Как да се облечем при каране в планината

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Как да се облечем при каране в планината

Мнениеот Admin » Пон Дек 30, 2013 1:13 pm

Изображение
Темата за облеклото е безкрайна, но все отнякъде трябва да започнем. И доколкото зимата поставя по-сериозни изисквания към екипировката, сега е може би най-подходящият сезон да ви запознаем с основните неща в тази насока, още повече, че коледните празници са добър повод да (си) подарите или да ви подарят някой от продуктите, за които ще стане дума в статията.
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 8-clothing
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Как да се облечем при каране в планината

Мнениеот sprint2003 » Вто Дек 31, 2013 12:03 am

Като връхна дреха става и шушлеково яке с немного дебела подплата със средно висока яка. Ръкавиците могат да са от естествена кожа с вата. Такива ползвам вече 15г.
sprint2003

Рейтинг: 1198

Мнениеот PtD » Вто Дек 31, 2013 3:53 am

Става, ако искаш да си по-мокър отвътре, отколкото отвънка...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот rarekin » Вто Дек 31, 2013 4:38 am

Материите, от които са ушити колоездачните фланелки, са синтетични

Icebreaker, Rapha, Ibex, Smartwool и др. произвеждат колоездачни фланелки от вълна.

Поларите конкурират основно вълната и в интерес на истината се справят добре - не се вмирисват много, топлят доста и в същото време са по-леки и съхнат по-бързо. Затова по време на натоварване много хора ги предпочитат пред вълнения пуловер например, още повече, че на пипане са много меки и приятни.

Това, дали са по-леки, зависи изцяло от това с какво ги сравняваш.

Icebreaker Realfleece 260 тежи по-малко от "полар" на Merrell (aeroblock fleece) и толкова колкото Mammut Polar Polartec Thermal Pro.

Доста зависи и от това колко ципове има самата дреха.

Що се отнася до комфорта - Realfleece - а на Icebreaker - а ми е предпочитания ми среден слой практически откакто го имам. Няма нищо общо с пуловерите "на баба" (не, че няма вълнени пуловери, които са също толкова комфортни , че дори и превъзхождат синтетиките и други естествени материи).

ХС колоездачите най-често карат само по клин, този клин има специална омекотяваща подложка за слабините и задните части, което значително повишава комфорта при по-дълъг престой върху седалката

Това май е в повече, защото не съм чувал подложката да е планувана като омекотяваща точно за слабините. Всъщност, има случаи, в които прекалено голямата подложка е проблем точно в тази област.

Съгласен съм с Владо, че има какво да се каже по отношение на технологичните материи за най-външните слоеве (предполагам, че на някакъв по-късен етап ще се появи и такава статия). Хич не споделям и мнението, че Windstopper- a превъзхожда Gore-Tex - a по отношение на защитата от вятър.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот taurus13 » Вто Дек 31, 2013 9:10 am

Тя подложката на клина, по-скоро осигурява по-добро разпределение на тежестта на човека върху седалката, но според мен едно от много големите и предимства е точно това, заради което я наричат на шега и памперс - че попива влагата от потенето и така не се създават условия за протриване и подсичане на кожата.
Освен това зимъска хубаво топли на д-то. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Admin » Вто Дек 31, 2013 11:04 am

rarekin написа:Icebreaker, Rapha, Ibex, Smartwool и др. произвеждат колоездачни фланелки от вълна.

Колоездачни фланелки (jersey) ли имаш предвид или base layer за колоездене? За мен има разлика между двете неща, а мисля не само за мен.

С повечето други забележки съм съгласен, няма как да обхвана всички подробности, освен ако не си отделя една година само за тази тематика и пак едва ли аз ще мога най-добре да опиша нещата. Статията има за цел да даде само някаква основа и начални насоки на интерес.

Това май е в повече, защото не съм чувал подложката да е планувана като омекотяваща точно за слабините. Всъщност, има случаи, в които прекалено голямата подложка е проблем точно в тази област.

Не, че е в повече, но е лошо написано. Факт е, че подложката е най-вече за задните части, а не да омекотява на слабините. Това, което съм имал предвид е, че с хубава подложка цялостно нивото на комфорт се повишава, дори и за слабините, когато е оформена добре и е от хубави материи. Но ще ги махна слабините от текста, за да не е подвеждащо. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот rarekin » Вто Дек 31, 2013 11:19 am

Admin написа:
rarekin написа:Icebreaker, Rapha, Ibex, Smartwool и др. произвеждат колоездачни фланелки от вълна.

Колоездачни фланелки (jersey) ли имаш предвид или base layer за колоездене? За мен има разлика между двете неща, а мисля не само за мен.

Колоездачни фланелки.

Това най-вдясно (електриковозеленото).
Изображение
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот joropc » Вто Дек 31, 2013 11:53 am

rarekin написа:Хич не споделям и мнението, че Windstopper- a превъзхожда Gore-Tex - a по отношение на защитата от вятър.

