КАТ започват проверки :))) !!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: КАТ започват проверки :))) !!!

Мнениеот Slade » Чет Юли 19, 2012 11:59 am

krach написа:
Slade написа:Другите не ме интересуват, аз бих се застраховал, НО - искам Гражданската ми да е една за колата и всичко останало, което управлявам на пътя и да плащам само едни 200лв на година...

Абе малко невъзможно...с едно колело да плащаш 200 лева и за огромен джип пак 200 лева....с колелото ще бутна някой ще му счупя ръка крак (да не дава Господ) . С един джип мога да избия десетки...къде риска се покрива с тези 200 лева?
По вероятно да ти направят гражданската 500 - 600 и да е за всичко

Изказваш се малко неподготвен, а отделно не четеш или не разбираш какво искам да кажа.
Застраховката ГО има определени ПОКРИТИЯ в суми за всяко събитие, също така покритията са различни за материални, нематериални и т.н. щети. Това, че е 200лв или 100лв може да зависи само от застрахователя, оценката му на рисковете и от покритието, което предлага за същата сума. Ако с джипа избиеш десетки, най-вероятно и Гражданска с 1000лв премия няма да те оправи... това са плиткоумни изказвания

Задължителната ГО за автомобилистите трябва да има някакво МИНИМАЛНО покритие, установено по някакъв начин от различните институции и вписано в някакви нормативни документи, което да гарантира известна компенсация на пострадалите от твоите действия зад волана.
В част от случаите компенсацията може да бъде пълна, в друга - ще се наложи да те доосъдят да си доплатиш (като натряскаш 10-те човека с джипа).
От друга страна каращият джип, който се е прицелил с кръглата емблема в пешеходците, предвид поведението си на пътя, може да се е договорил със застрахователя и да се е дозастраховал срещу 2000лв за по-голямо покритие, в случай, че намачка 10-20-30 души.

В никакъв случай и никъде, никога не съм искал да въвеждат задължителни ГО за колоездачите. Това, което искам е в моя индивидуален случай да мога да се възползвам от ГО за колата и когато съм върху колелото. Всеки би могъл да предположи, че едва ли рискът да ощетя трети лица, когато съм на 2 гуми е по-висок, отколкото когато съм зад волана. Застраховката ГО спокойно може да покрие щети като одраскване на коли, счупване на огледала, стъкла и т.н.
Освен това е зверски тъпо да се поддържа ГО за всяко МПС, а не за шофьора на същото. Караш кола, имаш и джип, два мотора и едно АТВ. Плащаш 5 ГО-та, вместо примерно 2 (за теб и жена ти). Нали е ГО на автомобилистите, не на автомобилите...

zandor написа:Пиша от Германия с транслитератор и ще ме извините, ако оможе.
Значи да не буда гръб, ама какви застраховки какви 5лева бе.
застрахователите са долни измамници и в БГ и в чужбина, тук най ниската застраховка за автомобил е 40е на месец, изродщина, но понеже се спазва закона и по улиците почти не стават катастрофи, но те пак я държат супер висока. Да не говорим как се опитват и тук да НЕ плащат!
Трябва да си мнооого недалновиден за да исках да се въвежда такава застраховка, защрахователите ще я вдигат до смърт, докато не стане така че да не можеш да караш колело. За това дадох горе примера с колите така че не го приемайте като офтопик.
Тук доста голяма част от населението кара стари баратайки, голф2 и поло от 89г защото вместо да даде пари за хубава кола тя пари отиват за застраховки, който съответно са пре,пре завишени.
Сега по конкретно какво е положението с колелата:
Тук единственият закон за колелата е че в тъмната част от деня трябва да имаш предна светлина и заден светоотражител.
Никой въобще не се занимава да те проверява, особено през деня. Пълно е с велоалеи, включително има пътища където има платна само за колела, там в никакъв случаи не се спират коли, може само ако е аварирала или е кола на някаква служба.

