GPS ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

GPS ?

Мнениеот 4o4ko » Пет Авг 10, 2012 12:14 pm

Повечето трасета ги дават с GPS координати ...

Отдавна ми се ще да си взема една такава играчка /ходя често в планината/ и ме интересува мнението ви за тази апаратура...

ползвате ли я често ? Препоръки за марки модели ?

Мерси
Ами сега ?
Аватар
4o4ko

Рейтинг: 1180

Re: GPS ?

Мнениеот b1k3ra » Пет Авг 10, 2012 12:42 pm

Най-евтиния удачен вариант е Garmin Dakota 10.

Всичко различно от моделите за колоездене, мотоциклети или пешеходен туризъм е крайно неудачно и дори потенциално опасно.

ПС. Сега ще се намерят сигурно хора които ще започнат да обясняват, как навигация инсталирана в телефона е напълно достатъчна...или пък китайски автомобилни "навигациики" тип 2 за лев...желая им успех и дано никога не разберат колко грешат...
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот lacho_m » Пет Авг 10, 2012 1:08 pm

b1k3ra написа:...
Всичко различно от моделите за колоездене, мотоциклети или пешеходен туризъм е крайно неудачно и дори потенциално опасно.
...

:bigeyes: чак пък потенциално опасно...
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotseto » Пет Авг 10, 2012 1:22 pm

Пролетта и аз имах такова умуване и в крайна сметка си взех eTrex 20. Избрах го пред Дакота понеже не смятам да карам само колело с него, а да го ползвам доста активно зимно време в планината. Touchscreen-а е хубаво нещо и може да бъде доста удобно, но с ръкавици по-добре бутончета. Като за първи GPS не мисля, че е добра идея да се мяташ на нещо много скъпо - за целите за които го купих и го използвам - мтб и някое и друго походче е доста як. Предвиди и малко пари за презареждащи се батерии и зарядно за тях, както и за поставка върху кормилото на колелото - много е удобно!

Ако ходиш често в планината подобно устройство, макар и не задължително, е страшно удобно и полезно. Много по-лесно се планират и карат маршрути, където и да е :) Една от основните причини, поради които го взех беше за да обикалям покрай селото на жената с байка - там планини и пътища бол, ама карта - йок. Родих се с GPS-a!

Последен съвет - ако се интересуваш, отиди в централния магазин на гармин: http://www.garmin.bg/?s=2&i=7
Поговори с хората, за мен бяха супер полезни - ориентираха ме към най-доброто за мен устройство, показаха ми плюсове и минуси, демонстрираха ми как се работи с GPS и връзка с компютър, как да си планирам маршрут и да използвам всичкия наличен софтуер за целта - Google Earth, Base Camp, MapSource. Друго си е око да види, ръка да пипне :)
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот neilor » Пет Авг 10, 2012 2:07 pm

Ясно е, че навигациите предназначени за спорт са здрави и стабилни, но не може да се твърди че всико друго не става и дори е опасно.
Всяко устройство си има предимства и недостатъци, важно е да знаеш слабите му страни за да не те подведе. Аз ползвам ОруксМапс на телефон и това напълно ме устройва.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот b1k3ra » Пет Авг 10, 2012 2:18 pm

Стигне ли се до ситуация, в която наистина да имаш нужда от ГПС-а, телефона или автомобилната навигация ще са безполезни.
b1k3ra

Мнениеот PtD » Пет Авг 10, 2012 3:09 pm

b1k3ra написа:Стигне ли се до ситуация, в която наистина да имаш нужда от ГПС-а, телефона или автомобилната навигация ще са безполезни.

Ще поясниш ли защо, или просто на теб така ти се иска?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Пет Авг 10, 2012 10:16 pm

Не знам защо масово се налага мнението, че бутоните са по-удобни от тъч диспеля, когато се работи с ръкавици. Хора, екраните на ГПС-ите са снабдени с резистивни тъч панели, а не с познатите ви от айфоните и самсунгите капацитивни. Това означава, че реагират на натиск и могат да се пипат с каквото си искате.
В никакъв случай ГПС с бутони не е по-удобен от такъв с тъч дисплей. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Morpher » Пет Авг 10, 2012 11:39 pm

От друга страна, при евентуално падане, този без тъч може и да продължи да работи :)
Издере ли се по-брутално тъча при нежелан близък контакт с камък примерно, ако нямаш ни един бутон, може и да не се прибереш същия ден. Това в случаите, когато нямаш идея на къде си тръгнал и разчиташ изцяло на устройството. За такива моменти аз си нося и хартиена карта. Все пак не заема много място ;)
Разбира се, всичко е относителнои зависи от падането де... Моя за сега е падал само веднъж от стойката на колелото и това стана, когато и аз се ошмулих в една шипка, но макари редките падания, не искам да оставям тези неща на съдбата :D
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот taurus13 » Пет Авг 10, 2012 11:44 pm

