Dolph написа:Накрая да не излезе, че повечето велосипедисти сте и мотоциклетисти
Не знам дали ще излезе, но аз съм и определено има доста прилики между едното и другото в градски условия.
autosvet написа:Относно инцидентите моторите и велосипедите имат прилика точно само по броя на колелата и отношението на другите към тях.
Като се има предвид, че повечето кофти инциденти с велосипедисти са от рода "не го чух и не го видях", "изскочи изведнъж пред мен" то мотора и мотопеда имат предимството, че се чуват много повече и от доста по-далеч. Отделно, че заради масата не са толкова маневрени като велосипеда и доста по-трудно изненадват другите участници. Все пак не е това темата да се сравнява кой вид превозно е по-опасно. Има места където е по-добре да се направиш на пешеходец с велосипеда. Да се върнем в началото на спора - повечето велосипедисти преминават Орлов мост през подлезите и пешеходните пътеки.
На сайта имаше препоръки и съвети как да се кара безопасно с велосипед.
П.П. Колкото и опит да имам по пътищата все се намира някой необикновен "талант" който да ми покаже нов модел идиотия.
Да не ги мерим, но като те блъснат докато си с мотора, ги чуваш абсолютно същите. Единственото предимство на мотора е, че е по-пъргав и можеш да избягаш от някаква ситуация, ако реагираш светкавично, не дай Боже до там да опрат нещата. Но само до там - иначе си е същото.
Толкова с offtopic-а. Всеки ден се прибирам от Сточна до Хладилника (Сточна, Левски, Спортна палата, Поп, НДК, бул. Витоша, Южен) и се замислих, че на идване пресичам Спортната с колите на светофара, но на връщане задължително минавам в подлезите на Ректората и на Спортната. Дори не се бях замислял, че го правя, но фактът, че имаме откъде да минаваме под булевардите си е ключов, особено като става въпрос за едно и също кръстовище и не е нужно да се катерят стълби.
Скорошен инцидент: беше под моста за летището - беше нощем 22:30 ч., карах от Дружба 1 към Дружба 2 и реших да хвана и двата светофара. Набрах до около 35 км./ч. когато изведнъж усетих, че губя управление, колелото потегли рязко надясно към един стълб и го ударих челно... Единственото, което успях да направя беше да протегна ръка напред, като в Матрицата, и да смекча удара и да си приведа брадичката, та само каската и ръкавиците се ожулиха. Е, и малко краката и си скъсах маратонката...
Оказа се, че тия общински тъпунгери изрязали 10 см. дълбока дупка в асфалта, за ремонт, във възможно най-тъмния участък на пътя и не са сложили никаква маркировка. Писах на общината, а вдругиден ще си взема отпуска и ще подам оплакване по всичките му там тиртипи. Сигурно ще се опитат да ме минат с: "Не си карал със скорост подходяща за участъка", но аз ще им задам въпроса: "Какво би станало с моторист, който определено при потегляне от единия светофар, няма да се бави с 15 км./ч. на кръстовището, за да се съобразява с ВЕРОЯТНА неуредица в пътната обстановка?". А ако ми излязат с "Ами то вече е оправено" ще се нагърбя с фотоапарата и ще си загубя цялата седмица в снимане на ситуации, които още не са оправени и ще им ги подавам една по една по каналния ред.