Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот ivailo911 » Чет Авг 27, 2009 5:46 pm

Най-малкото е, че в такава среда поставен човек или остава тотално прецакан в трафика (не може да стигне никъде за разумно време) или става като всички останали - ръга се, крещи, ще те сгази - просто няма начин. Оцеляването в такава среда го изисква.
ivailo911

Рейтинг: 1315

Мнениеот bikerider » Чет Авг 27, 2009 5:48 pm

Съгласен съм единствено, че средата подтиква към простотии (все пак човек затова е човек - защото има смелостта да плува срещу теченията) :agree:

Което за мен няма нужда от доказване - всеки ден го виждам. Виждам и колко са "безопасни" велоалеите в такива условия, ако нямат мантинели, огради, бодлива тел, вишки с часови, ескарпи, контраескарпи, и.т.н.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пет Авг 28, 2009 6:12 pm

Екоактивистът Иванчо решил да се научи да сваля мацки като батко си. Скрил се в колата му и зачакал... Брат му отишъл до площада, заговорил една мацка, качила се тя, закарал я в гората и й казал:
- Да или не?
Тя отговорила:
- Емиии - едва се познаваме - не.
Брата казал:
- Тогава слизай от колата и ще си ходиш пеша.

На следващия ден Иванчо си яхнал колелото, отишъл на катерушките, поканил Марийка и я завел до велоалеята:
- Марийке, да или не?
- Еми да, Иванчо.
- Добре, вземай колелото, аз ще ходя пеша.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hrissim » Съб Авг 29, 2009 9:50 am

did написа:..................
- Добре, вземай колелото, аз ще ходя пеша.

:rofl:

- Здрасти, Марийке!
- Ех, Иванчо - само с две думи ме нави! Изображение
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот mulltex » Чет Сеп 10, 2009 12:52 pm

Ето как изглеждат велоалеите някъде по света в някакъв национален парк:
:)
Изображение
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот perso » Чет Сеп 10, 2009 10:21 pm

Много точно звучи ... някъде по света в някакъв национален парк... но не и у нас!
perso

Рейтинг: 1160

Мнениеот Yavkata » Пет Сеп 18, 2009 6:25 pm

Някъде в софийския квартал "Надежда"... Новопреработен участък от булевард. Положени са трамвайни релси от двете страни на платното на по 70-80 см от бордюра. Пътните платна са по едно в средата. Аз се възмущавам в къщи:
"И кво, къде по дяволите се предполага, че може по този булевард да се мине с колело?" Жената ме поглежда учудено:
" Че къв ти е проблема? нали ти направиха велоалея по "Цар Борис"?!?" :boggled: :banghead:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот deadahmed » Пет Сеп 18, 2009 7:27 pm

Ако не се лъжа е ул. Ген. Жеков
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот jivkonik » Сря Сеп 30, 2009 9:51 am

Интересен експеримент в Сао Пауло!
http://www.psfk.com/2009/09/bicycle-bea ... opter.html
:agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Alpina » Сря Сеп 30, 2009 9:59 am

Малко некоректно състезание :D
И още повече - неверни данни :idea:

Интересен ще е резултата при 35км дистанция в този град :evil:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jororib » Сря Сеп 30, 2009 4:29 pm

Тук
има информация за веломарштут от изворите до устието на Дунав.
Според статията трябва да минава и през България.
Някой да знае дали съществува подобно нещо?
От Братислава към Пасау съществува и е в перфектно състояние.
Оригинален вариант на статията на немски.
Живот на колела
http://kemper-club.com/
Аватар
jororib

Рейтинг: 1200

Мнениеот mulltex » Сря Сеп 30, 2009 8:09 pm

Alpina написа:Малко некоректно състезание :D
И още повече - неверни данни :idea:

Интересен ще е резултата при 35км дистанция в този град :evil:

Напротив - изглежда много реалистична:
- rush hour (точно след 18 часа) - дестинация от центъра на града до някой квартал - по-точно до место в този квартал, където може да кацне хеликоптер... ако отчетеш, че от там трябва да хванеш такси или да ходиш пеш до домът си - разликата става още повече.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Alpina » Сря Сеп 30, 2009 10:05 pm

Написли са, че велосипедиста има нулеви емисии на CO2 :idea:
Това ми е достатъчно да зачета клипа за правен от предубедени хора ;)
Иначе има толкова много "ако"-та, че може да се изкарат какви ли не резултати, като в едни и същи дистанции над 5км, да бие което и да е от двете средства ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jivkonik » Пет Окт 02, 2009 8:41 am