Карат страшно много колела и повечето от тях са си доста обикновени железарки.
Хората масово ползват колелата за транспорт, наприемр за градски дестинации по 5-10 километра.
КОгато караш по велоалея и стигнеш до кръстовище което не е регулирано със сфетофар, всички коли спират да те чакат да минеш първи, особено тези зат теб. Разбира се ако я кара турчин е малко по селска работата!
И така, с няколко думи- в развитите държави който ние даваме за пример, колеждачите имат големи права и изключително малко задължения, а ние българите още малко утре сами ще си поискаме да ни наденах хомота...ами браво бе!!!

След като твърдиш, че няма полицейски контрол на велосипедистите в Германия, как се обясняват следните репортажчета:

http://www.youtube.com/watch?v=8cE-6O2D ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=cVrAOWeK ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=8zBUPQ2K ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=gb2EK4ph ... re=related и т.н.

П.П. И още страхотни глупости изчетох:

zandor написа:Тук единственият закон за колелата е че в тъмната част от деня трябва да имаш предна светлина и заден светоотражител.

И сигурно могат да са къркани като лопати докато карат колело. В Закона вероятно няма и дума за това. :eyebrow:

zandor написа:И така, с няколко думи- в развитите държави който ние даваме за пример, колеждачите имат големи права и изключително малко задължения..

Сигурно нямат и задължения да плащат за щетите, които виновно са причинили?
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот LyuboKolev » Чет Юли 19, 2012 12:20 pm

Вероятно всичи знаят отсечката между Ботевградско след Шела през Долни богров, Горни богров до Яна и началото на магистралата. Често минавам оттам и не разбирам защо всички български тирове искат да ме "издухат" от пътя, а всички чужди ме изпреварват с мигач. Имало е случаи дори и камиона да намали до моите жалки 25- 30 км./ час защото не може да ме заобиколи. Май българските искат да ме "издухат" за да ходят да духат в затвора. Всичко опира до взаимно уважение, култура, възпитание и зачитане на пътя.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот zandor » Чет Юли 19, 2012 12:34 pm

Да поясня, имах предвид изискванията конкретно за разпознавателна екипировка.
Виж какво, аз ти казвам информация от извора, преди 4 часа съм карал по тези пътища и след 2 часа пак ще карам, а ти ми показваш клипчета, не смяташ ли че е леко несериозно.
Много български навик, да се пуска някакъв коментар, който в крайна сметка няма някаква конкретна цел, а има за цел само да ме опровергае! Мерси з апосочването на т.нар "глупости".
Иначе по въпроса за пиенето доколкото знам - казаха ми трети лица, ако си шофьор и те хванат да караш пян колело ти взимат книжката и въобще те третират като все едно са те хванали да караш кола.
цялата работа е че тук независимо че има много повече колеждачи отколкото в Бг няма тикви който да се суетят около основната тема "какво ще стане ако утре велосипедист блъсне човек и го убие и т.н", защото това не се слуцва, т.е вероятността да се случи е нищожна.
Всичко си е под ясен регламент, къде може, къде не може да се кара.
Обащо взето цари един лек социализъм който ние все се опитваме да загърбим, а германците си живеят така. Голямото ала бала за контрола в Германия. Истината е че контрола тук е голям само ако наистина нарушиш закона, а не някакви заинтересовани лица да се опитват да излъжат обществото че вероятността да стане инцидент с пострадало трето лице по вина на велосипедист е главния проблем на службите за контрол на движението по пътищата!!!
Все пак като пускам пост се опитвам да разкажа в обш план реалната обстановка , а не да срещна някакъв който се чуди как да ми се заяжда и да ми пуска клипчета. Ако искаш вярвай на клипчета, няма проблем.
А колкото до плащането на щети- това също е един интересен въпрос, точно поради факта че всичко е скъпо, при един такъв случай например велосипедиста да одраска на някого колата, на нито един от двамата и през ум няма да му мине да се съдиат и да се правят на интересни, защото това немуниемо води до разходи за правна консултация и автоматично те набутва с 250-300E начална такса за адвокат.
И какво толкова за бога може да направи един велосипедист на една кола!!!?