Мдаа, аз също.
Понеже статията на Любо е главно за обличането при колоездене, той споменава и пешеходен туризъм, за който аз отдавна съм изхвърлил всякаквите видове полари освен материята FLASH DRY, която не е на Полартек.
Вместо полар ползвам ултратънко пухено яке, което тежи 230 грама и сгънато/компресирано се събира в в шепа.Има доста по-добри показатели от всички видове полари и над мериносова дреха, и под качествена мембрана си е страхотия.Проблемът на този вид пухенки е, че са бая скъпи..Ясно е, че говорим за такъв вид обличане при висока активност.Когато се спре за повечко време, или пухенката трябва да стане по-дебела, или да имаме дебел полар, с който ако се движим, практически няма начин да не се "сварим".Пазарът е пълен с материи, на които разговорно казваме "полари".Истината обаче е, че истинските са само на фирмата POLARTEC.Те са много видове и в общи линии покриват всякаквите температурни диапазони и видове активност.Когато се купува такава дреха, е желателно да е от реномиран производител и някъде по нея да се намира логото на POLARTEC.При правилна експлоатация и поддръжка, тя ще служи много години, с което се изплаща многократно.Същото се отнася и за шеловете, при които нещата са доста по-сложни.Истинският здрав, дишащ и подлежащ на години експлоатация шел(при правилна поддръжка) е дрехата, която е направена от трислойната мембрана GORE-TEX Pro Shell.Естествено тя не се ползва за колоездачни дрехи, защото е сравнително тежка, по-обемиста, когато е в раницата и ненужна за такъв вид спорт, при който носещият не е подложен на целодневни екстремни ситуации, свързани с метеорологичните условия.Тези якета са предимно за зимен алпинизъм.
Истинските шелове са БЕЗ всякакви мрежи и подплати от вътрешната страна.Те само тежат и създават измамно чувство за повече "дишане" на дрехата.Принципно "дишането" се случва на база на налягане, което се образува между шела и долния слой, така че "играта" с циповете за проветрение под мишниците(и на други места) е много тънък момент.Имам предвид, че ако въпросните се отворят напълно, отчасти се губят някои от свойствата на мембраната, губи се ценната топлина, която помага за дишането и запазването на тялото възможно най-сухо .Реално не се осъществява никакво дишане-просто през отворите влиза въздух/вятър и създава впечатление, че ни става хладно, а всъщност при екстремни ситуации по този начин има вероятност да се преохладим с всичките последствия.Тук става въпрос само за зимен туризъм/алпинизъм при сериозно време, което практически не се случва при карането на маунтин байк.Естествено, че циповете под мишниците трябва да се ползват постоянно, но в никакъв случай не бива да се "отхлупва" цялото яке ако ни стане много горещо.В такъв случай е по-добре да свалим мембраната и останем по някой от долните слоеве.
Фабричната водоотблъскваща импрегнация на материите(шеловете) DWR след време си заминава.Това ясно започва да личи, когато влагата на повърхността на якето не стои на капчици, а направо попива в плата и съответно въпросното започва да се мокри интензивно.Това е лесно поправимо.Качествен препарат за пране на мембрани и след прането сушене в сушилня на НИСКА температура, а ако няма такава, гладене през кърпа на НИСКА температура от външната част на якето( не отвътре откъм мембраната !!!).По този начин DWR-a се възстановява на 100%.Ако дори веднъж изперем мембраната с омекотител или обикновен прах, всичките и свойства са безвъзвратно загубени форевър!След такова пране просто имаме парче найлон, което обличаме и което не върши никаква работа!Пере се само със специализирани препарати, които хич не са скъпи ако засечем колко пъти ще перем с една опаковка.В България са най-популярни тези на NIKWAX, но аз препоръчвам препаратите за мембрани на швейцарската фирма TOKKO/MAMMUT.Има ги в SLS и моите наблюдения са, че с тях нещата се случват доста по-добре....а и миришат по-хубаво :).
Инвестицията в качествена екипировка за обличане на слоеве е доста сериозна, но при правилна експлоатация тя ще ни служи много години.Обикновенно такъв вид дрехи и мембрани в България се купуват от магазините за дрехи втора употреба и това е по обясними причини. :crap: Там купуваме шелове, които са на доста години и с неясна поддръжа, а после казваме :"Ами аз имам яке с GORE-TEX, ама то въобще не "диша"".Ами няма как да се обличаме неправилно под въпросното яке, или пък съпругата на предния му собственик да го е прала заедно с чаршафите с обикновен прах за пране и то да диша. ;) Относно WINDSTOPPER...Аз имам две такива якета и така и не им намерих приложение.Нито предпазват като качествен шел, нито топлят като качествен полар, нито дишат достатъчно.Ползвам ги предимно за градско носене и отдавна не ги мъкна с мен по планините.Иначе имам елек, ръкавици и тънка шапка от същата материя, от които съм страшно доволен и ги ползвам постоянно, но за цяло яке според мен не си е работа.
Май много се отплеснах и то с неща, които са по-валидни за зимният туризъм, не за колоезденето, но все пак имат някаква връзка.Както казват Владо и Радо, по теА теми може да се изпише страшно много и горните редове съвсем не са достатъчни.
Някъде Камбата(sailman) беше казал, че за лятното каране по наш'те планини, не е важно за колко време се мокри връхното яке, а за колко време съхне.Ами аз съм напълно съгласен с него.

Весело посрещане на Нова Година на всички!
:beer:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Любо » Вто Дек 31, 2013 3:11 pm

Пичове , от къде ги пазарувате тия работи ?
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот Admin » Вто Дек 31, 2013 7:43 pm

Колоездачни магазини (когато търсиш нещо строго специализирано) и магазини за туристическа екипировка (когато търсиш нещо, което да не е толкова тясно специализирано, но все пакприложимо).
Аватар
Admin

Мнениеот рада » Вто Дек 31, 2013 8:05 pm

Admin написа:Колоездачни магазини (когато търсиш нещо строго специализирано) и магазини за туристическа екипировка (когато търсиш нещо, което да не е толкова тясно специализирано, но все пакприложимо).

Плюс екипировка за тичане. :D Специално блузите са по-добри от колоездаческите и са ми по-красиви.
рада

Рейтинг: 1244

Назад към Общ форум