Ръжда по верига...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ръжда по верига...

Мнениеот Веселин Иванов » Съб Юни 04, 2016 8:23 pm

Здравеите отново! Днес след дълго каране в планината ( кал и какво ли още не) реших че трябва да поизкъпя велосипеда.Свалих веригата и я накиснах за 10 минути в обезмаслител за съдове.Както става ясно от заглавието веригата https://www.dimibike.com/velosipedi-kol ... mc-z99.htm ръждяса. Не мога да поварвам колко бързо си смени цвета.Започнах да я чистя с четка, но не успя да падне цялата ръжда.Знаете ли с какво мога да я махна и дали пречи по някакъв начин да другите компоненти на колелото? Или трябва да купувам нова ( веригата е на месец и половина )? Благодаря предварително! :liplick:
Веселин Иванов

Рейтинг: 1240

Re: Ръжда по верига...

Мнениеот Alexi » Съб Юни 04, 2016 9:11 pm

нищо и няма ,малко WD40 ако имаш ,ако нямаш каквато смазка имаш слагаш я и караш .. моята едната зимата беше постоянно ръждива
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Веселин Иванов » Съб Юни 04, 2016 9:22 pm

Имам това https://muc-off.com/lube/31-biodegradab ... 66001.html. Тя веригата вярно че не е от най-скъпите, ама след едно миене да ръждяса...срамота :):):). Се тая благодаря за помощта! :)
Веселин Иванов

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 04, 2016 10:04 pm

Ако ще си спокоен - и по- скъпи компоненти хващат ръжда. :D
Както е казал Alexi, тази ръжда с нищо не пречи на нищо. Смажи веригата и карай.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Alexi » Съб Юни 04, 2016 10:31 pm

мен средното ми изгни тая зима ,буквално изгни и се раздрънча жалко че не го снимах .. като го смъкнахме се оказа най ниския модел на VP ,ще видим следващата зима с BB-51 как ще е
Аватар
Alexi

Мнениеот Веселин Иванов » Съб Юни 04, 2016 11:00 pm

Ozzie написа:Ако ще си спокоен - и по- скъпи компоненти хващат ръжда. :D
Както е казал Alexi, тази ръжда с нищо не пречи на нищо. Смажи веригата и карай.

Така и направих.Утре си яхвам овена... :) Благодаря за препоръките! :)
Веселин Иванов

Мнениеот Веселин Иванов » Съб Юни 04, 2016 11:03 pm

Alexi написа:мен средното ми изгни тая зима ,буквално изгни и се раздрънча жалко че не го снимах .. като го смъкнахме се оказа най ниския модел на VP ,ще видим следващата зима с BB-51 как ще е

На мен педалите са ми VP... след месец каране черната воя се поизтърка.Трябва да ги смянам с по-леки и читави!
Веселин Иванов

Мнениеот Alexi » Съб Юни 04, 2016 11:38 pm

за педали е нормално .. марката има и читави неща но по БГ велосипеди не се слагат :D
Аватар
Alexi

Мнениеот Веселин Иванов » Съб Юни 04, 2016 11:45 pm

Alexi написа: по БГ велосипеди не се слагат :D

Те педалите за ми базови...дойдоха заедно с окомплетовката...не те разбрах защо да не се слагат по БГ велосипеди? :)
Веселин Иванов

Мнениеот MIKEY MOUSE » Нед Юни 05, 2016 8:01 am

Веселин Иванов написа:Здравеите отново! Днес след дълго каране в планината ( кал и какво ли още не) реших че трябва да поизкъпя велосипеда.Свалих веригата и я накиснах за 10 минути в обезмаслител за съдове.Както става ясно от заглавието веригата https://www.dimibike.com/velosipedi-kol ... mc-z99.htm ръждяса. Не мога да поварвам колко бързо си смени цвета.Започнах да я чистя с четка, но не успя да падне цялата ръжда.Знаете ли с какво мога да я махна и дали пречи по някакъв начин да другите компоненти на колелото? Или трябва да купувам нова ( веригата е на месец и половина )? Благодаря предварително! :liplick:

...ми следващия път опитай със сярна киселина-ефектът ще е по впечатлителен...

ПП Това-горното -написах,защото ми стана тъжно, нямам сложени минуси много от отдавна... а иначе - по същество-в Алати, Практикер и специализираните магазини и щандове за велосипеди и мотоциклети продават спрей за чистене на верига/цени 5-15 лв /-използва се многократно - по евтино излиза от други научни експерименти... :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Speedmaster™ » Нед Юни 05, 2016 9:17 am

Изображение
Това не е голям проблем,при клеясало звено от ръждата може да раздвижите на ръка проблемната област защото може да прескача дерайльора.Ако има бърза връзка на веригата,може да я свалите и поставите в ръждопреобразувател,изваждате и при изсъхване се преобразува в бял полеп.Може да смазвате и с подобен спрей за ръжда с дълбоко проникване,с него може да почиствате различни повърхности на принципа на обезмаслител но не разяжда повърхности.Може и при палене на барбекю,но трябва да се монтира метална тръбичка,не знам дали е вредно но гори отлично при поднесен пламък.
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот taurus13 » Нед Юни 05, 2016 9:42 pm

Абе...само проблеми начи.... :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Веселин Иванов » Нед Юни 05, 2016 9:46 pm

MIKEY MOUSE написа:
...ми следващия път опитай със сярна киселина-ефектът ще е по впечатлителен...

ПП Това-горното -написах,защото ми стана тъжно, нямам сложени минуси много от отдавна...

Благодаря за което! Мислих че тези мисуси се дават за неграмотни и нецензурни коментари.. поне така пише в правилата на форума!
Но както и да е ...От близката железария си закупих този спрей
sprei.jpg
(91.86 KiB) 225 пъти
,с който успях да премахна ръждата от веригата.
Веселин Иванов

Мнениеот taurus13 » Нед Юни 05, 2016 9:56 pm

Ама що верно се занимаваш с глупости - няма верига дето да не ръждясва след мокро каране, освен тия поцинкованите. И нищо и няма, то е само лека повърхностна ръжда, която сама си пада.
Верига ако е мнгоо мръсна с гадна смазка и кал и пясък, е добре да се изчисти - свеаля се от бързото звено(ако нямаш. сложи си), пууска се в едно шише 0,5 литра (ползвам едно от строителна химия с по-голяма гърловина), пълниш с малко вода и обезмаслител, а може и с нафта да речем, затваряш и 1 минута шейк ит бейби....след което я вадиш чисто нова - бършеш, оставяш да изсъхне и смазваш. По принцип по-добре да не се ползват така наречените мокри смазки, по принцип, които са за мокри и зимни условия, защото лепят страшно много пясък и после се износвва всичко по системата. Аз позлвам напоследък керамичните на мотип - изкарва един ден сухо каране, чиста прекрасна верига, безшумна работа....
На веригата по-големия и проблем е, когато е мека и се разтегля...от това трябва да го е страх човек повече. :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Веселин Иванов » Нед Юни 05, 2016 10:10 pm

Тя водата хич не ме притеснява (доста дъжд видя колелото в последно време).Преди месец чистих веригата по твойта система с шишето :liplick: ,само че с друг обезмаслител и намаше проблем.Яд ме е че не я снимах да ви я покажа на какво заприлича след като я "обезмаслих" :xx(: . Този обезмаслител от железарията се оказа доста ефективен, не само ръждата падна но и смазката.Е, трябваше и малко жулене с четката... Иначе проба-грешка, ще си знам за напред... :wavey:
Веселин Иванов

Мнениеот Alpina » Пон Юни 06, 2016 7:54 am

Е що за обезмаслител ще е, ако не падне смазката. :D

Ако си с дискови спирачки, внимавай какво пръскаш и как го пръскаш, защото им трябва съвсем малко за да влошат работата си.
Аз лично вече избягвам да ползвам каквито и да е спейове по колелото, но ако все пак по някаква причина ще ползвам такъв - в едната длан си слагам парче плат, с което обгръщам част от веригата и в откритата пръскам - така че каквото не попадне директно на нея - да отиде в кърпата.
При това го правя възможно най-далеч от задната спирачка. То така или иначе след смазване трябва да я "подсушиш" с нещо, защото не е хубаво да имаш особено много смазка по веригата.
Както се казва - като я смазваш полепват прах и гадости, които износват системата. Като я караш почти "суха" - този проблем го няма. Особено лятото и при каране по прашни пътеки - само минимумът смазка. :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Веселин Иванов » Пон Юни 06, 2016 10:08 pm

Alpina написа:Е що за обезмаслител ще е, ако не падне смазката. :D

Ако си с дискови спирачки, внимавай какво пръскаш и как го пръскаш, защото им трябва съвсем малко за да влошат работата си.
Аз лично вече избягвам да ползвам каквито и да е спейове по колелото, но ако все пак по някаква причина ще ползвам такъв - в едната длан си слагам парче плат, с което обгръщам част от веригата и в откритата пръскам - така че каквото не попадне директно на нея - да отиде в кърпата.
При това го правя възможно най-далеч от задната спирачка. То така или иначе след смазване трябва да я "подсушиш" с нещо, защото не е хубаво да имаш особено много смазка по веригата.
Както се казва - като я смазваш полепват прах и гадости, които износват системата. Като я караш почти "суха" - този проблем го няма. Особено лятото и при каране по прашни пътеки - само минимумът смазка. :D

Обезмаслявам веригата като преди това я свалям от велосипеда (с двете скобички незнама как се казват :) ), иначе смазването и го правя с tтова http://www.bikecenter.bg/product/muc_of ... _lube_50ml а не със спрей.Спрей ползвяам само за вилката ,но наистина много внимавам да не попадне по диска или спирачката.Благодаря за съветите :)
Веселин Иванов

Мнениеот windv » Вто Юни 07, 2016 8:25 am

Понякога дори повивам целия диск с чисто парцалче като плющя със спрея, за да са ми свободни руките :agree:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот taurus13 » Вто Юни 07, 2016 9:12 am

Е то като се маже със спрей се пръска тая част на веригата дето е близо до предните плочи и се пръска с накрайника дето е като тръбичка и в посока към средното, така че няма как да иде на диска. ОСвен това една две пръски на диска не оказват кой знае какво влияние.
Най-гнусното нещо за накладки е минералното масло от спирачките или от вилка - така попива дори в метални накладки, че после много трудно се чисти, понякога почти невъзможно. Засега най-добри резултати имам чрез 2 дневно накисване в ацетон.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот windv » Вто Юни 07, 2016 11:19 am

Дам. След намазване с масла от тежката артилерия, се е случвало да не мога да спася накладка дори след три дневни бани или огнени процедури, както и баене и леене на куршум...
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот ivcho3 » Сря Юни 08, 2016 2:12 pm

Ozzie написа:Ако ще си спокоен - и по- скъпи компоненти хващат ръжда. :D

Единствената верига, с която съм карал и не хваща ръжда е KMC Gold http://www.chainreactioncycles.com/bg/e ... -prod25416, при каране в най- лоши условия- кал, сняг, дъжд и луга.
А когато хване ръжда един път, периодът на обслужване (почистване и смазване) се скъсява драстично, това от личен опит с вериги от ниския и средния клас.
Последна промяна ivcho3 на Сря Юни 08, 2016 2:19 pm, променена общо 2 пъти
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот ivcho3 » Сря Юни 08, 2016 2:35 pm

Alexi написа:мен средното ми изгни тая зима ,буквално изгни и се раздрънча жалко че не го снимах .. като го смъкнахме се оказа най ниския модел на VP ,ще видим следващата зима с BB-51 как ще е

С ВВ-51 изкарах около 3000 км, при каране при почти идеални условия в града. След това беше пред тотален блокаж. Сепараторите бяха корозирали до степен пред разпад, ръжда имаше дори в пластмасовата тръбичка. Изчистих хубаво лагерите и смазах с грес, навъртях към 900 км. и се появи луфт. От 4500 км. пробег съм с Shimano SM-BB80 BSA , като карането също е градско, но предимно в мокро - дъждовно и сняг. Без да е правена профилактика, курбелът се върти като чисто нов.
ivcho3

Мнениеот MIKEY MOUSE » Сря Юни 08, 2016 8:22 pm

"...Единствената верига, с която съм карал и не хваща ръжда е KMC Gold http://www.chainreactioncycles.com/bg/e ... -prod25416, при каране в най- лоши условия- кал, сняг, дъжд и луга."