както казаx, всъщност спокойният социализъм е тук, караш, кой с каска кой без каска, в светлата част на деня може да караш една гола рамка с две гуми, никoй нищо няма да ти каже, ние в бг сме тръгнали да гоним вятъра!
Последна промяна zandor на Чет Юли 19, 2012 1:00 pm, променена общо 1 път
zandor

Рейтинг: 1240

Мнениеот krach » Чет Юли 19, 2012 12:51 pm

Slade не съм те разбрал не се нервирай. Но както ти казах имаш гражданска за колата (наистина би било по - добре да е гражданска на автомобилиста не на автомобила. Така по - рисковите ще си плащат повече независимо дали кара тико или тир)
А за гражданската, както ти казах има такива които не са за колата ти а за тебе. Точно като счупиш огледало одереш мерджана и тн... Отиваш в първия брокер (брокер да ти каже как седят нещата навсякъде не само при 1 застраховател) и си уреждаш въпроса. Не съм проверявал но предполагам застрахователната сума варира така че да можеш и за 1000 лева застрахователна сума да се застрахова[. Ако с колело успееш да счупиш кола за повече от 1000 лева....искам снимки

Относно минималните суми.....според мен ще се почне да се спекулира един с одраскана ръка друг с счупена ръка и двамата получават минимално обезщетение...няма логика. Имаш максимален лимит, ако искаш повече има ДО ЗАСТРАХОВАНЕ и си доплащаш и лимита ти се дига.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 19, 2012 1:01 pm

krach написа: Ако с колело успееш да счупиш кола за повече от 1000 лева....искам снимки

Е пък одраскай някой "Майбах" ('щото тук май има повече от колкото в родината им :D) или пък му счупи огедалото... :love:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот krach » Чет Юли 19, 2012 1:15 pm

@Ozzie

предвид интелекта на шофЕрите по - скоро ще си плюя на петите...ъъъ...педалите
krach

Мнениеот Slade » Чет Юли 19, 2012 3:10 pm

zandor написа:...
А колкото до плащането на щети- това също е един интересен въпрос, точно поради факта че всичко е скъпо, при един такъв случай например велосипедиста да одраска на някого колата, на нито един от двамата и през ум няма да му мине да се съдиат и да се правят на интересни, защото това немуниемо води до разходи за правна консултация и автоматично те набутва с 250-300E начална такса за адвокат.
И какво толкова за бога може да направи един велосипедист на една кола!!!?
...

Точно щото всичко е скъпо, предполагам германците имат застраховки тип каско (на колите) и именно поради това през ум не им минава да се съдят сами и да плащат за правни консултации - това го върши застрахователят, а както сам каза, застрахователните компании са като акули навсякъде по света и виновен ли си, няма да те оставят, докато не си платиш като поп.
Ето един неприятен казус, взет от сайт за правна помощ, как човек боядисващ оградата си може да попадне в челюстите на застрахователя, особено когато не е запознат със законите или е наивен:

"...преди около 2 години, докато боядисвах(с пистолет за боядисване) оградата около къщата ми, напръсках с боя джипа на един съсед.Обадих се на човека и му предложих да платя за щетите, но той ми отказа-искал да си ползва застраховката "Автокаско". В последствие той ми се обади, че трябвало да подпиша декларация, че аз съм го извършил, за да му изплатят обезщетението по-бързо и понеже той е адвокат, аз се съгласих, понеже той ме убеждаваше, че за мен нямало да има никакви последствия и това било чиста формалност. Сега обаче, 2 години по-късно, аз получавам покана за доброволно изпълнение от застрахователя с претенция над 4000 лева, с която ме канят да им възстановя изплатеното от тях обезщетение за цялостно пребоядисване на въпросния джип - в противен случай ще заведат дело срещу мен.На всичкото отгоре в поканата пише, че случилото се е в резултат на "злоумишлени действия" от моя страна.Първо, аз не съм напръскал цялата кола, че да се нуждае от цялостно пребоядисване, още по-малко пък съм го направил нарочно.Освен това обиколих около 20 бояджийски сервиза да поискам оферта за цялостно пребоядисване на точно този модел джип и най-високата оферта достигна едва 2800 лв. Въпросът ми е,като заведат дело срещу мен, какви са възможностите ми? Благодаря Ви за отделеното време!"

