Търсих инфо за пулсомери и попаднах на този форум - може би вие сте най-разбиращите на тази тема

. И с удоволствие бих черпил информация от вас.
Но на темата пулс, някои от хората са си просто лаици и ме подразниха категоричните им мнения - това бе и причината да се регна тук. Нямам нищо против любителите на колелетата, но мнозинството от тях не са елитни спортисти - няма лошо

Не е и необходимо.
Максималният пулс за ненатренирани хора няма нищо лошо да се определи по формула - така е по-безопасно. Safety first, но да се въведе само една променлива във формулата - годините (другото са цифри) и това да е критерият - айде по-сериозно

.
Пулсът при покой може да е около 40 при натренирани спортисти(колоездачи, маратонци), а при гмуркачи дори още надолу (което е повече психика).
Елитните спортисти може да ходят и над 220 - възрастта е без значение. Напротив дори дихателната и кръвоносната система на 35-40г. са в апогея си - стига човек да спортува постоянно. Имаше изследвания на с български тежкоатлети на 60- 70г. които дърпаха мъртва тяга 240кг. Колко хора на 20г познавате дето ще дръпнат над 180? И понеже тук сте фенове на колелетата - На колко години е Катрин Лонго?(извинете ако съм пообъркал името) Различните системи на тялото "узряват" през различни периоди. Гимнастичките на 22-24г. са си вече бабички за гимнастиката
Та така - аз съм бивш лекоатлет - 37г. Отскоро - 4 месеца, започна пак да спортувам. Поддържам над 180(не за много дълго), а ходих и над 190. Макса ми е може би 200+ сега.
Да се слагат всички под общ знаменател е грешно. Да се генерира някаква формула за обикновеният човек, гарантираща сигурност е првилно