Shimano внедри електрическото превключване Di2 в групата XTR

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Shimano внедри електрическото превключване Di2 в групата XTR

Мнениеот Admin » Пет Май 30, 2014 10:01 pm

Изображение
Когато представи напълно обновената група XTR тази пролет, Shimano с нищо не загатна, че трябва да очакваме една много сериозна допълнителна новост в нея - електрическа скоростна система с технологията Di2, добре позната от някои шосейни групи на японския производител.
http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... no-xtr-di2
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Shimano внедри електрическото превключване Di2 в групата XTR

Мнениеот hitar_potar » Съб Май 31, 2014 9:39 am

Е тоя синхронизирания режим изби рибата. Якото е, че може да се кара комбинация 2х11, като на волана има само дясна команда - предната става излишна. А и при наличието на такъв режим кой ли би искал веднъж сам да се чуди какво да щрака при избор на предавки с лява команда, втори път да се чуди защо му е претрупан кокпита поради наличието на тая лява команда. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот evin » Съб Май 31, 2014 11:41 am

Чакам времето на пълните автоматици - константен натиск независимо от условията :^:
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот marsa » Съб Май 31, 2014 11:43 am

Синхронизираният режим на пръв поглед звучи вълшебно, но според мен не е най-практичен вариант точно в планината. Все пак при МТБ се налага къде-къде по-често да превключваш под напрежение (къде повече, къде по-малко). Също така в много по-голяма степен се налага да съобразяваш настоящата си предавка не само с необходимото предавателно отношение, а и с предстоящият терен. За да си осигуриш по-бързо, безпроблемно и логично следващо превключване.

Виж, на шосе това би било реално улеснение. Както и "доуточняването" на предавките отпред (шосейната предна команда има "половинки" между предавките, за да се осигури голям диапазон на касетата без триене в декланшора).

Най-големите предимства на електрониката за мен си остават изчистването на "натрупаната грешка" от разтягането и триенето на жилата, както и превключването без усилие. Разбира се и командите ще могат да имат буквално всякакъв дизайн.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Andreshk » Пет Юни 06, 2014 8:24 am

Оставяйки настрана предимствата като по-бързи и лесни смени и нулево износване на "жилата", измежду удобствата за велосипедиста най-голямо и осезаемо изглежда синхронизираното и умно превключване с една команда. От друга страна ми направи впечатление, че говорейки за "по-изчистен кокпит", Шимано са избрали дизайн с 3 закрепени за кормилото компонента - двете команди и дисплейчето. Дори да се отървем от левите команди, пак не печелим нищо в това отношение. Единственото предимство на този дизайн (поне такова, което аз виждам) е ако в бъдеще се появят различни модели команди и т.н., но дотогава ми изглежда като странно инженерно/дизайнерско решение. И това също: Изображение

Друг страшен плюс са светкавично бързите настройка и реглаж. Монтираш, с кабелчето и лаптопа настройваш за минута и караш. Сваляш, слагаш на друго колело, настройваш за другата касета и караш. Няма "предназначено за 7,8,10 венеца".

Видях, че още от тази седмица спонсорираните от Шимано XC състезатели карат с Di2 монтаж, и се надявам - както с хидравличните спирачки - да дойде скоро времето, когато можеш да си вземеш обикновено Деоре Di2. 21ви век сме все пак :beer:

P.S. Преди да се е заговорило и за електрически спирачки - това вече не :nono:
Andreshk

Рейтинг: 1240

Мнениеот outfaced » Пет Юни 06, 2014 9:02 am

evin написа:Чакам времето на пълните автоматици - константен натиск независимо от условията :^:

Има подобни разработки на тоя принцип ... https://www.youtube.com/watch?v=MhFK5gfAGpM
Ама не мога да намеря сега линка.

И Шимано не са съвсем първите ... http://bicycledesign.net/2011/08/nuvinc ... r-e-bikes/
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот evin » Пет Юни 06, 2014 9:11 am

marsa написа:Синхронизираният режим на пръв поглед звучи вълшебно, но според мен не е най-практичен вариант точно в планината. Все пак при МТБ се налага къде-къде по-често да превключваш под напрежение (къде повече, къде по-малко). Също така в много по-голяма степен се налага да съобразяваш настоящата си предавка не само с необходимото предавателно отношение, а и с предстоящият терен. За да си осигуриш по-бързо, безпроблемно и логично следващо превключване.

Прав си, но една такава нова система също ще промени изцяло подхода към педалирането. Няма да има повече "чакай да засиля, че идва баир" и "чакай да си подбера предавка за този баир". Общо взето същото ще бъде като при автомобилите. Говоря като "потърпевш", който от 5 години кара кола с DSG автомат, преди това съм карал 18 години само ръчни скорости. Подходът е съвсем различен. Концентрираш си вниманието по-добре върху пътните условия и преставаш да мислиш за задвижването. Което се оказва, че ти е затормозявало съзнанието в учудващо голям процент, вместо да си "гледаш пътя", въпреки че си мислиш, че го правиш механично. Механично единствено дишаме, във всяка друга дейност си участва мозъкът активно.

Достатъчни са 3 режима за типа каране - подобно на CTD на FOX (climb - trail - descend), останалото го поема автоматиката :bowdown:
Аватар
evin

Мнениеот marsa » Пет Юни 06, 2014 10:31 am

Колега, объркал си се като сравняваш автомобилните предавки с велосипедните. Прочети пак какво съм написал. Точно честата промяна на наклона с голяма амплитуда е проблем според мен. И точно това, че скоростната ти система не вижда че "идва баир" и колко е дъллъг и стръмен баира. Т.е. примерно ако караш на 2-3 и искаш за 20метра да смениш на по-лека предавка, след което предстои равно много по-логично е да смениш само отзад, докато автоматична система по-скоро ще смени заедно отпред и отзад и после повторно същото.