Изводът от цялата история е, че не е важно какви щети можеш реално да причиниш, а на колко ще ги "оцени" застрахователят... После иди доказвай, че не струва толкова. От гледна точка на подобни неприятни казуси, доброволната ГО е изненадващо разумно решение.
Да не говорим, че може да удариш и човек и да го омажеш така, както и с колата, гледай какво намерих в темата с инциденти:

bobbeliata написа:
ivan_radev1 написа:Някой има ли повече информация?

http://www.focus-news.net/?id=n1536796

През уикендите по северните склонове на Витоша е пълно с туристи, ако не можете да карате другаде, поне го имайте предвид и се съобразявайте с тях!

Блъснатата, край хижа Бели брези, жена беше със счупена ръка и със съмнение комоцио и травми в таза и гръбнака в областта на шията. Според колегите от ПСС, които отидоха на мястото на инцидента, пострадалата е изглеждала като блъсната от кола, т.е. удара е бил доста сериозен. Най-фрапиращото в случая, е че колоездача който я е ударил е станал и си е тръгнал без да се поинтересува за състоянието на "жертвата му" и дали има нужда от помощ, каквато тя е имала. Това според мен е доста тъпанарска постъпка исе нядявам виновния да прочете това и най-малкото да му се развали съня... :deal:

krach написа:Slade не съм те разбрал не се нервирай. Но както ти казах имаш гражданска за колата (наистина би било по - добре да е гражданска на автомобилиста не на автомобила. Така по - рисковите ще си плащат повече независимо дали кара тико или тир)
А за гражданската, както ти казах има такива които не са за колата ти а за тебе. Точно като счупиш огледало одереш мерджана и тн... Отиваш в първия брокер (брокер да ти каже как седят нещата навсякъде не само при 1 застраховател) и си уреждаш въпроса. Не съм проверявал но предполагам застрахователната сума варира така че да можеш и за 1000 лева застрахователна сума да се застрахова[. Ако с колело успееш да счупиш кола за повече от 1000 лева....искам снимки

Относно минималните суми.....според мен ще се почне да се спекулира един с одраскана ръка друг с счупена ръка и двамата получават минимално обезщетение...няма логика. Имаш максимален лимит, ако искаш повече има ДО ЗАСТРАХОВАНЕ и си доплащаш и лимита ти се дига.

:agree: , но виж и случая по-горе. С колело можеш да причиниш и тежки телесни повреди, които се плащат в стотици хиляди левове.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот krach » Чет Юли 19, 2012 3:20 pm

Съгласих се за щетите и колелото. А за случая с боядисването на оградата и джипа...не малка роля е изиграло и това какво подписваш...След като сам си сложил примката един вид другия само му е ритнал столчето...
krach

Мнениеот Grash » Чет Юли 19, 2012 3:33 pm

krach написа:Ако с колело успееш да счупиш кола за повече от 1000 лева....искам снимки

Намери някое по-новичко Ферари и му забърши огледалото ;) (той Ozzie ме е изпреварил :))
Иначе аз съм нанасял не малки щети. Веднъж ударих странично един Фиат Типо, забих му се в калника и като цяло щетите бяха: огънат калник, счупено огледало, счупен мигач, огънат капак и драскотини по вратата... ама тогава си бях 120 кила звер :D Катастрофата не беше по моя вина, беше ми отнето предимството от сляпа жена... типични неща :) При мен щетите бяха само натъртвания и леко усукана вилка, което забелязах чак като се прибрах от карането по-късно.
Изображение
Аватар
Grash

Рейтинг: 2000

Мнениеот pixov » Чет Юли 19, 2012 11:58 pm

Аз нямам нито светоотразители нито нищо а пък до сега никой не ме е спирал .
Само 2/3 пъти заради каране в полунощ. :)
Аватар
pixov

Рейтинг: 985

Мнениеот pixov » Пет Юли 20, 2012 12:06 am

Аз също живея в Германия и досега никога не ми се е случвало да ме спират за колело но мисля че ,това е защото не съм в един от най оживените градове .
И не се безпокойте който има светоотразители немогат да до пипнат . :nono: :agree: :agree: :agree: ;)
Аватар
pixov