Не, този тъч е много здрав - той не е от стъкло - пластмаса е. На моя ГПС при удар, му се пръсна ТФТ-то зад тъча, защото той е стъклен. На практика това е сандвич от два панела - отдолу е стандартен ТФТ екран, отгоре е прозрачния тъч панел. Пак казвам - технологията е различна от тази на телефоните.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Morpher » Съб Авг 11, 2012 12:00 am

При резистивния тъч скриин винаги имаш няколко филма над пластмасата. При капацитивния вече е малко по-друга работа, но той не ни засяга сега :)
Не става дума да се чупи основата на сензора, а самите фолия могат да се надерат.
Мисълта ми не беше за тъпи удари, когато от посукване, може да се пукне/счупи дисплея, а при остри надирания, когато всъщност тези слоеве се късат и правят тъча неизползваем.
Иначе, да ти замине дисплея, пак си е голяма болка. Тогава хептен всички шансове да използваш уреда изчезват :)
Аватар
Morpher

Мнениеот taurus13 » Съб Авг 11, 2012 12:12 am

Моят засега си го ползвам - спукало се е стъкло някое в ТФТ-то и това причинява едни черти напряко на екрана, но те се виждат само когато съм на включена подсветка. Понеже този екран е трансрефлективен, т.е. работи с отразена светлина, през деня не ми пречи изобщо. Вечер си го гледам и без това пак без подсветка, на светлината на челника, та не ми е болка, но си гаден момент като цяло това с екрана де. Иначе съм сложил едно фолио срещу драскането на екрана, но те драскотините много не му пречат - преди да го сложа, вече доста ги бях събрал. :D
Като цяло, отново бих си купил специализирано устройство, вместо телефон.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот neilor » Съб Авг 11, 2012 12:58 pm

Стигне ли се до ситуация, в която наистина да имаш нужда от ГПС-а, телефона или автомобилната навигация ще са безполезни.

Стигне ли се до такава ситуация скъпият качествен туристически ГПС би свършил повече работа - няма спор.
Пример - Зима, виелица, пресичате река, падаш в реката, но ГПС-а е водоустойчив и оцелява.
Втори пример - Спускане, губиш управление на колелото, всичко хвърчи във въздуха, следва търкаляне по склона 5-6 метра (ако ви се вижда малко да го увеличим на 20-30), всичко се чупи, но ГПС-а е удароустойчив и оцелява.

За по-стандартните ситуации - еднодневно каране или с преспиване по населени места и хижи, където няма проблем с електричеството един телефон с навигация върши достатъчно работа.

Да допълня - предимството на туристическия ГПС е в качествената и стабилна изработка, това че се вижда добре и на слънце (ако е с подходящ екран) и в по-дългия живот на батерията. Не е с по-големи възможности като ГПС от телефона.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Insight » Съб Авг 11, 2012 6:11 pm

neilor написа:
.....За по-стандартните ситуации - еднодневно каране или с преспиване по населени места и хижи, където няма проблем с електричеството един телефон с навигация върши достатъчно работа....

Твоя телефон колко часа издържа при включен GPS?

Апропо, някой тествал ли е новите Етрекс-и 20 и 30 с поддръжка на ГЛОНАСС...
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Slade » Съб Авг 11, 2012 8:18 pm

Не знам за неговия, но моят (Nokia C6-01) издържа до 4 часа без проблем с Garmin Mobile XT. Веднага пояснявам, че това е в обикновен режим (обзор) - показване на позицията на картата, примерно с някакъв запаметен трек, но не и навигация или запис на трек - тогава пада по-бързо. Имам "устройство" с 4 алкални или акумулаторни батерии с micro usb извод, което зарежда съвместими телефони в движение, така че батерията на телефона не ми е проблем.
Купих си и чудесна стойка за кормилото за 2.6 паунда от e-bay и бях на път да я обявя за перфектна, след всички сътресения и спускания, които преживя, но с 30км/ч по един гаден каманак на Широка поляна, стойката се счупи, телефонът падна, но за щастие оцеля без щети, защото беше допълнително в hardcase.

Моето мнение е, че дори смартфонът е приемлив вариант, но въпреки това твърде скъп, за да стои на кормилото по пътеките, за разлика от специализираните устройства, които предполагам са по-леки, по-ударо/прахо/водоустойчиви и предполагам по-трудно се повреждат. Освен това Garmin-ите като e-trex и edge имат чудесна поддръжка за качване и анализ на тренировки и трекове в Garmin Connect. Струват колкото смартфон обаче... аз не бих си купил. Винаги когато се загубя вадя телефона от раницата и се позиционирам за секунди. Отделно от години си имам gps logger-че, което купих за 90-на лв (Holux M1200E), с което си записвам пътешествията, а то е много леко и непретенциозно - виси отзад на раницата и си записва с дни.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот xcrider » Съб Авг 11, 2012 8:38 pm

Абе, незнам. Аз си имам туристически GPS - без тъч скрийн, от гледна точка на издържливост на падания и т.н. garmin 60 csx. За колело въобще не го ползвам, понеже най-дългите карания ми се вместват в един ден и разглеждам картите още от вкъщи. Обаче телефончето ми - nokia 5800, което винаги е с мен, струва 2х по-малко от гпс-а и тежи 2 пъти по- малко от него, винаги си е с мен. По принцип имам качен garmin mobile xt, но за пътеки не го използвам. Има едно много, много хубаво приложение, за записване на уъркаути - Endomondo. Картата, която е към него е доста подробна, показва голяма част от пътеките, дори показва просеки за лифтове, далекопроводи. Използвам съм го много пъти да се ориентирам с него, дори когато съм на пътека, която не съществува в картата, успявам да се ориентирам накъде да тръгна. Другия плюс на телефоните, че благодарение на Assisted Gps-a, чрез интернет, гсм-а хваща по-бързо сателити, освен ако не съм на някое много забутано място. Иначе гармина хваща винаги сателити, но трябва да се чака около 5 минути, дори в града.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот taurus13 » Съб Авг 11, 2012 9:08 pm

В БГ обаче си имаме хубава карта OFRM на която има много пътища и която чудесно си рабопти с гармин гпс-и, но на телефоните май тая работа не става...засега.
BG Mountains напоследък доста подобриха картите си, но са далеч от ОФРМ като офроуд пътна мрежа.
Като гледам другарчетата с телефоните, то трябва парче програмист да го раздаваш за да ползваш едната проста навигация(особено тия с андроидите) :lol: - със специализирания гпс, работата е далеч по-опростена.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Insight » Съб Авг 11, 2012 9:20 pm

taurus13 написа:В БГ обаче си имаме хубава карта OFRM на която има много пътища и която чудесно си рабопти с гармин гпс-и, но на телефоните май тая работа не става...засега.
BG Mountains напоследък доста подобриха картите си, но са далеч от ОФРМ като офроуд пътна мрежа.
Като гледам другарчетата с телефоните, то трябва парче програмист да го раздаваш за да ползваш едната проста навигация(особено тия с андроидите) :lol: - със специализирания гпс, работата е далеч по-опростена.

Гармин и OFRM (съответно) работи безпроблемно на уин-мобайл и симбиан-ски телефони... поне аз имам 2 от 2 успешни опита, а "програмистката" част от операцията е еднократна, след това работата е неразличима от специализирания GPS.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот PtD » Съб Авг 11, 2012 9:26 pm

Значи, щом има голям екран, той ще е слабо място. Дали на Garmin 60тка или на iPhone, все тая. Няма да ви казвам колко пъти съм се търкалял върху раницата си, в която телефонът е в най-външния джоб. Няма и драскотина. Така че това е до късмет, предимно.

Що се отнася до водоустойчивостта:
а) има такива телефони - примерно Motorola Defy
б) винаги може да се сложи опаковка на телефона

Не виждам нито едно предимство, с изключение на по-доброто приемане на GPS с външна антена.

Що се отнася до живота на батерията, експериментите ми показват, че най-големият консуматор на батерия в един смартфон при планинско колоездене е GSM модулът - при слабото и липсващо покритие. Смартфон със спряна телефония и пуснат само GPS може спокойно да изкара 10-15-20 часа. Да не говорим, че резервна батерия струва 10-тина лева и тежи съвсем николко.

@b1k3ra ще поясниш ли защо твърдиш това, което твърдиш?
Аватар
PtD

Мнениеот b1k3ra » Нед Авг 12, 2012 12:40 am

2 батерии АА се намират навсякъде и струват много по-малко от резервна батерия за телефон. За тия истории с външните соларни, зарядни и т.н. изобщо няма да коментирам.
Водо и удароустойчивостта на един Гармин (ако щете и друга марка, но просто за другите карти на БГ няма) е лееко по-различна от маркетинговите твърдения на Моторола, Самсунг и други. На който му е интересно, да порови из нета защо като излезе Defy беше обявен с IPX7, после се смени на dust ans splash proof.
Спомена се и за ОФРМ и невъзможността за използването й с андроид.
Останалите, които подкарват Mobile XT - ами това си е с автомобилен интерфейс и то не обновяван от 2009 някъде. Няма и половината от нещата, които са необходими в планината.
Дадоха се вече примери за кофти ситуации. Можем да си измисляме и пишем нови до утре. Но при коя да е от тях, туристическия ГПС ще работи в ситуацията, за която е измислен...телефона ще се направи евентуално някак си.
Цената на един туристически гпс е напълно достижима и дори е съпоставима или по-ниска спрямо цитираните "здрави" смартфони или качествени калъфи.

Както вече написах, не споря, че с най обикновен телефон с вградена навигация човек може да си кара. То може и с хартиена карта и бусола. А може и без никаква.
Въпроса е, че ако някога живота, здравето ми или дори само лекотата и бързината на прибирането ми вкъщи зависят от гпс, то предпочитам това да е уред, мислен за такава употреба. А когато случая не е такъв...ами просто е много по-удобно и лесно с него.
b1k3ra

Мнениеот Morpher » Нед Авг 12, 2012 1:21 am

Абе как ги карате тия часове със телефони, не знам :D Моя я изкара час, я не на батерия... То като го сложа в колата, зарядното не може, да му смогне, да го захранва, камо ли да зарежда :D
Иначе ако се гаси дисплея - става, обаче тогава трябва да се пуска и спира на всеки няколко минути, за да видиш, на къде да тръгнеш след поредното разклонение :)

И все пак не мога, да разбера, защо все още се спори толкова ожесточено "за" и "против" телефони за GPS. Това нали е форум за планинско колоездене? Е коя е тая програма, която ще хване карта, която ще върши работа за mtb? Досега не съм видял "задоволителна" карта за Андроид, която "задоволително" да се доближи до нуждите за планина. За win mobile има garmin xt, който приема каквато карта му сложиш(в това число съм слагал bg topo maps), но той винаги си е бил замислен за кола/шосе(както беше вече споменато). Ако ще караме шосе - да, в планината - нъцки ;)

Иначе за препоръката за модел, аз бих заложил на 62 серията, като се тръгне като минимум от s варианта. Да, по-скъп е... Да, заслужава си(според мен). По-удобен е за работа, но това си е лично мнение. Ако трябва да съдя по 60CSx, то и 62 ще са ултра здрави и издържат на агресия! Вече ако бюджета не го позволява - по-бюджетните решения също са доста добри(а и в зависимост от твоите нужди, може и да не ти трябва по-силен GPS).
Другия вариант, който предлагам е 60CS(x) на старо. Достатъчно издръжливи устройства са, за да не се поема риск при такава покупка.
Но върви в Геотрейд и ги разгледай. Харесай си модел и сам прецени, как ще ти е по-удобно и спрямо стила ти на каране, какво би предпочел :)
Аватар
Morpher

Мнениеот taurus13 » Нед Авг 12, 2012 7:36 am

Имайте предвид, че евтините модели на Гармин са доста бавни с голямата карта ОФРМ - много се мотка обновяването на дисплея при скрол. Е, винаги може да си качите орязана версия, но си хубаво да имаш и земната покривка например.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Stefan_trekkie » Нед Авг 12, 2012 9:01 am

@b1k3ra, така и не разбрах какво имате предвид, колега. Обяснявате много заобиколно или само на мен така ми се струва :dontknow:

Това, което успях да разбера.. Имате предвид, че правилния гпс ще знае черните пътища и пътечки в планината и при 'случка' може да ти избере маршрут до най-близката болница или главен път или друго... Това ли имате предвид ?....
Аватар
Stefan_trekkie

Рейтинг: 1257

Мнениеот mulltex » Нед Авг 12, 2012 9:06 am

PtD написа:Смартфон със спряна телефония и пуснат само GPS може спокойно да изкара 10-15-20 часа. Да не говорим, че резервна батерия струва 10-тина лева и тежи съвсем николко.