Тва с Gold-а -хубаво ,ама защо ми идва на ум аналогията със златните ланци при някой господа с анцузи ...за 130 лв могат да се купят 5 до 7 броя средно статистически вериги и ми се струва, че щастието ще бъде по-голямо.

ПП Нищо лично, просто разсъждавам на глас. :wavey:

Аватар
MIKEY MOUSE

Мнениеот MIKEY MOUSE » Чет Юни 09, 2016 6:17 am

Тва с Gold-а -хубаво ,ама защо ми идва на ум аналогията със златните ланци при някоИ господа с анцузи ...за 130 лв могат да се купят 5 до 7 броя средно статистически вериги и ми се струва, че щастието ще бъде по-голямо.

...ами, случва се -и по-малко грамотни да се правят на писатели. Моля за извинение. :bawling:

Аватар
MIKEY MOUSE

Мнениеот ivcho3 » Чет Юни 09, 2016 8:09 am

MIKEY MOUSE написа:"...Единствената верига, с която съм карал и не хваща ръжда е KMC Gold http://www.chainreactioncycles.com/bg/e ... -prod25416, при каране в най- лоши условия- кал, сняг, дъжд и луга."

Тва с Gold-а -хубаво ,ама защо ми идва на ум аналогията със златните ланци при някой господа с анцузи ...за 130 лв могат да се купят 5 до 7 броя средно статистически вериги и ми се струва, че щастието ще бъде по-голямо.

ПП Нищо лично, просто разсъждавам на глас. :wavey:

Честно и мен ме дразни този златист оттенък, лично не нося пръстени, ланци, гривни и т.н. Велосипедът ми е с 9 скорости и до началото на тази година се предлагаше само KMC Gold. За 10 скоростни велосипеди има не само Golg , а и Silver. http://www.chainreactioncycles.com/bg/e ... -prod23963
И gold, и silver са на една и съща цена- около 80 лв. Ето и линк: http://www.bikecenter.bg/product/kmc-x9_sl_silver
За 80 лв. не можеш да си купиш дори две (2) средностатистически вериги. Карал съм с Shimano за 55 лв. Не ръждясва при каране в дъжд, но на сняг, примесен с луга и кал хваща ръжда още след първия пробег, ако не се почисти веднага веригата. Веригите от ниския клас са подходящи за каране при условия близки до идеалните. С почистена и смазана Sram за 25 лв. звената спичат само след няколко км. пробег в кишата.
ivcho3

Мнениеот ivcho3 » Чет Юни 09, 2016 9:27 am

Към автора на темата: Препаратите за обезмасляване не са подходящи за почистване на вериги от твоя тип. След накисване в препарата, веригата трябва да се изплакне обилно с вода, което води до образуване на ръжда. За целта може да се използва бензин, или газ (както коментираха преди мен). Ако е бензин веригата се накисва в съд (стъклен или от специална пластмаса) за няколко минути, след което се забърсва със сух парцал. Оставиш ли я да преседи ден или повече, ще корозира.
ivcho3

Мнениеот Веселин Иванов » Чет Юни 09, 2016 6:33 pm

Следващия път ще пробвам с бензин.Няма да си правя експерименти, да не ръждяса пак.Благодаря за съвета! :beer:
Веселин Иванов

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 09, 2016 9:43 pm

С нафта пробвай...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Веселин Иванов » Чет Юни 09, 2016 10:44 pm

С А96 става ли? :)
Веселин Иванов

Мнениеот Alexi » Чет Юни 09, 2016 11:01 pm

внимавайте с веригите преди време като се пошегувах че не трябва да им се обръща внимание и са евтини ми бичиха минуса :evil:
Аватар
Alexi

Следваща

Назад към Общ форум