Рейтинг: 985

Мнениеот krach » Пет Юли 20, 2012 8:06 am

Пошли акции на които спират велосипедисти понеже не слизат да бутат колелото през кръстовище, са от ден до пладне.
Гледах преди месец застанали на алеята на Цар Борис пред Пирогов и спират тези дето не слязат през кръстовището.....защо не разбрах....според полицаите на кръстовището вече не е велоалея и трябва да слезеш...безумие...на никоя велоалея не го правя (не слизам през кръстовище) и няма да почна да го правя....автомобилистите спират ли на кръстовище за да си прибутата колата??? А относно спирането за проверки - ПРЕД патрулка минавам по пешеходна пътека в/у колелото и нищо дори не ме отразиха с поглед...
krach

Мнениеот Yavkata » Пет Юли 20, 2012 8:58 am

Айде бе, не приключихте ли тая тема...още ли тече акцията за спазването на Закона? Тука е така...
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Slade » Пет Юли 20, 2012 9:04 am

И аз така правя, само гледат лошо и не реагират (слава Богу). Не слизам и по кръстовищата на алеята, просто ми е супер непривично и неприятно. Не значи обаче, че не намалявам и не се оглеждам за коли и всякави други обекти. Най-много мразя тарикатите с коли, които от локалното на Борис свиват вляво и застават в кръстовището, препречвайки пешеходната пътека / алеята. Има случаи когато са по няколко и почвам да се чудя откъде да ги заобиколя - идва ми да се покача на нечий капак с колелото, но не съм с trial bike, а и нужните умения нещо липсват :(!: .

П.П. Темата наистина не е много актуална след приключване на PR акцията на КАТ, но пък ако вземат, че я подемат наново, не е лошо да се използва темичката да се информираме един друг.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот LyuboKolev » Нед Юли 22, 2012 7:49 pm

krach написа:Да бягаш от полиция е несериозно и детинско. Силно ме съмнява някой НЕ криминално проявен да тръгне да бяга от полиция за един звънец или жилетка.

Важното е да си вникнал в психологията на отсрещния полицай. Кой ще тръгне да ме гони и да си изпусне пусията от пили шофьори. От мен най- много да вземе 10 лв. Също така много добре се рзбирам с полицията. Ако ме замерва с палката едва ли ще ме уцели, но и да ме уцели удара ще е много слаб поради еднаквата посока на векторите на скоростта. Всъщност по закон ако си с колело можеш и да откажеш проверка за алкохол. Така че можеш да правиш каквото си искаш. То и това е идеята на велосипеда. Просто се движиш по бързо от пешеходец и си малко по- опасен от него. Като видиш на магистралата човек когато си с кола се стремиш да го избегнеш, но като видиш велосипедист се заяждаш. Ето заради тази българска простотия от страна на законодателите и на участниците в движението не ми пука за закона за велосипедите. С колата определено спазвам закона защото само там следят катаджиите. И един въпрос Има ли привикан велосипедист сниман с камера на КАТ за нарушение?
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Юли 22, 2012 8:00 pm

Не знам да има такъв !..

Колега, отново си прав..
Няма да се интересуват да защитят велосипедистите, защото искат да сме по-малко. Нямат доходи от нас, не плащаме данъци, не плащаме ГО, не даваме пари за прескъпото обслужване, не ходим в сервиз, не ходим на гумаджия и т.н. От това държавата губи, а тука са хищници и искат само да лапат. Виждаш как се опитват да изкопчат пари от всякъде. Като не могат да повишат цените гледат да вкарат някакви странични такси в нещо за да плащаш повече... Та в тоя ред на мисли, те се опитват да обезсърчат колоезденето по всякакви методи, като тъпотията със жилетките (освен, че искат да си ги продадат, както ти каза по-нагоре) , като новите измислени правила, като дебненето от КАТ... Искат да се качим на колите и да плащаме повече.. Всичко е нарочно..
Единствения бонус в тая ситуация ни е, че Катаджиите по пътя се заяждат по-малко с нас, поради липсата на пари за даване /дето казваш - я вземат 10 лв, я не / .. За което ония от жълтите павета си късат косите..

