Кой с какво се "стимулира"?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Кой с какво се "стимулира"?

Мнениеот skiman » Сря Юни 02, 2010 2:44 pm

Уф. Седят си двама белокоси старци и си говорят.
Единият казва:
Да знаеш, казаха ми страхотна рецепта за полова мощ.
Другият:
И каква е?
Ами, боб с вафли.
Е кой ти я каза?
Еми едни войничета.

Сега. Простите захари, като захар, глюкоза, вафли, шоколад са от типа на така наречените бързи въглехидрати. Усвояват се почти мигновено в рамките на
10 минути. Това води до следното. На първо място рязко покачване на кръвната захар. От там, панкреаса получва команда, че кръвната захар е повишена и е необходимо екстремна секреция на инсулин, за да се върне кръвната захар в норма. От там следва рязък спад на кръвната захар и ....на човек обикновено му се доспива(отделно, че от инсулина прекрасно се дебелее). Та толкова за стимулирането със захар и вафли. За това и тези храни дават така наречените празни калории. Не носят хранителни вещества, а само предизвикват инсулинов пик. Да не се бърка с банките с глюкоза, които се вливат при екстремно обезводняване. Мисля, че никой не се докарва до такива състояния карайки за кеф.
Много по-разумно е един Сникерс примерно.
Колкото до месото. Чак 8 часа да не са. Колкото до издръжливост на месоядните...ами да вземем за пример лъвове, тигри, титани...упс...тия измряха необяснимо. Все още са си на върха на хранителната верига, па не са измряли. Е лъвовете не мигрират, ама не им и трябва. Храната си идва сама. За сметка на това тигрите, особено северните модели бая миткосват в търсене на храна. Отплеснах се.

Какво правя лично аз преди и по време, ако карането ще е продължително.
1. Вода. Пия по 3-4 глътки през 15 мин. Дори и да не ми се пие. Така не натоварвам организма с излишно количество.
2. Енергийни барове. Ползвам тези. Не са скъпи. Взимам 3-4 в зависимост от продължителността на мероприятието.
3. Л-карнитин преди каране.
След(веднага):
1. Магнезий.
2. Протеинова напитка+въглехидратна , 50-50 в съотношение.
3. Аминокиселини.
4. Витамини+минерали.
5. Душ :D
След 2 часа:
1. Вечеря със солидно количество месо, бири, салатки и всякакви падишахски удоволствия.
Преди лягане:
1. Магнезий.
2. Упсарин.
Стана сложно.
За това ще обобщя. По време на каране-Вода+барове.

Таня с тия череши...после перисталтиката...как е? :nuts:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот FhG » Сря Юни 02, 2010 5:32 pm

skiman написа:Сега. Простите захари, като захар, глюкоза, вафли, шоколад са от типа на така наречените бързи въглехидрати. Усвояват се почти мигновено в рамките на
10 минути. Това води до следното. На първо място рязко покачване на кръвната захар. От там, панкреаса получва команда, че кръвната захар е повишена и е необходимо екстремна секреция на инсулин, за да се върне кръвната захар в норма. От там следва рязък спад на кръвната захар и ....на човек обикновено му се доспива(отделно, че от инсулина прекрасно се дебелее). Та толкова за стимулирането със захар и вафли. За това и тези храни дават така наречените празни калории. Не носят хранителни вещества, а само предизвикват инсулинов пик.

За това спираш захарта, и набиваш свински пържоли. ;)
Аватар
FhG

Рейтинг: 1619

Мнениеот Сашо » Сря Юни 02, 2010 5:54 pm

Вилката написа:...аз ям месо предната вечер, преди каране, като се надявам до другия ден да съм го прокарал по "каналния ред" и да съм се освободил от неудобството да го нося в стомаха.
И аз това съм си мислил да правя, обаче възниква въпроса къде се съхраняват преработените вече белтъчини.
а). в стомаха - не вярвам да си чакат там да започнеш да караш
б). в мускулите - там им е мястото, обаче отиват само след натоварване
в). в черния дроб - не мисля
г). в пикочния мехур - най-вероятно
Тоест белтъчините, за разлика от въглехидратите не се складират за после след ядене, а ако няма нужда от тях просто не се усвояват, а се изхвърлят. Щеше да е много добре ако се складираха в мускулите направо без натоварване, ама не става.

