Доста се чудих дали подобна Тема е за тук или за Други видове колоездене, но в крайна сметка реших, че и това е планинско.
Става въпрос за колелета с 28'' капли, но с широки гуми. С които да се чувстваш добре както на улицата, така и по пътеката. Не говоря за разни екстремни дисциплини, а за най-кротко крос-кънтри максимум. Та има ли и хора с подобни колелета тук? Какви са ви впечатленията? Защо карате 28'', а не 26''?
Личната ми гледна точка - доскоро бях убеден, че подобно нещо (гумите хем големи, хем широки) няма. Мислех си, че 1.75 е най-голямата ширина за 28'' гуми. И в интерес на истината си бях напълно доволен от моите гуми. Така или иначе 5 дена от седмицата колелото се търкаля само по улиците и рядко да види най-много някое калдаръмче или павета за разнообразие от сивия асвалт.
Добре обаче уикендите с приятели караме не само по улиците. По принцип алеите и разните пътечки са си супер. Докато преди 2 седмици не открихме едни пътечки, които по принцип са за ездачи. Хем си е пътечка, хем е неотъпкано като за пешеходци. Супер! Обаче моите колеги карат с широки (2.0, 2.1 нещо такова, не съм сигурен) 26''. А моите взеха да затъват и буквално да буксуват. Бях твърдо убеден, че просто няма компрмисно решение. Ако искам на улицата - 28'', ако искам в гората - 26''.
И в един магазин взех, че случайно съгледах едно кросбайкче, на което каплите бяха 28'', но значително по-широки от моите. Разпитах продавача и се оказа, че има не само 1.9, ами и 2.0, освен това 2.1, че даже и 2.5. За по-нагоре сърце не ми даде да попитам. Но предполагам, че всичко което го има като ширина за 26'', го има и за 28''.
Между другото, за онези, които вече гледат презрително - момчетата от този Форум откровено смятат, че най-добрият размер е 29''! Според едни познати каплите за 29'' и 28'' гуми са едни и същи като диаметър. Не мога да го твърдя със сигурност обаче, защото все още не мога да намеря единозначно мнение по въпроса из нета.
Очаквам с нетърпение коментарите Ви!