Може да сме малко на брой, но е така във всички и във всичко в държавата.. Като по 100 подобни направления им се прецакат нещата и си скубят косите, не си изпълват бюджетите и т.н.
Друг пример - здравеопазването.. Като тази система влезе в действие, имаше възможност да правиш *** неща с правата си.. От година на година ти дават все по-малко права и намаление, а таксите им се вдигат... Спомням си, че преди години имаше право при зъболекар на 2 пломби и едно вадене на зъб, сега имаш право на една пломба, като част от нея си плащаш ... :confused: :confused: :confused:

Истината е една.. Вместо да се интересуват от хората, как да направят живота им по-добър /уж се преход :D / ... Те се опитват просто да изкопчат повече под предлог, че гоним европа, а нещата стават все по-зле и по-зле.. На колко от вас са им повишили заплатата/заплащенто за да изравни повишението на цените, на всичките неща в бГ.. Бърз отговори - На минимален брой хора, всички взимат старите си заплати, а цените растат. Това значи, че взимаш по-малко от преди. Ето ви 'Евро съюз' :eyebrow: :eyebrow: .. Един предлог да лапат повече
Последна промяна Stefan_trekkie на Нед Юли 22, 2012 8:10 pm, променена общо 1 път
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот andycu » Нед Юли 22, 2012 8:08 pm

LyuboKolev написа:....

Бягането е несериозна работа... И именно за тези 10 лева, за които не би трябвало да те гони, ще правиш опити за каскади, пък ако те уцели, пък ако не те уцели.
Аз досега не съм видял да взимат глоба на колоездач, където и да се намира. Не казвам, че не се случва, просот се случва рядко.
Няма смисъл да се усложняват нещата излишно. Не си редовен по закон, знаеш си го, ако не ти се обяснява си плащаш. Ако не-все някак може да разбере полицая, че на планински багер или фристайл колелце някак си звънец и фенерче не върви(за спирачки при х-овете да не говорим).
А решиш ли да бягаш и успееш ли(за неуспеха е ясен резултатът) не само здравата ще допринесеш за лошото име на колоездачите като цяло, а и полицаят, на който си избягал, със сигурност следващия път ще спре всеки нередовен колоездач и ще му събере глоба.
П.С: От палка, независимо каква е посоката на векторите на скоростта, боли, доста, особено по главата... Само казвам :boggled:
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот Slade » Нед Юли 22, 2012 9:28 pm

LyuboKolev написа:...И един въпрос Има ли привикан велосипедист сниман с камера на КАТ за нарушение?

Миналата седмица минах на много тъмно оранжево на Опълченска и Сливница. Бях набрал едни 50км/ч и хич не ми се палеха брейковете. Да очаквам ли снимка от камерите? :eyebrow: Може би трябва да я разлепят по стълбовете - Познавате ли този велосипедист? Даваме 50лв и 8 контролни точки награда.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Skoinks » Нед Юли 22, 2012 9:35 pm

Slade написа:
LyuboKolev написа:...И един въпрос Има ли привикан велосипедист сниман с камера на КАТ за нарушение?

Миналата седмица минах на много тъмно оранжево на Опълченска и Сливница. Бях набрал едни 50км/ч и хич не ми се палеха брейковете. Да очаквам ли снимка от камерите? :eyebrow: Може би трябва да я разлепят по стълбовете - Познавате ли този велосипедист? Даваме 50лв и 8 контролни точки награда.

Това ми напомня за един стар лаф - хванали един моторист на камера и му пратили снимка по пощата, доказваща, че той е управлявал мотора, заедно с глобата - 50 лева. Той им изпратил обратно писмо със снимка на 50 лева. Те му върнали снимка на белезници. :smash:
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот kkkolio » Нед Юли 22, 2012 9:38 pm

Стигнах до осма страница и честно казано ми изтегавя твърде много, за да дочета останалите.
Anyway, моята гледна точка (нали за това са форумите, да си изкажат хората мъката).