Със skiman съм съгласен за повечето неща, но не разбрах с какво Сникърс превъзхожда вафлите ? Обикновените вафли съдържат брашно, което е сравнително бавен въглехидрат, а Сникърса съдържа много какао, което натоварва черния дроб и фъстъци, които са много мазни и също трудни за усвояване.
А колкото до лъвовете - наистина са почти на върха на хранителната верига, обаче не могат да тичат дълго колкото антилопите. Лъвовете разчитат на изненада, тактика, светкавична атака и слаби животни. После лежат и храносмилат по цял ден.

Какво правя лично аз преди и по време, ако карането ще е продължително.
1. Предишната вечер и за закуска ям повече макарони, мюсли, бисквити, хляб. Това са бавни въглехидрати и се складират в черния дроб, който след това бавно ги освобождава и така дава енергия.
2. По време на каране пия много вода, изостар, мед, вафли, енергиини барчета, сушени плодове
3. След каране топла баня, аминокиселини, протеин, разтворен в хладка вода. Така си възстановявам загубената маса на мускулите по време на карането незабавно.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот tanya » Сря Юни 02, 2010 9:32 pm

@skiman, супер си е перисталтиката. Плодове мога да ям винаги и по много. Месото просто не ме кефи особено. Ям от време на време, но не ми е вкусно. :dontknow:
И аз подобно на Папи в повечето случаи ям това, което обичам, без да се чудя как ще ми се отрази на карането на следващия ден. Когато карам редовно и съм във форма колелото така да се каже "само върви", като не съм във форма "се мъча' и това какво ям няма да ми помогне кой знае колко.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот hrissim » Сря Юни 02, 2010 9:52 pm

Сашо написа:... с какво Сникърс превъзхожда вафлите ? Обикновените вафли съдържат брашно, което е сравнително бавен въглехидрат, а Сникърса съдържа много какао, което натоварва черния дроб и фъстъци, които са много мазни и също трудни за усвояване...

В произвежданите в родината Фафли отдавна не се влагат истинските изходни продукти - нито брашното е брашно, нито захарта-захар, а какао пък хич няма, щото е скъпо.
Фъстъците съдържат много бавни въглехидрати и по-малко мазнини и то растителни.
И сникърса, който ни е в магазинната мрежа е произведен в Полша, а там контрола в/у производството на храни е на светлинни години над този у нас.
Отварям една скоба - ако някой наш прадядо опита хляба, който се продава в магазините ни ще отрече, че това е хляб.
У нас в къщи си печеме хляб от повече от година и половина и с 2 филии се наяждам.
Иначе юнаците над мене добре са описали правилният според мен режим на приемане на хранителните в-ва и соли, е, малко се попрекалява с магнезии и белтъчини на моменти, ама то си е и до организъм, метаболизъм и др. особености на отделното човешко тяло.
Да не се вманиачаваме - той организма си сака каквото му требе - важното е да разчетеме правилно сигналите му.
:peace:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот Daniel Panev » Сря Юни 02, 2010 10:19 pm

Понеже темата се измести леко ще си позволя да цитирам книгата Training Plans for Multisport Athletes на Gale Bernhardt*:
В Training Plans for Multisport Athletes Gale Bernhardt написа:In a separate study on trained cyclists, a high-fat diet was found to increase endurance. Five trained cyclists followed either a high-fat diet (70 per-cent fat, 7 percent carbohydrates, 23 percent protein) or a high-carbohydrate diet (74 percent carbohydrates, 12 percent fat, 14 percent protein) for two weeks. Endurance at 60 percent of VO2max was measured before and after dietary changes, and the high-fat diet was associated with significant increases of endurance.

* Gale Bernhardt has coached and instructed athletes since 1974. In 2003 Bernhardt was selected by USA Triathlon as the Pan American Games Coach for both men's and women's teams and in 2004 she served as USA Triathlon Olympic Coach - т.е. (поне според мен) имаме основания да предположим, че си разбира поне малко от работата...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Сашо » Сря Юни 02, 2010 11:55 pm

Напълно съм съгласен с по-горния цитат, но само ако въпросните мазнини не се приемат по време на каране.

hrissim написа:...Фъстъците съдържат много бавни въглехидрати и по-малко мазнини и то растителни.
Точно обратното е. Купи си пакетче фъстъци и му прочети опаковката... :D
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот Анелия » Чет Юни 03, 2010 6:05 am