А велосипедиста наруши всички възможни правила и караше доста рисково в интерес на истината..... :nuts:
Но пък си призна, че е градски куриер.... което го прави бърза нинджа....
Аватар
jivkonik

Мнениеот DTD » Пет Окт 02, 2009 10:51 am

Тоя с колелото беше минал вече половин град докато другия пич си намери въртолетчето...
Щях да се съглася състезанието да е равностойно ако и двамата се бяха качили на превозните си средства едновременно.
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот Stuny » Пет Окт 02, 2009 11:15 am

DTD написа:Тоя с колелото беше минал вече половин град докато другия пич си намери въртолетчето...
Щях да се съглася състезанието да е равностойно ако и двамата се бяха качили на превозните си средства едновременно.

... и то на покрива на сградата , а крайната точка да е на другия покрив и ако може да не са 10км, а 100.
Stuny

Мнениеот jd » Пет Окт 02, 2009 2:32 pm

:offtopic:
Alpina написа:Написли са, че велосипедиста има нулеви емисии на CO2 :idea:

Това ако не яде боб :rofl: :rofl: :D
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот deadahmed » Пет Окт 02, 2009 5:53 pm

Alpina написа:Написли са, че велосипедиста има нулеви емисии на CO2 :idea:
Това ми е достатъчно да зачета клипа за правен от предубедени хора ;)
Иначе има толкова много "ако"-та, че може да се изкарат какви ли не резултати, като в едни и същи дистанции над 5км, да бие което и да е от двете средства ;)

Вредни емисии от превозното средство, не от шофьора...
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот silvertm » Нед Окт 11, 2009 6:40 pm

perso написа:Много точно звучи ... някъде по света в някакъв национален парк... но не и у нас!

Всъщност, почти така изглежда велоалеята по "Цар Борис" ;)

Не знам дали сте обърнали внимание, обаче пешеходците вече масово се съобразяват и ходят само в своята лента, макар че велосипедната лента е несравнимо по-празна. Все пак трябва да се внимава много, защото по велоалеята карат много малки деца (днес например сигурно беше цяла детска велоградина :) )

Yavkata написа:"И кво, къде по дяволите се предполага, че може по този булевард да се мине с колело?"

Там е работата, че никой нищо не предполага, просто го няма "глас народен", който да настоява за велосипедни алеи, или дори само за място на велосипеда на пътя.
А аз все повече се убеждавам, че в София, ако няма велосипедна алея, просто трябва! да се кара по тротоара - "карай по тротоара, стигни жив".
Не се шегувам - само последните няколко седмици вече няколко пъти така зверски ме засичат, че считам за същинско чудо факта, че съм жив.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот bikerider » Нед Окт 11, 2009 6:59 pm

silvertm написа:Там е работата, че никой нищо не предполага, просто го няма "глас народен", който да настоява за ... място на велосипеда на пътя.

Извинявам се, дано не ме разбереш погрешно, но ЗДП (с изключение на две-три мътни дефиниции) е доста точен и дава пределно безопасна рамка. Не е нужен глас народен да настоява (него си го има така или иначе), нужно е прилагане на закона. Тва сигурно си го повтаряме за хиляден път, но не мога да спра да се удивлявам на такива като теб, които само масовки са им в главата.

Само дето прилагането на закона не може да се очаква да става с магическа пръчка. Не че защитавам КАТ, сакън, но все пак НЯКОЙ трябва да подаде сигнал, оплакване, жалба. Че КАТ и МВР са свинска кочина никой не спори, ама дори да бяха 1000% изрядни някой трябва да им даде шанс да си изпълнят задълженията, нали?

silvertm написа:Не се шегувам - само последните няколко седмици вече няколко пъти така зверски ме засичат, че считам за същинско чудо факта, че съм жив.

И какво направи по въпроса? Оплака ли се в полицията? Цитира ли номера на нарушителя? Много ми е любопитно :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот silvertm » Нед Окт 11, 2009 7:42 pm

bikerider написа:И какво направи по въпроса? Оплака ли се в полицията? Цитира ли номера на нарушителя? Много ми е любопитно :popcorn:

Реално до катастрофа не се е стигнало, създадена е само опасност за ПТП. Свидетели по всяка вероятност няма.

silvertm написа:Тва сигурно си го повтаряме за хиляден път, но не мога да спра да се удивлявам на такива като теб, които само масовки са им в главата.