От много години карам велосипед, от две и нещо карам без спирачки, светлоотразители и пр. Карам главно по тротоари и др пешеходни зони и то с цел предвижване на кратки разстояния, най-често до мястото, където са ръбовете :eyebrow: (и от скоро до факултета ми) . Скоростта и маневрите ми са винаги съобразени с коли и пешеходци, като изключително рядко си позволявам по-рисковани действия. Единсвеното произшествие, в което съм бил пряк участник и потърпевш, беше по вина на шофьор, който мина с несъобразена скорост по зебра и лекичко пропусна знака стоп на ъгъла. (пичът излезе точен, плати си ми за ремонтите)

Регулация на движението на велосипедистите, според мен, е нещо съвсем естествено и дори наложително. Смятам, че колкото и да мрънкат всички, именно ние велосипедистите сме хората, които трябва да вземат инициативата за установяване на някакви правила, било то законови или не. Ако ще не 12, а 120к страници пут***ски истории по форуми да се изпишат, досега трябва да ви е станало ясно, колеги, че не е особено продуктивно да се оставят нещата в ръцете на до голяма степен некомпетентните държавни органи. Предполагам, че дори сред нас да няма юридически компетентни лица, при наличие на добра воля, в обозримо бъдеще е напълно възможно да се разрешат в достатъчна степен проблемите с движението на велосипеди по или извън пътищата.

Впечатлението ми (на базата на изчетеното в тази тема) е, че "по дефолт" ние, велосипедистите, нямаме глас в цялата тази простотия. Ами как да имаме глас, като цялта ни енергия е съсредоточена в писане по теми колко сме онеправдани/недоволни/прави/седнали и т.н.
Аз лично не смятам да се метна от утре да търся отговора на въпроса "как ша стани тей ве, дей*а тия тъпи закони". По скоро ще наблюдавам кротко известно време развоя на събитията. Сам не знам дали и колко мога да постигна в посока "оправяне на положението", затова искрено се надявам, че ако продължава тая профанщина, ще започнат да се събират някакви хора, които са готови да положат реални усилия, за да намерим решение на проблема "като бели хора", не като Бай-Ганьовци.

Haters gonna hate :peace:
kkkolio

Рейтинг: 1220

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Юли 22, 2012 11:14 pm

А твоето обяснение какво беше ? ...
Ти караш най-беззаконно от всички ни.. От утре със жилетка да караш :beer:
btw.... Основния проблем е с тия жилетки, всичко друго е лесно.. Звънче, светлина, каска.. Че каската в жегата даже помага, спира директното слънцето и пак има отвори и ти се проветрява главата. Не си чел внимателно.. Дебатирахме на малко по-странични неща, не 100% за изискванията на закона спрямо велосипедистите..

п.с. Организирай протест, аз ще дойда !.. Какво и другите колеги.
Аватар
Stefan_trekkie

Мнениеот LyuboKolev » Вто Юли 24, 2012 7:20 pm

Напълно подкрепям преждепишущия за каската. Помага против слънце и то много. Аз дори като ходя на риба с колелото си хидя и седя на вира с каска. Другите предимства на каската са аеродинамика и предпазване от клони на някои по ниски дървета. Разбира се говоря за челадинка. Фулфейса си е друга тема. Иначе вместо звънец имам тромба с въздух под налягане и е 120 децибела. Не познавам звънец който може да я замести, но тромбата не е в закона така че и аз съм незаконно каращ колело. Карам с джърси жълто, което трябва да призная прави впечатление на шофьорите, но в закона няма дума джърси. Имам и 5 ветровки но там няма и такава дума. Нещо със закона си говорим с различни думи и не ми пука.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот fall_out » Вто Юли 24, 2012 7:40 pm

Мне просто закона са го писали с оглед на елементарна сигурност а не дали ще ти е некомфортно да се потиш, или пък ти пречи вятъра и дъжда. Съмнява ме джърсито(тая хубава българска дума) ти да има светлоотразителни елементи като жилетка. Изобщо в България винаги можем да си намерим поне 100 причини да не спазваме правила които биха запазили живота ни и този на другите. Аз също не съм изряден с велосипеда си, но не го карам в града, напоследък даже въобще не го карам.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот skiman » Вто Юли 24, 2012 8:36 pm

Снощи ми се случи интересна случка. Прибирам се от тренировка, карам по правилник, жилетка, каска, мигало, челник и на България малко след светофара на Милин Камък ми маха полицай :D
Спирам:
-Добър вечер.
-Добра да е. :D
-Хубаво колело.
-И скъпо. :eyebrow:
-Документите, ако обичате.
-Заповядайте(подавам лична карта)
-Виждам, че сте изряден велосипедист(ухилен до козирката на фуражката).
-Стараем се........

И в този момент челника ми безвъзвратно премигна и угасна :rofl:

Полицая през смях:
-Е таман Ви похвалих.
-Техника. Предаде ме. Батериите свършиха(гледам виновно и се хиля като ряпа).
Връща ми документите и смеейки се:
-Лека вечер и дано всички са като вас.
-Леко дежуртво и дано повече изрядни колеги виждате.

Изводи:
1. Явно спират и колоездачи. Така трябва. Предполагам, че ме спряха заради късният час за да ми проверят документите, а и нямаше кьорава кола да се стрелне по празният булевард или да мине на червено.
2. С усмивка и добро настроение можеш винаги да излезеш от сконфузна ситуация(челника).
3. Проверявайте си светлините. И си дръжте заредени батериите, ако ще карате нощтно време.
4. Не погледнаха за звънец.
5. Жилетката в тъмната част на денонощието е задължителна. Осветлението по софийските булеварди е крайно оскъдно и за собствена безопасност е добре да се виждаме от далеч. А и не сме сами на пътя!
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот veskoz » Сря Юли 25, 2012 8:09 am

И актове пишат. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот PtD » Сря Юли 25, 2012 9:50 am

A талончето взимат ли ти? :nuts:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот veskoz » Сря Юли 25, 2012 11:51 am

Не 'ма от пормоненцето вземат. :nuts:
Не са писали на мен. Ще измоля пича собственик да ми покаже въпросния документ и подробности около парите. Каза че за жилетка и светлини са го заяли. Нормално. Така трябва да бъде. Интересно ми е как ще се справят със събираемостта на глобите след като наистина не ти отнемат нищо.* Предполагам за това е акт, а не фиш. :dontknow:

*- абе знам как ще се справят - на колана освен палка, белезници и пищов да им турят и по един касов апарат.
Плащаш фиш на място, ако нямаш кинти - пускат акт. Това ще доведе и до по-добра финансова подготовка на колездача. Помислете! :evil: :evil: :evil:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Сря Юли 25, 2012 12:28 pm

veskoz написа:*- абе знам как ще се справят - на колана освен палка, белезници и пищов да им турят и по един касов апарат.

Щом аз се сещам за поне четири начина да се справят супер ефикасно чрез леки промени в закона, то те със сигурност са измислили още.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот LyuboKolev » Чет Юли 26, 2012 8:14 pm

fall_out написа:Мне просто закона са го писали с оглед на елементарна сигурност а не дали ще ти е некомфортно да се потиш, или пък ти пречи вятъра и дъжда. Съмнява ме джърсито(тая хубава българска дума) ти да има светлоотразителни елементи като жилетка. Изобщо в България винаги можем да си намерим поне 100 причини да не спазваме правила които биха запазили живота ни и този на другите. Аз също не съм изряден с велосипеда си, но не го карам в града, напоследък даже въобще не го карам.

Не се заяждам, ама да си наясно с пътищата: вечер пияната свиня няма да те види дори и да му седнеш в скута. Ако не се опазиш сам никой не те пази. Днес сутринта трябваше да ида на две спирки от офиса с автобус 305. На първата спирка при условие че автобуса беше спрял го удари кола. До другата ходих пеша. Говоря ти за твоя безопастност че тук е джунгла. Ти ако искаш си карай с три жилетки, а аз ще си карам както досега и ще остана жив. Въобще не мисля че жилетката ми дава сигурност. Виж, за децата може би има смисъл, но преди години в ж. к. Дружба пиян полицай затри три членно семейство на пешеходна пътека в дъжд със 120 км./час градско. Жилетката ти ако те предпази от тоя пияния я купувам.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот Stefan_trekkie » Чет Юли 26, 2012 8:18 pm

Аз се оборудвах със светлини.. Вече си имам всичко, само с жилетка не карам, а няма и да го направя :nono:
Аватар
Stefan_trekkie

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум