приложения с OpenCycle map за iPhone

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

приложения с OpenCycle map за iPhone

Мнениеот icog » Сря Сеп 23, 2015 3:53 pm

Здравейте,

От няколко месеца опитвам различни приложения за навигиране, планиране и тракинг на маршрути, работещи на iPhone. Намерих единствено тема за Strava, която обаче ми отпадна от списъка на ден първи заради отвратителната карта и цялата "социална" лудница.

Може ли да споделите дали сте намерили приложение, което може да работи с OpenCycle map и поддържа не само записване и качване на тракове но и планиране и евентуално навигиране? Държа на тази карта, защото ме интересува само за каране по различни извънградски маршрути, а от това, което видях до сега на нея има нанесени най-много детайли, включително и маршрути (като Витоша 100).

Освен Strava съм пробвал Map3D, Galileo, MapMyRide и всичките съм ги върнал. Map3D ми допадна но там пък не мога да си закачвам снимки от различни точки по маршрута и имаше някакви дребни бъгове, които в крайна сметка ме отказаха.

В момента ползвам Komoot и май е най-доброто като функционалност, включително имат сайт на който можеш да си планираш маршрута. Също можеш да го правиш и на телефона и има търн-бай-търн навигационни възможности (пробвани днес по пътеките на Витоша). И всичко хубаво, ама ми заби на 2 пъти и ми прекъсна записа на маршрута:).

Не ми пречи дали е безплатна или платена версия, откакто задължиха Ейпъл да връща пари на недоволни потребители си плащам приложението, пробвам и ако не ми хареса - обратно.

Благодаря!
icog

Рейтинг: 1347

Re: приложения с OpenCycle map за iPhone

Мнениеот moridinbg » Сря Сеп 23, 2015 5:26 pm

Аз ползвам MotionX, която работи с OpenCycle, но няма планиране. За тракване е супер, най-малко хабящата батерия от всички, които съм ползвал.
Има навигиране и следване на маршрут, но него честно казано никога не съм ги ползвал.

Хванах се лятото да правя подобно приложение - viewtopic.php?f=3&t=174092
Но от тогава насам съм затрупан с поръчки и проекти и не съм имал време да го изпипам. Малко по-напред е от последното в темата - кеширания, сваляния, сваляне на тракове от gpsies.com, но още е далеч от финал, а и графично е съвсем базово.
Не съм мислил за функционалност за планиране на маршрут, но кажи как си я представяш и може да я добавя.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот icog » Чет Сеп 24, 2015 9:25 am

Ами ако искаш свали си komood, точно така си представлявам опциите за навигиране. Това е първото приложение, на което като зададох крайната точка ме прекара по пътеките. Като предварително избираш тип спорт, може би и това има значение - аз чукнах МТБ. И си работи точно като търн-бай-търн, съобщава преди разклоненията на пътеките. Последното изобщо не ме вълнува като глас, достатъчно според мен е да можеш да погледнеш и да ти показва с една стрелка дясно или ляво.

Този MotionX съм го ползвал и него, познат ми е интерфейсът но по някаква причина съм го отсвирил, сега ще го сваля да пробвам пак и ще се сетя защо:).
icog

Мнениеот Chavi » Чет Сеп 24, 2015 8:50 pm

От година и половина успешно ползвам ViewRanger основно с OpenCycle map. При мен е на Андроид, но знам, че има и версия за iPhone. Поддържа всичко което си описал, включително на някой карти, като OpenCycle и сваляне за офлайн. През сайта им си зареждам трака, редактирам го и т.н. После си се движа по него. На моят телефон (3000 ma батерия) постоянно включен GPS + Страва запис трак + навигация с ViewRanger понякога с включване на екрана буквално през 2 мин спокойно издържа по цял ден.
Аватар
Chavi

Рейтинг: 1332

Мнениеот icog » Пет Сеп 25, 2015 2:47 pm

Благодаря за препоръката!
Тази сутрин го пробвах и не се разбрахме правилно :banghead: . Според мен на фирмата, която го прави и липсва кадърен дизайнер :smash: . Интерфейсът на телефона при запис на трек е претоварен и единственото, което успях да махна са зуум бутоните. Как са решили, че точно върху картата си постоянно трябва да имам бутон за Опции и бутон "New" само те си знаят.
Не можах да намеря и друга опция, която ми е много полезна - като съм спрял на място на някой разклон и се чудя на къде съм, обикновено има възможност да чукнеш навигационната стрелка и като се въртиш с телефона да се върти и картата с посоката, докато посочиш към точната пътечка. Въртях, рових, такова не намерих.
Хубавото е, че за разлика от komoot тук се намират и българи:). Но при компота и уеб интерфейсът и интерфейсът на телефона са много добре подредени и ми допадат повече. По-изчистено е и създаването на маршрут на ПЦ.

Поздрави
icog

Назад към Общ форум