Само дето прилагането на закона не може да се очаква да става с магическа пръчка.

Така е, гражданите трябва да помагат законът да се спазва.
Но във връзка с това и с предишното ще ти разкажа един прототипен психологически феномен, известен в литературата като "Проблемът за матрака". Изразява се накратко в следното:
на пътното платно пада матрак (може да е каквото и да било препятствие, но реалният случай е с матрак) от един камион. Шофьорът на камиона не забелязва това, но заради този матрак на платното се образува километрично задръстване. А това задръстване се образува, защото никой от шофьорите не слиза да премести матрака. Обяснението на психолозите е следното - шофьорите, които преминават покрай матрака, вече са толкова изнервени, че бързат да отминат, а онези шофьори, които са много назад в задръстването, нямат никаква идея какво го е породило...

Сигурен съм, че ще разбереш какво имам предвид, но въпреки това ще поясня - този психологически феномен, отнесен към обсъждания проблем за помощта на органите на реда, се изразява в следното: когато ти се случи такова нещо, което изисква от теб да реагираш и да подпомогнеш със свои действия закоността и справедливостта, ти обикновено не разполагаш с необходимото време, нито с нужната нагласа. Иначе казано, опитваш се да забравиш бързо за случилото се, да махнеш с ръка и да продължиш с това, което си вършел досега.
От друга страна, сядайки и обмисляйки сериозно и от дистанция случилото се (с теб или някой друг), на теб ти става ясно, че не си постъпил правилно - трябвало е да реагираш. Но вече случаят не е актуален.
За повечето хора това е истински и безотказен капан.

От това има две следствия:
1.За тези ситуации законите трябва така да са структурирани, че да позволяват до голяма степен саморегулиране, или направо избягване на конфликт (напр. чрез структурно разделяне на пешеходци и автомобили, или автомобили и велосипедисти);
2.За постигането на такова структуриране на законността много по-ефективен е групов иск ("масовка"), отколкото самостоятелното действие. Защото ще си имал време да обсъдиш и обясниш на всички участници много по-добре съществуващия конфликт. Защото ще имаш както времето, така и нагласата и мотивацията за неговото решаване.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот bikerider » Пон Окт 12, 2009 6:13 am

silvertm написа:1.За тези ситуации законите трябва така да са структурирани, че да позволяват до голяма степен саморегулиране, или направо избягване на конфликт (напр. чрез структурно разделяне на пешеходци и автомобили, или автомобили и велосипедисти);

Да, тук в Ориента сегрегацията и трибализма явно са необходимо зло.

silvertm написа:2.За постигането на такова структуриране на законността много по-ефективен е групов иск ("масовка"), отколкото самостоятелното действие. Защото ще си имал време да обсъдиш и обясниш на всички участници много по-добре съществуващия конфликт. Защото ще имаш както времето, така и нагласата и мотивацията за неговото решаване.

Само аз ли виждам противоречието? Искаме да обединим всички участници в трафика, за да ги разделим едни от други. На теория е прекрасно, но на практика е невъзможно да се изолират напълно артериите за едната група от артериите за другата група. Ерго, конфликтите ще се съсредоточат в пресечните точки. Изолационистката стратегия е късогледа, няма да се уморя да го повтарям. Освен всичко друго "структурното разделяне" е крещящо похабяване на инфраструктурен ресурс с всички кофти последствия от това.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Окт 12, 2009 8:26 am

bikerider написа:
silvertm написа:1.За тези ситуации законите трябва така да са структурирани, че да позволяват до голяма степен саморегулиране, или направо избягване на конфликт (напр. чрез структурно разделяне на пешеходци и автомобили, или автомобили и велосипедисти);

Да, тук в Ориента сегрегацията и трибализма явно са необходимо зло.

В такъв случай за Ориент трябва да пишем и Западна Европа и САЩ - и в тях има гета, заселени по племенен признак.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Окт 12, 2009 9:33 am

Да, разбира се, неотрибализма набира сила в цял свят. Само че, аз не говоря за етническо разделение. Трябва ли да ме радват инициативи като тази на silvertm?

