпроса "Повреда на пътя, какво правим сега?...познайте коя е.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Yavkata » Вто Яну 08, 2013 12:50 pm

Ако на някоя от снимките фигурираше Оправителя, щеше да е доста трудна задачата...а така е риторичен въпрос. :D
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Яну 08, 2013 9:23 pm

Slade написа:Супер историйка :clap:
Както се оказва спасението е в нещата, които носиш със себе си.
От голяма полза, поне за мен, ще е ако имам едно списъче от неща, които могат да помогнат при различни аварии на пътя. Мултитула, машинката за верига, свинските опашки, лепенките и помпата, а сега и игла и конци вече са ми в списъка. Какво още може да се добави? Ключ за спици?

Клещи ; - ) Опита от тази година показва, че и ключ за спици и ключ за венец хич не са излишни.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Slade » Вто Яну 08, 2013 11:39 pm

Малки клещи с ножчета и отвертки имам в мултитула, който е по-скоро рибарски, отколкото колоездачен, затова отделно нося 2-3 шестограма и машинката за верига с един масивен кламер, с който (разгънат на буквата П) удобно се захваща веригата, докато се работи с машинката.
Аз също установих, че клещите са важни, защото съм с v-brake и при едно хубаво пребиване кормилото се усука здраво и изскуба жилото на предната спирачка, като "разцъфна" и застопоряващата ставичка към рамото на брейка. Без клещите нямаше да тръгна изобщо, защото рамената с колодките стържеха в каплата, а и без предна спирачка е някак кофти :B): . Изобщо за разни полеви манипулации с жила клещите са ценен помощник.
Ключа за спици влиза и той в списъка, но ключ за венец ако не се носят резервни венци за какво е?
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 09, 2013 12:04 am

За да смениш спици, които са зад касетата :) - при над две липсващи спици една до друга каплата почва да се криви порядъчно и опира в рамката или вилката.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Сря Яну 09, 2013 4:40 am

taurus13 написа:при над две липсващи спици една до друга каплата почва да се криви порядъчно и опира в рамката или вилката.

Зависи от каплата ;) Нахи може да потвърди за един случай със задното ми колело, при който всички спици от едната страна се бяха разхлабили до степен да ги огъваш с пръст с амплитуда 10-тина сантиметра, а каплата почти не беше мръднала - забелязах проблема съвсем случайно - след много каране в това положение, скоци и какво ли още не. Затова инвестицията в по-качествени компоненти спестява мъкненето на инструментариум по горите.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Slade » Сря Яну 09, 2013 9:37 am

taurus13 написа:За да смениш спици, които са зад касетата :) - при над две липсващи спици една до друга каплата почва да се криви порядъчно и опира в рамката или вилката.

:agree: не съм сменял спици и нямаше да ми мине през ума.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Яну 09, 2013 9:42 am

@ PtD - Абе какви да са тия спици, че да издържат, когато байка направи кълбо напред и преземи спиците върху камък? Шанса не е много голям, но се случва. :beer:
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот PtD » Сря Яну 09, 2013 1:09 pm

Pr3d4t0R написа:@ PtD - Абе какви да са тия спици, че да издържат, когато байка направи кълбо напред и преземи спиците върху камък? Шанса не е много голям, но се случва. :beer:

Не си доразбрал. Твърдя, че ако каплата е добра, може да издържи липсата на 2-3 спици, без да се изкриви дотолкова, че да пречи на придвижването. Изобщо не коментирам здравината на спиците. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум