Карбоновите чарколяци - цени, качество, проблеми, поръчки

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Карбоновите чарколяци - цени, качество, проблеми, поръчки

Мнениеот bojurishte » Чет Мар 20, 2014 8:46 pm

Здравейте, реших малко да ъпгрейдна колелото или по-скоро да си го поглезя :D
За целта реших да си купя кормило, колче и рога от Карбон - разцъках в Продавалника и видях поне 4-5 продавача които имат карбонови чарколяци FSA...цените ми се сториха поносими, но след като един ми каза - ок, ама ще дойде след 2 седмици....лееееко ме осъмни. Проверих си в нета и намерих всъщност от къде идват. От китайският Аликспрес
http://www.aliexpress.com/item/2013-NEW ... 57729.html
http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 14094.html
http://www.aliexpress.com/item/new-arri ... 72787.html

Като цените са горе долу на цял комплект - колкото тук ни искат само за колчето :nono: :roll2:
Пише, че има безплатни доставки до БГ за няколко седмици до месец. + обаче после трябва ДДС на митницата да се плати. Ама пак е по-тънко от тукашните прекупвачи кожодери.

Та - някой купувал ли е от там - мнение?

За самите FSA ми е пределно ясно, че не са оригинални...и малко ме притеснява колко е качествен карбона. Някой има ли преки наблюдения?
Тука намерих някакъв какво е постигнал...ама не се знае как...какво е претърпяло колелото
Изображение
bojurishte

Рейтинг: 1216

Re: Карбоновите чарколяци - цени, качество, проблеми, поръчки

Мнениеот marsa » Чет Мар 20, 2014 9:05 pm

Много хубава тема, баце! Крайно време беше да има място за дискусия на тема Китайски продулти и особено карбон. Надявам се пазарната насоченост да не е се окаже пречка за съществувянето и.

Факт е, че много колоездачи и у нас и по цял свят (и аз в частност) използват подобни продукти и опита и мнение от първа ръка ще е супер полезен. Време е печалбарството да спре и да си бъдем в услуга един на друг.

Няколко неща са факт:
- подобни оферти като цяло не са измама с цвл кражба на пари, данни и т.н.
- продуктите не са оригинални
- голяма част от тях са ползваемо качеатвени, някои 100% конкурентни на оригинални
- евтини са
- доставката е принципно безплатна, за по-големи неща - доволно евтина
- пътуват обикнпвено 10-15дни
- дългосрочна гаранция - Франция

Всеки си решава от своята камбанария.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот bojurishte » Чет Мар 20, 2014 10:07 pm

Между другото, ако се окаже, че стават за използване. Нямам нищо против (а предполагам и други от нас) да платя на някой който се занимава с поръчки и комисионна, за да ни достави такива сетове (макар, че аз примерно нямам нужда от Лапа, но бих си поръчал рога вместо нея)

Нещата които за сега ме спират са по-скоро не толкова качеството, колкото логистични неизвестности:
- нямам никаква идея как се разплаща с жълтите братя
- не знам на какъв принцип да ДДС е за пратки над 30лв. Та се питал продавача, дали не може да напише върху пратката по-ниска стойност. Тва г-жите от БГмама го бяха раисквали.
- също така нямам идея по митниците къде трябва да се ходи и да се освобождава и т.н.

Та ще се радвам, ако има някой който е минал по тези стъпки да сподели с нас незнаещите. Е...разбира се не разчитам някой от тези в Продавалник които продават колче за 19$ за 100лв :lol: да сподели...но по-скоро някой, който е поръчвал за себе си.

П.П. - бях готов да купя днес колче едно (намалено на 70лв :eyebrow: ) от продавача, че било последно....ама гледам София - казвам си сега ще отида, ще го платя ище си карам утре. Ама като почна да ми шикалкави...то сега го взеха, новата поръчка ще дойде след 2 седмици :rofl: Просто ме амбицира, да го прескоча и направо да си поръчам от там от където той го прави :agree:
bojurishte

Рейтинг: 1216

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Мар 20, 2014 11:03 pm

bojurishte написа:Нещата които за сега ме спират са по-скоро не толкова качеството, колкото логистични неизвестности:
- нямам никаква идея как се разплаща с жълтите братя
- не знам на какъв принцип да ДДС е за пратки над 30лв. Та се питал продавача, дали не може да напише върху пратката по-ниска стойност. Тва г-жите от БГмама го бяха раисквали.
- също така нямам идея по митниците къде трябва да се ходи и да се освобождава и т.н.

Разплащането - с PayPal. В ebay е ясно.
Много често съм поръчвал компоненти и техника от Китай - в 90% от ситуациите нещата идват в кварталната поща. Включително и скъпа фото техника ( светкавици например).
Случвало се е да ме разкарват до митница за пратка, която струва 15$ с доставката, но някой е решил да се прави на интересен.
Освобождаването - отиваш до митница - губят ти половин ден и си готов.
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот moridinbg » Пет Мар 21, 2014 12:54 am

Оооооо говорете ми за карбон!
Оптимист съм да бъда със 100% карбоново колело до края на годината, доколкото това е възможно на този етап.
Карбоновата треска ме тресе много здраво и в сноуборда - карбонов сплитборд, карбонови щеки, карбонова лавинна сонда, карбонова лопата, карбонова бутилка за ABS-а.

До момента имам - карбонова твърда рамка, карбоново колче, карбоново кормило, карбоново рамо на дерайльора, карбонови лостчета, та чак на командите тъпото капаче е карбоново.

Рамка - On-One 456 Carbon
Колче - Ritchey Carbon Pro
Кормило - Race Face Next SL Carbon
Спирачки - Avid XX
Скорости - SRAM X.0

В момента съм около 11.2кг с 160mm Fox 36 и гуми 2.4 (((: Прогнозирам да сляза до ~10.3.

По всяка вероятност сега през пролетта ще взема 33мм карбонови шини от Light Bicycle, които са широко дискутирани в http://forums.mtbr.com/29er-components/ ... 73410.html (далеч не само 29", дискусията е обща).

В МТБР темата започва преди 4 години. Старите мнения не са много достоверни вече - имаше няколко сериозни промени в технологичния процес при китайците, така че е добре да се четат последните 20-30 страници.
С две думи - шините държат, ако се пръснат от каране си е твой проблем, ако се спука, разлепи или нещо подобно китайците сменят, плаща се обаче транспорт. В замяната могат да им завидят не-малко големи производители.

Изглежда возят по-твърдо от алуминиеви, защото карбонът практически няма компресия. Мисля да взема и едни 2.7/2.5 предна и задна за дни с лифт :Д

Мисля да се пусна и на Race Face Next SL карбонови курбели, но ще видим кога и как ще стане това, че там парите не са никак малко..

Изглежда карбоновите лапи не са много добра идея, няма и много такива, освен разни хибриди Алу + карбон. Карбонът просто не е подходящ за там.

Карам сравнително агресивно и за момента не съм имал проблеми със счупени части. Редовно карам това трасе до Лондон - https://www.youtube.com/watch?v=447pU8UljF8

По въпроса с китайските части бих посъветвал да се подходи изключително внимателно. Китайците от Light Bicycle произвеждат нещата си във фабрика, която произвежда компоненти за някои от големите играчи. В началото имаха проблеми с тяхната продукция, които им отне известно време да изчистят.
При рандъм неща от Алибаба и дори eBay има твърде голям риск да се попадне на гаражна работилница, която има калпави калъпи, калпави процеси на полагане и/или намотаване на слоевете, сушене и т.н. В мтбр и singletrackworld има обсъдени някои от по-надеждните вендори, опит с чупене, замяна и т..

Ако ти се счупи кормилото, докато караш по някоя пътека, като нищо ще си избиеш зъбите или почупиш ръцете.
Аватар
moridinbg

Мнениеот NeNo » Съб Мар 22, 2014 2:59 am

Значи да споделя моя опит с пазаруване от алиекспрес. Имам доста поръчки от там, но само 1-2 са на стойност над 30 лева. Обикновено продавача пише че е подарък и обявява стойност от 5-10$. Плащането става чрез кредитна или дебитна карта, като първо парите постъпват в сайта и след като потвърдите, че сте получили пратката и сте доволни се пускат на продавача. Обикновено стоките идват за 3-4 седмици, но имах поръчка, която се забави над 2 месеца, но все пак дойде.
Дано ти се счупи climber-a докато караш DH или ФР лайно :finger:
Изображение
Аватар
NeNo

Рейтинг: 1457

Мнениеот mountainbker » Сря Май 07, 2014 10:42 am

Някой да знае как да се свържем по телефон с Aliexpress? И аз си поръчах някои глезотийки за колелото, но вече чакам доста време и нищо. На това място пишат, че са коректни http://www.cashback365.bg/merchant/aliexpress-com-bg. Но нещо ми е съмнителна тази работа как може да имаме гаранция на китайски магазин, при условие че дори не може да се намери телефон на сайта им??
mountainbker

Рейтинг: 1200

Мнениеот marsa » Сря Май 07, 2014 2:31 pm

Алиекспрес не е самостоятелен магазин, а платформа за отделни търговци - на принципа на ebay. Евтината доставка е бавна, обикновено е 2-3 седмици от Китай, така че имай търпение. Има си система за рейтинги и разрешаване на проблеми, така че разгледай структурата на сайта, за да разбереш как работят нещата. Има и измамници, но в общи линии лесно се разпознават коректните търговци. Вече качеството на продукта, който ще получиш е отделна тема - има боклуци и дефектни стоки, има и супер качествени такива.
Аватар
marsa

Мнениеот mountainbker » Сря Май 07, 2014 4:50 pm

Ясно мерси, бях се притеснил че за 1ви път пазарувам от китайци и ми е мъгла... Ще чакам значи и така
mountainbker

Рейтинг: 1200

Мнениеот Wheeler » Сря Май 07, 2014 5:38 pm

Много примамливо изглежда тази купчина карбон за $60, но не ми се рискуват зъбите с това. И нищо да не стане, фактът че непрекъснато ще го мисля е достатъчен да ми развали кефа от карането, повече от удоволствието получено от сваленото тегло.
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот evin » Чет Май 08, 2014 9:09 am

Лапата от комплектите изглежда крайно опасна, но кормило и колче бих пробвал
Сцепеното кормило на снимката е изяло страхотен удар, за да цъфне така. Кривата скоба за уред до сцепването и издраната спирачка го потвърждават.
Карбонът първо се пука, после се цепи без големи "конци". При много силен удар се разкъсва като на снимката.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Use.Less » Чет Май 08, 2014 9:32 am

mountainbker написа:Ясно мерси, бях се притеснил че за 1ви път пазарувам от китайци и ми е мъгла... Ще чакам значи и така

Влез си в акаунта на Алиекспрес, отиди на ордърс и виж там кой ти е търговеца. В ордъра трябва да има и начин директно да пишеше на търговеца. Освен това, в ордъра ще видиш и времето, което остава (евентуално ако решиш) до поискване за възстановяване на сумата (refund)...

marsa, аболютно правилно ти е отговорил. Али-то е на принципа на ebay и реално пазаруването следва да се случва от търговци с висок рейтинг, за да си спокоен и по-сигурен...
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Рейтинг: 1823

Мнениеот eMcKu » Нед Май 18, 2014 4:57 pm

Ако някой ще поръчва от Алито, нека ми пише да се включа с един комплект. :beer:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот marsa » Нед Май 18, 2014 5:05 pm

Баце, в Алито всичко е на отделни търговци и повечето неща (поне евтините) традиционно са на free shipping, освен ако не искаш някакъв бърз куриер, което също го има като опция, но е безумно скъпо.

Та може да се комбинират неща само ако си избрал от един и същ търговец, но честно казано дори е по-добре да ползваш отделни пратки, защото така стойността им ще е по-малка и вероятността да се озовеш на митницата се изпарява.
Аватар
marsa

Мнениеот eMcKu » Нед Май 18, 2014 5:08 pm

marsa написа:Баце, в Алито всичко е на отделни търговци и повечето неща (поне евтините) традиционно са на free shipping, освен ако не искаш някакъв бърз куриер, което също го има като опция, но е безумно скъпо.

Да, ясно, просто забравих да уточня, че сега нямам с какво да поръчам(дебитни карти) и затова търся някой :D
Иначе какво мислиш за комплект колче, лапа, кормило. Адски много се чудя дали да рискувам.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот marsa » Нед Май 18, 2014 5:34 pm

Ми предвид, че вече карам и на шосейка карбоново кормило от въпросните, мнението ми като цяло е позитивно. Е, със сигурност има и буклици, въпроса е на какво ще случиш. Може би ако започнем да си споделяме опит за конкретни покупки от конкретни търговци ще е от полза. Във всеки случай и по рейтинг да се избира - пак е меродавно за мен. Има оферти със стотици продажби.

Впрочем - това е единственото, което ме изненада до момента:
P1130290.jpg
alu планка от Китайско колче
P1130290.jpg (47 KiB) Прегледано 3408 пъти

Карбонов колчец с двуболтов алуминиев захват - на първото каране планката се разцепи, има някаква шупла, не мога да преценя дали от нея идва проблема, или цялостно метала е "сбъркан".

Конкрето за цял комплект - не съм разглеждал офертите, според мен си избирай поединично нещата, освен ако не се връзва значително по-скъпо.
Аватар
marsa

Мнениеот eMcKu » Нед Май 18, 2014 6:49 pm

Хмм, за момента ще заложа на алуминиево колче, пък за кормилото ще го мисля.
Имаше едно такова, купено от български търгаш в максбайк и бе подложено на всевъзможни напъни, ама май си е здраво още.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот bio » Пон Юли 14, 2014 1:39 pm

имам един два въпроса относно карбоновите рамки:
-как понасят честото стягане/отпускане на скобата за седалковата тръба ?

@moridinbg как ти се струва рамката, защото мисля да купувам новата EVO ?!? дали ще носи на сериозно каране, камъни, мамъни ... и т.н.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот moridinbg » Пон Юли 14, 2014 3:58 pm

Блъскам здраво, карам в байк паркове, напоследък вече почвам да се мятам повечко, не е мръднала. Повече ме притеснява да не си сплескам отзад каплата, отколкото да не стане нещо на рамката.
Алергичен съм към излишни тежести и за това никога няма да си взема dropper на карбоновото колело, така че карам с QR скоба. Веднъж й затегнах болта с 5нМ ключе, че нямах син локтайт и се разхлабва, при което установих, че практически не мога да я отворя на ръка, така че явно нормално е стегната по-малко от това. Във всеки случай нямам проблеми с рамката там. Колчето също е карбоново (Ritchey Carbon Pro) и с него няма грижи.
Аватар
moridinbg

Мнениеот bio » Чет Юли 24, 2014 8:27 am

поредни въпроси:
1. транспортирате ли карбоновите рамки на багажници. отгоре или отзад ?
2. ползвате ли тези монтажни пасти за карбоновите компонети ?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Юли 24, 2014 9:10 am

Относно 2)
- моето кормило (syntace vector carbon) дойде с такава мотажна паста и определено помага много. Също производителя беше описал в инструкциите за монтаж, че е необходима.
Аватар
Pr3d4t0R

Назад към Общ форум