Мда, и аз предпочитам мазно месо вечерта преди каране. Абе като се замисля, всяка вечер го предпочитам. :D
Но сте прави: по време на каране не се получава, и това съм пробвала ;)
Аватар
Анелия

Мнениеот kvelikov » Чет Юни 03, 2010 6:44 am

Уважаеми колеги диетолози :D ,
с оглед гореразразилата се хранителна дискусия, ще предложа на вашето внимание и доктрината, представена в книгата "Зоната"... :idea:
Невероятно ефективен начин на хранене!!!
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот Вилката » Чет Юни 03, 2010 8:59 am

Сашо написа:И аз това съм си мислил да правя, обаче възниква въпроса къде се съхраняват преработените вече белтъчини.
а). в стомаха - не вярвам да си чакат там да започнеш да караш
б). в мускулите - там им е мястото, обаче отиват само след натоварване
в). в черния дроб - не мисля
г). в пикочния мехур - най-вероятно
Тоест белтъчините, за разлика от въглехидратите не се складират за после след ядене, а ако няма нужда от тях просто не се усвояват, а се изхвърлят.

Не е точно така. Пътят на един белтък от храната докато стане съставка за изграждане на мускул е дълъг. В стомаха престояват малко, той служи просто като шейкър, който смесва храната с коктейл от ензими. Необходима е сериозна работа, за да се разпаднат белтъците до аминокиселини - това става чак в тънките черва, и то доста след началото им. Чак там започва всмукването на аминокиселините. После част от тях участват във възстановяване на резерва им. Складираме някакво количество аминокиселини в кръвта, в клетките и в черния дроб за "гладни времена". Много малко количество отива за енергия чрез разпадане до амоняк, вода и CO2. Аминокиселините, които все пак ще ползваме за възстановяване, навлизат в клетката и там чрез нашия "ксерокс за белтъци"-рибозомите, клетката произвежда белтъците, които ни трябват за изграждане.
Целият процес отделя време, а и както споменах по-горе, в организма ни има депа за съхтанение на аминокиселини.
Следователно вечерната пържола освен удоволствие ни носи и други ползи при активно спортуване. А като видях цитата на Панев, вече ще си избирам по-мазни пържолки за целта. :D
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот skiman » Чет Юни 03, 2010 10:04 am

Сашо написа:Със skiman съм съгласен за повечето неща, но не разбрах с какво Сникърс превъзхожда вафлите ?

Беше пример. Но сега като се замисля, има едни КОРНИ им викат, които са с овесени ядки вътре и те са по-добре. Ама не се сетих името им и ги обърках със Сникерс-а. :nuts:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот codename47 » Чет Юни 03, 2010 6:53 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот МИКИ МАУС » Чет Юни 03, 2010 7:34 pm

codename47 написа:http://www.moviegoods.com/Assets/product_images/1020/234203.1020.A.jpg

Не можах да разбера-повтори ако обичаш - тези двечките от линка , трябва да ги лижем ли, или да ги хрускаме? Моля , отговори бързо! :dontknow:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот codename47 » Чет Юни 03, 2010 9:21 pm

:offtopic: де да знам, видях тоя филм в арената и заглавието ми се стори смешно :boggled: :D
по-темата: пробвал съм нередовно разни витамини(от евтините) и изостар но не съм усетил никакъв ефект, а може би там си трябва постоянство :dontknow: . Най-важна според мен е поддръжката на костно-ставната система при такива натоварвания но за това си имаше отделната тема :agree:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот screamBoy » Вто Юни 08, 2010 8:25 pm

с предвкусване на страхотното каране, усещане на някои елементи от него - примерно ако е по позната пътека как преминавам през някой участък; ако е непозната как искам да се чуствам след като я мина
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Kpucko » Пон Юни 21, 2010 12:12 pm

Аз лично с енергийни напитки, и Nestle Lion, Snickers, KitKat и тем подобни сладкишчета :eyebrow:
Аватар
Kpucko

Рейтинг: 1081

Мнениеот Jumpup » Пон Юни 21, 2010 7:44 pm

Със здравословно и разнообразно хранене. А за специалните случаи, когато трябва да се справям с големи натоварвания от продължително и тежко каране използвам ``Животинското пакетче`` http://mutilator.files.wordpress.com/20 ... akinfo.jpg :eyebrow: http://muskuli.bg/media/catalog/product ... al_pak.gif :kaioken:
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот kapitanblood » Пон Юни 21, 2010 8:50 pm

Jumpup написа:Със здравословно и разнообразно хранене. А за специалните случаи, когато трябва да се справям с големи натоварвания от продължително и тежко каране използвам ``Животинското пакетче`` http://mutilator.files.wordpress.com/20 ... akinfo.jpg :eyebrow: http://muskuli.bg/media/catalog/product ... al_pak.gif :kaioken:

:offtopic: От къде ги намираш тези пакетчета? :offtopic:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот TheAnimal » Пон Юни 21, 2010 8:58 pm

:offtopic:
Аз ги произвеждам, от вторични продукти :evil:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот skiman » Вто Юни 22, 2010 8:17 am

kapitanblood написа: :offtopic: От къде ги намираш тези пакетчета? :offtopic:

SNC на Пиротска. Срещу "малкия ЦУМ"
Аватар
skiman

Мнениеот kapitanblood » Вто Юни 22, 2010 9:57 am

skiman написа:
kapitanblood написа: :offtopic: От къде ги намираш тези пакетчета? :offtopic:

SNC на Пиротска. Срещу "малкия ЦУМ"

:agree: Мерси.
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот YouAreDeaD » Вто Юни 22, 2010 2:58 pm

Изображение
+
Изображение

Казват,че било адски зареждащо ! Аз лично не съм го пробвал,защото мразя RedBull (мноо ми е гадно на вкус) Но SNICKERS е супер хранително и зарежда :peace:
Който кара велосипед, бибека му стърчи напред !
YouAreDeaD

Рейтинг: 982

Мнениеот spruld0g » Пет Юни 25, 2010 10:47 pm

мене стимуланта ми е едно китайско ориз 8 съкровища и нагоре до Виница фърча (от Варна съм :D :wavey: )
Изображение
Изображение
Аватар
spruld0g

Рейтинг: 1166

Мнениеот bobbeliata » Нед Юни 27, 2010 4:12 pm

Преди сериозно каране: Вечеря- стабилна паста или месо
Закуска- обилна, помага за ди имаш сили следобяд, а и от чисто психологическа гледна точка(нали знаете гладна мечка, хоро не играе) + много кафе, вода и половин час преди каране 1 бутилка изотонична напитка с Л-карнитин, на Нутрим (има ги в Била, Фантастико и др.). Май някой беше споменал по-горе: Л-карнитинът е амино-киселина която се произвежда от организмът ни, тя спомага за разграждането на мазнините и вкарването им в енергийния баланс. Старничен ефект от л-карнитинът е обилното потене(заради което, според мен не е препоръчително да се използва в студено време, заради рискът от измръзване с мокри дрехи) и газове. :)
По време на каране: вода и корнита, ако трябва...
Непосредствено след каране: бързи въглехидрати, помагат за възстановяването, бира и кюфтета...

Преди, по време и след: големи количества Пиринско, има много положителен, както физиологичен, така и психологичен ефект

Другите стимули, като байкърки с хубави дупета, музика, хубави гледки и т.н. също имат безспорен принос за цялостния "перформънс"...
bobbeliata

Рейтинг: 1220

Мнениеот kapitanblood » Нед Юни 27, 2010 5:57 pm

Аз до сега,не съм се стимулирал с нищо,освен с Корни и кафе.Преди седмица с един приятел от квартала(боксьорче),се заговорихме за добавки,хапчета,прахчета и други такива.....предложи ми едни хапчета,Магне Б6,магнезий/пиридоксинов хидрохлорид,сиреч магнезий с витамини.На ден по 2/сутрин и вечер.
Има голям ефект,на "Обиколката",почувствах голяма разлика,нямаше ги болките в краката.
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот pe60t0 » Пон Юни 28, 2010 11:28 am

Аз на обиколката мушнах 2 такива : http://power-beauty.com/index.php/suple ... l-bar.html и с малко помощ от 2-3 сандвича и 1-2 вафли бях самолет целия ден.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Tyno » Пон Яну 10, 2011 4:23 pm

Вилката написа: По време на каране не пия много вода, за да избегна обилно потене и загуба на соли.

Най-голямото убииство за една клетка е да я изсушиш... Вода се пие често и по малко. Нужен е воден баланс, ако ни се допие вода значи вече сме го нарушили, а какво остава да не продължим да пием.... Ако целиш да не се потиш, то не трябва да стигаш до интензивно натоварване...

