Реставрация на стар другар - сгъваемо балканче

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Реставрация на стар другар - сгъваемо балканче

Мнениеот KbH40 » Вто Апр 28, 2015 5:30 pm

Здравейте,

Имам едно велосипедче - сгъваемо Балкан, от първите, които са на панта, а не разглобяемите.
С 18ки капли е, но гумите са изгоряли и рамката е ужасно корозирала. По същия начин е кормилото, курбелите, тръбите на кормилото и на седалката.
Педалите не са от най-здравите и те.. За мое щастие контрата е пушка и централното не е разбито. Предната има лек луфт, но още не съм я добарал да я видя какъв е проблема.

Подхванал съм да си набавя малко чарколяци за него, но не съм от най-запалените и честно малко се озадачих на доста пъти.

1. Външни и вътрешни гуми - външната разбрах че е 18 1.75 2, но вътрешната не мога да разбера на 33мм или 47мм трябва да търся?
2. Спиците на това чудо как се мерят, защото има размери през 5 мм и немога да разбера от кой размер да взема?
3. Педалите освен тези руските, които все още се намират, други стават ли за курбелите и ако да то какъв размер се търси на болта? Сгъваеми намират ли се за този размер?
4. Стойката може ли да е от 20-ка колело или ще е дълга, защото не намирам за 18-ки, а старата е много крива горката и няма да мога да я направя добре?
5. Болтовете за бърза връзка - за охлабване на кормилото и на седалката могат ли да се заменят с нещо от съвременните предложения?
6. Калници намират ли се в подобен размер? Виждам че има пластмасови и метални но се закрепят в една точка и си мисля, че ще бъдат неефективни както тези на балканчето, а и те са доста покривени и ще ми отнеме време да ги реставрирам?
7. Подсилени капли за 18ка има ли и може ли да ми покажете онлайн някакви, че обиколих няколко магазина и ми предлагат класическите алуминиеви?

Въпросите ми със сигурност са доста лаишки, но си го правя в свободното време и в момента колелото е в насипен вид на балкона, измито и почистено от смазки и т.н. (с изключение на предната) но тази вечер мисля да сглобя централното и контрата и да започна с търкането на ръждите.

Видях темите във форума и от написаното ми възникнаха тези въпроси.. ще се радвам да споделите!

Идеята на начинанието е да го водя на обиколки из европейските градове в багажника :roll2: и където преценя да го вадя, вместо да си изнасилвам ходилата от ходене пеш!
Едно сгъваемо колело е от 300лв нагоре.. а стария другар седи и прашасва и според това което видях по магазините за 300 лева са едни кютуци, които нито са удобни за сгъване, нито са леки, нито са балканче :D

Поздрави!
KbH40

Рейтинг: 1200

Re: Реставрация на стар другар - сгъваемо балканче

Мнениеот taurus13 » Вто Апр 28, 2015 6:46 pm

Имаше една тема мисляв Радост за окото, за едно реставрирано балканче, което беше станало супер. И мен тъщата ме мъчи от години да и потягам балканчето ама мъка тва с тия нестандартни части.Да зема да я накарам да го прати в София и да му прасна и аз един тунинг... :D

viewtopic.php?f=4&t=163843&hilit=%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Вто Апр 28, 2015 8:38 pm

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот KbH40 » Сря Апр 29, 2015 10:01 am

Благодаря за отговорите.
Темите съм ги гледал вече. Много добър резултат, но няма много специфика.
KbH40

Мнениеот evin » Сря Апр 29, 2015 11:21 am

Много тежи балканчето за неразделен другар из Европа. А и не се сгъва достатъчно компактно по спомен, ще ти отиде 80% от багажника. По-добре помисли за някоя електрическа тротинетка-скутер.

Относно реставрацията - колегите срещнаха затруднения със средното движение, на балканчето тръбата е по-къса.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот KbH40 » Сря Апр 29, 2015 5:08 pm

evin написа:Много тежи балканчето за неразделен другар из Европа. А и не се сгъва достатъчно компактно по спомен, ще ти отиде 80% от багажника. По-добре помисли за някоя електрическа тротинетка-скутер.

Относно реставрацията - колегите срещнаха затруднения със средното движение, на балканчето тръбата е по-къса.

Ами не съм го претеглил цялото, защото веднага му свалих гумите, но ми се видя на първо четене доста по-леко от ниския клас сгъваеми. Плюс това тези които съм гледал около 300-350лв са с 20 цола гуми и вярвай ми балканчето е много по-малко.