Аз доколкото разбирам "интелигентното" в тази система (поне за сега) се изразява в това, че сменя голямата плоча без намесата на потребителя, като избягва "неправилните" (усукани) комбинациии. Нищо повече. Няма сензор за предстоящ наклон или пауър.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот thepowerofone » Пет Юни 06, 2014 1:37 pm

Време е по-широко да навлезнат главините с вътрешни предавки. Нещо от сорта на Ролоф, но на по-достъпна цена. Или защо не предавателна кутия в зоната на средното движение (не е нещо несъществуващо). Но задна главина с вътрешни предавка е доста разумно решение. Буташ един ремък вместо верига, сменяш едно масло за 5 лева веднъж на 2 години газ. И точно тук е проблемът - няма как индустрията да се откаже от лапачаката чрез толкова много "джунджурии" по скоростната система. Тва команди, касети, вериги, декланшори, дерейльори, всяко от коите с опции във 10 ценови класа. Златен поток за цоцане на пари от нас, посредством маркетинг. Чак става дразнещо вече.

Блъскам си и главата защо са махнали гумените маншони от стеншъните на вилките. Купуваме такива и онакива семеринги за побъркани пари, сменяме ги, обслужваме вилките, с мазила мажем. Ц ц ц.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот evin » Пет Юни 06, 2014 1:56 pm

thepowerofone написа:Блъскам си и главата защо са махнали гумените маншони от стеншъните на вилките. Купуваме такива и онакива семеринги за побъркани пари, сменяме ги, обслужваме вилките, с мазила мажем. Ц ц ц.

За да ти се вижда Kashima-та и да храниш сервизите :rofl: :agree:

С маншон драмата ще е как да го подмениш като се скъса - трябва да разглобиш цялата вилка...
Аватар
evin

Мнениеот hitar_potar » Пет Юни 06, 2014 2:54 pm

Относно автоматичните скорости: няма ли да е удачно да има командно дисплейче, от което да се избира режим на работа? Примерно режимите да се избират чрез желания каданс.... :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот po_taka » Пет Юни 06, 2014 2:58 pm

едит: по-горе marsa е дал по-хубав пример :)
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот Andreshk » Съб Юни 07, 2014 11:40 pm

thepowerofone написа:главините с вътрешни предавки. Нещо от сорта на Ролоф

:offtopic:
Точно пък като Rohloff-ите, които са по кило и половина... предпочитам ги като неокачено тегло ниско при средното движение, вместо окачено тегло в най-задната част на велосипеда. Нека си останем засега с такъв тип трансмисии (защо не с електронни команди - по темата все пак), или най-много нещо като на Zerode колелата.
Andreshk

Рейтинг: 1240

Мнениеот xargs » Нед Юни 08, 2014 12:47 pm

Мен нещо не ме грабва това ел превключване.

Решение на несъществуващ (поне за мен) проблем е.
Аватар
xargs

Мнениеот spirov92 » Нед Юни 08, 2014 8:15 pm

Andreshk написа:неокачено тегло ниско при средното движение

Я пак? Леко си объркал окачено/неокачено. ;)
По темата: интересна е идеята, ама аз не бих ползвал такива. Като начало, все някой път ще забравя да заредя батериите. :D А и кабелите ми се струват доста по-деликатни от стоманено жило, особено ако нямаш възможност да ги прекараш вътрешно. За шосейки може би е практично, но за планината не си го представям... А и пак опираме до там, че сегашната система си работи, и освен по-ниското тегло не виждам други реални плюсове.
spirov92

Мнениеот KUM4o » Пон Юни 09, 2014 8:29 am

xargs написа:Мен нещо не ме грабва това ел превключване.

Според мен, целта на електрониката е бързото превключване. При стандартния начин имаш едно забавяне и да не забравяме, че ел.моторите бутат много по силно от колкото пружините вградени в деклашорите и дерельорите и превключването е още по-прецизно.
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот Morpher » Пон Юни 09, 2014 8:45 am

spirov92 написа:Като начало, все някой път ще забравя да заредя батериите. :D

За такива случаи Шимано ще изкарат специално динамо :D
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот evin » Пон Юни 09, 2014 9:05 am

...с Bluetooth и MP3 player, за да си заслужи цената от 100 евро :D
Аватар
evin

Мнениеот outfaced » Пон Юни 09, 2014 9:32 am

KUM4o написа:
xargs написа:Мен нещо не ме грабва това ел превключване.

Според мен, целта на електрониката е бързото превключване. При стандартния начин имаш едно забавяне и да не забравяме, че ел.моторите бутат много по силно от колкото пружините вградени в деклашорите и дерельорите и превключването е още по-прецизно.

Което ме навежда на един друг минус на системата, който всъщност се опитват да ни го "пробутат" за плюс :)
Системата не "познава" кога превключването е успешно. Ако по някаква причина се разбалансира, то трябва се препрограмира - това което в момента се прави с опъването на жилото горе от шифтъра.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот psixopat » Пон Юни 09, 2014 10:03 am

А колко време ще издържи батерията на това чудо. Не съм се замислял колко превключвания правя докато карам, ама са много. :D Ако трябва да му се зарежда батерията на 2 дена, няма да мине номера.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Назад към Общ форум