Мда, аз нямам проблеми с мобилния телефон. С батерия над 3000Mah, изключване на дисплея, когато не се използва и с изключен ГСМ модул изкарвам до 3 дни в планината. С подходящ калъф и времето не му пречи. :)

А има и външни батерии за USB, които могат да удължат живота и до няколко седмици.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот b1k3ra » Нед Авг 12, 2012 10:19 am

Stefan_trekkie написа:@b1k3ra, така и не разбрах какво имате предвид, колега. Обяснявате много заобиколно или само на мен така ми се струва :dontknow:

Това, което успях да разбера.. Имате предвид, че правилния гпс ще знае черните пътища и пътечки в планината и при 'случка' може да ти избере маршрут до най-близката болница или главен път или друго... Това ли имате предвид ?....

Не колега, нямах това предвид.
Аз говорех за хардуерните характеристики на уредите най-вече.
Това, което имах предвид е, че целия този спор според мен е напълно излишен. Защото в единия случай имаме уред, който е създаден за работа сред природата. В другия имаме тефон, чиято основна функция е напълно различна. И за да се доближи дори и малко до целта, трябва да се използват допълнителни аксесоари.

Нека да ти дам един пример с моторите. Надявам се ще ме разбереш по-лесно.
Знаеш предполагам за пича, който е направил околосветска обиколка с Yамаха R1. Става ли? Явно да. Правилния мотор за целта ли е? Не. Удобно ли е? Едва ли. Направил е доста модификации и пак е с много компромиси. Можеше просто да вземе например R1200 GS или Африка или Тенере.
И аз миналата година по финансови причини опитвах да търкалям чисто офроуд ендурце (Yамаха ТТ350) с таралежки на асфалтови разходки. Пак ставаше някак си, ама стария ми Diversion беше по-подходящ.
b1k3ra

Мнениеот moz » Нед Авг 12, 2012 12:04 pm

PtD написа:Не виждам нито едно предимство, с изключение на по-доброто приемане на GPS с външна антена.

Орегона се вози на кормилото, преглежда се спокойно в движение, даже и в спускане, преживял е няколко падания в каменисти бързи спускания с директни удари върху него- драскотини по корпуса и нищо друго. Влага прах и друсане не ме притеняват.
Пробвай да го направиш с телефон... или пробвай истински ГПС преди да оценяваш от последна инстанция.
moz

Мнениеот subritual » Нед Авг 12, 2012 2:15 pm

Тая тема май се повтаря :D :rofl:
Последния смартфон,който ползвах понякога за навигация умря от окис по платката в следствие на обилно потене. Държах го в джоба.
Удобно е щото прави и снимки. Много мразя да си бъркам в раницата през 15 мин. Сега си държа 60ката в джоба и вадя да поглеждам отвреме на време.
Безспорно е удобство да е на кормилото и да си го поглеждаш лесно, но май само за туристически карания по равничко.
Аватар
subritual

Мнениеот PtD » Нед Авг 12, 2012 2:55 pm

moz написа:Пробвай да го направиш с телефон... или пробвай истински ГПС преди да оценяваш от последна инстанция.

Не ти ли е хрумвало, че имам и истински? И че това, което говоря, го говоря от личен опит от експлоатацията на двата? :erm:

П.П. Не бих се пробвал да пробвам доколко е устойчив прехваления Гармин на падания, на които аз си чупя кости...
Аватар
PtD

Мнениеот b1k3ra » Нед Авг 12, 2012 5:07 pm

PtD написа:
moz написа:Пробвай да го направиш с телефон... или пробвай истински ГПС преди да оценяваш от последна инстанция.

Не ти ли е хрумвало, че имам и истински? И че това, което говоря, го говоря от личен опит от експлоатацията на двата? :erm:

П.П. Не бих се пробвал да пробвам доколко е устойчив прехваления Гармин на падания, на които аз си чупя кости...

И това по някакъв начин изтъква ли предимството на смартфона? Да не би пък той да се справя по-добре при подобни падания?

Малко вече ми намирисва на чисто заяждане като в трети клас - моето "нещо си" е по-хубаво пък!
Темата започна с въпрос за ГПС. Не е било анкета телефон или навигация. Никой не отрече, че може и с телофон.
Направо не разбирам какво се опитвате да докажете...

ПС. Ако по подобен начин се разискват и колела и компоненти в този форум...май бая народ получава доста изкривена информация четейки тук.
b1k3ra

Мнениеот b1k3ra » Нед Авг 12, 2012 5:18 pm

И за да престанем с празни и тъпи постове, които едва ли помагат на автора на темата, предлагам писалите за смартфоните да му предложат конкретни приложения, които ще му свършат работа за визуализиране и навигиране по свален от този сайт (или където и да е) GPX трак...Все пак човека това искаше, нали?
На мен също ще ми е доста интересно, може пък да е излязло нещо, което не съм виждал още :D :popcorn:
b1k3ra

Следваща

Назад към Общ форум