Още като си говорим за това - чия е заслугата за обособяване на гета? Сигурно има някаква световна конспирация срещу циганите, негрите и прочие малцинствени групи, които не искат да се интегрират? Същото е и тук - велосипедистите в голямата си част не желаят да се интегрират в трафика, не желаят да спазват правилата, но реват, че не спазват правата им. Приликата с циганите като положение и държание е крещяща. И сега като за капак, silvertm твърди, че решението е да има инфраструктурни "гета". Яко ролбек стратегия. Дайте да се делим, да си разделим артериите и прочие. А за това кой ще плаща за подобно "структурно разделяне" silvertm мълчи.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Окт 12, 2009 1:26 pm

bikerider написа:А за това кой ще плаща за подобно "структурно разделяне" silvertm мълчи.

Според мен разделянето на велосипедистите от останалите групи участници в движението е най-рационално - мoже да се окаже, че спестените от лечението на пострадалите пари са повече от тези, необходими за направата на инфраструктурата. Да не бъдем скъпи на триците, евтини на брашното.

П.П. А гетата щом същестуват, значи си има причина. Аз съм съгласен да живея в гетото "велоалея" :peace:
Аватар
PtD

Мнениеот tisho » Пон Окт 12, 2009 1:38 pm

jororib написа:Тук
има информация за веломарштут от изворите до устието на Дунав.
Според статията трябва да минава и през България.
Някой да знае дали съществува подобно нещо?
От Братислава към Пасау съществува и е в перфектно състояние.
Оригинален вариант на статията на немски.

По принцип има, но всъщност няма

Тук какво на практика бе осъществено.
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот bikerider » Пон Окт 12, 2009 4:04 pm

PtD написа:
bikerider написа:А за това кой ще плаща за подобно "структурно разделяне" silvertm мълчи.

Според мен разделянето на велосипедистите от останалите групи участници в движението е най-рационално - мoже да се окаже, че спестените от лечението на пострадалите пари са повече от тези, необходими за направата на инфраструктурата. Да не бъдем скъпи на триците, евтини на брашното.

П.П. А гетата щом същестуват, значи си има причина. Аз съм съгласен да живея в гетото "велоалея" :peace:

Добре, явно пак ще изненадаме света с "изобретения". Аз не съм чувал досега някъде да има специални шосета за велосипедисти, или магистрали. Има ленти като част от движението. И пак не ми стана ясно кой ще плати тази инфраструктура за мижавия процент велосипедисти. И защо ще трябва да се дискриминират останалите участници, за които има още по-крещяща нужда от инфраструктурни промени. Но... "няма значение" :peace:

Щом е рационално велосипедистите да се държат като циганите и да искат специално отношение... не се учудвайте на агресията. Лично мнение!
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Окт 12, 2009 4:57 pm

Рационално е да изискваш, щом си гражданин на държавата и си плащаш данъците. :peace:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Окт 12, 2009 5:20 pm

Мхм... :peace:
Аватар
bikerider

Мнениеот kopche » Пон Окт 12, 2009 8:19 pm

Добре, явно пак ще изненадаме света с "изобретения". Аз не съм чувал досега някъде да има специални шосета за велосипедисти, или магистрали. Има ленти като част от движението. И пак не ми стана ясно кой ще плати тази инфраструктура за мижавия процент велосипедисти. И защо ще трябва да се дискриминират останалите участници, за които има още по-крещяща нужда от инфраструктурни промени. Но... "няма значение" :peace:

А той процента е нисък в БГ и си има причина. Висок е на други места и там също си има причина.
В Европа процента се повишава когато властите предприемат контруктивни действия (използваеми алеи, вело под наем, затваряне на центъра за автомобили ...) В Азия се повишава като се понижи стандарта на населението.
Никой не дискриминира другите участници в двивението, заделя се 1/3 за автомобили (например по периферията на града) 1/3 за вело и 1/3 за пешеходци - всички плащаме данъци - всички получаваме. Ако на автомобилите им е задръстено и неудобно - взмат си колело или мотопед ...
Така се случва в останалата част на Европа.
Аз за себе си - искам да отида с колело на работа, искам да заведа детето с колелото до парка.
Но не го правя! Няма да рискувам с детето по бул. България до Южен парк, и няма да отида целия в сажди и нагълтан с изгорели газове на работа. Има власти да предприемат мерки. Не знам дали масовките помагат, предвид вида на алеите ни .....
Аватар
kopche

Рейтинг: 1260

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум