Имам едно велосипедче - сгъваемо Балкан, от първите, които са на панта, а не разглобяемите.
С 18ки капли е, но гумите са изгоряли и рамката е ужасно корозирала. По същия начин е кормилото, курбелите, тръбите на кормилото и на седалката.
Педалите не са от най-здравите и те.. За мое щастие контрата е пушка и централното не е разбито. Предната има лек луфт, но още не съм я добарал да я видя какъв е проблема.
Подхванал съм да си набавя малко чарколяци за него, но не съм от най-запалените и честно малко се озадачих на доста пъти.
1. Външни и вътрешни гуми - външната разбрах че е 18 1.75 2, но вътрешната не мога да разбера на 33мм или 47мм трябва да търся?
2. Спиците на това чудо как се мерят, защото има размери през 5 мм и немога да разбера от кой размер да взема?
3. Педалите освен тези руските, които все още се намират, други стават ли за курбелите и ако да то какъв размер се търси на болта? Сгъваеми намират ли се за този размер?
4. Стойката може ли да е от 20-ка колело или ще е дълга, защото не намирам за 18-ки, а старата е много крива горката и няма да мога да я направя добре?
5. Болтовете за бърза връзка - за охлабване на кормилото и на седалката могат ли да се заменят с нещо от съвременните предложения?
6. Калници намират ли се в подобен размер? Виждам че има пластмасови и метални но се закрепят в една точка и си мисля, че ще бъдат неефективни както тези на балканчето, а и те са доста покривени и ще ми отнеме време да ги реставрирам?
7. Подсилени капли за 18ка има ли и може ли да ми покажете онлайн някакви, че обиколих няколко магазина и ми предлагат класическите алуминиеви?
Въпросите ми със сигурност са доста лаишки, но си го правя в свободното време и в момента колелото е в насипен вид на балкона, измито и почистено от смазки и т.н. (с изключение на предната) но тази вечер мисля да сглобя централното и контрата и да започна с търкането на ръждите.
Видях темите във форума и от написаното ми възникнаха тези въпроси.. ще се радвам да споделите!
Идеята на начинанието е да го водя на обиколки из европейските градове в багажника

Едно сгъваемо колело е от 300лв нагоре.. а стария другар седи и прашасва и според това което видях по магазините за 300 лева са едни кютуци, които нито са удобни за сгъване, нито са леки, нито са балканче

Поздрави!