какъв пулс сте вдигали макс.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот jivkonik » Вто Мар 11, 2008 11:10 am

lanzz написа:
jivkonik написа:НЕ използвай палеца - той има "собествен" пулс и може да те подведе в отчитането!

какво значение има, след като ще си измерва собствения пулс? или палеца се захранва от някакво отделно сърце, което може и да бие с различен пулс от обикновеното? разбирам ако мери пулса на някой друг и има опасност да си измери пулса на своя палец вместо на другия човек, ма така не виждам какво може да се обърка :)

Чичо Доктор така ми е казвал - това казвам и аз тук! А защо е така, дали е така, защо не е иначе и може ли иначе - да каже някой медицински студент или лекар.... :dunno: ;) :agree:
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Вто Мар 11, 2008 2:59 pm

lanzz написа:
jivkonik написа:НЕ използвай палеца - той има "собествен" пулс и може да те подведе в отчитането!

какво значение има, след като ще си измерва собствения пулс? или палеца се захранва от някакво отделно сърце, което може и да бие с различен пулс от обикновеното? разбирам ако мери пулса на някой друг и има опасност да си измери пулса на своя палец вместо на другия човек, ма така не виждам какво може да се обърка :)
Нали се сещаш, че кръвта не се разпространява равномерно. Така тласъка първо ще се предаде на една част от тялото ти и след малко време и до друга, Явно при гореописания метод не се случва едновременно тласъка - т.е. ще се объркаш. На сънната артерия се усеща много по-лесно и за това препоръчват именно там да си го мериш пулса
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот козела » Сря Юни 11, 2008 10:01 pm

Търсих инфо за пулсомери и попаднах на този форум - може би вие сте най-разбиращите на тази тема :bowdown: . И с удоволствие бих черпил информация от вас.
Но на темата пулс, някои от хората са си просто лаици и ме подразниха категоричните им мнения - това бе и причината да се регна тук. Нямам нищо против любителите на колелетата, но мнозинството от тях не са елитни спортисти - няма лошо :) Не е и необходимо.

Максималният пулс за ненатренирани хора няма нищо лошо да се определи по формула - така е по-безопасно. Safety first, но да се въведе само една променлива във формулата - годините (другото са цифри) и това да е критерият - айде по-сериозно :D .

Пулсът при покой може да е около 40 при натренирани спортисти(колоездачи, маратонци), а при гмуркачи дори още надолу (което е повече психика).
Елитните спортисти може да ходят и над 220 - възрастта е без значение. Напротив дори дихателната и кръвоносната система на 35-40г. са в апогея си - стига човек да спортува постоянно. Имаше изследвания на с български тежкоатлети на 60- 70г. които дърпаха мъртва тяга 240кг. Колко хора на 20г познавате дето ще дръпнат над 180? И понеже тук сте фенове на колелетата - На колко години е Катрин Лонго?(извинете ако съм пообъркал името) Различните системи на тялото "узряват" през различни периоди. Гимнастичките на 22-24г. са си вече бабички за гимнастиката :D

Та така - аз съм бивш лекоатлет - 37г. Отскоро - 4 месеца, започна пак да спортувам. Поддържам над 180(не за много дълго), а ходих и над 190. Макса ми е може би 200+ сега.

Да се слагат всички под общ знаменател е грешно. Да се генерира някаква формула за обикновеният човек, гарантираща сигурност е првилно :agree:
козела

Рейтинг: 1220

Мнениеот parapiteka » Чет Юни 12, 2008 4:18 pm

Доста щуротии сте написали момчета.
При здраво сърце и хора; които се занимават активно със спорт; пулса не надминава 170-180 по време на максималното натоварване.Над тази честота се скъсява времето за пълнене на сърцето и неговата работа става неефективна с риск от парадоксално спадане на кръвното налягане.
Максималния пулс ; който се достига при макс. натоварване се изчислява ;като от 220 се извадят годините.
Добре тренираните сърца в покой имат много нисък пулс;като той може да достигне до 35 дори ;без това да се води патология.Так при екстремно натоварване тези сърца достигат много по нисък пулс сравнявайки ги с горепосочената формула(220-възр);по този начин работата на сърцето е много по ефективна.Т.е идеята е добра тренираност= по нисък пулс при голямо напрежение с по ефективна работа на сърцето; поради по дълго време за пълненето му.
Много високата сърдечна честота е неефективна; така че 220/мин вече е патология.
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Предишна

Назад към Общ форум