Колата която карам е клио и се возим двама души, в багажника без кората отзад се побират две сгънати балканчета с прибрани кормила и седалки на максимум, без да се свалят гумите и да се сгъват педалите.

Тук въпроса ми беше дали може да се сложат други курбели и педали на средното движение на балканчето..

Благодаря за съвета, но наистина не ми се дават пари за тротинетки и изгъзици :)

Така и още нещо, някой има ли идея дали е възможно да се сложи някаква бърза връзка на кормилото горе, където е връзката между кормилото и колчето? Идеята е че като стърчи нагоре ми упира в стъклото и ме дразни като почуква :)
KbH40

Мнениеот yohan » Чет Апр 30, 2015 10:57 am

Вземи една скоба от седалка с QR ,вземи болта със петлето и пробвай да ги сложиш на лапата на кормилото.Предполагам болта ще е дълъг малко но пробвай с някакви втулки може пък да стане.Успех :agree: :D
Аватар
yohan

Мнениеот KbH40 » Нед Май 03, 2015 8:55 am

Ако имам луфт в средното на едно от колелата.. Това може ли да се обере някак? Или е по-добре да го сменя напълно.. Какви алтернативи има на пазара?
KbH40

Мнениеот KbH40 » Пет Май 08, 2015 10:25 pm

KbH40 написа:Ако имам луфт в средното на едно от колелата.. Това може ли да се обере някак? Или е по-добре да го сменя напълно.. Какви алтернативи има на пазара?

Някой има ли идея дали някъде се продават пластмасови калници които да стават за 18 цола балканче? Дори и закрвпването да не е същото ще измисля нещо...
KbH40

Мнениеот irgnet » Пон Май 11, 2015 3:26 am

Ново балканче струва 210 лв от фирмения им магазин.
Предполагам че ще набуташ повече пари за да си оправиш старото.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот KbH40 » Нед Май 31, 2015 2:13 pm

irgnet написа:Ново балканче струва 210 лв от фирмения им магазин.
Предполагам че ще набуташ повече пари за да си оправиш старото.

Така и стана.. и ще продължа да наливам. Знам че от фирмения магазин са доста евтини, но и тези ми вършат работа.

Поднових им и на двете колела лагерчетата и т.н.
Пребоядисах, нагласих и т.н.... Колкото умея разбира се :) За два уикенда ги направих да изглеждат така, не искам да показвам как са били, защото ще си кажете че съм някакъв мизерен циганьор. :lol:

Ето това се получи:
http://i62.tinypic.com/2mrb9rk.jpg

Тук са във Видин до Баба Вида, на връщане от Прага. Общо взето си избиха 130-те лева за докарването им до такова положение.
Сега обаче искам за следващото им пътуване, да ги ъпгрейдна с нови капли, средно движение + курбели + сгъваеми педали, предна вилка и калници

1. За средното видях че трябва да се мери дължината на оста и широчината на касетата.
Широчината е 68мм, а дължината на оста е между 135мм и 140мм, не съм сигурен дали меря правилно.
На пазара това което виждам е, че има с такава широчина, но оста ми е доста по-дълга от тези, които се продават.
Какво ще ми препоръчате да направя? Ако има китайски алтернативи, може да ме насочите по ключови думи какво да търся, защото се рових в aliexpress, но явно не търся правилно.

2. За предната вилка, премерих че без пластмасовата втулка дебелината (вътрешен размер) е 30мм, а дължината е 143мм
Тук може ли да се пригоди нещо, като идеята ми е след това да сложа високо колче за курмилото.

3. Търся да избера и някакви хубави капли (предни и задни), като задната да е с контра. Може да ми препръчате откъде в София мога да намеря качествени за такъв размер - 18 ", защото в повечето магазини, в които проверих са от 20" нагоре.

4. Ще се опитам да подменя, тежките метални калници с нещо пластмасово, но като гледам, моделите са прекалено съвременни или за този размер няма, така че ако някой нещо се сеща, което да се доближава до тези на колелата, може да помогне :)

Предната спирачка е пълна трагедия, затова на едното не я сложих, може би с новите капли, ще си сложа и хубава спирачка, но така с контрата е уникално удобно.

След този ъпгрейд ще ги съблека с пясъкоструй и ще ги боядисам прахово, че с тия спрейове се драскат доста злобно!

Благодаря на всички за отделеното време :)
KbH40

Назад към Общ форум