Кофеиновите и теориновите напитки изсушават допълнително клетките. Т.е РедБул, Кафе, Кола са напитки, които само могат да ни навредят на издръжливостта.

skiman написа:Сега. Простите захари, като захар, глюкоза, вафли, шоколад са от типа на така наречените бързи въглехидрати. Усвояват се почти мигновено в рамките на
10 минути. Това води до следното. На първо място рязко покачване на кръвната захар. От там, панкреаса получва команда, че кръвната захар е повишена и е необходимо екстремна секреция на инсулин, за да се върне кръвната захар в норма. От там следва рязък спад на кръвната захар и ....на човек обикновено му се доспива(отделно, че от инсулина прекрасно се дебелее). Та толкова за стимулирането със захар и вафли. За това и тези храни дават така наречените празни калории. Не носят хранителни вещества, а само предизвикват инсулинов пик.

Да допълня и още един важен фактор при приемането на захар, глюкоза, вафли, шоколад..

Какво се случва, ако приемем голямо количество гликоза по време на активен енергоразход? Ако работата, не бъде прекъсната за период от поне 20 мин, т.е. адреналина, глюкагона (антагонист на инсулина той разгражда гликогена до гликоза) и кортизола все още са господари на кръвта и тялото работи в режим на катаболиза, панкреасът няма да отдели нужното количество инсулин. Храносмилателната система ще бъде в покой докато не спаднат нивата на стресовите (катаболитни) хормони. Простите захари ще ферментират в стомаха и в тънките черва, до алкохол, а черният дроб ще се мъчи да го изхвърля и изгаря. Захарта преминала в кръвта няма да бъде използвана пълноценно. Подобен процес, но в много по-сериозни мащаби настъпва при диабетиците неспособни да произвеждат инсулин след консумация на захар.

По - скоро наблягам на това в какви граници и времена на анаеробна издръжливост навлизам... Много хора бъркат пресилването с липса на хранителни вещества. Почивка и :beer: добра горивна комбинация се получава... :D
Изображение
Изображение
Аватар
Tyno

Рейтинг: 1300

Мнениеот Scottyteam1 » Пон Яну 10, 2011 8:55 pm

Едно шише кола и бургер от ресторанта зад дъртовете в Борисовата :rofl: :agree: :beer:
CANADA
Аватар
Scottyteam1

Рейтинг: 1187

Мнениеот frantishek » Сря Авг 10, 2011 8:49 am

UP :D

Аз като е топло времето и минавам над 30 км 5 литра вода не ми стигат по време на самото каране. Ако започна да си разтварям isostar примерно и 5-та ли литра трябва да са ми тонизиращи или как? Или ще се натровим? :dontknow: А може би е най добре през преходите само вода а след това една доза isostar за възстановяване. За яденето ми е лесно. Всеки път е различно и затова хем сандвичи с месо хем вафли и мъкна с мен. Та според апетита ми на място и ям. Случвало ми се по време на яко каране (натоварване) със 2 кит ката да са ме засищали а друг път пак при подобни условия 2 сандвича с пилешки пържоли и зеленчуци да не ми стигнат само до обяд примерно. Та затова както писах нося много и разнообразна храна с мен независимо от това колко съм си намислил да карам. Но това с тия тонизиращите напитки ми е мъгла.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот Antares » Сря Авг 10, 2011 9:53 am

Ще дам пример. На перпендикулярната вселена, си разтварях пет лъжички изостар в двулитров мях (половината от дозата според инструкцията) и тук-таме с доливания на вода - съм изкарвал всеки ден. По преценка - едва ли общата консумация на вода и течности ми е надвишавала три три и половина литра на ден (по време на самите карания). Докато Жоро (THEZOGGO), си спомням, че беше правил по пет-шест литра вода на ден, по негови думи. А бяха доста потни и някои дни - доста изтощителни карания. Карали сме основно по открито с безмилостно слънце. С този режим не съм се обезводнявал, не съм имал проблеми с минерали, с магнезия (мускулни схващания) или общия тонус. За самата статистика - по думите на Наката, за осемте дни сме минали над 300 километра с около 6000 метра сумарно изкачена денивелация.
За точното действие на изостара е писано много и предпочитам да не се изказвам непотготвен, просто споделям личните ми впечатления.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум